:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

13 пъти разлика в цената на парното в съседни блокове в Шумен

Колкото по-скъпо става парното, толкова по-фрапиращ е и контрастът в сметките на различните абонати. Заради масовите откази от този вид отопление за една и съща услуга някои абонати плащат с пъти повече от други.

Блокът с най-скъпо парно в Шумен се намира на бул. "Велики Преслав" 10 в централната част на града. Една топлинна единица тук излиза 13 ст. Дванайсететажната грамада побира хора колкото едно село. Апартаментите са 60. Само 15 семейства си пускат парно. Сериозно се отопляват обаче само 5-6. Останалите десет включват радиаторите, колкото да се "очупи" въздухът. Другите 45 апартамента се отопляват с печки на твърдо гориво или от тръбите на парното. Кубик топла вода струва пък 14-16 лева. Колкото по-близо е зимата, толкова съседите се гледат по-сърдито и подозрително. Съмняват се, че някои крадат и затова сметките им са високи. "5-6 семейства желаят парно, останалите 55 желаят само тръбите", ядосва се редовен потребител.



Сметките са от 250 до 700 лв. на месец за двустаен апартамент



И все повече хора се отказват. А колкото повече се отказват, толкова парното за останалите става по-скъпо. Според шефа на "Топлофикация"-Шумен инж. Юлиян Тодоров сметките са значително по-високи в сградите, където повечето домакинства са се отказали от парно, тъй като разходите се разпределят между по-малко потребители.

Бившата касиерка на блока, 57-годишната Лиляна Илиева, се отказала да пуска радиаторите през февруари 2004 г., когато за двата месеца получила сметка от 450 лв. за жилището си от 65 квадрата. Сега умува с какво да се топли. Новата касиерка, 43-годишната учителка Росица Георгиева, майка на три деца, вече не умува. Доволна е, че е преминала на въглища от 2 г. На месец отивали 6-7 чувала. "Отопляваме се за 50 лв. месечно", изчислява Росица. Съпругът й през седмицата работи във Варна. Като се върне в Шумен през почивните дни, нацепва разпалки. Росица е зооинженер, преподава в Селскостопанския техникум в града. "Паля печка, но дори маникюри имам", смее се тя. Най-големият й син е студент, останалите са ученици. Ако плаща парно и издържа студента, семейството трябва да гладува.

Медицинската сестра Анжела Панчева е на 47 г. Тя е една от последните привърженици на парното в блока. "Но скъпите ми съседи правят невъзможно ползването му", ядосва се тя. Според нея, ако всички са толерантни един към друг и не се краде, топлината от ТЕЦ-а ще им излиза по-евтино и от печките на твърдо гориво. Анжела редовно следи показателите на топлинните регулатори. За почти едни и същи единици потребление през зимата на 2000-2001 г. е платила 221.96 лв. на сезон, а за 2004- 2005 г. й начислили 950 лв.

Топлинното счетоводство на блока се води от фирма "Топлоснабдяване" ООД. "Този блок просто не се топли. Колкото са повече потребителите и колкото повече радиатори са включени, толкова по-евтино излиза една топлинна единица", коментираха от фирмата.



Под нейна опека е и блокът, отличник в града - с най-евтиното парно



Това е 5-етажна кооперация с два входа в ж.к. "Херсон". Намира се на 100-тина метра от 12-етажната грамада на "В. Преслав", 10. Една топлинна единица в кооперацията е само 0.085 лв. - по-малко от стотинка. В блока живеят 30 семейства, предимно офицери от запаса. Всички са пенсионери, повечето работят допълнително. Отказали са се от топлата вода, когато цената й стигнала 13-16 лв. за кубик, но само 5 апартамента от всичките 30 не пускат радиаторите на парното. Избрали един съсед - Георги Кръстев, който да отговаря за абонатната станция и да регулира топлоподаването. "На него дължим ниската цена", хвалят го хора от блока. "Като види, че времето е топло, влиза в абонатната и намалява дебита."

Най-високи в този блок са сметките на семейството на Нели Христова - до 100 лв. в най-студените месеци. Със съпруга си имат двустаен апартамент, заради малкия си син не правят икономии, радиаторите работят непрекъснато.

63-годишният бивш военен Стоян Стоянов има двустайно жилище от 62 квадрата. Живее на последния етаж. Месечно плаща по 40-45 лв. Пуска радиаторите вечер. Неговите сметки са трети по стойност в блока. Останалите семейства плащат под 40 лв. на месец. Почти всички от входа са започнали и саниране на жилищата.

В "Топлофикация"-Шумен по показател цена на топлинна единица подреждат блоковете на "скъпи" и "евтини". Сред скъпите са такива с цени между 6 ст. и 9.6 ст.



Евтините са под 2 ст.



Според началника на търговския отдел на "Топлофикация"-Шумен инж. Христо Узунов с 58-те лв., които са получавали м. г. като енергийни помощи социално слабите, могат да работят непрекъснато радиатор и половина. Но при положение че целият блок се отоплява нормално и потребителите са поне 80-90 на сто.

Заради високите сметки загуби регистрират и фирмите за топлинно счетоводство. Според управителя на "Топлоснабдяване" ООД инж. Димитър Димитров неговата фирма обслужва над 100 абонатни станции. Преди 2 години били 180, но в 80 хората са се отказали от централно парно.



СПАД

Абонатите на "Топлофикация"-Шумен в момента са 9000, като в последните две-три години броят е относително постоянен, обясни управителят на дружеството Юлиян Тодоров. Преди 15 г. 100-хилядният Шумен обаче беше един от най-добре топлофицираните градове в страната. Парното се ползваше от 40 на сто от населението, абонатите бяха над 18 000. Според неофициални данни половината от 500-те абонатни станции в града са спрени и гражданите в тези блокове завинаги са се разделили с централното топлоснабдяване. Колко ще останат клиентите на "Топлофикация" през тази зима никой не се наема да прогнозира. Според топлоснабдителите заради ниското потребление, макар официално обявената цена на мегаватчас за Шумен да е 67.48 лв., на гражданите 1 мегаватчас излиза реално до 120-180 лв.
 
Семейството на учителката Росица Георгиева от 2 години се отоплява с въглища срещу 50 лв. на месец.
69
1305
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
09 Октомври 2005 23:47
Пак питам - как е възможно 3 радиатора в 60 кв. апартамент да излъчат топлинна енергия за 700-800 лв. на месец?
09 Октомври 2005 23:51
0.085 лв. - по-малко от стотинка.


Бе аз на това му викам осем стотинки и половина, ама ако казвате, че е по-малко от стотинка - така да бъде.
09 Октомври 2005 23:55
Ако месечната сметка (а не цялата за сезона) за 3 радиатора е 700-800 лева най-добре е пострадалата да не губи време а да си наеме приличен адвокат и да даде на съд топлофикацията. Има огромен шанс да спечели.
10 Октомври 2005 02:31
А приличен адвокат колко ще и струва, бе, всезнайко октанов?!...
10 Октомври 2005 02:39
Моито отопление е на гас топла вода и готварска печка.През зимата ми струва около $350 на месец за 500 кв.м.Имам две отоплителни системи като през ноща пускам втората за спане а пурвата намалявам до 10 градуса за да не ми умрат рибите и цветята.Но се говори че ще увеличат газта тази зима с колко ще видиме.Това са около 2 надници за отопление на месец.
10 Октомври 2005 03:09
Е на това място няма да издържат нервите и на представителя на МВФ. Някои другари ще потриват доволно ръце, защото след големия студ , които се задава и птичият грип който чука на вратата на окаяната ни страна пенсионерите ще тръгнат колективно към Св. Петър, те, че и много други. Ех опрзва се земята на гяурите и ни на Правителство, ни на Президент му пука на " Хурката" Нито война е имало, нито официално американско ембарго и народът си пука само от едната му простотия и ОВЧО търпение.

10 Октомври 2005 08:43
Кати навсякъде се спре парното и не се ползва ток и топла вода ще се върнем 100 години назад, т.е.за България това значи по времето на маймуните (справка - Дарвин ). Само едно не ми е ясно как ще си върнем окосмяването, че нали то ще ни топли в студените зимни дни...
10 Октомври 2005 09:24
То ние сме се върнали доста назад, след като вече хората се отопляват с дърва и въглища масово.Лошото е , че изсякоха горите и няма да има клони за да се катерим.
10 Октомври 2005 09:41
Интересно е да се види, каква би била цената на парното им, ако всички в блока си го бяха пуснали. Според мен ще е съизмеримо с отоплението на дърва - но за целия апартамент, а не само за една стая.
10 Октомври 2005 09:46
Браво, върви се в правилната посока.
Сега на въглища, утре в пещерите.
10 Октомври 2005 09:57
Абе я да ме светне някой, какво значи 1единица толина? Джаул ли е, ват ли е, калория ли е?Щото така ония от топлофикация си пишат некви сметки дето не можвш да им хванеш края и пак седим на студено
10 Октомври 2005 10:04
За тези дето не сгряват как 3 радиатора и топла вода могат да ти направят сметка и за 400-800-1000 лева.
Блок с 60 апаратамента и една абонатна станция. Там има уреди дето нещо мерят. На тяхна основа топлофикация начислява някаква сума за всички, които са към тази абонатна. Нека тя е 6000 лева за месец. 6000/60=100 лева средно на апартамент, за топла вода и парно. Ако 1/4 от хората ползват много ограничено и си плащат, а останалите 3/4 да ползват практически на пълна мощност без да плащат (манипулирани водомери, закачени "нелегално" радиатори), то ето ти как 1 плаща сметките и на няколко съседни апартамента. Тези поне 15%, които се разпределят между всички съвсем не са достатъчни, за да компенсират кражбите. Ако всики си плащаха и си ползваха нормално парно и топла вода, сумата щеше да буде доста по-малка и сравнително добре разпределена, примерно по 40-50 лева.
Примера не е измислен само е доведен до крайност.
10 Октомври 2005 10:32
XYZxyz, това дето си го обяснил е ясно на всички. А аз всъщност питам, защо изрядния абонат трябва да плаща енергия, която реално не е потребил, не е влязла в апартамента му? Проблем ли е на изрядния Иван, че комшията Пешо краде и трябва да плати и за него?! Ок, Иван ще си плати за общата част и загубите - 15, 25%. А тези проценти трябва да се смятат при пълна натовареност на всички радиатори в сградата. Но на Топломутрация е най-лесно да тегли чертата на общия топломер, и кой колко ял и ебал - не е неин проблем.
10 Октомври 2005 10:44
skyspirit, изрядният абонат не трябва да плаща. Просто се завежда дело, прави се техническа експертиза, че това което се искат да се заплати като количество топлина е физически невъзможно да е получил(а). Някой се интересуваше колко струва адвокат за такова дело - ами между 100 и 200 лева които ако се спечели делото се възстановяват от топлофикацията.
Това е начина да се научи топлофикацията да започне да следи за кражбите.
Съвсем отделно има хора които трябва да се учат на журналистика. В подзаглавието пише "Сметките са от 250 до 700 лв. на месец за двустаен апартамент" и след това в текста минималният пример е за под 40 лв. на месец а максималният пример който е даден е 225 лева месечно (450 лв сметка за два месеца).
10 Октомври 2005 11:45
Абе, както са си направили закона топлоснабдяването, те си смятат разходите по общия (единствения истински) топломер и после "разделят" по относителните единици, отчетени от локалните "топломери", които изобщо не мерят топлина.
А при последните цени излиза по-евтино и на ток, освен твърдо или течно гориво - поне знаеш, че електромера ще навърти това, което си "изконсумирал" - няма да се добавят загубите по кабелите при съседите и т.н.
10 Октомври 2005 11:51
Heat,
това е при доста краен случай, но я докажи, че не си ползвал на пълна мощност радиаторите си, а примерно на 20%, а те карат да плащаш сякаш си ги ползвал на 80-100%. Никакво дело няма да спечелиш. Цялата работа е от криворазбрано сметка. Мисли си съседа, че ще му е по-евтино да си закачи радиаторите и да натовари съседите си с сметката, но не се сеща, че заради него и останалите ще се откажат от парното и хем на всички ще е студено, хем ще трябва да се топли с нещо друго, което ще му е доста по-скъпо. Много е трудно който и да е да следи за "нелегално" включени радиатори или за махнат примерно водомер за топла вода. На практика собсвеника просто не те пуска в апартамента си, докато не приведе нещата в вид удобен на него за проверка.
10 Октомври 2005 11:59
Локи,
и как го виждаш по-евтино на ток? Като си топлиш само една стая, а не целия апартамент и като се къпеш за до минута-две с бойлера? С парно е много по-евтино, но ако всички си го плащат и използват. Голямият проблем са съседите, т.е. ние всички, а не толкова цените на топлофикацията. То същият проблем го има и при всички плащания по поддръжката на блоковете. Едни плащат, други с години отказват. В крайна сметка всичко става запуснато, грозно, прозорци по стълбищата счупени, лампите изгоряли и изпочупени, покрива тече, мазетата разбити, асансьора ту работи, ту не работи. Само че, няма да тръгнеш да съдиш някой за 50 лева примерно, нито нерви, нито време, а и пари за започване на процес няма.
10 Октомври 2005 12:04
Ми има закон за топлото, който обслужва топлото до върха на носа му.
И не само никой не мисли от съсобствениците, че като се спре парното в цялата сграда, ще настъпи мор, ми и никой от ТИКВИТЕ на власт не мисли, че като си спрат хората парното, ще изпука и топлофикация...а на вас оставям да си представите едно каре от 4 панелни блока с по 50-100 апартамента всеки и като се извие дим от всеки комин на апартамент.
.
Всъщност има ли закон, според който да се начислява пълна такса за отопление на апартамент, в който не се допуска комисия за проверка?


_______________________
Държавата изеде суверена
10 Октомври 2005 12:16
Всъщност има ли закон, според който да се начислява пълна такса за отопление на апартамент, в който не се допуска комисия за проверка?

Що бе, допускат проверката, но не внезапна. То и как да провериш внезапно - хората ги няма, сега не може, елате утре, а до утре всичко е ОК.
10 Октомври 2005 12:25
XYZxyz, по последните цени излиза, че един киловат /час на "топлото" е над 4.5 ст. до над 8. В това не се включват загубите и кражите или съседите. Задължителните загуби са тръбите из блока. Както и да го въртиш при сегашните условия с масовото спиране на топлото крайната цена ще е поне 2 пъти по-висока от обявената за краен потребител.
Ако се плащаше, което се ползва - тогаща щеше да е по-добре, но самата система за т.н. "топлинно счетоводство" е пропаднала - както написах "топломерите" не мерят "отдадената топлина", както би се очаквало от урен с такова название, а някакви змислени единици с размерност Градус/Време, което е далач от единицата за енергия.

Редактирано от - Локи на 10/10/2005 г/ 12:29:28

10 Октомври 2005 12:30
Има едно съвсем естествено и нормално решение, устройващо нормални хора. В единия блок от примера има 5 собственици на апартаменти искащи парно и в друг блок на стотина метра разстояние има 5 собственици "не искащи" парно. Извършва се замяна на жилищата и всички би трябвало да са щастливи. Искащите парно си го ползват, неискащите не ползват, а няма да плащат и цени за мощност и за общи части за разлика от "балъците" с парното. Хайде обаче от 1 път да се познае колко от "не искащите" парно ще пожелаят да се откъснат от "гадния монополист" и "отвратителната" такса мощност.
10 Октомври 2005 12:48
Ако в един апартамент от 60кв. метра се вкара енергия за 700лв. за един месец, има опасност той да се взриви. За да изгори газ пропан -бутан през елементарни отоллителни печки за тези пари, за един месц трябва да се изразходват 41 20л битови бутилки газ. За три стаи по - 14 на стая. Категорично, ако не взривяване на апартамента, то поне денатуриране белтъците на обитателите е сигурно. Ако никой не краде, а по веригата само се печели, отоплението на такъв апартамент през ТЕЦ, няма как да струва повече от 50 лв, при постоянно включени уреди и умерено зиморничави обитатели. Готов съм да защитя топлотехнически проект.
10 Октомври 2005 12:48
някой тук попита какво точно мерят топломерите, прикрепени към радиаторите. от доста време и аз си задавам този въпрос. скромното ми мнение на неспециалист е, че въпросните уреди по-скоро отчитат циркулацията на водата в радиатора, а не количеството топлина, която е постъпила в него. въпросният извод съм направил след дългогодишни наблюдения. пример тръбите и радиаторите са студени/хладни/ на пипане, врътката е завъртяна на максимум, а топломера отчита единици топлина като луд...
10 Октомври 2005 13:00
даващ мнение, според описанията, които съм чел, "топломерите" измерват разликата в температурите на радиатора и въздуха, за времето, по коефициент, който се задава спрямо типа радиатор.
10 Октомври 2005 13:01
Колега Даващ мнение,
Не искам да Ви притеснявам, но на радиаторите няма топломери.
От тук нататък и логиката на иначе стройната Ви мисъл е поела по грешен път.
10 Октомври 2005 13:02
Уредите отчитат условни единици, и не са топломери, а комбинация от вентил с термостатична глава и електронен датчик, отчитащ топлообмен. До тук добре. Лошото е че нйкой не може да има текуща информация за разхода си на топло, превърнат в пари. От там нататък следва комбинация от далавера, некомпетентно управление на ресурсите, некадърно поддържаене на абонотните станции, пълна липса на политика за толинна изолация на жилища и т.н. И всички си траят, защото статуквото потребителят да плаща всичко това е добре за фирми отчетници, топлофикации, за бюджета и т.н.
10 Октомври 2005 13:04
Току-що чух по Хоризонт, че увеличението във Варна ще е 40%. Това възможно ли е?
10 Октомври 2005 13:11
10.10.2005 г. 12:49:08
КОЙ И ЗАЩО ВДИГА ЦЕНИТЕ
Да си монополист в бедна страна като България е мечта за всеки бизнес. Имаш:

- гарантиран пазар и потребители, които са лишени от правото на избор и можеш да диктуваш удловия и да налагаш монополни цени без значение от разходите и пазарните условия;

-закрепено със закони привилегировано положение по отношение на клиентите и държава, която те защитава от справедливия гняв на потребителите;

- право да рекетираш потребителите с лошото си качество, непрекъснатите си претенции и цинично да диктуваш монополни права и условия в договорите.

А задължението за потребителите да плащат такси не само за потребената енергия, но и за поддържката на преносната мрежа? Да заплащат загубите на монополиста, които се калкулират като разходи в цената?

А практиката за потреблението на ток на определени малцинствени групи да плащат всички останали?

А правото на монополиста приоритетно да събира вземанията си, разпродавайки имуществото на длъжниците, докато всички останали кредитори трябва да чакат с години решение на съда?

А допълнителното заплащане, за да измерят потребената топлоенергия и топла вода, независимо че това е задължение на всеки доставчик?

Докато монополистите бяха държавни, все пак се успокоявахме, че гарантираните от закона печалби се върщат обратно като вноски в бюджета или захранват социалните фондове. Но днес, когато голяма част от тях са вече в частни ръце, привилегиите им не само се запазиха, но в някои отношения дори се увеличиха. И вече осъзнаваме на гърба си горчивата истина, че по-лош от държавния монополист може да е само частният монополист.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ В "24 Ч." - ЗАСЛУЖАВА СИ!

10 Октомври 2005 13:13
ХИЙТ, ти това .... сериозно ли го пишеш
10 Октомври 2005 13:20
Това сме го "дъвкали" многократно.

Като се почне от това как производствената цена от грубо две стотинки (на най големия производител) става на 17 като мине през НЕК и електроразпределенията, мине се през това такса или цена "събират" топлофикациите, Разликите в "промишлените" и "битовите" цени на метана и т.н.

Това което е интересно е през 2006г. ще има ли БЕЗАКЦИЗНИ горива (течни) или пропан-бутан за отопление, КАКТО БЯХА ОБЕЩАЛИ.

Знае ли някой как се отопляват в Япония и колко им струва
10 Октомври 2005 13:29
след като уреда, който е прикачен на радиатора ми не е топломер, какво е тогава? и защо всеки месец влизат в жилището ми и засичат нещо си, което не било всъщност потребената топлина, но пък на основата на това нещо аз плащам употребена от мен топлоенергия? сигурно съм много тъп та не мога да схвана за какво точно става въпрос!
10 Октомври 2005 13:34
Питам ако някой не ще да си отвори апартамента за проверка-ни днес, ни утре, ни други ден. Може ли служебно да му се начисли пълна такса за отоплителния сезон.
Та по тоя начин поне ония, които никога не отварят вратите за проверка, да почнат зорлем да ги отварят.
.
Щото е малко трудно в сезона да свалиш радиатор и да затапиш при това налягане и без да се източва инсталацията.
Та и внезапна да е, и нарочна да е проверката-все пак ако не те допуснат, топлофикация да се задължи да начислява все едно вътре работят всички радиатори на пълна мощност.

_______________________
Държавата изеде суверена

Редактирано от - `Kaily на 10/10/2005 г/ 13:43:01

10 Октомври 2005 13:41
Почти сериозно Дълбоко убеден съм че тези които не искат да ползват парното с всички сили ще убеждават, че никой не трябва да ги принуждава, свещена частна собственост, човешки права и т.н. (то никой не ги и принуждава ама хайде). Още по-дълбоко съм убеден, че тези които искат да ползват парно с радост ще се съгласят на такъв вариант.
А по темата има много какво да се каже, но литературните напъни за бедния потребител са на доста по-голяма почит от проучването на проблемите и обсъждане на реални решения. За тези с литературните напъни, единственото решение е безплатно парно, безплатен ток, безплатен транспорт, безплатна вода......Е и между тях също има някои които са малко по-близо до реалността, които за парно например биха отделили лев-два месечно, 6 стотинки за билетче на градския транспорт биха се откъснали от сърцето им, 1-2 стотинки за кубик вода също. Не всички са безнадеждни случаи
10 Октомври 2005 13:42
Кво се чудиш, Хамер?
Такива като Неат ни управляват, он се пак е мек-предлага да си менкаме жилищата, друг на негово место отдавна да ни е пратил там, де топло не ни требе.

_______________________
Държавата изеде суверена
10 Октомври 2005 13:43
даващ мнение, теоретически, все такъв уред показва относителни единици, които са пропорционални на отдадената от радиатора топлона. Примерно ако има 2 радиатора и единя е отчел 100 единици, а другия 200, то втория е отдал 2 пъти повече топлина. Ако имаш истински топломер, отчитащ общото потребление на 2-та, то можеш да сметнеш, колко е отдал всеки по отделно. (общия е отчел 120 МДж, то първия е отдал 40, а втория 80 МДж). Само че при нашите уссловия между абонатите се разпределят и загубите, както и системата за изчисляване на сметките била тайна на фирмите, занимаващи се с "топлинното счетоводство".
10 Октомври 2005 13:45
Неат, ти верно си редко безнадежден случай.
Искаш ли да почнеме ти събираме пари форума вместо заплата та барем ти да се не месиш в управлението на тая нещастна страна.

_______________________
Държавата изеде суверена
10 Октомври 2005 13:45
радиатор може да се свали и при пълна инсталация, при условие, че има кранче на тръбата преди радиатора. спираш кранчето, вода към радиатора не върви и си го откачаш, като внимаваш водата, която е останала в радиатора да потече в някакъв съд, а не на земята. това го правихме миналата година по средата на отоплителния сезон, когато ни протече един от радиаторите.
10 Октомври 2005 13:56
Ако искаш да видиш на какво викат топломер, слез в мазето при абонатната станция. Там се мери предоставяната на входа Ви топлина.
Тази топлина (топлинна енергия) се разпределя между абонатите по начин, описан в договора, под който сте се подписали най-малко не помня колко процента от живущите.
За целите на това разпределение се използват и уредите, наречени топлинни разпределители. Които работят на различни принципи и събирането на данните от които става по различни технологии и на различни периоди.
10 Октомври 2005 13:58
`Kaily, при разумните рационални и професионални решения хората плащат по-малко и са доволни. При популистки аматьорщини съчетани с неграмотни литературни упражнения плащат много повече и са недоволни. Добре е вие политиците да проумеете това нещо което ви го казват всички професионалисти.

Редактирано от - Heat на 10/10/2005 г/ 14:00:21

10 Октомври 2005 15:30
Разумно, рационално и професионално решение е хората да си сменят блоковете.
И другия сезон, като решат да включат или изключат парното-пак да си сменят жилищага.
И по-другия пак.

Ти ептен се изложи с разумните си рационални и професионални решения.

_______________________
Държавата изеде суверена
10 Октомври 2005 15:32
Пример:
Нека има само два апартамента - единия се води официално, че ползва парно, другия, че не ползва.
Даже и да сложим достатъчно точен уред, който да измерва колко ползва първия примерно за 20 лева на месец, то изведнъж се получава разлика между тези уреди и уреда, който е в абонатната, който примерно показва, че се е употребило нещо си за 100 лева. Въпрос - как да се разпределят тези 100 лева и между кого? Или по-добре да викаме мамка й на топлофикацията, кожодери, монополисти, .... Аз бих се върнал към системата за плащане на база обем на жилището.

Редактирано от - XYZxyz на 10/10/2005 г/ 16:33:36

10 Октомври 2005 15:38
Нагледен пример как политиците четат евангелието
10 Октомври 2005 16:03
Те ви и друг пример съвсем истински.
Лято 2005-та, парно няма, само топла вода и водомери, дето уж отчитат точно.
Цена на 1 кубик някъде си при 12 апартамента в центъра на София - 30 стотинки с ДДС.
Цена на 1 кубик някъде си в блок с 32 апартамента - 4.75 лева с ДДС.
Кой кого изЕде: държавата суверена, или суверените помежду си?

Редактирано от - XYZxyz на 10/10/2005 г/ 16:11:47

10 Октомври 2005 16:06
Преди два дни минаха от Техем да проверяват водомерите за топла вода. Веднага след тях като настана едно дрънчене по тръбите за топла вода, едно източване на парното и там дрънчене, свалят се радиатори, какво се слага не знам, но защо ли чакаха първо да минат проверителите? Надявам се поне до една седмица да свършат, че шума е ужасен.

Редактирано от - XYZxyz на 10/10/2005 г/ 16:34:43

10 Октомври 2005 16:10
Между другото при монополно положение "експертното"решение в рамките на монопола е покриване на разходите (обосновани или не) от потребителите. Избягването на подобни "решения" се реализира на политическо ниво чрез антимонополно законодателство и/или държавно регулиране.
Така че нека сме коректни
МЕжду другото проблемите на топлофикациите са резултат точно на "експертно" подсказани политически решение и опитите да се постигне намаляване на цена чрез разпределянето и не само върху потребителите, но и върху живущи в сграда.
В този смисъл считам, че изразената от новия министър на енергетиката тенденция да се "премахне" такса мощност чрез включването и в цената на услугата за правилна
10 Октомври 2005 16:17
Ами сега "такса мощност" къде влиза? Да не би да влиза в европейския съюз?
Това, че са я нарекли такса мощност, съвсем не я изключва от цената.
10 Октомври 2005 16:20
Така че нека сме коректни
Когато си в топлофицирана сграда ползваш ли парното при свалени радиатори? Естествено, че го ползваш по няколко начина: чрез тръбите, които те топлят, чрез съседите, които също те топлят, чрез това, че има загуби от общите части и чрез това, че си съсобственик на сграда с абонатна станция и парно. То не става, хем да го имаш, хем да не го плащаш.
Като тук изобщо не включвам масовия случай за "нелегално" ползване на парно и топла вода. За да сме коректни - това съсредоточване на плащанията само върху коректните платци много скоро ще доведе до отказване на цели блокове от топлофикациите с всички произтичащи от това последици: живеене на по-студено, по-скъпо отопление, фалит на топлофикациите и увеличаване на безработицата, претоварване на ел.системите, създаване на по-монополно положение на твърдите горива и съответно повишение и на техните цени, цената на газта и без това ще си расте и т.н.
С други думи: Напред към пещерите.

Редактирано от - XYZxyz на 10/10/2005 г/ 16:43:54

10 Октомври 2005 17:17
Доста емоционално и доста неточно
Топлопленоса между помещения, зависи от разликата в температурите, а не от наличието на централизирано топлоподаване,
Всички предоставящи услуги мечтаят да разпределят загубите си върху възможно по-широк кръг, но явно само топлофикациите успяват,
Монополно положение при продажбата на твърди горива, не виждам как може да се реализира,
и т.н.
Чесно темата ми е омръзнала от многократно "дъвкане".
10 Октомври 2005 17:27
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 10/10/2005 г/ 17:38:18

10 Октомври 2005 18:15
Съседните помещения топлят имота ти, само ако температурата там е по-висока. В противен случай отнемат топлина. Втори закон на термодинамиката. Така че уважаеми, ако ти си отоплил помещенията си като нормален човек, всеки абонат в същата каращ на 18 С ползва твоята топлина. Т.е. част от работата, която е свършила собствената ти отоплителна инсталация, платена със собствените ти пари. И тъй като явно се вписваш в множеството на коректните, казвам ти го съвсем коректно - крадат те. Освен ако освен коректен, не си морж или ескимос.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД