:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 417
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Харесвам България, но не понасям държавата и българите

В момента сме в най-хаотичния етап от историята ни, смята проф. Иван Божилов
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Проф. Иван Божилов
--визитка--

Проф. Иван Божилов е роден през 1940 г. Завършва средновековна история и археология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е византинистика във Франция, Гърция и Италия. Бил е гост професор в Париж и член на Fontium Historiae Meadiae Aevi - Roma. Ст.н.с. I ст. в Института по история (БАН), а през 2001-2010 г. е професор по история на средновековната култура в Нов български университет. Автор е на 10 самостоятелни книги и 15 в съавторство. Сред тях са: "Цар Симеон Велики (893-927): Златният век на средновековна България", "България във Византийската империя" и др.



- Проф. Божилов, само държавата ли има вина за снижения статут на учения в очите на българите?

- Аз не понасям тази държава и не харесвам българите. Зная, че не звучи патриотично и от 100 души 99 ще ме наругаят, но е факт. Харесвам България. Затова се занимавам с нейното минало. Още Ницше е казал: "Понеже в днешно време нищо не може да се направи, по-добре е човек да се радва на миналото." За нашата страна това се отнася с пълна сила. Ако е имало нещо смислено, то е назад, напред - нищо добро не се вижда. Лично аз нито се оплаквам, нито смятам, че дължа някому нещо. Но днешният крах засяга статута не просто на учения, а на онова, което наричаме наука у нас. Първо, нейните граници отдавна са размити; т.е. вече няма разграничение между наука и научна фантастика, че и откровена шарлатания. Ако говорим конкретно за историята, някога всички знаеха, че историкът работи в граници, определени от изворите, които използва, за да възстанови картината на миналото. Историята не е наука като математиката или физиката. Тя е един път към познанието, който не се определя от строги закони. Моралът на учения често е водещ, когато сам преценява докъде може да стигне, разполагайки с даден материал. Ако такъв материал не съществува и започнеш да си строиш причудливи теории, отиваме в полето на хипотезите или свободните съчинения. Сега ограничения няма. Всеки прави каквото си иска. Особено в областта на археологията - там положението е ужасяващо. Куцо, сляпо и сакато прави "световни открития". Ето, в Созопол откриват мощи. Цялата страна се беше побъркала миналата година по това време. Но ако прочетете един старофренски хронист, ще видите, че през ХIII в. черепът на Йоан Кръстител е бил в Константинопол, а у нас намериха част от череп, заровен през V в. Какво е това? Забава за публиката, туристическа атракция, но не и наука. Още повече че на черепа не пише, че е на Йоан Кръстител.

- Скъпи ли са историческите проучвания?

- Най-евтината наука по света е хуманитаристиката. Докато за един биолог са нужни много пари и зад всеки Нобелов лауреат стоят милиони, милиарди, историкът трябва да има книги, списания (интернет не може да замени една голяма библиотека), достъп до ръкописи и средства да издаде книгата, която напише. Така че въпросът опира не толкова до някакви гигантски средства, колкото до разпределяне на наличните такива. Ето, сега се обсъжда бюджетът на БАН. Говори се за удвояване от 59 на 109 млн. лв. Аз не мога да преценя много ли е, малко ли е, само казвам, че те трябва внимателно да бъдат канализирани по приоритети. Иначе стигаме до абсурди като следния пример. Наскоро екип биолози от БАН и генетици от Медицинска академия обявиха, че, видиш ли, са разгадали кода на българина. И какъв е българинът? Разбира се, той "не е тюрк". Той е "малко славянин" (сещам се за лафа "малко бременна"). И е "близо до средиземноморския тип" (недоумявам какъв е този сборен тип - дали са старите гърци или римляни, дали са хуните, византийците, не е ясно). И този екип от учени е получил 300 000 лв. субсидия от държавата за въпросното изследване.

- Е, все пак не ни ли ползва това знание?

- Сега вижте каква е трагедията тук. Те изучават съвременния тип българин. Това, че днес българите не са тюрки и не са с дръпнати очи, го знае всеки, който ходи по улицата, и няма нужда някой да го "открива". Докато хората, които изследват българина отпреди 1500 г., нямат средства за работа. Такъв ни е начинът на финансиране - някой стига до едни пари, а друг не.

- Има ли определен етап от нашата история, който да поставя проблеми, подобни на тези, с които се сблъсква съвременната ни демокрация?

- Първо, не одобрявам смисъла, който влагаме в думата "демокрация". Какво е демокрацията? Хората и в Древна Гърция хич не са били във възторг от нея. Аристотел измисля три основни обществени системи с подсистема на всяка една от тях, т.е. 6, за да види коя е най-добрата възможност - дали аристокрацията, дали монархията, дали демократията, която е израждане на аристокрацията, и т.н. Сега ние казваме "ама няма по-добро" от демокрацията. Не съм съгласен. Може да се открие и по-добро. Това не е краят, както ни се внушава. В момента хаосът в България е напълно логичен. След 1989 г. обществото ни трябваше да се откаже от всичко, свързано с миналото, и да придобие нещо ново, но какво точно - на никого не беше ясно. В българската история и друг път, при това много често, се стига до подобни сривове и тотални проблеми, защото промените са се правили бързо и недобре. В 864 г. например българите приемат християнската вяра. Изключителен проблем, сложен, труден, важен. Защото България се формира като варварска държава и намирайки се до Византия, християнството е религията на врага. Как да вкараш българина в църква, след като той я идентифицира с мисленето на врага си? Затова поради бързината на този преход българите не успяват да станат много добри християни.

- Така ли е до днес?

- Да. Тогава, само 50 г. след християнизирането ни, България вече е царство - също нещо непонятно за тогавашния човек, който от един тип цивилизация трябва да премине към друг. Според идеологията царят е един и всички други са му подчинени. През 1018 г. пък България изчезва, завладяна от Византия. Тук сътресението е по-малко, тъй като тя попада в една империя, в която разликата е единствено в езика - всичко друго: църква, организация на държавата и т.н. е същото. През ХIV в. обаче попадаме в съвсем друга цивилизация, която има основната цел да унищожи християнството. През 1878 г. пък България трябва да наваксва и го прави. 1944 г. пак идва срив - тотално се сменя моделът, но въпреки това фабриката работи, - но до днес аз съм бил собственик, от утре не съм. Но идва 1989 г. Тогава вече закриваш и фабриката. И вече не е ясно с кого се състезаваш, дали със себе си или с останалите. Защото останалите са с 20 обиколки пред теб. Така че в момента сме в най-хаотичния етап от историята ни.

- Възможно ли е скоро да бъде преодолян?

- Не съм оптимист. Има ли, кажете, в Европа народ, който избира бившия си цар за министър-председател? Няма такъв. Гърция изгони краля си през 70 г. и оттогава се водят дела за имоти. Опита се сръбският престолонаследник да направи нещо и той не успя. Румънският също. Само нашият Симеончо, запомнен от умилените баби с три-четвъртите си чорапки, стана премиер. Замина си той, избрахме неговия охранител. Един вид - отиде си царят, дойде пъдарят. Е, кой друг народ е способен на толкова инфантилен избор?! Стана модно да се казва "няма алтернатива". Аз и французите не харесвам, не само българите, но не мога да им отрека, че разсъждават така: тези са лоши, да си идат и не ме интересува кой ще дойде. А ние искаме на всяка цена да имаме нещо готово. Да си иде ГЕРБ, ама кой щял да дойде. Че който иска, да идва. До ерата "Берлускони" Италия имаше всяка година ново правителство. След войната смени 50 правителства. Значи ли това, че не се е развивала?
141
11886
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
141
 Видими 
07 Октомври 2011 19:30
аз па нема да ви наругая. и аз не ги харесвам. затва - фшшшшшт - се ометох.
07 Октомври 2011 19:31
Моите уважения , професоре, но да сравнявате Франция и Италия с България , е инфантилно. Къде са ни допирните точки с тях? Това май е 10-то бг правителство за 22 години! И какво означава "лоши"? Имало ли е в съвременната история на Европа, респ. на Франция подобен грабеж като у нас? Интересно ми е вие за кого бихте гласували?! Да не харесвате българите означава да не харесвате себе си
07 Октомври 2011 19:32
Да си иде ГЕРБ, ама кой щял да дойде. Че който иска, да идва. До ерата "Берлускони" Италия имаше всяка година ново правителство. След войната смени 50 правителства. Значи ли това, че не се е развивала?

Как така? Без алтернатива? Нееее! Нали Сократе?
07 Октомври 2011 19:39
Аз алтернативата я знам, Валери.
Нарича се глог.
07 Октомври 2011 19:43
Скопие забрани турбо-фолка в новите градски автобуси. Много граждани на македонската столица се оплакали, че от ранно утро шофьорите "ги малтретират" с турбо-фолк.
Македонските власти обаче не спряха дотук. Съвместно с професионални музикални редактори и Агенцията за младежта и спорта бил направен проект, според който в градския транспорт на Скопие трябва да звучат поп, рок, класика и електронна музика. А стиловете ще са съобразени с часовия пояс на деня.

Натиснете тук
07 Октомври 2011 19:52
Е, кой друг народ е способен на толкова инфантилен избор?!
- Никой! (Щях да кажа централно-африканците, ама се сетих, че император Бокаса дойде с преврат...)
07 Октомври 2011 19:53
Умопомрачителни заключения на г-н професора, от началото до края.

Още Ницше е казал: "Понеже в днешно време нищо не може да се направи, по-добре е човек да се радва на миналото."

Безумен цитат от устата на историк който трябва да е запознат с факта, че всяко общество има възходи и падения. България далеч не е в най-лошият си период.
Как да вкараш българина в църква, след като той я идентифицира с мисленето на врага си? Затова поради бързината на този преход българите не успяват да станат много добри християни.

Голяма част от населението на България е била християнска преди покръстването да стане официално. Хановете са гонели поповете и християните като еретици. Г-на мисли със сегашни времеви измерения когато прехода е траел векове преди и векове след покръстването. До падането ни под Савецко иго българите са си били много добри християни.
До ерата "Берлускони" Италия имаше всяка година ново правителство. След войната смени 50 правителства. Значи ли това, че не се е развивала?

Италия след войната е известна с нестабилността си, беззъбата си външна политика и повсеместната корупция заради често сменящите се правителства. Ако не бяха вековните традиции в банкирането, търговията и производството на частният сектор в Италия, то сега тя щеше да прилича на Португалия
На такива пишман историци като г-на и Петрински трябва да ни плащат пари за да им четем щуротиите.

Редактирано от - garamel на 07/10/2011 г/ 19:56:02

07 Октомври 2011 19:55
отиде си царят, дойде пъдарят..........
07 Октомври 2011 19:56
Харесвам България, но не понасям .... българите

Някои хора май имат нужда от психотерапевт.
07 Октомври 2011 19:59
Професоре,
отдавна е казал поета - прекрасна територия, но за съжаление - заселена!
Твърдят, че един шедьовър се познавал по това - нямало нищо, което да добавиш или извадиш.
07 Октомври 2011 20:20
Харесвам България, но не понасям .... българите

Изказването е много точно,
Но удря твърде силно по самочувствието на хора отгледани с погрешни идеали и с единствен позитив и качество .... липсата на всякакви позитиви и способността да се асоциират с масата.
Общото -> като най малък общ знаменател които може да обедини от една страна популисти опитващи се да ловят риба в мътна вода, и опортюнисти сред избирателната маса, готови да прикрият собственото си невежество и липса на желание за поемане на отговорност сред ..тълпата.
Иначе много ме съмнява последния 1/4 век (Едно поколенике) Бг да е правила по погрешен, извратен първосигнален и неинформиран (в смисъл на "необмислен) избор от овластяването на мутрите, пожарникаря и даване трибуна на виски онези които са изразители на пошлото в обществото и нормално биха били смятани за 3та класа хора. Цената за това още не е ясна и предстои да бъде платена, но трудно мога да си представя по слаб избор от властващия в момента за Българите. Може би Азис но... не едва ли, онзи също има ПР.
07 Октомври 2011 20:40
още един "вещ" в определяне на научните приоритети кадър на НБУ...

Ето, сега се обсъжда бюджетът на БАН. Говори се за удвояване от 59 на 109 млн. лв. Аз не мога да преценя много ли е, малко ли е, само казвам, че те трябва внимателно да бъдат канализирани по приоритети. Иначе стигаме до абсурди като следния пример. Наскоро екип биолози от БАН и генетици от Медицинска академия обявиха, че, видиш ли, са разгадали кода на българина. И какъв е българинът? Разбира се, той "не е тюрк". Той е "малко славянин" (сещам се за лафа "малко бременна").


Професор - па макар и уманитар от НБУ - би следвало да цитира за научно изследване учените, а не вестникарски интерпретации.


Било "абсурд" първото по-мащабно изследване на генетичните характеристики на българско население, направено от екипи от български и италиански учени, та не заслужавало държавно финансиране?!


Уважаемият професор (със заплата в пъти по-голяма от тази на колегите му в БАН) май не е забелязал, че бюджетът на БАН вече 2 години е "разполовен". Та хипотетичното му "удвояване", за което той се е "загрижил", би го върнало на нивото отпреди бедствието Дянков.



07 Октомври 2011 20:46
Много патос, много чудо - направо да си разкъсаме ризите ли, що ли...

garamel
07 Октомври 2011 20:53
Напълно съ сегласявам с професора и само леко го перефразирам - не харесвам българите именно защото създадоха такава безумна държава!



Смелият анонимко
07 Октомври 2011 20:57
Комаре, че си прав - прав си. Но тъжното е, че за останалото професорът е прав


Очаквам с ужас момента, в който чалга-науката, която в последно време шества из хуманитаристиката, навлезе и в точните науки.
07 Октомври 2011 21:01
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДАННИ В НАЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ
НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ
------------------------------- ------------------------------- ------------------------
Р Е Ш Е Н И Е № 230/ 16.06.2011 г

Нещо относно агент Борислав:
Натиснете тук
07 Октомври 2011 21:03
Харесвам България, но не понасям държавата и българите

Абсолютно шизофенно изказване!!!
Професорът очевидно не понася себе си. Щото какъв е той? Космополит? Зелено човече? Творение на евгениката? По-добрата част на матряла?
Няма лош или некадърен народ. Има народи, които изгубват посоката и ценностната система и пропадат, но това не значи, че са калпави или лошокачествени.
Историческото развитие е изключително сложен процес, върху който се натрупват множество влияния и взаимодействия. Понякога те са твърде много и прекалено интензивни. Често народите не съумяват да се справят с това, изпадат под влиянието и ръководството на калпави вождове, объркват се и загиват, разпиляват се или биват претопени от други, по-съсредоточени, енергични и обединени от тях.
Можем да проследим радикалната промяна в съдбата, умонастроенията, морала и благоденствието на много народи през ХХ в. Можем да видим дори как най-старата и устойчива цивилизация - китайската - за малко на пропадне през периода ХІХ-средата на ХХ в.
Абсурдното изказване на Иван Божилов не му прави чест като човек и историк.


Редактирано от - Туткалчев на 08/10/2011 г/ 08:16:38

07 Октомври 2011 21:11
Очевидно професорът се чувства нещастен в родината ни. Предполагам, че една от причините е, че не се радва на обичта на сънародниците си. Въпросът ми е: какво е направил, за да се почувства щастлив?
07 Октомври 2011 21:14
Е, очевидно под "българите" разбира "повече от критичната маса", "повече от приемливия процент", а не 100%.
07 Октомври 2011 21:15
Ма чакайте, бе, тавагишчи, що се стреснахте толкова? Човекът си е от добре известната порода на лумпенинтелигенцията. "Интелигенция", както добре е дефинирана от руснаците, цитирани в подписа ми - словоблудци, които нищо друго, освен да словоблудстват, не могат, но наричат словоблудството си "интелигентност", а себе си - "интелигенция" и "интелектуалци". Лумпени, защото не могат да се изхранват сами със словоблудството, а само с просия и нахалство - "интелигент съм, бате, дай некой лев". Добре известна е и типичната позиция на лумпенинтелигенцията (включително и от този форум) - народът е прост и калпав, щото не ще да ни храни, отгоре на това избра Боко, отгоре на всичкото пак ще го избере. Та какво ви учудва точно в това интервю?

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
07 Октомври 2011 21:18
Нищо не ни учудва в интервюто - нали те четем тебе, знаем за какво говори човекът ...

Редактирано от - Die Hexe на 07/10/2011 г/ 21:19:53

07 Октомври 2011 21:22

Очевидно много радетели на идеята "кой, ако не той?" са му тровили живота на професора, най-накрая не издържал и изокал.
07 Октомври 2011 21:23
Очаквам с ужас момента, в който чалга-науката, която в последно време шества из хуманитаристиката, навлезе и в точните науки.

В щастливо неведение си. Положението още е далечко от хуманитаристиката, но изоставането се наваксва с бързи стъпки.
07 Октомври 2011 21:25

Да, дискантът илюстрира по най-изчерпателен начин персонажите, за които говори професорът.
Невероятна находка.
07 Октомври 2011 21:29
След като въпросният лумпенинтелигент - по манрико - бе разкрит като долнопробна кука о потребител 07, очаквам адмирациите към тезите му в тоя висок форум да нараснат и да почнат да преминават в бурни и продължителни аплодисменти.
07 Октомври 2011 21:33
За пълнота да припомним и класиката:
Самият Васисуалий никога и никъде не беше работил. Работата би му попречила да мисли за значението на руската интелигенция, към която социална прослойка той причисляваше и себе си.


_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
07 Октомври 2011 21:45
Так вот и буду лежать в подтяжках, — донеслось с дивана, — пока не умру. И во всем будешь виновата ты с этим ничтожным Птибурдуковым.
...
Волчица ты, — продолжал Лоханкин в том же тягучем тоне. — Тебя я презираю. К любовнику уходишь от меня. К Птибурдукову от меня уходишь. К ничтожному Птибурдукову нынче ты, мерзкая, уходишь от меня. Так вот к кому ты от меня уходишь! Ты похоти предаться хочешь с ним. Волчица старая и мерзкая притом.

Упиваясь своим горем, Лоханкин даже не замечал, что говорит пятистопным ямбом, хотя никогда стихов не писал и не любил их читать.
07 Октомври 2011 21:47
***

Редактирано от - sybil на 07/10/2011 г/ 22:06:08

07 Октомври 2011 21:49
Всъщност попадението на Manrico e 100 процентово:
Опустошив высокую баночку консервов, он осторожно снял крышку с кастрюли и, погрузив пальцы в холодный борщ, извлек оттуда кусок мяса.
Если бы Варвара поймала мужа за этим занятием даже в лучшие времена их брачной жизни, то и тогда Васисуалию пришлось бы худо. Теперь же участь его была решена.

Така и с БСДПС-то...
07 Октомври 2011 22:01
— Отобрать комнату и все!— говорил Никита Пряхин. — Ему хорошо там на льду сидеть, а тут, например, Дуня все права имеет. Тем более по закону жилец не имеет права больше двух месяцев отсутствовать.


— Как вам не стыдно, гражданин Пряхин! — возражала Варвара, в то время еще Лоханкина, размахивая «Известиями». — Ведь это герой!Ведь он сейчас на 84 параллели…


— Что еще за параллель такая, — смутно отзывался Митрич, — может, никакой такой параллели и вовсе нету. Этого мы не знаем. В гимназиях не обучались.
Митрич говорил сущую правду. В гимназиях он не обучался. Он окончил Пажеский корпус.


— Да вы поймите!— кипятилась Варвара, поднося к носу камергера газетный лист. — Вот статья. Видите? «Среди торосов и айсбергов».


— Айсберги! — говорил Митрич насмешливо. — Это мы понять можем. Десять лет как жизни нет. Все Айсберги, Вайсберги, Айзенберги, всякие там Рабиновичи. Верно Пряхин говорит. Отобрать — и все. Тем более что вот и Люция Францевна подтверждает насчет закона.


— А вещи на лестницу выкинуть, к чертям собачьим! — грудным голосом воскликнул бывший князь, а ныне трудящийся Востока, гражданин Гигиенишвили.

...
07 Октомври 2011 22:05
Айдееее, заформи се литературното четене!
А, бе, вие нямате ли какво да кажете сами? Някаква лична ваша мисла?
07 Октомври 2011 22:06
Приятно е човек да зърне в Новия живот ведно и бившия портиер Пряхин, и бившия камерхер "Митрич", и бившия княз Хигиенишвили. Радостна вечер.
07 Октомври 2011 22:15
Преди време ми се наложи да давам мнение по заявление за освобождаване от българско гражданство, в което заявителят беше посочил като мотив, че (цитирам) "мразя всички българи, освен майка си и сестра си". Някаква озадачена погнуса изпитах тогава... Сега гледам различно - не че бих оправдал такова идиотско изявление - но поне мога да разбера докъде трябва да те докарат, за да стигнеш до подобна победа на емоциите над разсъдъка...

Редактирано от - Лустриран, не фрустриран на 07/10/2011 г/ 22:17:50

07 Октомври 2011 22:15
От линка на Потребител 07 за да спестя време на други, които решат да търсят агент Борислав:


Три имена Иван Ангелов Божилов
Дата на раждане 29.07.1940 г.
Място на раждане гр. Дупница
Вербувал го служител майор Иван Александров Иванов на 15.02.1972 г., регистриран на 23.02.1972 г.
Ръководил го служител майор Иван Александров Иванов; о. р. Павлин Димитров; о. р. Тодор Таков Рибаров
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент; секретен сътрудник
Псевдоними Борислав
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получено възнаграждение; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководили го щатни служители; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; лично и работно дело Ф1, а.е. 5553.
Снемане от действащия оперативен отчет 1983 г.
Публична длъжност или публична дейност Член на научна комисия по исторически науки от 2000 г. до 2003 г.
Председател на научна комисия по исторически науки от 2003 г. до 2006 г.



Този мрази българите и на този тук някои се възхищават.

07 Октомври 2011 22:20

Митев зафана с въпроса - А вие защо биете негрите?
А бе човече, коментирай написаното, не автора. Не е позволено. За такива постинги има съответното правило, виж в Помощ.
07 Октомври 2011 22:25
А бе човече, коментирай написаното, не автора. Не е позволено.

Усети ти сродна душа и се хвърли на амбразурата да я защитаваш, ама не става - поне ако се спазват правилата. Този въпрос е изяснен отдавна. Автор в случая е Милена Димова, нея никой не я коментира. Интервюираният е със статут на обикновена публична личност и може да бъде коментиран, както може да се коментира всяка публична личност.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
07 Октомври 2011 22:26
...След 1989 г. обществото ни трябваше да се откаже от всичко, свързано с миналото, и да придобие нещо ново, но какво точно - на никого не беше ясно...
----
А на академиците изясни ли се какво трябваше да стане?
07 Октомври 2011 22:39
Да ме прощавате, ако не съм в час, но ми се струва, че българската историческа наука започва от едного, дето е казал: О, неразумни и юроде...
07 Октомври 2011 22:41

Милена Димова е посредникът, който довежда до нашите възприятия това, което казва авторът на тезите, Иван Божилов в случая.
А що се отнася до сродните души, ти очевидно си се врекъл на табелите.
Няма лошо, само не ме бъркай с него.
07 Октомври 2011 22:42
и на този тук някои се възхищават

Къде, бе, Митев, видя възхищение? Аз не прочетох такова нещо.
Видях знаеш ли какво? Самодоволството на тези, които и живота и любовта си мерят в пари, и тъжната безнадеждност и омерзение, която и професорът изпитва.
07 Октомври 2011 22:48
.... чуя ли НБУ - за кобура се хващам ... ама е по-добро от кдонковщините петъчни ...
07 Октомври 2011 22:56
Да ме прощавате, ако не съм в час, но ми се струва, че българската историческа наука започва от едного, дето е казал: О, неразумни и юроде...
- как бе, ами "Авитохолъ житъ лѣт. ҃т. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилѡмъ твирем. Ирникъ. житъ лѣт. ҃ри. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилом тверимь. Гостунъ наместникь сьï два лѣта. рѡд ему. Ерми. а лѣт ему дохсъ. втиремь. " и т.н.? А във факултета по журналистика пишеха дипломни работи на тема "Публицистиката на Черноризец Храбър" - начи поне за публицистиката няма спор...
07 Октомври 2011 22:58
но мога да разбера докъде трябва да те докарат, за да стигнеш до подобна победа на емоциите над разсъдъка...



Лустри - простете, че на малко име, на "ти" (по WASP-ски) - но ако навършите година във форума и минете през още една предизборна кампания в същата форумна компания, ще можете да напишете 12 професорски дисертации на тема "Чувства и разум". Дори да не стъпите в България.


И ще имате право да не поискате да стъпите - оскърбление като нанесеното на вас се прощава само на смъртен одър. И не на пасмината. На Родината.

07 Октомври 2011 22:59
и на този тук някои се възхищават

Къде, бе, Митев, видя възхищение? Аз не прочетох такова нещо.



Ди Хексе,
чети, Интел инсайд 20:20:14

Харесвам България, но не понасям .... българите

Изказването е много точно,


Калигон: 20:53:25

Напълно съ сегласявам с професора и само леко го перефразирам - не харесвам българите именно защото създадоха такава безумна държава!


Не искам да си представям при тази "любов" към българите какво са съдържали доносите му.

07 Октомври 2011 23:01
PS


Натиснете тук
07 Октомври 2011 23:05
Pps


Г-н Митев, картинката с ръцете не е за вас.


Да не понечите да си я сложите на Шенгенска табела...
07 Октомври 2011 23:08
но ако навършите година във форума и минете през още една предизборна кампания в същата форумна компания, ще можете да напишете 12 професорски дисертации на тема "Чувства и разум". Дори да не стъпите в България.

Нещо срещу форумците ли имате, уважаема, или просто изволили побольше самогончику хлебнуть?
07 Октомври 2011 23:11
"Понеже в днешно време нищо не може да се направи....."
Добре, че за разлика от "мислителите" и техните безочливи преписвачи се намират и хора като Стиив Джобс.
Иначе още щяхме да гоним мамути с камъни.
Ама пък и професори в НБУ нямаше да има и дрън дрън........................... .
07 Октомври 2011 23:25

Сродна душа.
Топло, топло.
07 Октомври 2011 23:32
...Аз не понасям тази държава и не харесвам българите...

Държавата - как да е, но да не понасяш и себе си... Има лек - гръмни се!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД