:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов обяви критиките на Брюксел за похвала

Еврокомисията обяви, че полицията, съдът и прокуратурата са еднакво виновни за провала в битката срещу престъпността и корупцията
Снимка: БГНЕС
Вместо да даде пресконференция по повод евродоклада, премиерът предпочете да отиде в парламента и лично да прочете на депутатите от ГЕРБ заключенията на Еврокомисията.
България получи остри критики вчера за несправяне в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище, каквито не бе виждала от две години в докладите на Европейската комисия. Петият доклад втвърди тона си към управляващите и предупреди, че през 2012 г. ще бъде дадена цялостна оценка за членството на България в ЕС, като Брюксел иска да види осъдителни присъди срещу знакови фигури от подземния свят. Правителството обаче прецени, че то не носи вина за провала в битката срещу престъпността, а критиките са насочени към съда."Това е поздравление за мен", обяви вчера пред своите депутати премиерът Бойко Борисов. ЕК е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи и сега предстои ръководството на съдебната власт да покаже, че има воля за провеждането на необходимите реформи, разтълкува той.

Говорителят на ЕК Марк Грей обаче го опроверга още същия ден, като заяви на пресконференция: "Ние не гледаме опростенчески на нещата". Според него не може да се каже, че полицията и правителството се справят добре, а съдът не си върши работата. "Не, комисията не вижда така нещата. Тук има много аспекти на всяко ниво - отнася се до работата на властите, работата на прокуратурата, на съдебната власт и т.н. Много елементи са включени и именно това е целта на нашите доклади", обясни той.

Докладът наистина отбелязва в заключението си, че "българското правителство демонстрира решителност и ангажимент за продължаване на процеса на реформи", но от това не произтича противопоставяне на другите власти. В доклада за Румъния, обаче, има същото похвално изречение за правителството и след това е добавено, че "парламентът и съдът не винаги са показвали такава решителност". Ако Брюксел е виждал по подобен начин проблемите в България, сигурно е щял да го напише.

Правителството настояваше някои остри текстове в доклада и съпътстващия го документ да се заличат или редактират, но те са останали. Такава е критиката срещу полицията, че приема дарения от спонсори, които би трябвало да разследва за произход на парите им. Марк Грей заяви, че Брюксел е решен да проследи дали тази вредна практика е прекратена.

За разлика от междинните доклади през февруари сега Румъния се представя по-добре от България. Тя е похвалена, че е възстановила Националната агенция за интегритет (честност) и че по своя инициатива е започнала цялостна ревизия на функционирането на съдебната система. И двете държави обаче са разкритикувани, че след положителните промени в законодателството си не са пристъпили към изпълнение на законите и към произнасяне на осъдителни присъди за корупция на високо равнище, а в България - и за организирана престъпност. Сравняването на България и Румъния доби нова актуалност вчера, защото ЕК реши догодина да направи цялостна оценка на напредъка на всяка от тях след приемането им в ЕС. Според анализатори в Брюксел има вероятност наблюдението над Румъния да бъде прекратено, а механизмът да продължи да действа само за България. Букурещ, например, прие закон за гражданска конфискация на неизвестно как придобито имущество, докато София е разкритикувана, че го е отхвърлила и сега е призована спешно да го гласува наново.

Критиките срещу България засягат всички власти - изпълнителна, съдебна и законодателна. Въпреки ефектните си акции през последните месеци полицията е упрекната заради непрофесионалното събиране на доказателства, съдът е атакуван заради прекомерния му формализъм и безрезултатност, а прокуратурата - заради пасивност и липса на желание да анализира защо обвиненията й не водят до осъдителни присъди по знакови дела, наблюдавани от Брюксел. Парламентът е разочаровал ЕК с отхвърлянето на закона за гражданска конфискация на имущество.

Премиерът Бойко Борисов събра вчера след края на парламентарното заседание групата на ГЕРБ и в присъствието на журналисти им прочете доклада на ЕК за България. "Ще чета бавно, за да чуете какво пише", каза той. Мотив за нетрадиционното му решение били различните интерпретации и измислици, които прочел в медиите през последните дни. Тъй като се запъваше, четенето на 10 страници наистина беше доста бавно и отне над 45 минути. След някои пасажи Борисов правеше кратки коментари, а когато имаше положителни оценки за свършеното от правителството, специално ги изтъкваше. Когато в заключителните препоръки Борисов стигна до т.нар закон "Попова", който групата на ГЕРБ бойкотира, той прочете два пъти текста. "Когато дойде приемането на този закон, искам всички депутати на ГЕРБ да са в зала, оттам нататък призовавам другите да не политиканстват само, а да го подкрепят и да станем мнозинство", каза премиерът и това беше единственото му отчетливо послание към депутатите. Останалите му забележки бяха в стил "надявам се хората от съдебната система да прочетат ред по ред доклада, да си вземат забележки и да предприемат действия". Той обясни на депутатите си, че е много щастлив че такъв мониторинг има и ако изпълнят всички препоръки, очаква след година наблюдението над България да бъде отменено.

"Разбирам, че може би вече ви е подсказано как трябва да се чете този доклад и на кои моменти да обърнат внимание медиите", иронично коментира веднага след голямото четене зам.-шефът на групата на ДПС Лютви Местан. Според него основният извод е, че няма съществен резултат от противодействието на организираната престъпност и корупцията. Лидерът на БСП Сергей Станишев постави акцент върху това, че въпреки препоръките от миналата година механизмът за наблюдение остава, което е знак, че правителството не е препоръките за реформите в областта на правораздаването, работата на МВР и съдебната система. Лидерът на ДСБ Иван Костов открои критиките към работата на вътрешния министър Цветан Цветанов. "Ако степенуваме критиките, най-тежка е към МВР, заяви той.

Вицепремиерът Цветан Цветанов обясни, че докладът е "обективен и умерено позитивен" заради отчетеното наличие на политическа воля за реформите, и също прехвърли към съдебната система отговорността за критиките. Главният прокурор Борис Велчев прецени, че докладът е обективен, но изрази резерви към него. Той очаквал по-добра оценка за делата за организираната престъпност, където е постигнат "съществен напредък". "Надявам се в следващия обобщаващ доклад на Комисията да бъдат анализирани не само няколко конкретни дела, от които да се правят генерални изводи, но и тенденциите в напредъка, които не могат да бъдат отречени", пише в становището си Велчев.

"Бележките и посочените слабости не трябва да стават повод за самоцелно обругаване на която и да е институция или за междуинституционални нападки, както и обратното - посочените положителни резултати не трябва да се използват за себеизтъкване или да са повод за самоуспокоение", коментира и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Според него веднъж завинаги трябва да се разбере, че справянето с корупцията и организираната престъпност е отговорност и дълг преди всичко на българските правоохранителни органи (МВР и прокуратура), а задължението на съда е да осигури равенство на страните в процеса и установяването на истината.

И Висшият съдебен съвет откри неточности в доклада. "ВСС не може да анализира и да предприема последващи действия по оправдателни присъди, дори когато са по дела за корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, тъй като няма такива правомощия", се казва в официалното становище на кадровия орган. От там не са съгласни и с упрека за дисциплинарната си практика. Данните за дисциплинарните дела и наказанията доказвали повишената взискателност на съвета към магистратите.
39
3668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
20 Юли 2011 20:03
Имам усещането, че ББ, Цвъцко, Фидоска и останалите живеят в друг - паралелен, но анти свят...
-------------------------------
Блогът на Генек

20 Юли 2011 20:08
европа започна да пише на борсов докладите както едно време пишеха речите на тодор живков
засега без очила след няколко мандата с голям шрифт
някои се возите в 280
други в 280 слк
20 Юли 2011 20:25
Политическото мислене на ГЕРБ за перспективата на България е неизменно , просто го няма . Друго не може и да бива , при тоталната идейна нищета в самата Политическа система . Дори и Иван Костов да върнем , все тая ще ни се случва ...

Редактирано от - beagle на 20/7/2011 г/ 20:26:51

20 Юли 2011 20:39
или както казваше Шкумбата в апокрифните касети дето некога слушахме- тази наша загуба, автоматически се превръща в наша победа.....
20 Юли 2011 21:05
А похвали за транспорта има ли? Ако има, значи влака за Варна е изгорял от радост.
20 Юли 2011 21:13
... от гордост, бе, от гордост ...
20 Юли 2011 21:15
Борисов обяви критиките на Брюксел за похвала

Ти го плюеш, то мисли, че вали дъжд. Що е то?
Милиционер на власт.
.
В статията е казано всичко и няма нужда от коментари, но е симптоматично, че говорителят на ЕК моментално е реагирал и е опровергал оптимизма на Боко; явно в Брюксел следят и как се възприема и "прочита" доклада им. А в него конграчулейшън, дженерал няма. Освен редовните критики към съда този път има и много срещу втръсналия на всички мислещи с тапигьозлъка си Цвък. Поне половината от критиките са в неговата градинка.
.
Чакам някой журналист да попита Боко защо в доклада няма и дума за Шенген, камо ли нещо като дата за приемането ни. Или вече забравихте, че през април-май Боко се кълнеше, че именно в доклада ще има ясното по въпроса.
Впрочем във френската преса се отбелязва липсата на каквато и да е насърчителна дума за приближаването ни до Шенген, а техните наблюдатели твърдят, че Сарко окончателно е втвърдил решителността си да не ни подкрепи за Шенген.
Но, споко, когато и това се каже ясно и на висок глас, Боко ще изнамери как да го изкара като пореден негов успех.
20 Юли 2011 21:33
Не Човек, а Желязо...
20 Юли 2011 21:35
2021!
20 Юли 2011 21:41
Наивно си мислех, че след малоумното царче, едва ли ще има по-лош държавник начело в Родината.След него ни сложиха триглавата, после пъдаря.Какво ли изкопаемо ще имаме начело след 5 г., да речем?
20 Юли 2011 21:45
Ха-ха!! Не било компютри, ами компоти....
20 Юли 2011 21:58
бьлгарите се дьжат в европа като ромите в бьлгария
не правят нищо нормално и европеиците започват зорлем да ни интегрират и учат в европа на европеиски техники и знания
като е писал по горе друг форумец
вредите стават в наша полза
20 Юли 2011 22:13
Премиерът Бойко Борисов събра вчера след края на парламентарното заседание групата на ГЕРБ и в присъствието на журналисти им прочете доклада на ЕК за България
*
Накъмто Кратък курс отиват работите, ама де да видим!
20 Юли 2011 22:25
Заядоха се за шестте апартамента на Цвъци и за парите на тъща му, и ето какво се получи. Ако ББ беше взел и свалил Цвъци, а после и го беше осъдил, какъв доклад на ЕК щяхме да имаме само, а? Похвала до похвалата. Ама се уплаши, да не го почнат и него
20 Юли 2011 22:27
Това което зависи пряко от министерския съвет е най-пощадено. На Станишев не му отърва , но не е лесно да внушаваш небивалици.
20 Юли 2011 22:54
toly, наистина ли не разбираш, че това е доклад за напредъка на БЪЛГАРИЯ и не може да се парцелира на "ние, добрите" и "те, лошите"; "ние, Герп" и "те, другите"; "ние, изпълнителната власт" и "те, останалите власти"?
20 Юли 2011 23:09
В този момент за мен е интересна не толкова политико-икономическата оценка от доклада на ЕС , а за социалния фон и медийната интерпретация на така нареченото "успешно” двугодишно управление на ГЕРБ.
Целият процес на отразяване на управлението на ГЕРБ в информационните емисии представляваше една безкрайна манипулация и неистова истерия. Генетични комплексари от различни поколения дочакаха своя звезден час и решиха да вземат реванш от историята, фактите и аудиторията, изливайки тонове нечленоразделен брътвеж. От него се разбра, че новата ера започва не от Христа, а от Бойко, че МВР преди Бойко и Цецо Цветанов въобще не е имало, както и министерство на финансите. Под знаменателя "магистрали" бе обърнат хастарът на истината, за да бъде пришита една нагла лъжа. И най-вече - да се пренеберегне, омаловажи и зачеркне фактът на 140 км. Построени Магистрали от крадливата тройна коалиция (б.а. - едничкото подобно постижение на Симеон Сакскобургготски дори не влиза в сметките).
Да се докаже, че 19 км. От АМ Люлин за 2 години управление на ГЕРБ е повече от построените от червените 35 км за първите 2 години.
Нормалната позиция е много проста - признание към Бойко Борисов, Симеон Дянков и Росен Плевнелиев и техните колеги и подчинени за постигнатити резултати и разумно градиране на фактите, без опити за премълчаване, зачеркване и манипулация в един цвят. Това е професионалното задължение на тези, които формират общественото мнение. Иначе никой не може да забрани на половин България да страда на 23 октомври вечерта след изборите, а на другата половина да се радва. Така би било и в обратния случай. Друго е невъзможно на територията на политическите и човешки страсти.
Никога досега не сме ставали свидетели на подобно масово промиване на мозъци от страна на медии и социолози, откакто Доган трансферира към ГЕРБ мандата за управление на държавата. В крайна сметка социално-психологическата среда около всяка партия е различна. При такъв критичен доклад, шефовете и привържениците на БСП щяха да се замислят, докато тези на ГЕРБ празнуваха в наркотичен екстаз по форумите. Но защо да се чудим, след като един от вдъхновителите на "пандемията" – Николай Бареков, разсмиваше цяла България от екрана на ТВ7 с идиотщините си, от които по едно време дори на Инна Пелева и Жана им стана неудобно.
Впрочем умните хора на ТВ7, а там има такива, след като успяха да реализират своя медиен проект, трябва да забранят на "Барека" да се изказва, тъй като след всяко негово предаване поне десет хиляди души стават завинаги антигербери. Що се отнася до последствията за "политика" Борисов, с негова формация ще се случи това, което стана с НДСВ на последните избори.
Жалко за умните и знаещи служители от редакциите на БиТиВи, ТВ7, НОВА телевизия, които станаха заложници на истерията. Те, горките, бяха вкарани в лудницата, и трябваше да се впишат в нейния пейзаж. Да припадат при всяко появаване на Бойко по телевизията, да ликуват до несвяст при някой новооткрит строеж на участък от магистрала/ строеж, а не завършен участък/. Добре, че поне до изборите няма да отворят някое ГКПП с Гърция , за да няма смъртни случаи в ефир.
21 Юли 2011 00:18
Прочетох доклада. Несъмнено е напредък от от оценката за положението при предишното правителство. Няколко пъти се повтаря "наличие на твърда политическа воля", но веднага след всяко споменаване се казва, че резултатите са незадоволителни.
Изпълнителната власт никак не е пошадена. особено в съпътстващия документ към доклада.
SUPPORTING DOCUMENT Accompanying the
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL On Progress in Bulgaria under the Co-operation and Verification Mechanism
BULGARIA: Technical Update
Разбира се, както ББ, така и някои от опонентите му , например Станишев, разчитат, че голяма част от хората няма да тръгнат да се ровят и да четат самия доклад и документацията, която го придружава.

Редактирано от - бонго-бонго на 21/7/2011 г/ 03:07:47

21 Юли 2011 01:21
Вие сега кво искате ?
Да обяви похвалите за критика ли ?
21 Юли 2011 02:42
"Ще чета бавно, за да чуете какво пише", каза той... Тъй като се запъваше, четенето на 10 страници наистина беше доста бавно и отне над 45 минути."

Представям си колко напоително е било. Наистина като в приказка. Мутрьо Тъпанаров в Страната на Чудесата...

21 Юли 2011 03:12
"Това е поздравление за мен", обяви вчера пред своите депутати премиерът Бойко Борисов

Борисов няма "свои" депутати, те представляват и принадлежат на всички ни, независимо колко са тъпи, прости, гадни, алчни, отвращаващи и посредствени.
21 Юли 2011 04:18
Политическа воля има, ама не е достатъчно. Трябва и повечко акъл, а именно той Му е най-дефицитен. Бавното четене е резултат от недостатъчно такова. Само с Винету не се управлява държава.
21 Юли 2011 05:54
Преди години ме чакаха в Швейцария, сега ме чакат и в ябълката, и в Алкала до Мадрида аз близо до терминала, а седя и се чудя. .
21 Юли 2011 07:59
Фандорин, прав си , но не може и да тивменяват вина за нещо , което в по-голямата си част не е в твоята компетенция. Петното е върху Б-я . В по-малка степен върху мин. съвет.
21 Юли 2011 08:07
Някой може ли да даде връзка към текста на доклада ? Желателно на български.
21 Юли 2011 08:18
На български се намира май само това... Натиснете тук


А бе, не трябва ли Докладът и всичките му приложения да са качени на сайта на правителството?

Редактирано от - Simplified Solutions на 21/7/2011 г/ 08:24:11

21 Юли 2011 08:36
Тази реакция на Примата е показателна. Значи става въпрос за следното : В областта на политиката се използва специфичен език - политическият език. Той се е формирал в продължения на столетия докато достигне до сегашния си вид. Това е такъв специфичен език , както медицинския език на лекарите , техническия език на инжинерите , езика на военните ... и т.н. в ъв всяка професионална сфера. Този политически език се учи Той не е дарба по рождение и се усвоява от бъдещите политици на развитите държави в специелните учебни заведения - колежи , университети , висши училища. Във Франция например всички полтици са точно така подготвени , повечето са минали през ЕNA - висшата школа за администратори. Съответно тия хора са високо образовани , като политици те владеят перфектно т.н. "мета-език" - изразяват се по този начин , и обратното , могат да тълкуват "мета-езика" , дипломатическото говорене , да тълкуват това , което се казва чрез него...До неотдавна известна част от БГ политиците , с необходимото образование , дипломатите от кариерата... влизаха горе-долу в тези стандарти. Разбираха какво се говори от Брюксел и какво ни се казва. С идването на тиквите на власт чалгализацията на България стигна до висотата на политическото управление. Начело на държавата застанаха пълни игноранти , необразовани , нискочели бандюги , физкултурници , провинциални шмекери и нереализирани досега екс-партийни секретари... Които съответно не владеят политическото говорене и разбиране в Западния му вид. Защото нямат необходимия ценз. На роден терен те го компенсират това с някакъв ерзац-политически език , смешен и недодялан... Но пред дипломатите и политиците на Европа тия примати са безпомощни , и убедително доказват , че не разбират какво им се говори. От тук нататък няма нищо чудно , че критиките се приемат за похвали , подигравките - за конграчюлешънси , безразличието - за блакосклонност...
21 Юли 2011 08:45
"българското правителство демонстрира решителност и ангажимент за продължаване на процеса на реформи"

Когато решителността се съчетае с лъжи, неграмотност, инфантилност и патологична амбициозност да живее вечно, ... тежко му и горко на останалото на територията население...
21 Юли 2011 08:50
"Наличие на воля", "решителност", "ангажимент", съчетани с "липса на реални резултати" означава просто - ББ, СТИГА ДРЪНКА!
Е, а той го разбира като: "Дрънкай си, още можеш..."
------------------------------- ------------------------------- --
Блогът на Генек

21 Юли 2011 09:05
българското правителство демонстрира решителност и ангажимент за продължаване на процеса на реформи - Ще рече горе-долу - " Българското правителство е тъпо , но упорито ! ".
21 Юли 2011 09:16
...означава просто - ББ, СТИГА ДРЪНКА!
Е, а той го разбира като: "Дрънкай си, още можеш..."

21 Юли 2011 10:16
Ми конграчуЛЕШън гробаре!
21 Юли 2011 10:23
Освен ролята на тъпана в оркестъра, каква друга роля играе България в ЕС? Българските правителства имат ли представа защо България членува в ЕС? От всички доклади до сега каква положителна оценка сме получили? За какво ни уважават другите страни, в какво сме равни с тях и къде е нашето място в ЕС? Нашите правителства знаят ли какво трябва да правят, за да стане страната равноправен член на съюза? Имат ли някаква идея, или само си правят PR в България, плащат глоби и внасят вноски, разпределят субсидии и ако не ги преизберат на следващите избори си папкат паричките, дерзаят като опозиция за следващ мандат.... ЕС само източник на допълнителни фондове за правителството ли е и оправдание за високите данъци, налози... въобще всичко каквото е оплескало е заради ЕС, а критиките към страната... са похвала за правителството от Брюксел... От кой материал си избираме политиците?
21 Юли 2011 11:08
ББ грешно изчисли времето, през което да яхне държавата - в стремежа си да отмъсти, че му взеха любимата играчка "главен секретар" не направи необходимите външнополитически и външноикономически анализи, които предвещаваха не само икономическата криза, но и наченките на криза в проекта Европейски съюз и се нахендри яко. В контекста на това сегашният доклад всъщност е част от мерките, които ЕК предприема за намаляване на последиците от кризата. Държави като България и Румъния трябва да стоят далече от еврозоната, от Шенген, защото ЕС няма капацитет да поеме допълнителна тежест, след като вече има проблема Гърция, проблема Ирландия, ставащите проблем Италия и Португалия и пр.
Мисля така, защото нищо не се е променило от времето на предишните доклади и сега, но сега се търсят всякакви начини да ни държат настрани по-дълго и всяко проблемче се раздухва и му се придавапо-голямо значение.

Лош късмет за ББ. Спасението му е да използва докато е на гребена на вълната на народната любов и да стане президент. Иначе ще оттече безславно в историята. Дори и за магистралите няма да има кой да му благодари.
21 Юли 2011 11:08
искам всички депутати на ГЕРБ да са в зала, оттам нататък призовавам другите да не политиканстват само, а да го подкрепят и да станем мнозинство

...дебил...а когато депутати Го искаха в пленарната зала, той режеше лентички...
21 Юли 2011 11:57
Комисията да напише една препоръка и за битовата престъпност, защото не се издържа вече...
21 Юли 2011 13:32
"Това е поздравление за мен", обяви вчера пред своите депутати премиерът Бойко Борисов.Почвам сериозно да си мисля, че този е минал на другия тротоар.
21 Юли 2011 13:48
Почвам сериозно да си мисля, че този е минал на другия тротоар.

по-лошото е, че е излязъл от под тротоара, андърграунд му се викаше, на тъмно и в ...
21 Юли 2011 15:15
Конграчулейшънс
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД