:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Левицата иска да се определят минимални цени за земеделската продукция

Ще затягат вноса на зеленчуци със защитни мита

2 милиона собственици на ниви имали общо 20 милиона парцела
Ще се въведат защитни мита за вноса на зеленчуци за консервната промишленост, обяви в парламента вчера земеделският министър Мехмед Дикме. Той уточни, че решението за това ще се вземе от правителството на следващото му заседание.

Преди да стане ясно това намерение, от Коалиция за България обявиха в своя декларация, че земеделието е заплашено от нова криза заради драстичния срив на изкупните цени и бездействието на кабинета. Пшеницата се изкупувала по 10-11 ст. на кг, а доматите по 7-8 ст. на кг. Тези цени били под себестойността и обричали стопаните на фалит. Левицата поиска правителството да предложи защитни цени на зърното и зеленчуците, да разработи защитна митническа политика, държавният резерв да се намеси активно на пазара и да се засили контролът върху прекупвачите, които сега по стройна система диктували цените на борсите.

Около 4 млн. т е чаканата реколта от пшеница, цените от 120-130 лв. на т са спекулативни и не покриват себестойността, призна земеделският министър, но допълни, че държавата не може да определи минимални нива за изкупуване. Вместо това щяла да осигури субсидии за износа на около 400-500 000 т хлебно зърно, а държавният резерв щял да се намеси на пазара, като изкупи минимални количества. За сеитбата са осигурени необходимите средства от фонд "Земеделие", отбеляза Дикме.

Над 2 млн. са собствениците на земеделска земя у нас, имотите им са раздробени на над 20 млн. парцела, посочи министърът и допълни, че без комасация земеделието не можело да се развива. Янаки Стоилов предложи да се помисли за организация, която да изкупува земята и така държавата да стане най-големият арендатор в страната.



КРИТИКА

Поне 180 лв. на тон да е изкупната цена на пшеницата с най-масово качество, поискаха вчера от Съюза на кооперациите в парламента. Според членовете му правителството трябвало да прецени как да стане това. Сега производителите били притиснати да продават евтино зърното. Себестойността на реколтата при среден добив 300 кг от декар била 150-160 лв. на тон, а се купувала по 10-11 ст. на кг.
540
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД