:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Филчев вдигна мерника на Велчев

Въпреки че вече установи, че няма престъпление в сделката с външния дълг, прокуратурата ще я проверява пак
Снимка:Велислав Николов
Само ден след като кандидатът на НДСВ за кмет на София Милен Велчев стартира кампанията си, главният прокурор Никола Филчев обяви, че ще разпореди нова проверка на сделките с външния дълг, сключени през 2002 г. Тя ще приключи до месец.



Филчев припомни, че първата проверка на сделката, започнала през юни 2002 г. след сигнал на земеделския лидер Яне Янев, е заключила, че не може да се установи престъпление. "Има лоши управленски решения, които не носят белези на престъпление", обясни той. "Сделката за дълга, както и тази с английската компания "Краун ейджънтс" са акт на кабинета, а за това е почти изключено да се търси наказателна отговорност. Виждам, че не съм убедителен, затова отново ще извършим тази проверка", каза още Филчев. През февруари 2002 г. прокуратурата започна проверка на сделката с английските консултанти на митниците. През март прокурор Павлина Николова констатира пред столичен всекидневник, че в договора има 11 нарушения на конституцията и законите. Последствия обаче няма.

"Благодарен съм, че проверката за сделката с външния дълг ще бъде възобновена. Очаквам така окончателно да се разсеят съмненията за нещо непочтено и незаконно в тази операция", коментира за "Сега" Милен Велчев. При откриването на кандидаткметската си кампания той обеща да търси съдебна отговорност от всеки, който извади компромат срещу него.

550 млн. лв. е загубила държавата от сделките с външния дълг, каза неотдавна финансовият министър Пламен Орешарски. Тогава той посочи, че за периода от замяната до юли тази година по новите облигации са платени 875 млн. лв. за лихви. Ако замяната не е била извършена, разходите биха били 325 млн. лв.

Филчев съобщи още, че до дни ще бъде внесен обвинителният акт срещу руснака Алексей Василиев, който бе задържан на 16 септември във Варна с 400 000 недекларирани евро. В скандала бе замесен и братът на Велчев - Георги, тъй като двамата работят за една и съща фирма - "Сигма кепитъл инвестмънт".

Името на Велчев бе споменато и във връзка с т. нар. "яхтен скандал", който тръгна, след като през април 2003 г. бе взривен мерцедесът на Иван Тодоров-Доктора. "Не можем да търсим наказателна отговорност, че министърът е отишъл на една яхта и там се е срещнал с един обвиняем, какъвто е Иван Тодоров-Доктора", обясни Филчев.

Срещу Велчев има проверка и за престъпление по служба и шпионаж заради сделка на външно министерство с израелска фирма за закупуване на техника за сателитна връзка с посолствата ни по света.

По нея е разпитван само бившият външен министър Соломон Паси.

Филчев подхвана темата за Велчев след въпроси на депутата Минчо Христов от "Атака" по време на срещата си с парламентарната комисия за борба с корупцията.

На нея обвинител N1 влезе в словесна престрелка с депутата от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Той е сред депутатите с висящи дела, които бяха спрени заради имунитета им. Атанасов бе подсъдим и по т. нар. "Бръмбаргейт" за недемонтираните подслушвателни устройства, открити в дома на главпрокурора, но бе оправдан от всички инстанции.

Атанасов попита как прокуратурата бори корупцията сред магистратите. Филчев му отговори, че трябват законодателни промени, но липсва политическа воля. Той обвини Атанасов, че като шеф на контраразузнаването му ходатайствал да приеме главния синдик на "Плама" Николай Пенев, обвиняем за длъжностно престъпление. "Г-н Филчев, как си позволявате такива квалификации!", възмути се Атанасов. "То си е моя работа какво ще си позволя," сряза го главпрокурорът.

Спорът между двамата се разрази няколко часа след като Атанасов призова главния прокурор да поиска свалянето и на неговия депутатски имунитет. "Ако главният прокурор не предприеме тази стъпка, ще потвърди убеждението, че изпълнява поръчки на бившата Държавна сигурност и създадената от нея мафия", заяви бившият шеф на НСС. Той има висящо дело за злоупотреба с власт и със служебно положение. То бе образувано по жалба на бившия вътрешен министър Богомил Бонев заради доклада на НСС за корупция по висшите етажи на властта, след който Иван Костов направи промени в кабинета си. Процесът още не е тръгнал.

Въпросът за сваляне имунитета на всички депутати с висящи дела бе повдигнат от лидера на "Атака" Волен Сидеров при срещата му със зам. главния прокурор Христо Манчев в сряда. Още миналата седмица Филчев обясни, че е поръчал да му докладват какво се случва с тях.

Днес депутатите ще гласуват т. нар. комисия "Софиянски", която трябва да реши дали има основания за сваляне на имунитета на бившия кмет.

Вчера СГС спря още едно депутатско дело - срещу Венцислав Върбанов от БНС, който също се ползва с имунитет. Отменена бе и наложената му парична гаранция от 10 000 лева, както и забраната да напуска страната. Срещу бившия земеделски министър има няколко обвинения, между които за източването на Държавен фонд "Земеделие" и незаконни приватизационни сделки. В миналия парламент Върбанов беше със свален имунитет по искане на главния прокурор.

Подсъдим за неизгодна сделка и престъпление по служба е и депутатът от ДПС Фидел Беев. Делото бе отложено през юни за трети път, а след това бе спряно заради имунитета му.





Идеи



Вчера Филчев представи 19 предложения за промени в 5 закона, които да ограничат корупцията - за приватизацията, за концесиите, за обществените поръчки, за общинската и за държавната собственост. За промени в тези закони от години настояват неправителствени и бизнесорганизации. Преди няколко седмици правителството също обеща подкрепа за идеите - например да се премахне възможността за отдаване на концесия без търг.

Не за първи път прокуратурата подхваща антикорупционната тема. На всеки 6 месеца се лансират идеи или започват кампании за промени в закони, които обикновено завършват с искане за повече правомощия на прокуратурата. Така бе обявено, че се проверяват хиляди приватизационни сделки и обществени поръчки, че ще има много обвиняеми, че политическата класа и олигархията работят срещу магистратите. Финалът винаги е един - много шум и почти никакъв резултат.
92
825
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
06 Октомври 2005 22:48
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 09:57:37

06 Октомври 2005 23:08
Е, аре па и ти ся - Миленчо бил психопат.
Дръж се малко!
06 Октомври 2005 23:28
Аз тия финансови въпроси баш не ги разбирам , но според мен е лесно Велчев да отговори , само с да или не спечелили България до този момент от сделката с дълга или не Това не означава , че има престъпление , или, че след две години може да спечелим повече от колкото губим сега Просто да каже честно , как стоят нещата към момента
07 Октомври 2005 00:02
Няма ли наши и международни икономисти, които могат да изяснят какъв е резултатът от замяната на дълга?...
07 Октомври 2005 00:03
И за хотелите да си каже, ама честно!
07 Октомври 2005 00:04
Нищо ново под слънцето. Пак вдигане на пушилка, след време всичко замира. Далаверата продължава тихо и спокойно.....
07 Октомври 2005 00:05
Ако Велчев отговори на поставения въпрос, ще си отбележи неспасяем автогол точно преди изборите. Вратар, ти трябва да ги разбираш тези работи. Не му е сега времето.
07 Октомври 2005 00:08
Сапунена опера в стил Big Brother
07 Октомври 2005 00:11
Ами г-н Филчев би могъл да наеме западен Борсов специалист за да изготви експертиза за тази "сделка". Има две възможности:

1. Или г-н Велчев не е извършил длъжностно престъпление с цел обогатяване - но тогава следва, че същия не е в никакъв случай "Този" голям финансов специалист (писал съм многократно, че не всяко началниче на отдел би могло да бъде министър...) докаран с тъпани и тромпети на министерско то кресло. Изнесената загуба за Държавата е достатъчно основание за съдебно преследване....

2. Или има престъпление с цел финансова изгода. Директна такава (скрити клаузи или провизиони) или индиректна - чрез закупуване и продаване на акции. Не говорим тук въобще, че следва и една обстойна проверка на финасовите източници на разцъфтялата, на фамилията Велчеви, империя по морето.... Малко е вероятно да не се знае кой и кои са биле на въпросната яхта и кой е човека в сянка на нея....

Едно остава: - Г-н Филчев, поне на краят на мандата си, да свърши нещо по-значително.
07 Октомври 2005 00:11
А нямаше ли запазена обща килия в Софийски централен за Софиянски, Милен и Соломон?
07 Октомври 2005 00:13
Колкото ПОВЕЧЕ "Атака"- толкоз по-голяма вероятност за ГОЛ !!!
БЕЗ "Атака" може да се чака само за автоГОЛ!!! Ама НЯМА време за чакане!!!
"АТАКА-А-А-А-А!...
07 Октомври 2005 00:13
В кухнята нищо не се изхвърля !
първи френски урок който добре е асимилиран от ДСБ !
Само дето не са разбрали че по някой път супата горчи и то много ?!?
07 Октомври 2005 00:24
Параграф, не-е-ясно кво визираш? ..коалиция хАтака, партия ХаТака или семейство ъ-тъка? Поне за семейството ше са намери една стаичка до банята(пак там в централнио).
07 Октомври 2005 00:34
Ама тук просто не трябва да си нито Мегре, нито Шерлок Холмс - престъпната класа в България вече е толкова нависоко, че става невъзможно от ден на ден да и се търси отговорност въобще и изобщо...
Вижте го този - цял мандат си трая като ........и сега се сети - и то точно когато Велчев се кандидатира за кмет. Ама защо толкова по балкански бе Филчев.
Ясно е , че правиш услуга от многомилионна величина. Толква сте нагли, че народът ако има само една стотна от нормалното достойнство на човек от 21 век ще ви вкара откъдето сте излезли.
Вчера четох един материал за Софийска фода и се хванах за главата, ами те ни се подиграват бе, а това е твоя работа. Кога ще отговарят прокурорите за бездействие с власт, ако се установи че по тяхно време са ставали незаконни операции в ущърб на гражданите и на държавата.
Всички ще се съберете на улица Скопие - нали знаете како има там...
И тогава ще се сетите за правата си които искате за да имате по-голяма стгурност в манипулацията - "обикновено завършват с искане за повече правомощия на прокуратурата."
Това общество е мутирало и се нуждае от скалпел -нищо повече и нищо по-малко!!!
07 Октомври 2005 00:41
Антибиотик нека да си свали Филчев имунитета , и виж какво че стане ?!?
Аз съм един от тези дето ще го хвърлят зад решетките ! И то по бързата процедура ?!? Он и затова се страхува след като приказва че няма да доживее да вкара някой в затвора ! Значи много добре знае какво го чака !
07 Октомври 2005 01:59
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 09:59:20

07 Октомври 2005 02:22
GAN/Ю/ ГО ТРИЙ,
Визирам ВСИЧКИ ПОЛЕЗНИ за Мнозинството от българския Народ АТАКИ, включително и тези на коя да е "Атака" !!!
07 Октомври 2005 02:34
Nesnaecht носи Филчев в чувал към затвора...

Туй е поредният филчев цирк, тоя път представлението най-вероятно се изнася специално за софийската публика.
Не вервам да има нещо незаконно в управлението на външния дълг от бившия финансов министър, друг е въпросът какви са ползите и какви загубите от смяната на брейдита с облигации в евро.
Не е работа на Филчев обаче да се произнася кое е изгодно и кое не, а дали има престъпление или няма. Вече правиха проверка един път и казаха че няма данни за извършено престъпление. Някакви мотиви за повтарянето и? Нови обстоятелства, неизвестни преди на прокуратурата? Или пък първата проверка не е правена качествено? Кое от двете? Ако става дума за некачествена работа, трябва да се накаже прокурорът/екипът извършил първата проверка. Ама де, де.

Същата порнография е и разследването на Паси и Велчев за "шпионския скандал", делата срещу Атанасов... големият цирк ще стане като съдът почне да оправдава дори Софиянски, ама дотогава Филчев ще е пенсионер.
Шансът да го осъдят след като престане да бъде главен прокурор е нулев, защото дори да се подготвят сериозни обвинения, защитата му с лекота би могла да пледира невменяемост. Та единствените облаци над спокойния му пенционерски хоризонт идват от тия които в момента го управляват.


Редактирано от - Oraсle на 07/10/2005 г/ 02:39:29

07 Октомври 2005 03:02
Филчев, и ти си ни познат до болка. От твоите изхвърляния в началото на мандата НИЩО не реализира, само пушилка и гърмежи с халосни патрони по белязани обекти, след което тотално затишие. Народа си мисли, че акциите ти са в деъствие, докато стане плащането. Хайде стига си ни правил на идиоти. Когато вкараш някой всезнаещ първокласен бандид в затвора, тогава ще ти шовярваме.
'
Единствения начин в България да се въведе някакъв ред е следващия Главен Прокурор и Вътрешен Министър да са от Китай.
07 Октомври 2005 03:06
Оракле както я има фразата
Невинен е докато не се докаже обратното !
Ше има и
ВМЕНЯЕМ Е ДОКАТО НЕ СЕ ДОКАЖЕ ОБРАТНОТО ?!?!
пп- Така че ше сърба попарата и като главен прокурор на републиката РАНО ИЛИ КЪСНО ?!? вервай ми !
07 Октомври 2005 03:48
Мъка, мъка!
Дали Дъртото магаре ще доживее да види поне един крадлив корумпиран "ДЪРЖАВНИК" ОСЪДЕН!
Сигурно не!
А, те са толкова много, че ще ме заболят копитата да ги изброявам.

07 Октомври 2005 05:34
Разговорка между гангстери от предпоследният етаж.
07 Октомври 2005 05:51
Браво, Контрастен, точно така - и двамата да са от Китай, и обезателно стари комунисти за радост на Виктор77 и оня импотентник Гасперини...
07 Октомври 2005 08:13
Ама, не бива така, другарю Филчев. Трябва да се кара поред. Първо да приключим с проверката, разпита, задържането, изтръгването на самопризнания от журналистити от BBC.


А за Велчев, положението си е чисто шах-шех. Или проверката ще установи, че има нарушение и следователно Велчев е Мафиански, или, че няма. Един вид, усещали те че нещо нередно става, ама проверката установила, че не било то кражба, а било некадърно опериране, сиреч Велчев е много тъп. И всичко това се случва точно по време на изборната кампания. Случайност, к'во да правиш?!


Ако животът беше като на кино, Филчев би бил завършил след единично точно попадение, след което следват бурните възторжени аплодисменти на екзалтираната публика. HAPPY END.
07 Октомври 2005 08:23
Контрасте, не помага. Трябва и съдиите да са от Китай, или някоя нецивилизована държа.
07 Октомври 2005 09:05
Бе във форума открай време пописва един "бивш прокурор, сега юристконсулт" - някакъв от поморийския край, май... Той е голям венцехвалител на бай Филчев, що го няма да изкоментира днешното?
07 Октомври 2005 09:06
Да, Филчев се включи с гаубица в софийските избори...Като гледам анкетата, тука у форума, половината от писачите са костоффаци. Така беше и на парламентарните избори. Тогава анкетата показа, че Костоф ще получи над 24 на сто, а он взе маргиналните около статистическата грешка за влизане в парламента...Каруцарю, Нели, Рижко гласувайте и после със спечеленото ще играете барбут... Ха Ха.
07 Октомври 2005 09:08
В действията на Филчев се забелязва стилът на БСП. Изсипаха толкава помия по царя, и всичко се оказа лъжи. Но тези лъжи им помогнаха да влязат в парламента. И сега смятат да действат така за кметските избори в София, за да спечели Татянка, респективно те.
Но дали ще влязат в следващия парламент?
Силно се съмнявам.
07 Октомври 2005 09:09
Артисти! Филчев отлично знае, че проверките ще завършат позитивно, защото вече е натрупал необходимата информация.Самият той казва, че тези допълнителни проверки ще изяснат окончателно, дали някой има вина и той ще се успокой.А е спокоен.Извършването на такъв тип "престъпления"се осъществява от високо квалифициран екип след необходимите правни консултации, който се взимат в някой случай от самите обвиняващи.Кой е толкова прост, че да се набутва.Пекинеза Атанасов иска да му се свали имунитета!!! Мислите ли , че не е наясно с какви доказателства разполага прокуратурата и какви и са възможностите.Артиста Филчев, не иска да остане в сянка като Татарчев, блъфира, показва инциатива и то вероятно с цел за последващата му реализация.Когато осъдят някой министър ще се разходя гол по вълнолома.
07 Октомври 2005 09:17
Съре, съре, по-полека, събираш помията и обратно върху помиярката БСП...Квото повикало, такова се обадило...? Дай нещо оригинално... Бъди здрав!
07 Октомври 2005 09:22
Татяна Дончева направи на пух и прах днес Бойко Борисов.
Никакъв шанс и за Милен Велчев, със и без компромати.
Всички разбраха каква загуба е последвала за страната от сделката с външния дълг, та софиянци никога няма да му поверят столицата за управление.
Балотаж между Светослав Гаврийски и Татяна Дончева.
Това е силната двойка.
07 Октомври 2005 09:30
Миранда, така изглежда засега. Но всички останали, без БСП, трябва да престанат с оплюването на Гаврийски. Не е необходимо да се обединят политически, просто трябва да оставят софиянци да гласуват според интересите си.
07 Октомври 2005 09:41
Миранда, напълно споделям мнението Ви, но пропускаш Лозанов и Гарелов, как замазваха излагацията на Бриджите Бардо. За Гаврийски обаче не мисля, че си права, но знам ли в София костофаците са много...Те го вкараха и в Парламента?!
07 Октомври 2005 09:44
Детето се бие преди да е счупило стомната
Г-н Милчо изрази желание в сия дискусия да се хване на бас със 419 - те досега гласували в горната анкета.
07 Октомври 2005 10:02
Наближат ли избори се разбира, че има главен/гладен/ прокурор. През останалото време, при наличието на организирана престъпност, мутри, показни разстрели и взривове, мафиотски бизнеси, всякакви наркоканали, фалшиви пари и проституция, главния прокурор си трайка - няма да разваля алъш-вериша на хорицата дето го наместиха на това топло местенце!
07 Октомври 2005 10:02
Кракатау, чети що съм аз писал, малко по нагоре...и после пиши...
07 Октомври 2005 10:03
Подобно на Марк Твен, за когото нямало нищо по-лесно на света от отказването на тютюна, г-н милчо няма проблем да се хване на бас с всеки за всичко - за него, очевидно, няма нищо по-лесно от това на света. Плати си на каруцаря бре, маскара!!!
07 Октомври 2005 10:10
Митничарю, олеква ли ти, кога немаш аргументи, да викаш у, у...Ха Ха...
07 Октомври 2005 10:12
Не, и затова никога не го правя. А ти, такова... ще си плащаш ли?
07 Октомври 2005 10:21
Miranda, колко залагаш?
Гледах изследване в 24 часа. Ако се съди по предпочитанията на бакшишите кмет ще бъде ББ, а Гаврийски май имаше 1 %. Ти според кое изследване съдиш така за Дончева и Гаврийски? Някое с изключени кукита?
07 Октомври 2005 10:23
Вратаря /:/
Аз тия финансови въпроси баш не ги разбирам , но според мен е лесно Велчев да отговори , само с да или не спечелили България до този момент от сделката с дълга или не


Ще ти отговоря:

ГУБИМ КЪМ МОМЕНТА И ТО ЯКО!

Сделките са сключвани когато 1 евро е стрували 0.80 $, сега струва 1, 20 $ и нагоре. НИКОЙ В СВЕТА ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С $ (курсът му зависи от над 70 параметъра които действат в различни посоки, с променяща се сила и по различно време). До преди 2 месеца повечето български анализатори считаха че докрая на годината $ ще надмине 1.80 лв т.е. почти паритет с еврото, Дойде "Катрин" и отвя всички прогнози, сега ако минат още няколко тайфуна в САЩ - $ може да падне и под 1.30 лв - един господ знае!

Един от основните принципи във "Финансите" е да се диверсифицираш в различни видове валута (USD, EUR, JPY, GBP, CHF) за да избегнеш колебанията на Валутният пазар и в този смисъл Велчев е действал правилно.
Ако има някаква "далавера" или "издънка" , то е че част от заменения дълг е бил с опция за обратно изкупуване по номинал и при замяната тази опция се е "загубила". Някой анализатори смятат че "загубата" на тази опция ни струва близо половин милиард. Трудно е да се каже.

Самият Филчев разбира че ведомството му няма да може да докаже някаква вина !
ЗАТОВА ФИЛЧЕВ МОЖЕ ДА Е ВДИГНАЛ МЕРНИКА НА М.ВЕЛЧЕВ АМА НЯМА ПАТРОН В ЦЕВТА ЧЕ ДА ГО ОТСТРЕЛЯ!
07 Октомври 2005 10:24
Митничарю, ти да не си агент на каруцаря или си другия му ник? Продължавай да си играеш с п.. та... Ха Ха...
07 Октомври 2005 10:27
Митничар,
запазил съм си един твой постинг по темата. Днес обаче Хърсев добави още един нюанс, който ти не споменаваш. Доколко е вярно това?
Имало е опция, по която по обменените облигации е трябвало да плащаме повече от номинала. При нарастване на БВП над определени нива е трябвало, така да се каже, да върнем отстъпката, която сме получили при преобразуването на дълга ни в брейди-облигации в началото на 90-те години.
Вярно ли е това?
07 Октомври 2005 10:35
Вярно е (не съм чел Хърсев днес), имаше един клас облигации с по-ниска лихва, която обаче се индексираше значително с нарастването на БВП над определен праг. Тях МФ изкупи обратно миналата година, мисля, или по-миналата, преди тази клауза да влезне в действие.


ПП сега прочетох по-внимателно въпроса ти, сас - значи, при два от трите класа съществуваше такава клауза. При единия се връщаше преотстъпената главница (дисконта), а при втория - преотстъпената лихва. Тези, за които говоря по-горе, са от втория клас, а диск-овете погасиха по-рано.


Въпроса с външния дълг и ефекта от замяната съм коментирал, нямам намерение да се повтарям - нищо оттогава насам не е променило мнението ми.


***


милчо, бъзикам се, или се подебавам (ама много леко) с теб, но нямам намерение да се заяждам. каруцаря не е малък, да се учи от грешките си... да знае занапред, с кого и как да сключва облог.

Редактирано от - Mitnicharъ на 07/10/2005 г/ 10:40:02

07 Октомври 2005 10:40
Не, става дума за обменените по-рано, за тези дето се пенят сега. Къде може да се прочете нещо повече?
07 Октомври 2005 11:10
Ми ибъ ли му мамътъ... Не знам, какъв източник да ти посоча...
07 Октомври 2005 11:19
milcho
Да, Филчев се включи с гаубица в софийските избори...

Точно така е.
Само че не е хубаво.
07 Октомври 2005 11:34
МИЛЧО, ВИСИШ МИ СЪС СТО КИНТА, ТАРИКАТ СИТЕН
07 Октомври 2005 11:51
Да му имам мерника на Филчев. Той щял пак да провери, ама първата проверка не показала престъпление, ама щото сега пак го сезират, той щял да провери още веднъж, щото не му повярвали първия път, то не че има нови данни, ама на...
07 Октомври 2005 11:53
Show Must Go On!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД