:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Китай задминава САЩ до 5 години

Китайската икономика ще задмине американската и ще излезе на първо място в света след 5 години, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ). Тогава брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се очаква да бъде $19 трилиона, а на САЩ - 18.8 трилиона.

Само допреди 10 години американската икономика бе три пъти по-голяма от китайската, припомня изданието "МаркетУоч". САЩ станаха икономически лидер на света през 90-те години на XIX век, изпреварвайки Великобритания. Оттогава Америка не е отстъпвала първото място. Но вече няколко години икономистите единодушно предричат смяна на глобалния икономически лидер. Те обаче смятаха, че това ще стане най-рано след 15 години.

Сега МВФ коригира срока, като неговите разчети и прогнози се базират не на пазарните курсове на националните валути, а на т.нар. паритет на покупателната способност (ППС). Той отчита реалната стойност на валутата на вътрешния пазар или обема от стоки и услуги, които могат да се закупят с нея. МВФ обяснява, че този подход е по-точен, защото курсът на юана е изкуствено занижен.

Прогнозата обаче не радва Азия. "Ако лидерството на САЩ се разглежда от азиатските държави като необременително, китайската хегемония ги плаши, защото смятат, че тя може да носи недоброжелателен и хищнически характер", смята Виктор Ча, главен съветник на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

От гледна точка на обменните курсове икономиката на САЩ ще съхрани лидерството си - сега тя е със 130% повече от китайската, а към 2016 г. цифрата ще бъде 70 процента.
53
2328
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
26 Април 2011 20:06
С поробено население, при това ужасно многобройно, това не е новина, това е елементарна математика.
26 Април 2011 20:14
Поробени са БАЧКАТОРЧЕТАТА с по 2 седмици отпуска в една много свободна да бачкат страна.

Аз от кога ви казах, че Третото ХИЛЯДОЛЕТИЕ е хилядолетието на Велик КИТАЙ
26 Април 2011 20:59
Прогнозата обаче радва Америка. "Ако лидерството на Велик КИТАЙ се разглежда от американските държави като необременително, американската хегемония ги плаши, защото смятат, че тя може да носи недоброжелателен и хищнически характер и с много БОМБИ ", смята Че, главен съветник на Центъра за стратегически и международни изследвания във Каракас.
26 Април 2011 21:02
Ако китайците вдигнат няколко пъти хонорарите на адвокатите и пиарите, ще ги задминат още тази година.
26 Април 2011 21:06
Мдам, в момента "бачкам"--работният ми ден е 6 часа и 30 минути. Определено съм поробен, и в чест на това, като се прибера в къщата си, че пийна един BELGIAN WHITE BELGIAN-STYLE WHEAT ALE BREWED WITH NATURAL FLAVORS‌ (слабост ми е, човещинка) и ще замезя с нещо по-лекичко, най-вероятно Honey Glazed Smoked Ham, но, Душе, през цялото време ще оплаквам горката си робско-бачкаторска съдба. Чакай да се покривам, че робовладелецът идва да ми каже, че е време за почивка.
26 Април 2011 21:28
Е-- си! Това се казва комунизъм в действие. Въпросът за това коя система ще победи все още не е решен. Имайки предвид, че според китайските закони всяко частно предприятие след 35 години става държавно, можете да разберет за какво става дума.
26 Април 2011 21:28
Някакви данни за руската икономика няма ли?...Или-колко атомни и водородни бомби имат?...
26 Април 2011 22:01
Няма по-естествено нещо на този свят от това Китай да бъде икономическа сила номер 1. Така е било почти винаги в историята, така и ще бъде след няколко години.
26 Април 2011 22:30
Няма по-естествено нещо на този свят от това Китай да бъде икономическа сила номер 1. Така е било почти винаги в историята, така и ще бъде след няколко години.
ЗИП-е, веселиш!
26 Април 2011 22:33
Китайците са имали не малко идиотщини в историята си, били са подлагани на най-различни социални експерименти. В момента изглежда, че са уцелили печелившата стратегия. Но това бурно развитие не може да продължава вечно. Интересно кога ще стигнат точката на застой и какво ще стане след това.
26 Април 2011 22:53
И да вярвате, и да не вярвате, моят работен ден е 24 часа и печеля някакви си мизерни хиляда лева. Кошмарно е, но няма друг начин.
27 Април 2011 00:34
Хинин
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 3407
Скрий: Име, IP
Някакви данни за руската икономика няма ли?...Или-колко атомни и водородни бомби имат?...

+++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++


Има РУСИЯ ще е след КНР, САЩ и ИНДИЯ заедно с Япония.
Германия, Англия, Франция и прочие лилипути ще са назад.
Това го казват американските специалисти.
27 Април 2011 00:37
Пошъл Тошев
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 1372
Скрий: Име, IP
Няма по-естествено нещо на този свят от това Китай да бъде икономическа сила номер 1. Така е било почти винаги в историята, така и ще бъде след няколко години.
ЗИП-е, веселиш!

+++++++++++++++++++++++++++++++ +++

Явно някои синямат понятие от ИСТОРИЯ.
Велик КИТАЙ е блла велика цивилизация, когато англо саксите са ходили в въшливи мръсни кожи и са ядели от посуда от дърво и пръст.
Китайските другари са се обличали в коприна и са ядели от фаянс и порцелан.


27 Април 2011 00:51
А в това време братята Кирил и Методий ......... Давай Душв!
27 Април 2011 01:15
В това време страните от БРИК стават водещи икономики в света.
Само САЩ и донякхъде Япония ще представят Запада на вхрхът.

Яко японците не взривят родината си.
Това са фактите.
27 Април 2011 03:26
Те затова УСА-та и направиха икон. криза, за да забавят растежа на Китай, Русия и останалите конкуренти. Иначе кризата си беше назряла от 30 г.
УСА-та и ев. сателити имат само един единствен ход да се държат на повърхноста и това са войните , които водят. Затова и забъркват новите НЕФТЕНИ ‌И ‌ГАЗОВИ конфликти в арабския свят. Ситуацията е много деликатна обаче, ако жълтия инкасатор, Япония и Русия решат да кешират инвестициите.
27 Април 2011 04:06
/:/ "Китай задминава САЩ до 5 години "
............................... ............................
Т`ва е, май, оптимистичната за сащците прогноза?!
Песимистичната е за по-малко от 5 години!
27 Април 2011 04:24
развитието на Китай по посочения показател се спира само от невъзможността на световната икономика да поеме още стоки, при наличните пазарни условия. Развитието им е обяснимо при натъпкването им със що-годе съвременни технологии в последно време, но нека да не се лъжем и право да си кажем, че то все пак е екстензивно и в рамките на едно огромно по своята численост население, макар че вече има и качествени скокчета тук там. От тази гледна точка петте години може да са много, но въпроса е каква ще бъде тяхната "демокрация", дето ще я налагат на световната арена, когато станат и "голямото силно момче" на света.
27 Април 2011 06:27
INVALID,
Джоузеф Щиглиц го е казал:
"Не пправете това, което САЩ ви съветват да правите, а правете това, което САЩ правят!"
Запитали Радио Ереван "Кога ще настъпи световният Глад?", а Радио Ереван им отговорило: "Когато китайците започнат да ядат с лъжици, вместо с клечки!"
А преди година-две един сащски конгресмен се изцепи, че китайците не трябва да се стремят да консумират колкото сащците("американците") и да постигнат сащски стандарт на живот, защото, видите ли, така щели да се изчерпят бързо и скоро световните ресурси! И нито дума сащците да намалят консумирането и стандарта си на живот- за да не се изчерпват бързо и скоро световните ресурси! Егати сащското Дебелоочие и Гьонсуратлък!

Редактирано от - paragraph39 на 27/4/2011 г/ 06:27:51

27 Април 2011 07:07
мухахахааааа парата пак се е олял нещо на тема дебелоочие, ма мълчи като партизанин на разпит за имотчето до вромос, купено с безвъзмездна финансова инжекцийка дошла откъде ?
значи докато вземаме с две ръце, устата не спира да мели... абе пара, как се нарича това, че ти си ногу силен в терминологията

27 Април 2011 07:33
Те , пзради големият си брой произвеждат най-много лайнал Сега се индустриализираха и заляха с лайната си и пазарите - да ви е сладко!
27 Април 2011 08:27
g 5,
Мини на отсрещния тротоар- за да не те настъпя неволно по ръцете ти!
А и за да не ме вкара Модераторът пак в "ареста"- заради някакви си G-ци на 5-та степен!
27 Април 2011 09:15
Америка пред банкрут
Четвъртък, 21 Април 2011г.
Автор: Марк Шириц - Натиснете тук
27 Април 2011 09:36
In China, many younger military leaders view America as the ultimate enemy
Натиснете тук
27 Април 2011 10:21
Китай задминава САЩ до 5 години

А "горския" питаха ли, дали може да си играят на първа суперсила?
27 Април 2011 10:28
Товарищ Маузер, това , че си живееш в полирания ти свят, с нищо няма да попречи на прогнозите на МВФ Китай да стане първа сила . Вероятно и по-скоро от 5 години. Както е тръгнало....
27 Април 2011 10:28
Защо се сравнява размера на икономиките абсолютно, а не на човек от населението? Когато икономиката на Китай се изравни с тази на САЩ, всъщност ще е 3-4 пъти по-неефективна от САЩ-ската, каквато е и разликата в населението между двете държави.
27 Април 2011 10:37
Това е лъжа на червенопрашковците от Международният валутен фонд (МВФ) ....
27 Април 2011 11:38
Товарищ Маузер, това , че си живееш в полирания ти свят, с нищо няма да попречи на прогнозите на МВФ Китай да стане първа сила . Вероятно и по-скоро от 5 години. Както е тръгнало....

Не знам какво имаш предвид под полиран свят, но за да стане тази прогноза на МВФ истина, Китай трябва да задържи 5 години подред този икономически растеж, при това без икономиката да прегрее. И ако стане ще е просто най-голямата икономика. Оттам нататък следва да постигнат поне количествено превъзходство във военна сила (защото в качествено отношение са десетина години назад). Тоест, да наваксат четирикратно изоставане в ядрените оръжия (плюс качествен скок), 2, 5 пъти по-малко самолети (и това ако докарат техният Джъ-20 поне до нивото на Раптора) и горе-долу двукратно изоставане в областта на тежката бронетехника. И всичко това ако американците спрат на място, а руснаците отново започнат да им продават по една-две бройки от въоръжение "за изучаване". След това следва външнополитическото влияние, тоест да започнат активно да се намесват във външните работи на други държави. Та затова питам - питаха ли "горския" дали може да си играят на партизани.
27 Април 2011 11:53
Това дали Китай е решил да става военна свръхсила си зависи само от него. Ако си постави за цел ще стане без никакъв проблем.
В момента Китайския флот е най-големия в света с около 1300 единици техника. Американския има около 280 единици!
При самолетите поднебесната диша във врата на Русия. Китай има около 3000 апарата, Русия пет хиляди, САЩ - 6500.
При танковете няма доствоерна информация. За ядрените оръжия са доста назад. Около 300 заряда с не повече от 100 носители и едва 2 стратегически АПЛ.
Едно е сигурно, Китай ще расте с по 8-10% на година в близките 10 години.
Разбира се на калпак все още ще са доста назад, но самия факт че ще са първа икономика ще има ефекта на Рубикон в световната геополитика. Защото СССР по БВП на калпак беше доста зле, но това не му пречеше да контролира половината свят. А Китай има доста, доста по -солидна основа.
27 Април 2011 13:22
Големия Зелен Цар, има огромни проблеми, от маса време насам, и статията е Твърде оптимистична.
Дивотиите с "икономика на роби", "свободна" и не знам какви други емоции, тук нямат никаква роля.
Всеки може да си отвори основния курс по пари и парични агрегати - има едни референтни показатели М1, М2, М3, М4/МЗМ
Има и една икономика която е казала:
"M3: Since 2006, M3 is no longer tracked by the US central bank"
Защо? Ако сте любопитни погледнете съотношение м1/м2/м3 по последни официални данни 2006а, и си правете изводи.
Изключихме шпионина, спряхме публичното отчитане и само 2 години по късно имаше "изненадващата" криза (която удари кои агрегати??)
Нещата са безумно прости. Единственото чудно е как надутия балон Още се държи само на гола вяра и емоции. Пряко доказателство за великата сила на Социалната Инерция.

Редактирано от - intel_inside на 27/4/2011 г/ 13:30:16

27 Април 2011 13:37
Разбира се на калпак все още ще са доста назад, но самия факт че ще са първа икономика ще има ефекта на Рубикон в световната геополитика.

в близките двайсе години това нема да стане

________________________________ _______________________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
27 Април 2011 13:52
Имайки предвид, че според китайските закони всяко частно предприятие след 35 години става държавно, можете да разберет за какво става дума.

Не съм чувал за това, но ако е вярно - да, можем да се сетим какво ще стане - държавната икономика ще катастрафира, както винаги е ставало.
Но не вярвам китайците да са толкова глупави и да бастисат това, което им носи успех последните години - отказването от комунистическата планова икономика и приемането на пазарните принципи.
27 Април 2011 14:08
Китай има около 3000 апарата, Русия пет хиляди, САЩ - 6500.

Ъхъ, точно. При основното средство за водене на локална война - авиацията.
И то какви 3000 летателни апарата - гръбнака на ВВС е хомункулуса Джъ-8, кръстоска между МиГ-21 и МиГ-23. Бомбардировъчната и щурмовата авиация е жива мъка - копия на Ту-16 и Ил-28. Транспортната авиация - Ан-12 и Ил-76. Вертолетна авиация - Ми-4!, Ми-8, тук-таме някоя западна марка, техен връстник. С две думи - 10 години, ако САЩ спрат и 7 ако бягат срещу тях.
27 Април 2011 14:14
Тов. Маузер,
аз никъде не съм давал "срез" на качеството. Просто давам количества.
От 1300 плавателни съда които са в регистъра на флота сигурно половината са с водоизместимост под 1000 тона. Но числата са си числа. Все някога ще се премине от количествени натрупвания към качествени изменения!
Китай с пълна пара разглоби и сглоби "Варяг". Всички знаем какво ще последва.
27 Април 2011 14:17
Китай се очертава като новият икономически лидер.
САЩ и НАТО обаче трудно ще бъдат изместени като военен такъв.
Поне в близка перспектива.
27 Април 2011 14:45
Schwanz за ционистката држава сащ!
27 Април 2011 15:24
.
27 Април 2011 15:42
То Русия и САЩ като размахваха ядрените сопи, какво спечелиха?

Ами по половин свят им работи бадева 50 години
Апропо, на САЩ още му работят бадева. Още едно апропо - Включително малките жълти инкасаторчета.
27 Април 2011 16:23
От 90-те години американския мениджър трайно прегърна стила и методите на комсомолските секретари.
27 Април 2011 19:35
В момента Китайския флот е най-големия в света с около 1300 единици техника. Американския има около 280 единици!
При самолетите поднебесната диша във врата на Русия. Китай има около 3000 апарата, Русия пет хиляди, САЩ - 6500.


Показателно вообшче не е споменат руския "флот"...

Редактирано от - StrikeEagle на 27/4/2011 г/ 19:35:52

27 Април 2011 19:38
От 90-те години американския мениджър трайно прегърна стила и методите на комсомолските секретари.
По-точно не може да се каже!
По-кратко може - "Уи кен!"
И Щиглитз ревеше "уи кен" тогава...
28 Април 2011 11:15
И ко сега, ще викаме 100 години: - Китай! Китай! Вижте, не ме урежда мен смяната на американското иго с китайско - искам османско - искам да си почивам, да мрънкам и да ме издържат държавно!
28 Април 2011 12:18
..искам да си почивам, да мрънкам и да ме издържат държавно!..

Че ти сега друго ли правиш?
28 Април 2011 17:20
Пошъл,
Белите бири вече са демоде, сега младостта е по хмеловите, pale ales, IPA, с мощен билков аромат. И по Маджик Хат. Също Бласт (наливна) и Локал Уан на Brooklyn Brewery.
Американската бира без съмнение вече е най-добрата в света, и най-разнообразната.
Американските шоколатиери също вече са водещи в света, както и американските кулинари модернисти са едни от първите.

Всичко това са белези на упадъка, безспорно. Гнилите мушмули.
28 Април 2011 17:32
Китай е бедна и потенциално хаотична развиваща се страна. Развитието й е неравномерно, ражда огромни разнородни проблеми (демографски, икономически, политически, социални), и не е устойчиво (sustainable).

Китай е манифактурен придатък на САЩ и разрушител на индустриалния поминък на всички останали страни, особено развиващите се. Вече е и най-големият планетарен замърсител и се кооперира с най-мракобесните режими заради суровините на техните страни.

За китайците голям проблем сега са душевните болести. Над 20% от населението страда от тях, тенденцията се засилва, а само 5% от болните са ходили на лекар.

Китай няма своя модерна култура, която да изнася по света, няма привлекателен стил на живот, който други народи да имитират, не е създал световен език (усвояем и употребяем от некитайци), няма също и фонетична азбука и развита религия (освен примитивен анимизъм). Културното равнище на масите е крайно ниско, а изучените и присадени на запад китайци обикновено имат примитивна, "формална" (М. Вебер) ‌рационалност, т.е. са плоско комерсиални и роботоподобни, обикновено ca некреативни и ca често socially retarded. Родените на запад китайци пък се декитаизират много бързо, много по-бързо от българите. А чужденците в Китай не могат да се китаизират и а два живота, за разлика от Америка.
28 Април 2011 17:43
България обаче има много да се учи от китайските комунисти по отношение на индустриалната им политика - единственият известен начин да се повишат доходите. По отношение на чуждите инвестиции и ноу-хау и на чуждите пазари. На равитието на образованието, науката, инфраструктурата.

В Китай още има и интерес към България по стара комунистическа линия. Има интерес за инвестиции за проникване в ЕС, България за китайците е малко по-свойско място, а вече е в ЕС.
28 Април 2011 20:30
Пристъп? Студени чаршафи помагат.
28 Април 2011 22:09
се кооперира с най-мракобесните режими заради суровините на техните страни.
Ти какво предлагаш? Да ги думка с бомби и демокрация за да им вземе петрола!?
"Китай е манифактурен придатък на САЩ" - Е, може ли придатъкът да се кооперира със САЩ? По-интересен е въпросът защо "най-мракобесните" режими се кооперират с Китай. Да не би да им обещава "икономически растеж" вместо демокрация?
Китай няма своя модерна култура, която да изнася по света, няма привлекателен стил на живот, който други народи да имитират, не е създал световен език
Това не беше ли вече казано преди сто години за САЩ, "придатъка" на Британската империя?

Ъхъ, точно. При основното средство за водене на локална война - авиацията.
От събитията в Афганистан и Либия бях останал с впечатление, че авиацията е основно средство да не се печели война. Нещо като културистите - мускули много, ефективност - слаба.
29 Април 2011 02:31
Нищо не предлагам, само констатирам. Положителните неща в Китай за нас съм ги изброил, добре е също, че измъкнаха от мизерия стотици милиони, но общата оценка е ясна.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД