:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плевнелиев се стресна, че магистралите ще се окажат балон

Министърът спешно прави нова държавна компания и обещава високи заплати за всички пътни чиновници
Снимка: Велислав Николов
Шефът на пътната агенция Божидар Йотов (вдясно) подаде оставка в знак на протест срещу създаването на нова структура, която ще управлява само инфраструктурните проекти. Строителният министър Росен Плевнелиев обаче смята, че именно така ще се ускори изграждането на магистралите.
Гръмките обещания за ударно магистрално строителство могат да се окажат огромен балон. Това призна най-неочаквано един от най-големите оптимисти в правителството - министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. От тревогите на министъра се роди нова държавна фирма, а шефът на пътната агенция неочаквано подаде оставка.



"Притеснявам се дали не създавам балон, като обещавам 7 магистрали и 7 скоростни отсечки, при положение че нямаме проекти за повечето от тях", обяви Плевнелиев на среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ).

Вчера министърът обясни на специална пресконференция, че за да ускори процеса, кабинетът ще създаде нова държавна компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (СИП). Фирмата трябва да заработи от юни. Тя ще управлява изпълнението на три от седемте основни магистрали - "Струма", "Хемус" и "Черно море". Преди месец Плевнелиев сподели, че в компанията ще бъдат привлечени български и чуждестранни експерти, излъчени от Европейската инвестиционна банка и програмата "Джаспърс".

Новата държавна фирма обаче доведе до оставката на досегашния шеф на пътната агенция Божидар Йотов. "В агенцията трябва да се случва всичко, което става в областта на пътната инфраструктура. Не мога да се съглася с решението за създаване на нова държавна компания, защото това ще доведе до конкуренция с работещите в АПИ. Дори само информациите за новата компания, в която работещите ще получават по-високи заплати, вече породи напрежение между служителите", заяви Йотов.

Строителният министър не отрече, че кадрите на компанията ще получават доста високи заплати, като подчерта, че в частния бизнес инженерите взимали по 3000 лв., а и обеща до 2 месеца да издейства повишаване на заплатите и в АПИ.

Плевнелиев оправдава създаването на магистралната компания с изискване на Брюксел. Той напомни за писмо на председателя на ЕК Жозе Барозу, в което се казва, че страната ни закъснява с усвояването на европарите по програма "Транспорт". Министърът посочи, че Гърция и Германия започнали да инвестират успешно еврофондовете за пътища едва след като създали аналогични компании за стратегически проекти. Божидар Йотов обаче репликира министъра - в Германия има звено за управление на големи проекти, но то е част от немското пътно ведомство. Не е ясно защо в България се създава поредната структура без никакви гаранции за по-ефективна работа.

Строителният министър подчерта още, че смяната на Йотов "не е сензация, а е планиран обективен процес". И посочи, че всичко се правело за по-интензивното усвояване на европарите, което налагало да се въведе нов модел.

С мотива, че начело на агенцията трябва да е шеф мениджър, Плевнелиев вчера представи и новия председател на АПИ - компютърния инженер Сергей Михалев. В биографията на Михалев пътища няма, той е бивш бизнес консултант на Elecnor, SITA Microsoft Coorporation, а преди това е ръководил "Информационно и технологично обезпечаване" на летище София. Министър Плевнелиев обясни, че е избрал Михалев след проучване на 100 мениджъри, но не обясни защо не е обявил конкурс за поста. "Новият модел задължително предвижда зам.-шефът на АПИ да е "пътищар", посочи Плевнелиев и добави, че затова оставя на този пост Лазар Лазаров. Третият шеф по думите на министъра трябва да е човек, който може да усвоява еврофондовете. Това била Николина Николова. Тя влезе в управата на пътната агенция само преди седмица и бе представена като юрист, знаещ 6 езика и учещ още два. Плевнелиев вчера обаче обяви, че Николова е само временно в пътната агенция, а през лятото ще стане директор на магистралната компания.

Новоназначеният Сергей Михалев пък даде да се разбере, че не се притеснява от факта, че не се е занимавал с пътища досега. "Знам за стратегиите, свързани с пътищата на държавата, запознал съм се с доста голямо количество документи по програма "Транспорт". Всеки човек, който е живял в тази държава, грижи се за близките си и пътува дали заради хоби, дали да посети приятели, разбира от това в какво състояние са били пътищата през тези години", посочи той. Михалев се самоопредели като добър мениджър и обясни, че бизнесът си прилича и това е все едно да правиш и да продаваш пици - когато го правиш добре, ще спечелиш пари и за телевизор. Той се похвали, че е работил като мениджър на летище"София и когато отишъл там, заварил деловодството в плачевно състояние. "Всичко бе на хвърчащи листчета, сега вече всичко там е компютризирано", обясни той.



------ОБЕЩАНИЯ--------

7-те магистрали и 7-те скоростни отсечки ще погълнат 5 млрд. евро, обяви Плевнелиев в началото на тази година. През май се очаква да бъде завършена магистрала "Люлин" при цена от 185 млн. евро за 19.5 км, съобщи строителният министър Росен Плевнелиев. Оставащите 116 км от магистрала "Тракия" вече се строят за общо 248.1 млн. евро и трябва да бъдат готови до средата на следващата година. В средата на 2011 г. ще тръгнат две от отсечките на аутобана "Марица". Приключването на магистрала "Струма" пък ще струва 1.150 млрд. евро. До края на 2014 г. трябва да е завършена и магистралата Калотина - София. 75 км от нея е на цена 405 млн. евро. Магистрала "Хемус" все още е с неясно финансиране - концесия, европари или средства от бюджета. До 2020 г. тя трябва да бъде завършена изцяло. Прогнозата е, че трасето ще струва 1.282 млрд. евро. 2020 г. е и срокът за аутобана "Черно море" с прогнозна стойност 450 млн. евро. По ОПТ ще бъдат изградени и скоростни отсечки между Видин и Ботевград, Русе и Маказа, Русе и Шумен, Гюешево и София, магистрала "Рила", Варна и Дуранкулак, Пловдив и Асеновград.
82
7230
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
25 Февруари 2011 20:04
Плевнелиев май ще излезе най-нормалния - започнал да изтрезнява...
------------------------------- ---
Блогът на Генек
25 Февруари 2011 20:37
При растящите цени на горивата дали ще има пътуващи?...
Не е ли по-правилно тези милиарди да се вложат за железниците?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
25 Февруари 2011 20:39
В биографията на Михалев пътища няма...

По-важни са пътищата към властта...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
25 Февруари 2011 20:52
кабинетът ще създаде нова държавна
компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (СИП)

А защо не направо
"Стратегическа инфраструктурна компания" (СИК)




Редактирано от - Чарли Дарвин на 25/2/2011 г/ 20:54:14

25 Февруари 2011 21:04
Ха дано (туй относно обещанията), ама едва ли. Слабичък е Плевнелиев. Малко хаотични ми се видят тия назначения. Вижда се, че е паникьосан, млад е още, а кариерата му може да се прекърши.

Редактирано от - dabedabe на 25/2/2011 г/ 21:46:13

25 Февруари 2011 21:10
Добро утро, Росенчо!
Га чертА пред всинца приказни маршрути връз картата не се стряскаше, сега изведнъж, така, нещо, що ли, какво ли...

Редактирано от - Forza NATO на 25/2/2011 г/ 21:11:03

25 Февруари 2011 21:18
"Плевнелиев се стресна, че магистралите ще се окажат балон", след като се усети, че мутрата ще се надупи на "големия руски член".
25 Февруари 2011 21:22
МНОГО ПРАВИЛНА СТЪПКА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ!
25 Февруари 2011 21:28
Нещо много заникнаха агенции и компании.
Магистрали, централи, корупции, кво ли не.
У араПия шейховете ранят поданиците, у нас "актива"
25 Февруари 2011 22:03
Какви 3 бона заплата обещават? Нали не трябваше да има заплати, по-високи от Неговата?
25 Февруари 2011 22:36
"Притеснявам се дали не създавам балон, ...

Мълчи уа! Ми кви ш'ги режим ся?


________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
25 Февруари 2011 22:40
Някой сети ли се да им провери дипломите на тия новите шефчета?
25 Февруари 2011 23:32
"Притеснявам се дали не създавам балон, като обещавам 7 магистрали и 7 скоростни отсечки, при положение че нямаме проекти за повечето от тях", обяви Плевнелиев на среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ)."


Хахаха ... те и проекти ли са нямали?
За една магистрала проекта ако могат да направят за оставащите две години, пак добре!
25 Февруари 2011 23:39
Росене, прочети още веднаж "законите на Паркинсън", помисли дълбоко върху тях и тогава действай.С много администрация работа не се върши, а само се прахосват НАРОДНИ пари.Нали идваш от частния бизнес, защо не решаваш държавните дела като частник? И стига с тези Брюкселски мантри.Лично на мен вече ми идвате ташкън.Дигайте си чукалата и вървете на майната си.

25 Февруари 2011 23:41
5 милиарда !! За магистрали може. За АЕЦ не може. Дали това не е мега-идиотизма на десетилетието ? При задаващото се трайно поскъпване на петрола , и при тенденция за минаване към електромобили... но поспри сърце! Де такива стратегически мишления насред тиквения бостан ...
25 Февруари 2011 23:58
Muktadasaxkobu rgidiotski - Значи с Белене, но без една читава мегистрала предлагате? Друго си е значи с АЕЦ/след 10 години евентуално/, но без пътища
26 Февруари 2011 00:02
Абе стига сте се препирали напразно пари може да има и за Белене и за магистрали ама тогава няма да има ни за контрабандистите на цигари , ни за Мишо Бирата. Така че споко докато е Боко ни за Белене ще има ни за Хемус.
26 Февруари 2011 00:08
Строящите се магистрали са все в Източна Румелия и Софийски санджак. В Княжество България-ядрени централи и пожелания за пътища към идните поколения.
26 Февруари 2011 00:08
Парите са на Европа - не на вас, че да ги “пренасочвате„!
(за форумците се отнася)
Как беше - ех, гиди ненакрали се!!!!
26 Февруари 2011 00:30
Лилолче парите за магистралите ЩЕ БЪДАТ от Европа а за сега Тракия си се финансира от бюджета. Първо нека да видим апликацията окончателно одобрена, после договорите за строеж с Черепа и разни други разнообразни животни проверени от Брюксел след това проверка на извършените работи и ЧАК СЛЕД това може и да видим пари от Европа. Така че за сега е осигурена само почивката на Кайманите на цигарените босове и бентлито на Мишо Бирата.
26 Февруари 2011 00:32
Ми що с АЕЦ , пък "без пътища" , бе ? Да не би сега да няма пътища /обикновени/ ? Тия магистрали /хипотетични/ - до всеки българин ли стигат , или само до няколко по-големи центъра ? Къде отиват и сега парите от винетките ? ... И накрая - защо тиквената "Люлин" , с нейната смешна дължина , се оказа най-голямата кражба в пътното строителство на Европа като цена ?? Можем ли да си представим колко се канят да откраднат в следващите години кауните от Тракия , Хемус , Марица , и другите участъци , както се канят ?? ... Причината да се залага на строителство на аутобани , а не на АЕЦ , от герберастите е една-единствена От аутобани се краде /чрез "наще" фирми/ по-лесно и по-елементарно. Тамън на нивото на герберастите. АЕЦ изисква по-сложни и дългосрочни схеми , експертни познания , политически умения , все качества - далеч над тия притежавани на герберастите.
26 Февруари 2011 00:36
А да не забравяме , че всичко без Тракия е празни приказки и думи - демек локуми ! Срокове 2014 2020 и т.н. премахват всяка реална ангажираност на тиквите. И да станат някога тези участъци НЕ ТЕ ще ги направят Което не пречи в аванс да черпят дивиденти от бъдещите планове...
26 Февруари 2011 01:26
Тука моя любимец Плевнелиев леко се опитла в собствените си действия.Първо назначи една лейди с шест езика ?!?! , като това й качество беше представено като най-най.
Второ - компютърджията откровено си призна , че от пътища разбира толкова , че като пътува да види , че са зле !
Откъде ги намират такива лауреати , как ги ловят .... просто не знам
26 Февруари 2011 07:54
Чарли Дарвин -
marinmar4 - как откъде! От кръстовища, околовръстни, горички и кории. От там ги намират такива.
26 Февруари 2011 08:08
Аз имам обяснение защо са необходими нови структури като тази и като БОРКОР.
Много хора работиха активно в предизборната кампания. До момента не са компенсирани подобаващо. А не може така, особено след като е обещавано и са поемани ангажименти. Още повече, че са се задали нови избори. Трябва да се стягат редиците. Трябва да се мотивират хората. И това е начинът за уреждане на най-верните и най-активните. Светъл пример за подражание на обикновените хора, които се превръщат в електорат..

Редактирано от - балък на 26/2/2011 г/ 08:09:52

26 Февруари 2011 08:26
Аз пък винаги съм си мислела, че балон ще се окажат не заради друго, ами заради парите от ЕС които никога няма да бъдат отпуснати. С построяването на супер магистралата Игуменица - Александпополи /почти изцяло финансирана от фондовете на ЕС - на стойност от около 10 млрд ако не се лъжа/ България се оказа леко изолирана от свръзката на Европа с Турция , респективно с малоазиатския район. Както казват в пернишко “останааме у лево“. Имала съм работа със спедиторски фирми и много пъти съм ги виждала как си правят маршрутите - с ферибот от Италия до Игуменица, после до Александрополи, който е на около 850 км и оттам в Турция. Така се избягва мъчителното пътуване през Сърбия, България, висенето по граници и т.н Да не говорим за удобството на порт Игуменица, където магистралата /виждала съм го лично/ започва буквално 60 метра след митницата. Вярно, плаща се на около 15-20 места по пътя за Александрополи, но това не е нищо в сравнение с рекетите в сръбско /пък и в българско/.
Така че това е положението. Или ще си правим пътища със собствено финансиране /бавния и продължителен метод/ или някак си ще подлъжем ЕС да налее пари тук /по бърз метод, но твърде съмнителен по отношение на реализацията на финансирането./
И в двата случая обаче сме откъм губещата страна......
Така поне аз виждам нещата /с женския си акъл но и интуиция
/
26 Февруари 2011 08:46
Muktadasaxkobu rgidiotski - парите от винетките са смешно малко на фона на разбитите пътища и дупките които трябва да се поправят. Някъде към 200 милиона мисля са. А за да се поддържа при вече идеални пътища, само да се поддържа цялата пътна мрежа на година трябват милиарди. Поне така е в Австрия да речем/само за поддръжка 2 милиарда евро/.

С трици маймуни не се ловят, нито пътища поддържат. Пари трябват. Преди по време на соца, цените на материалите и труда бяха ниски. Сега вече цените са европейски/частните фирми таксуват по европейски, нищо, че след това дават български заплати/, а пари няма.

Редактирано от - alabala12 на 26/2/2011 г/ 08:51:38

26 Февруари 2011 09:26
Факт - Северна България е пренебрегвана. Една магистрала има /условно/ - "Хемус".
А другите - от Турция към Европа.
Защо ли?
-----------
Блогът на Генек
26 Февруари 2011 09:54
Къде са тия фирми, които плащат на строителни инженери по 3000
Преди 3-4 години може би, но сега едва ли
26 Февруари 2011 10:00
генек, ако почне да се строи (евентуално) АЕЦ Белене, тогава активно ще започне да се използва порт Варна от руснаците и може би ще се намерят пари да се продължи участъка на магистралата от Девня към Шумен (мисля че беше).
А иначе Плевнелиев правилно се е стреснал, явно е получил сигнали че кинтите обещани му за магистрали хич не са гарантирани.
26 Февруари 2011 10:54
През периода 1990 - 2009 година при пътни инциденти в страната са загинали 21 773 души, а ранените са 168 007, т.е. средно над 1000 загинали годишно при 7.5 млн. население.
В Германия, при 82 млн. население за 2010 г. са загинали около 3700 души.
С други думи, у нас загиват годишно 133, а в Германия - 45 души на 1 милион (точно 3 пъти повече!)
При това, ограниченията на скоростта в Германия са минимални, а на магистралите по принцип няма ограничение. По- нататъшните коментари са излишни. Ползата от добра пътна сътруктура е очевадна почти толкова, колкото е очевадно и безумието нашите пари да се влагат в икономически необосновани енергийни мегапроекти като АЕЦ-Белене, вместо за подобряване на пътната и другите инфраструктури.

26 Февруари 2011 10:58
Уж щяха да съкращават администрацията, тя се удвои.
26 Февруари 2011 11:03
Така де, Северната част от България да духа супата. нЕма ни един и полупроект. Сичко около Софето, ил' майна Филибето
26 Февруари 2011 11:13
Магистрали ще има защото те само формално са български. Строят се с ускорени тези направлавления, които в даден момент може да послужат за бързо придвижване войските на НАТО в посока Близкия Изток и Предна Азия. Ако интересите бяха български щяха да бъдат завършени приоритетно "Хемус" и построена часта от магистралния пръстен, назована "Черно море".
На различна степен на готовност са проектите на Главно управление на пътищата още от преди 25 години (трасета, геоложки проучвания, виадукти...).
Още някъде около 1970-1975 г. западна фирма демонстрира в Министерство на транспорта програма за автоматизиране процесите за определяне трасета на магистрали. Проектантите от "Пътпроект" й предоставиха конкретни първични данни за една от най-сложните отсечки от магистрала "Хемус" за да сравнят резултата с техния вече готов проект. Резултатите на практика съвпадаха. Най-интересното обаче беше, че трасето, което очерта електронния модел буквално съвпадаше с трасето на древен римски път (само поизправено, естествено).
26 Февруари 2011 11:20
Ловец , що говориш глупости "Майна Флибето..." - Пловдив е изключително зле откъм инвестиции и проекти , защото отколе е в икономическа блокада от Властта. Саботажите са по всички посоки и по герберастко време станаха нетърпими. Кажи ми един сериозен инфраструктурен проект , който София да е отпуснала за Пловдив и околностите последните 2-3 години ? Че аз не се сещам.
26 Февруари 2011 11:31
Последното което се направи още преди сегашните беше ремонта на моста към Асеновградско шосе , което си е част от градските ремонти. Какво като шосета и магистрали има в радиус от 100 км около Пловдив ново ??? Нищо. ... Магистрала Тракия се руши и е в лошо състояние между София и Пловдив. Има участъци , където вече 120 км/ч са проблем и дискомфорт. От Пловдив надолу магистралата си е една пуста улица със слабо натоварване /засега/. Пътят за Смолян - зле , тук таме някой кърпеж , +песента "камъните падат"... Пловдив Девин - единствения нов участък след Михалково /заслуга на ... Доган /. Пловдив Карлово - тук имаше малко кърпежи и ремонти ... Пловдив -Раковски Брезово. Заради липса на пари за един мост няколко години пътят беше затворен 8не знам как е в момента/ . Пловдив Свиленград - да са живи и здрави македонските фирми , които правиха големия ремонт преди 8-9 години , тоя път е в най-добро състояние и носи най-големи трафик... Пловдив-Кърджали - Кърджалийската половина е супер /ДПС-то.... / Пловдивският участък - кошмар. Пловдив - Стрелча-Панагюрище - филм на ужасите ! Пловдив- Пазарджик - плаче за ремонт ... И т.н да не ти изброявам с факти и картини. Къде са тия "инвестиции4 за Филибето , за които окайваш ?
26 Февруари 2011 11:33
Когато Плевнелиев, недай си Боже, легне на операционната маса и бере душа, както днешна България, ше извика да го оперира компютърен специалист - менежер, с шест езика и два в проект.

Редактирано от - Zmeja на 26/2/2011 г/ 11:39:03

26 Февруари 2011 12:04
Някой може ли, да посочи точната сума усвоена от т.нар. "евро пари" и след това да извърши обикновеното действие изваждане от нея на годишния членски внос за клуба ЕС.(жокер: 6%, отговора може да бъде отрицателен)
Задачата е от учебника за 4-ти клас.
За верен отговор - награда розов балон.

ПП. Като прибавим и разходите заради НАТО - дето бил фронта на бг итересите (по негово No.ОО дипломат) отговора може да се доближи и до абсолютната нула.
26 Февруари 2011 12:07
Когато Плевнелиев, недай си Боже, легне на операционната маса и бере душа, както днешна България, ше извика да го оперира компютърен специалист - менежер, с шест езика и два в проект.

Еййй, евала! Доживех и ти да напишеш нещо смислено!
Разбира се, ясно е, че спокойно може да си извика компютърен спицялис, щото със сигурност ще му се е случвало да е бил болен и следователно разбира от проблематиката.
26 Февруари 2011 13:07
Zmeja - "Когато Плевнелиев, недай си Боже, легне на операционната маса и бере душа, както днешна България, ще извика да го оперира компютърен специалист - менежер, с шест езика и два в проект."
Е, няма да е проблем, ако тогава моделът задължително предвижда зам.-ръководителят на екипа да е хирург.
26 Февруари 2011 13:10
Проблем ще е - щото няма да могат да му вземат парите за подкупа в такъв екип!
26 Февруари 2011 13:19
Тук подкупът път винаги ще си намери
26 Февруари 2011 13:32
Ми Мукта, мислех си, и си говорех за областта около Филибето. Па знам ли, никой нищо не ти казва
Що, маг. "Тракия" да не е около Монтана, маг. "Марица" около Видин, маг. "Струма", около Враца, а маг. "Люлин" под Петрохан. Абе мислим си, ама де да знам
26 Февруари 2011 13:40
inad, добре дошла в "World of Devils"
26 Февруари 2011 13:43
Просто ако положението около Пловдив е зле , то в Северозападн/ал/а е още по-зле... Зазавиждал хърбел на щърбел... Иначе на въпроса - защо магистралата да не около Монтана ? Отговорът е - защото Монтана не води на никъде. Пътят ни на Запад не е през Видин /макар географски това да е логично/. Пътят ни на Запад е през Сърбия , така се е стекло исторически , така са се развили и транспортните комуникации. Затова в Южна България има и трябва да има повече магистрали. А иначе с две ръце съм и за "Хемус", тя трябваше да е факт още преди 20-30 години...
26 Февруари 2011 13:49
Данте,
прекалено много "ако" и "може би"...
------------------------------- -------------
Блогът на Генек

26 Февруари 2011 13:57
Не мога да разбера защо Люлин я наричат магистрала, при условие, че дължината и е 30-тина километра?! То си е живо околовръстно шосе!
26 Февруари 2011 14:00
Muktadasaxkobu rgidiotski - парите от винетките са смешно малко на фона на разбитите пътища и дупките които трябва да се поправят. Някъде към 200 милиона мисля са. А за да се поддържа при вече идеални пътища, само да се поддържа цялата пътна мрежа на година трябват милиарди. Поне така е в Австрия да речем/само за поддръжка 2 милиарда евро/.


алабала, нещо за парите от акциза на бензина и дизела да кажеш? И те ли са смешно малко?
26 Февруари 2011 14:18
Не мога да разбера защо Люлин я наричат магистрала, при условие, че дължината и е 30-тина километра?! То си е живо околовръстно шосе

Па даже не е и околовръстно, щото се забива насред Люлин, у Софето
26 Февруари 2011 14:25
Като се говори за околовръстното на София - е па няма такъв резил у Европата Това , което е северната дъга - това е "реклама" на съвременна България /хубаво че малко поизгладиха мегабабуните и дупките/ И това е част от международния път от Западна Европа за Истанбул !! Заклевам се , че от Лондон до Истанбул няма по-скотски участък ! На този фон буди недоумение , защо точно с южната дъга се започна? Може би за по-голем комфорт на Упрауленците , при достигане на вилните им ареали ?...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД