:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евродепутатите приеха Бюджет 2011 на ЕС

Приоритетно ще се финансират програми за младежите и в сферата на иновациите
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Шефът на Европарламента Йежи Бузек (вдясно) връчи символично наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на кубинския дисидент Гилермо Фариняс, като в залата на ЕП беше поставен празен стол с кубинското знаме, осъждащ отказа на Хавана да му разреши да присъства лично на церемонията в Страсбург.
Европейският парламент (ЕП) прие вчера бюджета на ЕС за 2011 г. по време на пленарната сесия в Страсбург, след спорове, продължили няколко месеца, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Острите дебати бяха за процента, с който да бъдат увеличени средствата в хазната на ЕС за 2011 г., като евродепутатите искаха скокът да е с 6%, което страните членки категорично отхвърлиха заради кризата. Компромис бе постигнат и Бюджет 2011 на ЕС да бъде увеличен с 2.9%. Евродепутатите приеха това и според одобрения финансов документ за догодина са предвидени 126.5 млрд. евро за плащанията (реално извършените бюджетни трансакции), а 141.8 млрд. евро са за т.нар. ангажименти (средствата, които ЕС може да ангажира да даде за бъдещи плащания при подписване на договори и др.). Одобреният от ЕП Бюджет 2011 включва по-голямо финансиране за определените от евродепутатите приоритети, като сред тях са програмите за младежите, за иновациите, за близкоизточния мирен процес и други.

Евродепутатите обаче не постигнаха съгласие по проектозаконодателството за т.нар. "единно разрешително", чиято основна цел е да облекчи процедурите за получаване на разрешително за пребиваване и работа в ЕС от граждани от трети страни. Предвиждаше се те да имат равни права с гражданите на ЕС в редица отношения, за да се избегне експлоатацията на чужда работна ръка. След като депутатите в ЕП одобриха серия от изменения на законодателството, мнозинството от евроизбраниците взеха решение да не подкрепят крайния резултат поради различни причини. Проектозаконът ще бъде върнат за преразглеждане от парламентарните комисии по граждански свободи и заетост. Целта на директивата е да опростят административните изисквания за гражданите на трети страни, като им се даде възможност да получат разрешително за работа и пребиваване посредством една-единствена процедура.

ПРИЗИВ

Европейската централна банка (ЕЦБ) иска капиталът й да бъде увеличен на 12 млрд. евро, писа в. "Файненшъл таймс". В момента капиталите й възлизат на 5.8 млрд. евро. Увеличават се рисковете, пред които са изправени държавите от еврозоната, и затова е необходимо да се увеличат активите на ЕЦБ, която е гарант за стабилността на единната европейска валута, пише изданието. Допълнителните средства трябва да бъдат внесени от централните банки на 16-те държави от еврозоната.
1
837
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Декември 2010 21:55
Как пък никой от политическия и/или пуб(л)ицистично-медиен "елит" (с извинение) на родната ни губерния не се трогна да ни обясни с думи прости:
- как точно ни засяга нас цялата тая дандания с бюджета;
- каква е позицията на отделните политически сили - били те национални или на европарламентарно равнище;
- от нашите евро-синекури кой как и защо и гласувал.
Все едно, че нямаме нищо общо с темата...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД