:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Медведев предрече опасност от Студена война заради ПРО

Прехващачите на САЩ ще могат да свалят междуконтиненталните ни балистичти ракети, алармират руски изследователи и военни
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Дмитрий Медведев разговаря с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер (вляво) в присъствието на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд (в средата ) по време на Петербургския Международен юридически форум. Той е посветен на "Правото като инструмент за новаторско и надеждно развитие на глобалния свят". В словото си руският президент предупреди, че има риск Европа да се върне към Студената война, ако не бъде постигнато съгласие между Русия и Запада за противоракетния щит.
Руският президент Дмитрий Медведев призова западните страни да се споразумеят с Русия за европейски противоракетен щит и предупреди, че в противен случай има опасност континентът да се върне към времето на Студената война, предаде РИА "Новости".

"Трябва да помислим какъв да бъде нашият европейски, а може би и общ дом. Иде 2020 г., когато в Европа ще се появи нова система за противоракетна отбрана. Нека да се споразумеем сега каква да бъде тя и тогава през 2020 г. ще имаме напълно съвременен, годен за живот европейски дом", посочи Медведев на заседание на Петербургския международен юридически форум. Ако не успеем да се договорим, "ще имаме Европа от началото на 80-те години. Аз не искам да живея в такава Европа. Надявам се вие също", добави президентът.

Тази седмица Дмитрий Медведев за втори път повдига въпроса за европейската противоракетна отбрана (ПРО). В сряда на пресконференция в Сколково той открито заяви, че разглежда планираната ПРО в Европа като насочена срещу Русия, а не срещу ракетни заплахи от Иран и Близкия изток. Ако не бъдат постигнати конкретни договорености за сътрудничество със САЩ по ПРО, "тогава ще се наложи да приемем ответни мерки, което никак не бихме искали. Тогава ще става дума за формиране на ударен ядрен потенциал. Това би бил много лош сценарий", изтъкна Медведев. Той припомни, че Русия си запазва правото да излезе от новия договор за съкращаване на стратегически ядрени сили (СТАРТ-2), ако САЩ форсират изграждането на ПРО в Европа.

Москва е обезпокоена от евентуалното разполагане на американската ПРО в други страни от Източна Европа след Полша и Румъния, заяви зам-началникът на Генщаба на руската армия генерал Валерий Герасимов, предаде Интерфакс. "Нашите опасения са, че след Полша и Румъния, елементи от американската система ще приемат България, Чехия и редица други държави от НАТО", каза Герасимов конференция в Москва.

На същата конференция друг зам-началник на Генщаба ген. Андрей Третяк заяви, че след 2015 г. американската ПРО в Европа ще могат да сваля руските междуконтинентални балистични ракети. До този извод са стигнали научните звена на военното министерство в Москва. Руските военни изследователи смятат, че първият и вторият етап от изграждането на американската ПРО в Европа наистина не застрашават страната им, защото са предназначени да парират ядрени ракети със среден обсег. Ситуацията обаче може да се промени на третия и четвъртия етап, изтъкна генералът. Вече след 2015 г. САЩ предвиждат съществено да преработят ракетите прехващачи SM-3. Те ще наброяват 300 броя и ще бъдат разположени в Полша или непосредствено до руската територия. Тогава "се появява реална възможност от поразяване на руските междуконтинентални балистични ракети и ракетите върху подводници", поясни ген. Андрей Третяк. А те са гръбнакът на ядрената защита и националната сигурност.
432
5741
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
432
 Видими 
20 Май 2011 20:40
Е по- просто от това едва ли може да се каже. Има ли още някой да вярва, че Щатите се боят от Иран или северна Корея. Може би се боят точно толкова, колкото от Садамовото оръжие за масово поразяване, “разклащано“ пред очите на света в навечерието на масираните бомбардировки над Багдат. Май лудостта на америчките военнолюбци не само не намалява, тя, като при акулите, при вида на кръв става истерична, а кризата поставя Щатите в съвсем нова ситуация. Америка трябва да се раздели със статута на планетарен жандарм, на когото е позволено всичко.
20 Май 2011 20:53
Ама нали нещо там....... неуловимата "Булава"....
20 Май 2011 20:54
Гледах го това изкзване на Медведев. Това е безличен чиновник, случайно станал президент . А как се надуваше когато американския вицепрезидент и министъра на отбраната на щатите го убеждаваха да не използва вето срещу резолюцията за Либия..уж Русия щеше да получи за това включване във СТО, отмяна на поправката Джексън-Веник и т.н. Получи потупване по рамото...Сега се прави на мъж, ама никой не му вярва . А проблемът е сериозен. Щатите си продължават раработката на плановете за владяване на енергийните и суровинни ресурси на планетата .
20 Май 2011 20:56
Хм, по начинът по който говори този генерал аз пък виждам как руското военно лоби подскача пред кабината на Медведев и Путин за да напомпа военният бюджет, та да има повече лапане.
Между впрочем, точно както е в САЩ. Създаваш несъществуваща психоза всред лумпеният електорат, после осребряваш... Учат се братушките...

Редактирано от - garamel на 20/5/2011 г/ 20:58:45

20 Май 2011 20:59
Няма подобие. Русия печели от експорт на оръжие, а не от превъоръжаване на своята армия . Тя не воюва на чужда територия, та после победените да осребрят разходите и за войната .
20 Май 2011 21:02
20 Май 2011 21:05
На ПРО- руския отговор е симетрично разполагане в Приднестровието и Калининград. Вероятно и Батька ще клекне, тантела е в момента - ще се захлеби с около 6 млрд дол. срещу 100 % собственост на Белтрансгаз и 75 % от МАЗ, в това число и 1 млрд от евроазиатския пакт. Срещу разполагане на ракети на беларуска територия ще спрат да го тормозят с поляците и немците.
И толкоз.
20 Май 2011 21:05
За да има военни разходи не необходимо да има война, драги. Виж " студената война". Не е необходимо да има дори военни поръчки.

Увеличи бюджета на военните, те ще го усвоят както те си знаят.
20 Май 2011 21:08
То работата вече стана като протяжното провикване на
некоя омръзнала труженица.
20 Май 2011 21:10
В щатите , военнопромишления комплекс е с водещи позиции . В Русия водещи са газо нефто добивни експортните компании . Военните, вкл. ВПК са завряни някъде по назад .
20 Май 2011 21:21
regnum.ru , 20.05.2011: Бъсеску очаква от Медведев гаранции , че нито една руска ракекта няма да падне на румънска тертория......А пък , той завалията , не дава гаранция , че ПРО няма да е насочена срещу Русия . Туй от мамалигата ли ще е....?
20 Май 2011 21:24
Даниле, трудно ти е да асимилираш написаното.
Аз никъде не споменавам ВПК лобита и пр. Става въпрос за военното министерство на РФ, усвояващо отбранителният бюджет на РФ, което е различно от ВПК.

Ако изобщо има поръчки за ВПК-то на РФ ти трябва да си хвърляш шапката. Това значи работни места, развойна дейност, такси и пр. Но по начина по който работи военното министерство на РФ, и по рекорда които има с военните поръчки се вижда, че руските шапкари са способни да усвоят целият военен бюджет с поръчки към ВПК-то на нивото на Полша.

Да не забравяме, че в Кремъл всички са чинове, все пак. Толкова гърла трудно се запълват. Само като им сметнеш колко им струват часовниците... ше може да обзаведеш 2 самолетоносача.
20 Май 2011 21:42
Руското ВПК прави основно износ- около 6.5 млрд годишно . Тазгодишното 10 млрд го отряза Айфончик с безхаберието си по Либия - / минус 4 млрд по договорени сделки / . Доставките на конвенционално въоражение са трагедия. Има недохватка в поръчано комплектоване на 40 % . Има разминаване в руските стратези: едни считат, че руската политикономия и отбранителна доктрина е газ и петрол , другото , военното крило е с по-слаби позиици поради неприязънта между военния министър Сердюков, когото считат за счетоводител , съсипващ армията и ВПК шефа Сергей Иванов. И там някъде, плюс типичната руска военна бюрокрация, се търколя топката. Тръгналата серия от уволнения във ВПК няма да решат въпроса.
20 Май 2011 21:53






emacs-e, човека казва, че ще създадат" ударен ядрен потенциал" което според мен значи, че ще се създаде потенциал който превантивно ще удари базите на ПРО в Изт. Европа т.е. нас!Не мога да разбера, защо се подмокряш от удоволствие от факта, че ние изпепелени ще запазим САЩ?
20 Май 2011 22:19
Ако ще правят студена война, да им бацнат един КОКОМ като някога - да не могат си купят и цветен телевизор, па камо ли компютър.... да видим как ще воюват. Апропо - как се вкарва Матушката в каменната ера? Забранява се експорт на хард дискове и памети за Матушката... да видим как ще ги направят сами.... и как ще правят оръжия без хард дискове и памети...
20 Май 2011 23:23
Емакс, и като се събудиш краката ти отвити и петте лева ги няма . Твоите спомени от 70-те години за Кореком са , вероятно , много любопитни, ама сега сме 2011 г.
20 Май 2011 23:46
КОКОМ ? Поднебесната е вече производителя , не УСА, така че не виждам как ще стане номера да им казва някакъв дрипав американец на кой какво да продават
21 Май 2011 00:27
Не мога да разбера, защо се подмокряш от удоволствие от факта, че ние изпепелени ще запазим САЩ?

Да не спорим със зомбирани в приоритетите защото ще им доставим удоволствие, а глупостта им може и да е заразна.


21 Май 2011 01:06
Грррррррешка! Поднебесната е най-големия и естествен враг на Матушката. Говорете си повече с китайци, ама не с онези търговци с чувалите, ще останете шокирани какво презрение имат към Матушката. Освен това Поднебесната разчита за всичко по-сложно като технология на Братска Калифорния и Долината, а за машини разчитат на Япония и Германия. Китайчетата не учат в Масква, а в MIT и Stanford.
21 Май 2011 01:09
И специално за Данил - на руски - нещо което явно не знае. КОКОМ не е КОРЕКОМ. Натиснете тук

Редактирано от - emacs на 21/5/2011 г/ 01:10:48

21 Май 2011 01:54
.... бе не му се плашете на Медведев - ПУТИН си идва ...
21 Май 2011 02:09
Опасността за нова Студена война не идва от ПРО, а от страха пред възможностите на Русия. Не толкова от военните, отдавна нема луди да воюват със САЩ или с Русия. Но руската производителност на труда е най-високата в света от около сто години, та досега. Производителността бе движещата сила на Студената война, разформироването на СИВ, ОВД и СССР, колапса на България
21 Май 2011 02:24
Грррррррешка! Поднебесната е най-големия и естествен враг на Матушката.

Пътувал съм из Далечния изток и двете Монголии, та си мисля, че на големия враг му трябват поне десет поколения, за да докопа Матушката
21 Май 2011 04:10
Поднебесната няма врагове , те имат само интереси. А Калифорния и долината са им вече колоний, купиха си ги, света се промени.
21 Май 2011 07:35
В предишната Студена война Русия загуби войната. Не ми се вижда логично точно губещите студените войни да плашат с нова студена война. Русия в момента е в още по-неблагоприятна позиция.
21 Май 2011 08:17
Нова студена война би означавало доставка на модерно оръжие на де що има антимериканска групировка или банда по света.....Идеологий и социализми вече няма.Лесно е да се предвиди до какво ще доведе това.
21 Май 2011 08:30
Ами конкретно да говорим за памети - производството е в Корея и Тайван. Машините за литография се произвеждат в Холандия и Япония и никъде другаде.

Конкретно за дискове - производство в Тайланд, Корея, напоследък все повече и в Китай. Но много основни детайли са направо от Япония - магнитните глави например.

Другари, боя се че студена война много скоро ще означава влизане на Матушката в каменната ера. Ако искате, опитайте. Но да не се сърдите като Самара стане чужбина....
21 Май 2011 08:59
Суровинния придатък към цивилизацията да си мълчи, че ще им отрежем достъпа до модерни технологии. Цивилизацията ще изборети начин да не зависи от суровинните придатъци - Русия и Арабите, обаче онея не могат да изобретят нови ресурси.
21 Май 2011 09:07
Огледай се във вас , остана ли вече нещо, което да не е китайско? Епохата на КОКОМ умря, светът се промени.
Освен за оръжейните системи за друго ограничения не могат да се въвеждат, гледай аятоласите, след толкова години ембарго останаха ли без технология?Куцо и сакато им продава каквото си ще, само майкрософт губи от далаверата.. Проблем ще е ако нигерийските бунтовници си напазаруват преносими ракети, сещаш се колко ще стане нефта и тунджата и на кой как ще се отрази....

Редактирано от - cisco на 21/5/2011 г/ 09:54:56

21 Май 2011 10:18
Distributed, я дай малко примери за "модерни" технологии, които руснаците все още не са ги копирали, откраднали, чопнали и т.н.?
Времето на "сделано с топором" отдавна е минало-свършено, и най-вече при ВПК.
Пък има и друго, каза го Старшината...споко, иде Путин.
21 Май 2011 11:05
човека казва, че ще създадат" ударен ядрен потенциал"

ще, ще, ще, ще - още две-три години "ще"-кане от лампазлии ролексоносители и чиновници-мерцедесопритежатели и братушките окончателно ще изтърват влака във военните технологии. И това си го казват самите те. А бяха влязли в пътя преди 4-5 години.
21 Май 2011 11:19
Винаги преди да кажа нещо за "световния лидер" и по подобни въпроси си поглеждам табличката.
Натиснете тук
21 Май 2011 11:43
OLDMAN
я дай малко примери за "модерни" технологии, които руснаците все още не са ги копирали, откраднали, чопнали и т.н.?


копирали, откраднали, чопнали и т.н., но не и изобретили, открили, внедрили, подобрили и т.н.

На Суровинния придатък не му е присъщо да изобретява и окрива, а само да търгува ресурси срещу знание. Ма туй е щото е научен на мързел и на крадене, понеже има излишъци от ресурси. Той само това и може - да краде от земята и от другите. Суровинния придатък също така няма концепт "ефективност". Той не може да проумее от къф зор трябва да ползва 2 мерни единици ресурс, след като за него е едно и също дали ще ползва 3, 5, 10 или 20, за да свърши същата работа.

Редактирано от - Distributed на 21/5/2011 г/ 11:51:25

21 Май 2011 12:06
Альото(да, точно ти, с "дистрибутивната капачка" на москве-дванайстак), абе някакви тънки намеци ли усещам?
Примерно...че Саудитска Арабия не е "Суровинен придатък" на "Еди.коя.си Държава", а е най-по-First "люпилник" на Нобелови лауреати по съвременни технологии.
(опс, май сбърках - не трябаше да споменавам арабелите, те са наши първи приятели..след Израел естественно)
21 Май 2011 12:06
ВПК-то съвсем не е пред умиране, дори напротив.Технологията и мозъците са вече въпрос на пари, който има си купува, който няма изостава..
21 Май 2011 12:16
...А бяха влязли в пътя преди 4-5 години..
Чшшш, Маузера, май остана без джепане за пищофа, а?
Яла бе, яла у "Арсенал"АД - имаме "к'вото душа ти сака", и то на "поносими" цени!
Само паре да имаш...
21 Май 2011 12:32
Сега да обясня на пишещите братя:1992год.бях по работа в един комбинат с 15000 работници и специалисти някъде в Русия."ЗАД ОГРАДАТА"както казват руснаците видях разработки по ПРО, които излизат в метал и на въоръжение сега и до 2020 год.Затова не подценявайте Медведья.Да не говорим, че без Русия общ европейски дом просто не може да съществува, колкото и да им е неприятно на някои Г-да.
21 Май 2011 12:33
копирали, откраднали, чопнали и т.н., но не и изобретили, открили, внедрили, подобрили и т.н.

Не съм военен специалист, но пък се интересувам от История на Техниката.. Не е ли Игор Сикорски направил първият хеликоптер?? Първият чертеж не го ли е направил в един град Петербург?!?
21 Май 2011 12:41
Сикорски го мани - съгласно терминологията на НКВД, той е долен предател и "Изменник Родину"!
Е, вярно...с Туполев таквоз, "делали с топора" туй-онуй(май се наричаше "Иля Муромец" ), ама т'ва е в "минало-бешело" време.
.
P.S. samuil, филмът за Сикорски и Туполев го има в "Zamunda.NET", ако искаш потърси го.

Редактирано от - OLDMAD на 21/5/2011 г/ 13:00:15

21 Май 2011 12:49
А този, който предаде тайната на съветските балистични ракети на американците и тия последните започнаха да догонват руснаците в космическата надпревара, не беше ли руснака полк.Пенковски?
Тъй върви света. Кой от където може краде.
През 550 г., византийският император Юстиниан вербувал двама персийски монаси и ги изпратил в Китай със задачата да откраднат тайната за производството на коприна. Две години по-късно монасите се завърнали в Константинопол, с ларви на копринена буба и семена от черничеви дървета, скрити в кухините на техните бамбукови бастуни.
21 Май 2011 13:43
OLDMAD
Е аз арабите и техния петрол ги споменах още в първия си пост
21 Май 2011 13:46
Русия с техните извънземновоенни технологии са, както е казал народа, "на гол тумбак, чифте пищови".

Народа им измира от хероин, от СПИН, от глад и от мизерия. Всичко е заради манталитета на суровиния придатък - мързел, корупция, крадене и несъразмерно самочуствие. Но скоро ще им свършат ресурсите и ще ги колонизирма културно и икономически Военно няма да има нужда, те сами ще дойдат да се прдадат на цивилизацията
21 Май 2011 13:50
Дистрибуторе, махмурлук ли те гони, или си падал на главата си като малък ? Как успя да напишеш тези глупости?? С Шестицата сте кандидати за наградата " Шутник года"
21 Май 2011 14:08
Виждам фундаментално неразбиране на темата даже при уважавани форумци... освен такива като Разпределения с "тезата" му, че да имаш ресурси не е секси, а било много, много обидно
За добива на ресурсите се изискват свръхвисоки технологии, в някои отношения по-високи от военните. Прокарването на сондаж до 15 км /немско-американската "Берта" стигна 9 км/ е по-сложно от разработването на ракетно-космическа технология; да не говорим за хладилници, РС-та и коли, нищо че и там Камазите са без конкуренция. Такова сондиране изисква металургия, машиностроене, наука и ред други неща над световното равнище. Работата е там, че за разлика от арабите например, руснаците си имат тези неща
21 Май 2011 14:16
Информация от снощи: огромен успех на американските комуникационни технологии. САЩ изведоха на околоземна орбита телекомуникационен спътник Telstar-14R. Извеждането стана благодарение на американската ракета «Протон-М» , изстреляна от американския космодрум Байконур.
21 Май 2011 15:02
Наскоро купувахме промишлени дизели с международен търг. Накрая останаха двама конкуренти - DEUTZ и ЯМЗ... Ярославский моторный завод основан в 1916 г. русским инженером В. А. Лебедевым для производства легковых и санитарных автомобилей... Работата беше на кантар: руските мотори по-неикономични с 10%, но по-евтини с 40%; експлоатационните разходи за 12-годишен срок и всички останали показатели 1:1. Избрахме немските, само защото руснаците отказаха да се занимават с поддръжката им у нас, а немците я осигуриха в последния момент /"Балкан стар", за който се интересува/
21 Май 2011 16:33
Уникален и почти неизвестен гений - Роберто Людвигович Бартини Натиснете тук. Руснак, италиански барон, физик, философ, красавец и конструктор от ранга на фон Браун и Корольов. Преди 50 години разработва концепциите за вертикално излитащи самолети, в т.ч. стратегически бомбардировач-амфибия (изработен прототип, а е имал макет и за наземен) и самолетоносач на подводни криле. Идеята е да плава с над 350 км/час и самолетите просто да "сядат" на палубата. Преценен е като твърде скъп, но разработката е използвана за стратегическата ракетна платформа на подводни криле, снимана от американците в Каспия през 1970-те
21 Май 2011 16:43
Наличието на ресурси е необходимо, но не и достатъчно условие за да превърне една държава в Суровинен Придатък. Има примери за страни, които не са прахосали ползата от ресурсите си, а са ги инвестирали в стандарт на живот, образование, икономика и инфраструктура. Такива са например Норвегия, Чили, Австралия.
Държавите суровинен придатък използват ресурсите за да хранят олигарсите си (като в Русия) и/или за да раздават парите на хората без нужда от заслуги (като например Либия, Саудитска Арабия, и т.н. араби) и/или да ги прахосват за лускозни и демонстрационни проекти (Таджикистан и централно азиатските републики). Характерно за тези държави е страшната корупция - Нигерия, Русия, Ирак, ЛИбия и т.н.
21 Май 2011 16:55
burning daylight

Аз не отричам, че Русия (или по-конкретно СССР, щото от СССР насам Русия не са мръднали особено) имат някакви проблясаци, но една птичка пролет не прави.
Просто са много зле завалиите. Само в пропаднала дъжава, като Русия, която има ресурси колкото целия останал свят (фигуративно), ще остане без бензин в бензиностанциите. Но като те управляват корумпирани олигарси и наркотрафиканти това е нормално.
21 Май 2011 18:05
Ами да стрелят по Европа. То където и да падат бомбите ще направят планетата необитаема ресурсите неизползваеми и т.н. Горко на тия дето ще останат живи.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД