:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

8000 кандидат-полицаи годишно минават през Института за психология на МВР

Снимка: Архив "Сега"
Още от 70-те години на миналия век всички офицери и сержанти в МВР и разузнаванията се назначават на работа след продължително попълване на сложни въпросници и дълги беседи с добре подготвени психолози. Освен желаещите да работят в службите на вътрешното министерство през ведомствения институт по психология минават задължително всички кандидати за НСО, за военна полиция, за военното контраразузнаване и военна информация и сигурност. Наскоро правосъдният министър Антон Станков заяви, че трябва да се въведат психотестове и за магистратите, които трябвало да са с адекватни физически и психически показатели.

Тестовете са осъвременени и се актуализират всяка година. Направени са така, че не можеш да зазубриш предварително отговорите. Кандидатите трябва да отговарят на около 2000 въпроса за настроението, самочувствието, предпочитанията, интересите. Попълват се за ограничено време. За да мине кандидатът през ситото, задължително трябва да е попълнил над половината от въпросника. Целта е да бъдат оценени най-характерните преживявания и реакции в ежедневието на хората.

Пред "Сега" миналата година началникът на отдел "Професионална психодиагностика" в Института по психология на МВР Юлиана Добрева съобщи, че годишно през психотестове там минават минимум 8000 души. 25% от кандидатите за сержанти и 15% - за офицери, отпадат. Най-често причина е ниският интелект и дефицитите в образованието.

Полицейски психолози разказват, че при тях се пробват абсолютно неграмотни хора от селата, които говорят на неразбираем диалект, но имат претенции да работят в София. "Това са хора, които нямат реална самооценка", категорични са специалистите. Според тях те се мотивират не с вътрешно убеждение, че искат това да бъде професията им, а защото работата е държавна - т.е. има сигурност, дават дрехи, и храна. Има и такива, които искат да бъдат "герои" с пищови в ръка.

А тестовете не са лесни. Трябва да се мине през процедурата със страшното название "групов лабораторен експеримент". Всъщност трябва да се попълват подробни въпросници и тестове под ръководството на психолог за оценяване на най-характерните преживявания и реакции от ежедневието на кандидатите. Така се правят личностни профили.

Минава се и през тестовете за интелигентност, които се попълват за ограничено време на принципа "единствен верен отговор". Бъдещите полицаи се подлагат и на т. нар. проективен тест. Много важен е отговорът на един основополагащ въпрос: uой съм аз?

Следва интервю, което е решаващо - в него всеки трябва да сподели какви са мотивите и очакванията му за реализация в МВР, плановете си за изява. Резултатите от теста са валидни за 2 календарни години.

Психологически изследвания обаче не са достатъчни, за да прецени един човек става ли за началник или не. За да се издигнат в службата, полицаите трябва да бъдат много добре преценени от административна дирекция "Човешки ресурси". Според Закона за МВР основната функция на тази служба е да подпомага ръководството на ведомството при управлението на кадрите. Служителите й са натоварени с тежката задача да осъществяват методическо ръководство по "подбора, изучаването и развитието" на личния състав, както и да планират и организират професионалната му подготовка. Нещо повече, в тази дирекция се разработват проектите за структури и щатове на всички служби в МВР и контрол на дисциплината. В "Човешки ресурси" се водят на отчет всички служители.
6757
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД