:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болниците принудени от 2011 г. да лекуват по-малко по спешност

За да не приемат неосигурени пациенти, здравното министерство намалява бюджета им по това перо с 50%
Здравното министерство ще наложи лимити на спешния прием в болниците от догодина. Така достъпът на пациентите до медицинска помощ окончателно ще се ограничи, след като от години и здравната каса работи с лимити - и в доболничната, и в болничната помощ.Става дума за лечението на спешни пациенти, които не се хоспитализират впоследствие. В момента министерството плаща по 20 лв. за един такъв преминал случай, без ограничение на лекуваните, и твърди, че болниците сериозно злоупотребяват. "През тази година в спешните портали на болниците са обслужени 897 101 души, като спешни са били едва 30%, а останалите е трябвало да се пренасочат към извънболничната помощ", твърдят от министерството. Затова догодина за тази спешна помощ лечебните заведения ще получават глобални годишни бюджети, които ще се определят на база броя обслужвани пациенти в областта. Те ще са подобни на фиксираните бюджети, спускани от здравната каса, които не могат да се надвишават.

Другата дисциплинираща мярка ще е сериозното намаление на парите. "С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г.", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Михаил Зортев.

Тази година МЗ вече опита да спре преразходите за спешна помощ, като просто оряза наполовина парите за вече отчетена дейност. Спешните случаи т. г. скочиха рязко по няколко причини. Заради намалените и постоянно бавещи се пари от здравната каса болниците започнаха да отчитат повече случаи към МЗ, за да компенсират липсите. Отделно се увеличиха двойно и неосигурените, а те имат достъп и право на лечение в спешните портали и без вноски.

За да не се натоварват болниците с неспешни пациенти, МЗ даде възможност за създаване на дежурни кабинети от общопрактикуващите лекари, припомнят оттам. За целта в бюджета на здравната каса има 9 млн. лв. Джипитата в градове с над 20 000 души население ще могат да правят групови практики, в които да се дават нощни дежурства за неотложни случаи, които да поемат всички осигурени пациенти. Това обаче не е задължително, а нито МЗ, нито касата са съобщили още как ще се плаща за дежурствата. Личните лекари масово отказват да участват в подобни групови практики. Това значи, че пациентите отново ще търсят болниците, които пък ще ги връщат поради изчерпан бюджет.

Догодина промени ще има и във финансирането на отделенията по хемодиализа. Занапред болниците ще трябва да осигуряват сами медикаментите за лечение и транспорта на болните. Досега това беше задължение на МЗ. За тази цел парите, които МЗ и досега плащаше за проведена диализа, ще се увеличат, а общият бюджет на перото ще скочи от 56 млн. лв. на 62 млн. лв.ЛЕКАРСТВА

Както "Сега" съобщи, от догодина ще се промени и финансирането на онколекарствата. Те ще се купуват от самите 21 болници, в които има отделения по химиотерапия, а не с централен търг от МЗ. "Целта на промяната е да се осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до лекарствата", твърдят от МЗ. Новото правило ще влезе в сила от 1 март, а дотогава медикаментите ще се осигуряват от МЗ по досегашния ред. Междувременно болниците ще трябва да направят собствените си търгове за лекарства, а МЗ ще им отпусне целево пари и единни критерии за конкурсите. Клиниките няма да имат право да купуват медикаменти на цени, по-високи от тези, на които ги е доставяло МЗ тази година. Общият бюджет за медикаменти за онкологични заболявания за следващата година е около 110 млн. лв., или с 12% повече, отколкото за тази.
40
2800
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
10 Декември 2010 19:41
Вчера четохме за приети ограничения за достъп на колкото се може повече до пенсия.
Днес режат спешната помощ, хемодиализа, онколекарства. Интересно какво ще стане при инфаркт или инсулт и свършили направления?
Утре може би ще решат да въведат лимит и за ражданията (но само на българки за да е политически коректно).
Какво пишеше в тълковния речник срещу "геноцид"?
А по Евроспорт продължава да се върти клипа Magic live in Bulgaria.
10 Декември 2010 19:52
Нещата ще светнат като стане ясно, че Герб=Гроб е създал тъ рговско дружество "Болници и гробища".Гений е слънцето-
10 Декември 2010 20:19
Проклет да е Симеон Дянков!
10 Декември 2010 23:27
... шшшшът, Попангелов, ще 'земе да се гътне всенароднотото ни богатство .... апа ако завлече и гаулайтера, А?
10 Декември 2010 23:57
Чака ни много интересна година! И по силните ще оцелеят! И от двете страни на барикадата, имам предвид!
11 Декември 2010 00:26
Все по-често ще си мислите за един полковник, който направи хората равни

Редактирано от - Doctora на 11/12/2010 г/ 00:27:48

11 Декември 2010 04:26
Axa, значи пациентите ще се приемат направо в моргите ( и без специални разузнавателни средства)!
11 Декември 2010 04:48
Такъв геноцид историята на България не познава - дори войните са били по-милостиви към българите! Моля Ви, много Ви моля - не сравнявайте това "чудо на демокрацията" с времето на Живков - обидно е за всички, които помним!...
11 Декември 2010 08:20
От първите два абзаца на статията става ясно, че окончателно ще се ограничи достъпът на пациенти до медицинска помощ, защото Здравно (скоро май ще имаме нужда от Погребално) министерство ще наложи ограничения за спешен прием за лечение на пациенти, които няма да се лекуват после. Причина за тази мярка е вероломството на болниците. "Какво беше това, вероломството на единия или низостта на другия?" е въпроса, който зададоха в една книга сравняваийки Хитлер и Сталин по отношение на Мюнхенското споразумение. Въпрос, който ми се струва резонен и в този случай.
11 Декември 2010 08:28
Ония в Меричлери са по-хуманни - направо с отровата...
----------------------------------------- ---------------------------
Блогът на Генек

11 Декември 2010 08:41
Достъпът до спешна помощ и възможността за бърза хоспитализация са основните фактори за спасяване живота на хора със сърдечно-съдови заболявания. А, доколкото си спомням, България е на първо място ако не в света, то поне в Европа по смъртност именно от инфаркти и инсулти.

Правителството на ГЕРБ прие две 'спешни' мерки за умъртвяване на сърдечно болните българи - ограничаване на спешната помощ и закриване на болници в по-малки населени места.

Нещата все повече ми напомнят за Хитлер - строеж на магистрали и масови убийства. Но, дори и Хитлер не е избивал собствения си народ ....
11 Декември 2010 08:44
Не можа да се удържа да не попитам:
Къде се покри групата "браво Бойко' ?
11 Декември 2010 09:07
Браво на Правителството! ( © )
Щом червените прашки вият, Правителството е на прав път! (© )
Няма да ругаете Правителството, щом не давате по-добра алтернатива! ( © )
Станишев и троегъзата натресоха всичко това на Правителството! (© )
11 Декември 2010 09:20
Явно на някого в министерството са му се досвидяли 20-те лева, които досега плащаше на болниците за преминал през спешните им приемни.Нека на този някой му стиска да обяви, че всеки, който на своя глава се появи в болница трябва да плати легално и задължително тези 20 лв.Може би така всички ще са доволни.Най-вече Дянков.
11 Декември 2010 09:21
Мда. Защо ли напоследък все по-често забелязвам оприличаване на нашия премиер с Хитлер!? Начи тва за новия Т. Живков е било само димка за отвличане на вниманието.
А иначе предлагам на пенсионерите да им се отказва спешна помощ-така с един удар-три заека: икономисват се пари за здраве, икономисват се пари за пенсии, увеличава се оборота на погребалните дружества=повече приходи от данъци....
...абе май сравненията на някои колеги по-горе са правилни...
11 Декември 2010 11:03
Д-р Зортев като зам-министър 2010 г - Дисциплиниращо намаляване с 50% на парите за спешните случаи.
Д-р Зортев като лекар 2010 г (преди да влезе в Правителството)
- за отпуските ( Натиснете тук)
- "Дори спешността е под въпрос, тъй като в областните болници тя е голяма част от дейността" при опит за рязане на 20% от средствата ( Натиснете тук )
- Здравето има цена Няма вече накъде да свиваме нито разходи, нито доктори ( Натиснете тук )
Христо Смирненски - Приказка за стълбата
11 Декември 2010 11:12
Не че имам нещо против хората без осигуровки да си плащат като ходят в болница, но ми е интересен факта, че сите мангали и прочая сволочь са осигурени до един от държавата, по всякакви параграфи и поводи...

Що осигуряват мангалската сган а дискриминират българите....?!?
11 Декември 2010 11:26
Много елегантен начин за намаляне електората на БСП чрез естествен подбор.
Пък и се спестяват пари за командировки в чужбина финансиране прищевките на високопоставени италиански любовници и прочие......Само чугунените герберски кратуни още не узряват!
11 Декември 2010 11:27
Лошо се получава, когато физическото оцеляване на народа зависи от падането на Правителството! Както е тръгнало - натам отиват нещата - задържи ли се това Правителство - загива народа - то пенсии, то здраве, то работа и социални помощи, то култура, образование - мани, мани! Народа вика "мани, нани", министрите шепнат "мъни, мъни"! Хайде, бе, атакисти, обадете се, бе, Сидеров, ти поддържаш ли тоя геноцид, бе? Ами тоя, дето го бият по носа из кръчмите нощем, той мнение по въпроса има ли въобще, или каквото каже шефа? Айде, танцувайте, нели за това се хванахте на хорото, двгнчкминалъженационалистите!...

Редактирано от - Т_Живков на 11/12/2010 г/ 11:31:16

11 Декември 2010 12:32
Прав си Т. Живков!
Дай направо да си викаме Станишката и Тройната ламя, да надяваме розовите очила и да продължаваме по славния път на доброволната самозаблуда - синдром на щрауса!!
Ех, мое светло комунистическо Утре, кой ми те открадна!!

--------------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
- Д-р Тони Филипов
--------------------------------------
Няма да хвърлям жертви на вълците.
- С. Станишев
11 Декември 2010 12:34

Който и да е, стига да прекрати геноцида.
11 Декември 2010 12:47
Не е коректно сравнението с Хитлер. По негово време доктор Менгеле е правил експерименти само върху концлагеристи. Тук се прави експеримент с цяла нация.
11 Декември 2010 13:11
Всеки друг развит народ би излязъл на площадите и би показал дръвника на тези мерзавци от тази сграда дето е пред паметника на царя освободител. Не искам да нарека сградата по име, защото вече ми звучи като мръсна дума.
11 Декември 2010 14:45
Абе, глАви чугунени! В Щутгарт, федералното правителство иска да похарчи 6 милиарда евро за нова гара и хората излязоха на протест СРЕЩУ това прахосничество. А вие? ДАЙ, ДАЙ, ДАЙ!!!
Когато започнете да мислите като германците, тогава ще заживеете нормално!!
Комунизма не прощава НИКОМУ!!!

--------------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
- Д-р Тони Филипов
--------------------------------------
Няма да хвърлям жертви на вълците.
- С. Станишев
11 Декември 2010 16:04
няма да се плашите.
народата си обича бойко.
---
бий ги бате, удри мачкай ги на ред.
да повярваме в бойко.
НАСТАНА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО И ВСИЧКИ ИСКАМЕ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ ЗА СТРАНАТА НИ И ЗА НАС.
---
Това са цитати, само част (*по грамотната) от постингите на регистрираните във фейсбук фенове на боце.
Къде 130 хиляди пролетарии.
Докато тази сган не бъде излекувана,
няма начин страната да прокопса.
В този смисъл новината е добра,
Хората трябва да се научат да плащат.
Включително и феновете на Бойко. Включително и за грешките си по избори.
Без да научат да мислят с джоба си, е очевидно че ще бъдем подложени на още експерименти от площадната демокрация.

Редактирано от - intel_inside на 11/12/2010 г/ 16:06:26

11 Декември 2010 16:36
Мурано, че и ние тук протестираме срещу прахосдничеството на правителството.
Само че парите за подземна гара в германия и 14 милиона за реновиране на двукилометров мост в София са наистина прахосничество, а пирте за спешна помощ за спасяване на животи не са никакво ппахосничество.
Тъй то.
11 Декември 2010 16:43
Мурано,
от Германия добре се кефиш на действията на ББ. Предполагам, че ако си на Луната - даже химни ще им пееш.
----------------------------------------- ------
Блогът на Генек

11 Декември 2010 17:05
Генек, стЕгни се, бе! Много добре знаеш, че не съм в Германия - 20 години бях в САЩ, сега от година съм в Територията. Уреждам някои семейни въпроси!!
А германците са добър пример, защото в България здравеопазването е базирано на СМС-и и рушвети. А това не води към добро.
Трябва по-малко "дай, дай" и повече работа. Първоначално "прокурорска"!
11 Декември 2010 17:18
Българите от 9 станаха 6 милиона само за 20 години.
Процесът вече енеобратим - кой може, да бега.
Кой не може, да си купува место у гробищата.

____________________________________
New world Order = Assange
11 Декември 2010 17:27
Прокурор трябва, ама специален.
На новия Народен съд, който ще съди извършителите на геноцида срещу българския народ.
Начело с Боко Тиквата и Дянков.
11 Декември 2010 17:43
ПОПЕ,
Народен Съд повече НЯМА да има!!! Много ни нагарча от това име!
А геноцида на Боко и Цвъцко е все пак само към една доста малка, но гадна част от същия този народ - бизнесмените на Прехода!!
Така, че не е толкоз страшно - поне за почтенните граждани!!
11 Декември 2010 18:10
Кои бизнесмени на прехода, бе?
Тимаджиите ли, Черепа ли, дето спечели всички търгове за улици, мостове и пътища в София и Бургас, Маджо ли, Цветелина ли, Златев ли, Прокопиев ли, Костов ли, Нора Ананиева ли, Доган ли, кой?
Геноцида е за обиковените хора, лишени от лекарски грижи, надежда за поне една идея по-нормален живот.
11 Декември 2010 18:17
А, сетих се - Алексей Петров.
Дето накривил шапката на американците, като им издаде агентурата в ДАНС.
И кой друг?
А, да.
Алексей Петров.
Не го познавам този човек, ама едно ще ти кажа - не е той най-големият бизнесмен на прехода.
Със сигурност.
Разбира се, не бива да забравяме Баневи, които са сполетени от тежък геноцид - багера им събори десетметровото кейче.
Направо живи да ги ожалиш!
11 Декември 2010 18:33
Така, че не е толкоз страшно - поне за почтенните граждани!!

Мурано, ти сигурен ли си, че се намираш в България, да не си объркал табелите на границата?
Не виждаш ли, че 1/3от останалото 2/3 спрямо преди 20 години население не може да ползва лекарска помощ и а се разболее - а сандък-поп-трап?
Кое не е страшно? Че искат 3 висши и 3 езика за да ти дават 300 евро заплата, при положение, че месечното парно е 100 евро?
Че мъжете умират на 69 години, а трябва да се пенсионират на 67 години и то само ако имат 40 години стаж?


____________________________________
New world Order = Assange
11 Декември 2010 19:30
Та значи орязаха парите за спешна помощ, за да има повече за СРС-та. И после нека ми разправят, че не живеем в милицонерска държават.
11 Декември 2010 21:57
Накрая ще се закрие цялото ни здравеопазване !!!
12 Декември 2010 11:40
Запомнете това - за първи път в най-новата история на България някой официално отказва лечение на 1/3 от населението на България и ги осъжда на смърт.
Запомнете това правителство.
12 Декември 2010 13:04
Не забравяйте, че дедо Аню е спазарил за 1-2 милиарда долара, той така определи "точната" цена, едни дърти фърчила.Парите ще дойдат от съсипани здравеопазване, пенсии, наука, образование...Или...Или?!
12 Декември 2010 15:42
Не знам , май само данък погребение остана да се въведе и сме готови...Очертава се строежа на крематориуми и гробища да се окажат много перспективна инвестиция.
12 Декември 2010 16:39
Българите от 9 станаха 6 милиона само за 20 години.
Процесът вече енеобратим - кой може, да бега.
Кой не може, да си купува место у гробищата.
Мда , когато овчият възторг по Боко Тиквата е взел епидемични размери , процесът е необратим. Кайле.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД