:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,185,666
Активни 146
Страници 25,086
За един ден 1,302,066

ГЕРБ смята да ограничи радикално услугата "избор на лекарски екип"

Шефът на здравната комисия предлага това право да остане само за осигурените в частни фондове
Обвиненията на близки на починалите наскоро родилки, че на жените не е обърнато достатъчно внимание, тъй като не са си платили за избор на екип, доведоха до абсурдно предложение от управляващите. Плащанията за избор на екип да могат да се правят само през допълнителните здравни фондове, но не и в брой. Автор на идеята е председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Доброволните здравноосигурителни фондове да поемат тази функция чрез допълнително здравно осигуряване и ако действително пациентът иска да избере - дали екип, дали някакви специални условия, при които да бъде в лечебното заведение, дали допълнителни грижи, да има тази възможност, а всички останали, които не избират чрез доброволен фонд, да ги лекуват абсолютно адекватно, както и тези, които са избрали, и помощта да е еднаква за всички", обясни Атанасова пред Нова телевизия. Според нея така ще спре говоренето за даване на пари под масата в болниците. "Винаги лекарите ще бъдат обвинявани, че вземат пари на ръка, и ако не си платиш - не те лекуват. По-добре е да не си плащаш в момента, а чрез допълнително осигуряване", каза още тя. Така според Атанасова ще има и по-добър контрол над плащанията за избор на екип, тъй като фондовете ще гарантират, че изборът е доброволен и че операцията е извършена точно от лекаря, когото пациентът е избрал.

Според депутата пациентите, които нямат осигуровки в частни здравни фондове, няма да имат право да си изберат и платят на екип. Така на практика изборът на екип ще бъде забранен.

Услугата "Избор на екип" беше легализирана в наредба на здравното министерство преди няколко години поради две причини - да не се дават пари под масата, а хората, които наистина искат да се лекуват при определен медик, да могат да го правят легално. Тъй като някои болници основно в София принуждаваха пациентите да плащат за услугата, без да са я избирали, настоящият министър сложи пределна цена - до 900 лв.

"Наредбата за избора на лекар и екип преустанови практиката да се дават пари под масата, а ако в някоя болница не се спазват правилата и пациентите са принуждавани да избират, това не означава, че наредбата е порочна, а че болницата трябва да бъде санкционирана", каза вчера зам.-председателят на лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов.

Освен че ще върне чистата корупция в болниците, новата идея няма да спести пари на пациентите и ще доведе до хаос на пазара на доброволното здравно осигуряване. Според Десислава Атанасова пакетът за болничен престой в частните фондове струва около 250 лв. годишно, срещу което пациентите могат да получават услуга на стойност 900 лв.

Експерти в доброволното здравно осигуряване я опровергаха. В момента частните фондове работят само с корпоративни клиенти и в тях се осигуряват служителите на фирми. При договори за много хора и повече пакети - не само за болнична, но и за доболнична помощ, профилактика и т.н., се дават и отстъпки, като една от тях е и да се покриват разходи за избор на екип, ВИП стаи и т.н. Това е възможно, защото далеч не всички осигурени имат нужда от лечение. Индивидуалните клиенти са рядкост, а пакетите, които им се предлагат, не включват плащане за избор на екип.

Освен това, за да покрива фондът разходи, клиентът трябва да се е осигурявал поне една година. При сключване на договора клиентът попълва декларация. Ако в нея напише, че му предстои операция, фондът не покрива разходите по нея. Ако излъже и представи фактура след това, му се начисляват наказателни коефициенти, така че на практика огромната част от разходите му остават непокрити. Освен това пакетите в частните фондове имат лимит за плащанията за лечение. Ако управляващите решат да задължат фондовете да променят тези правила, това може да доведе до сериозни финансови трусове за тях. Поради тази причина и от фондовете са против намеренията да им се вменят подобни услуги. Десислава Атанасова не отрича необходимостта от дискусия за избистряне на идеята.
94
5089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
94
 Видими 
05 Декември 2011 19:47
Наистина е за чудене как само малоумни и тоталитарни идеи могат да спохождат дамските гербери. Щяла да "избистря" идеята. Защо не отиде в която и да е ЗОК, да ти я избистрят за 15 минути, айде да е за час и половина, като за депутатка?
Ами това и сега го има и си е много добро решение. Само че не в казармено-герберски вариант. Веднага щом го погерберите, ще стане поредният бюрократичен тормоз върху народа. Нема ли почивка за вас?
05 Декември 2011 19:52
При Двукамарен парламент , "суровите" инициативи ще са почти невъзможни ...
05 Декември 2011 19:52
05 Декември 2011 19:52

05 Декември 2011 19:54
05 Декември 2011 20:16
а всички останали, които не избират чрез доброволен фонд, да ги лекуват абсолютно адекватно, както и тези, които са избрали, и помощта да е еднаква за всички

Тази или не се е разболявала или раждала, или е раждала или лежала в Правителствена.
Абе умнице, ако ни лекуват абсолютно адекватно независимо дали си плащаме за избран екип или не, то кой ще плаща за услугата?
Или мисълта ти още не е достигнала до съответната мозъчна част?
Нали затова умират родилки - защото ги разтакават дорде се сетят да си "изберат" екип. А жените са си мислели, че щом си плащат осигуровки и раждането е безплатно, то дежурните (неизбрани) екипи ще се отнасят адекватно към тях.
05 Декември 2011 20:29
Е, то остава само двукамарен парламент да опитаме. Не е трудна работа. Делим настоящия парламент на долна камара (151 калпака) и горна (51 калпака). Съдебната власт се реорганизира основно, като се намали щата и се изритат дъртите. По-малко нива и повече отговорност. Докато това стане се уволнява охраната на съдебната власт. Тя е безмислена, щото съдиите никой не ги заплашва - те са първи дружки с престъпниците.
05 Декември 2011 20:31
При Двукамарен парламент, "суровите" инициативи ще са почти невъзможни ...

И трикамарен да им направим, файда йок. Който иска да си свърши работата, ще я изпипа и сам, който не иска... Да не би една комисия от 25-30 души с експертите и техническия персонал да е малко? Ами че това си е цела камара народ
05 Декември 2011 21:07
А жените са си мислели, че щом си плащат осигуровки и раждането е безплатно, то дежурните (неизбрани) екипи ще се отнасят адекватно към тях.

А си мислят така заради лъжата за "безплатното" раждане. Откъде накъде? Да не би раждането да се определя с нормативен акт? Има жени, които раждат бързо и без усложнения, почти безплатно. Но има и такива, за които със седмици се грижат екип след екип, а разходите надхвърлят многократно и "пътеката", и "избора". Следователно? Ами много ясно - ценоразпис. И колко пъти нормотворците трябва да настъпят една и съща мотика /само дето все нас ни пердаши по главите/, за да спрат с глупостите си?
05 Декември 2011 21:22
ГЕРБ смята да ограничи радикално услугата "избор на лекарски екип"
Шефът на здравната комисия предлага това право да остане само за осигурените в частни фондове


Абе то Илф и Петров преди колко години са дали правилното решение: БИРА САМО НА ЧЛЕНОВЕ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ.
За ГРОБ това звучи почти сходно: ИЗБОР НА ЛЕКАРСКИ ЕКИП САМО НА ГОЛЯМ ГРОБАР!
05 Декември 2011 22:04
Тази тема все я заобикалям отдалече, ама ще взема все пак да напиша. Според мен масовото натякване, че без избор на екип (при раждане) никой не ти обръща внимание, е удобно оправдание за пренасочване на недоволството от проблемите. Проблемите са системни. Сигурно има единични случаи, при които да има изнудване за избор на екип, не споря. Но на база на какво се говори, че това е масова практика? Как пък аз не съм видяла такива случаи? Как в болницата от 20 жени, с които съм говорила, 4-5 са с избор на екип, но никой не усеща разлика в отношението и грижата на лекарите? Не, изнудването не е масово. И не е основен проблем. Основният проблем е, че при тази система и при отношение от страна на обществото "като не ти харесва - ей ти Терминал 2", средното ниво на лекарите ще бъде все по-ниско и по-ниско. Не може в една група систематично да махаш високите, а средният ръст да се запази. Не може.
05 Декември 2011 22:06
Бе Штерн, би трябвало каката да е раждала, ама знае ли се "Семейно положение: омъжена"
05 Декември 2011 22:09
Aма пък може и да има поглед за ражданията, защото е член на групата за приятелсвто с Китай
05 Декември 2011 22:14
Герберастията унищожи тотално дори и малкото добро в родното ни здравеопазване. Сигурно защото просто не го ползват (ходят в чужбина), и си мислят, че е излишно. Абе малоумници, най-малкото лекарите плащаха данъци на тези пари. Сега кой ще плаща като всичко ще минава под масата?
05 Декември 2011 22:27
Боковаците постоянно викат ХОП за нещо си и...до тук.Ха кога въведат реално и трайно ограничение да обявяват...То пък требе само да мълчат.
05 Декември 2011 22:42
Герберастията унищожи тотално дори и малкото добро в родното ни здравеопазване.

Абе не знам герберастията да е променила нещо, освен срамежливи опити за въвеждане на малко ред в една идеологически сбъркана система създадена от седерастията.
Ако на съвестта на някого трябва да лежат тези смъртни случаи то това е Иван Йорданов Костов и лицето Димитър Игнатов. Както и на онези 150 и кусур братовчеди в парламента от 1997 до 2001, които гласуваха реформата.
05 Декември 2011 22:50
Нали затова умират родилки - защото ги разтакават дорде се сетят да си "изберат" екип. А жените са си мислели, че щом си плащат осигуровки и раждането е безплатно, то дежурните (неизбрани) екипи ще се отнасят адекватно към тях.

Съвсем точно. Но това е нормален ефект на превръщането на здравеопазването в пазар, здравните звена в търговски дружества, а здравната помощ в услуга. И така ще е докато здравната система не се смени принципно - здравеопазването не може да бъде търговска дейност. То е изначално социална. Нужно е да се върне системата "Семашко" във вида й до 1989 г. и заплатите на лекарите да се изравнят с тези в Западна Европа.
05 Декември 2011 22:54
Има жени, които раждат бързо и без усложнения, почти безплатно. Но има и такива, за които със седмици се грижат екип след екип, а разходите надхвърлят многократно и "пътеката", и "избора". Следователно? Ами много ясно - ценоразпис.

Ами чудесно, да слагаме ценоразписа и да спрем да говорим за "солидарно здравно осигуряване", за "плащания през НЗОК", за "загрижеността на държавата за майчинството".
Слагаме ценоразписа и Аг-тата стават като хипермаркети - кой има парЕ яде луканка, кой няма - кренвирши. Или само лебец.
05 Декември 2011 23:00
И без избор на екип си платих 1, 5 бона, преди 2 месеца в Пирогов, за операция на счупената ръка на майка ми. Ако откажеш подкупа - закърпват я криво, ляво и остава инвалид.

Това при положение, че майка ми е лекар.

Така че, да закачат табелки "Супермаркет", а междувременно и понеже се плаща под масата е безсмислено да плащам здравни вноски. Две плащания за едно и също нещо е рекет. Както е рекет и избора на екип.
05 Декември 2011 23:04
Според мен, най-лесно ще е, ако болниците станат два типа - масови, платени от НЗОК, където по принцип няма "избор" и елитни, където НЗОК плаща само някакъв базов пакет. Останалото - на доплащане, от джоба или от разни допълнителни здравни застраховки.

Приблизително така е на Запад, доколкото се простират ограничените ми познания.
05 Декември 2011 23:19
Калки,
преди 9 септември 1944 г. в България е било така - имаш държавни болници, които са безплатни за пациентите, имаш и частни, където си плащаш. И майка ми и баща ми са оперирани от апандисит преди 1944 г.. Майка ми са я оперирали в държавна болница и родителите й не са платили нищо. Баща ми е предпочел частна болница и родителите му са платили. Не съм чувал да е било нещо скъпо, щото при напълно безплатното здравеопазване преди 1989 г. щяха да споделят, така като са споделяли, че дори и през войната магазините са били пълни, на фона на празните през реалсоца.
05 Декември 2011 23:23
Натиснете тук
06 Декември 2011 00:09
гошо,
българският, а и световен опит показа, че здравеопазването не може да е изградено на пазарни принципи - или имаш пазар или здравеопазване.
-
Най-качествени са напълно непазарните системи. Защото целта на здравеопазването е да те поддържа здрав (профилактика) , а когато се разболееш да те излекува бърза, а не да има интерес да си по-болен и никога да не те излекува, а единствено много и скъпо да те лекува.
-
Кое здравеопазване бе по добро - това до 1989 г. или днешното ? В първото нямаше никакъв пазар, но имаше здравеопазване, а в сегашното има само пазар, но няма здравеопазване.
06 Декември 2011 00:59
Най-качествени са напълно непазарните системи.


Може би, но на каква цена? Освен това, ако си чел внимателно предложението, би ти било ясно, че в рамките му може да се пробва и подобен подход -- стига хората го предпочитат.
06 Декември 2011 01:35
Може би, но на каква цена?

Относително най-ниската, спрямо всяка комерсиална система. "Семашко" е не само най-добрата, но и най-евтината здравна система. Просто не пилее средства, защото осигурява добра профилактика, обхваща 100 % от населението, (а колкото и да е парадоксално на пръв поглед това понижава общата сума), излекува максимално бързо и пълно, а не лекува безкрайно и ненужно.
-
Не знам дали знаеш, но "Семашко" е възникнала по време на Първата световна война, като военна система на организация на здравните грижи, по най-ефективният начин в условията на ограничен ресурс. По късно Николай Семашко я въвежда в СССР, първоначално за да реши проблема с епидемиите, а от там тази система идва и в България и показа отлични резултати, докато се прилагаше в чистият си и пълен вид (планиране, обучение, специализации) до 1989 г.. Благодарение на тази система бедна страна, като Куба има едно от най-добрите здравеопазвания в света.
06 Декември 2011 01:45
В.Лянча: "Ами много ясно - ценоразпис. И колко пъти нормотворците трябва да настъпят една и съща мотика /само дето все нас ни пердаши по главите/, за да спрат с глупостите си?"

Не се налянчи туй момче ей! Е, катo ще има ценоразпис, за какво изобщо е това здравно осигуряване, бе, аланкоолу?! ВСЯКАКВО осигуряване се базира на принципа на солидарността! Като се намерят глупаци(а такива в България дал Бог) да приложат идеите ти за здравеопазване, какъв ще е смисълът от осигуряването, А?!? Давайте така без осигуряване, бе - всеки си спестява(ако иска) и като се разболее, плаща по ценоразпис! Пфу!!!...

Brightman
06 Декември 2011 01:50
гошо,
НЗОК трябва да стане дирекция на МЗ, да се премахнат здравните осигуровки и набирането на сумата да се прехвърли изцяло към ДДС. 8% здравна осигуровка (пряк данък върху труда) се компенсира напълно от 5% ДДС (косвен данък облагащ всички фактори за производство). Няма нужда от никакви дружества-посредници тежащи на системата. Държавата трябва да изкупи частните болници и всички частни заведения. Частната лекарска практика да бъде забранена, а заплатите на лекарите да се вдигнат до нивата на добрите лекарски заплати в Западна Европа. Точно системата във вида в който я помним до 1989 г.. Трябва да върнем напълно безплатното за пациентите здравеопазване обхващащо 100 % от населението, но вече с много високи лекарски заплати, защото границите са отворени.
06 Декември 2011 02:20
България и показа отлични резултати, докато се прилагаше в чистият си и пълен вид (планиране, обучение, специализации) до 1989 г.
-След 89 г. това вече не е приоритет на Българската държава.Първо защото нямаме достатъчно пари(преживяхме финансова катастрофа ако не си чул през 1997) и второ за да може да се вихрят корупционните практики на, които пряко и косвено сме свидетели в момента.И затова не са виновни само политиците и правителството, а всички ние, защото ако искахме да е обратното щяхме да намерим начин да запазим старата с-ма.И едно последно изречение да сложим точка на темата.Кажете ми поне една с-ма, институция и прочие, което да работи и всичко да му е наред , а се чудите, защо здравеопазването ни едва крета.Но, както и да е ние явно отдавна сме се примирили, освен да се оплакваме по форумите друго няма да направим.А на този по горе, който си призна, че е дал подкуп от 1500 лв.ще му кажа браво вие сте един достоен гражданин другия път пак им дайте, основно право на капитализма е умните да взимат парите на глупаците.И докато има такива хора, които дават още по зле ще става, ако поне половината хора на, които им е поискан подкуп бяха сигнализирали в нужните институции щяхме да имаме истинска държава, а гражданите висок морал и съвест...
06 Декември 2011 02:39
След 89 г. това вече не е приоритет на Българската държава.Първо защото нямаме достатъчно пари

И затова изоставихме евтината и ефективна здравна система и тръгнахме да градим скъпа и неефективна.
Но нататък и ти си го казал - за да може да върви далаверата на някои ...
06 Декември 2011 07:20
Приоритет на българската държава са българските политикани.
Останалото са българи, за които приоритет е държавата и паразитите й.
Каква солидарна система? Ти плащаш, друг ползва, ти си ДО плащаш...
Лянчения!
---------------
Блогът на Генек
06 Декември 2011 08:21
Актуалната система на здравеопазване е заимствана от ресторантьорството. На лекаря официално се плаща много малко , като на сервитьор. Който умее да изнуди пациента взема повече. Унизително за всички ни. Даже и един сервитьор не изнудва , а му плащаш добавка след извършената услуга. Големият плюс на такава отвратителна система е , че няма висок потенциал за стачки като в Словакия.
06 Декември 2011 08:37
Държавата трябва да изкупи частните болници и всички частни заведения.


Проблемът на предложеното от теб е контролът. Ще се случи, каквото се случи (и се случва) във всяко друго държавно предприятие -- скъпи дейности, извършвани от частни подизпълнители.
06 Декември 2011 08:51
ВСЯКАКВО осигуряване се базира на принципа на солидарността!


Точно така ! И застраховането, и то е на същия принцип.
06 Декември 2011 09:04
Големите риби в болниците, от избор на екип, месечно си докарват-10-20-30 ХИЛЯДИ ЛЕВА!!!
06 Декември 2011 09:08
А малките риби в болниците с 500-600 бруто. Ако не си в хирургична специалност автоматично ставаш малка риба.
06 Декември 2011 09:35
Брайтман:
и заплатите на лекарите да се изравнят с тези в Западна Европа

Е, тоя камък не трябваше да го хвърляш в блатото.
Веднага ще те запитат, а защо само лекарите.
И друго-когато изравняваш заплати със западна Европа само на една социална прослойка, това не води ли автоматично до две неща
-първо - инфлация
-второ - измиране на всички останали, които "не са на западни заплати" ?
А кой ще ми обясни, защо след като си плащаш осигуровките по българското законодателство, после трябва да доплащаш чрез мним избор на екип ????
06 Декември 2011 09:39
Кайзер :
Така че, да закачат табелки "Супермаркет", а междувременно и понеже се плаща под масата е безсмислено да плащам здравни вноски. Две плащания за едно и също нещо е рекет. Както е рекет и избора на екип.

06 Декември 2011 09:48
Тъпо. Тъпо.
Фонд. Доброволен здравноосигурителен. Ако е така-дай да махнем НЗОК. Защо ни е?
А не може ли, вместо например 400лв. за раждане ЗК да започне да плаща по 1200? Тогаз всички доктори ще тичат и пърхат около родилките. Ама не, неможело, можело през фонд:
И вместо сегашното "Избрахте ли си екип?" ще питат "Осигурихте ли се в Доброволен здравноосигурителен фонд?" - и ако не-пак ще те оставят да си умреш. Председателят на здравната комисия дали е поучила нещо от някой фонд???
06 Декември 2011 10:22

българският, а и световен опит показа, че здравеопазването не може да е изградено на пазарни принципи - или имаш пазар или здравеопазване.
-
Най-качествени са напълно непазарните системи. Защото целта на здравеопазването е да те поддържа здрав (профилактика) , а когато се разболееш да те излекува бърза, а не да има интерес да си по-болен и никога да не те излекува, а единствено много и скъпо да те лекува.
-
Кое здравеопазване бе по добро - това до 1989 г. или днешното ? В първото нямаше никакъв пазар, но имаше здравеопазване, а в сегашното има само пазар, но няма здравеопазване.


Брайтман,


За горецитираното и като цяло за концепцията ти за здравеопазването в България.
06 Декември 2011 10:28
Като гледам предложенията за "поправяне" на здравеопазването всички влизат в схемата и вълкът сит и агнето цяло. Ама народът отдавна го е казал, ме не става и няма и да стане. Здравната каса е много изгодна за докторското съсловие, щото е обща каса. Можеш да точиш щото никой не е лично засегнат и точиш все повече и повече и е за здраве как да не дават. Колкото повече болни има толкова по-добре. И тук е като при гробарите. И постоянно се предлагат най-скъпите начини на лечение. Щот шанса за оздравяне бил по-голям. И така... до края на света... Ако се махне всякакво осигуряване, първите дето ще скочат загрижени за здравето на ЧОВЕКА ще са лекарите - след като не може да се плаща от анонимния източник, колко въобще лекари ще останат да работят и за какви пари. И колко болници. Хората ще трябва сериозно да си пазят здравето, е верно че първоначално ще има сериозно прочистване на редиците. Медицинското съсловие има жизнено важен интерес да се запази сегашната система и да върви все така като се истеризира населението и определени групи от него - раково болни, инвитро потребители, диабети, редки заболявания на деца и пр. Все повече стават хората и групите, които искат някой задължително да им плаща да живеят... е това докъде може да продължава...
06 Декември 2011 10:41
Brightman - точно казано. Не може болниците да са търговски обекти. Жена ми е лекар и знам като лекуват някого как шефа им казва, че този ще е за сметка на заплатите им понеже не бил осигурен. И какво да правят те?? Не могат да оставят човека. Гледайте Sicko на Майкъл Мур. Има го в youtube. А защо се върви в посока плащане-надплащане-предплащане?? За да има келепир за някои. Лекаря с пациента трябва да има връзка само относно лечението му. Никакви финансови потоци. И накрая на месеца лекаря да си получи заплатата по картата. А какво сега?? Търговци... За съжаление не е смешно. Въпреки, че няколко пъти съм влизал в болница без да познавам лекарите и никой не ми е нашепнал и дума да му платя нещо. Та то си е и до хора.
06 Декември 2011 10:50
И вместо сегашното "Избрахте ли си екип?" ще питат "Осигурихте ли се в Доброволен здравноосигурителен фонд?" - и ако не-пак ще те оставят да си умреш.


Сетих се по този повод за един анекдот от сферата на черния хумор.

Вървял човек през пустинята. Водата му свършила. Бил много жаден. Страшно се зарадвал, когато наближил до оазис и забелязал в него хора. Поискал да си купи вода, но му казали, че нямат вода, а продават вратовръзки. Нямало какво да прави и продължил по-нататък. Стигнал до следващия пункт, където имали вода. Но там му казали, че вода продават само на хора, които са си купили вратовръзка в предишния оазис.
06 Декември 2011 10:54
havamal, уцелил си точно причина за суровото предложение, само една поправка.
Въпросът ти за председателя на здравната комисия трябва да е не "дали", а "колко".
06 Декември 2011 10:58
Брайти оправи пенсионната система и замени вноските с увеличение на ДДС до 35%, сега оправя по същия начин и здравната система с още по-голямо увеличение на ДДС - сигурно до 40-45%.
Брайти, понеже сме от тези, които помним много отдавна и то доста добре: когато управляваха ония от твоята парламентарна група до 1997 г. в болниците нямаше абсолютно никакви консумативи и никаква храна за болните. Нямаше и спринцовки за еднократна употреба, а стерилизираха за многократна. Тогава имаше случаи на заразяване от спин, които д-р Мими Виткова успешно потули. Имала съм точно тогава контакт със здравеопазването заради мой близък, та знам. Здравеопазването и пенсионният фонд бяха в практически фалит (както и цялата държава) за да се твърди, че СДС ги докара дотам. Правителството беше принудено да направи реформата. Друг е въпросът защо в едни държави подобни пенсионни и здравни модели работят добре, а в други - не. И основната причина е, че осигуровките масово се спестяват или не се внасят в пълен размер.
Много ми е интересно да слушам от хора, които не внасят осигуровки, да припяват непрекъснато за солидарност, за грижа към болните и бедните и др. такива.
Здравеопазването няма как да се оправи на този етап защото първото условие е финансирането. То и сега по-богатите пациенти не се оплакват, плащат си и получават адекватна помощ. Въпросът е как и по-бедните да получат добро лечение.
За съжаление това може да стане с:
1. Увеличаване на вноските. Съмнително е дали ще доведе до увеличаване на постъпленията, българинът не иска да плаща "бадева" след като веднага не ползва.
2. Закриване на болници с цел намаляване на разходите. Ще доведе до опашки и чакане за планови операции до няколко месеца.
Няма магическо решение на въпроса. Регламентираните плащания не изключват рекета над болните, а премахването им също не е решение на проблема. Пари ще се дават, но на ръка.
06 Декември 2011 12:21
Проблемът е, че всички починали пациенти, а и живите, но необслужени както се полага от Хипократовата клетва, стрикно са си плащали осигуровките.
И въпреки това не са били обгрижени по християнски.
Или ще плащаме вноски и ще ни обгрижват, или няма да внасяме здравни осигуровки и болниците ще са това, което са сега, тоест търговски дружества !
Търговия и здравеопазване, магаре и портокал, индианец и пишеща машина, бял негър, дървено желязо, българин с мозък.
06 Декември 2011 13:03
когато управляваха ония от твоята парламентарна група до 1997 г. в болниците нямаше абсолютно никакви консумативи и никаква храна за болните.


Верно. Но нямаше и "избор на екип" и жените раждаха без да снасят по хилядарка.
06 Декември 2011 13:06
Брайти оправи пенсионната система и замени вноските с увеличение на ДДС до 35%, сега оправя по същия начин и здравната система с още по-голямо увеличение на ДДС - сигурно до 40-45%.

А даваш ли си сметка, че само по този начин - финансиране на пенсиите и здравето чрез ДДС - ще успеем да накараме да си плащат и циганите и всички останали работещи в "сивата" икономика, които сега само получават без да дават нищо ?
06 Декември 2011 13:17
Много ми е интересно да слушам от хора, които не внасят осигуровки, да припяват непрекъснато за солидарност, за грижа към болните и бедните и др. такива.


Ами - именно затова - финансиране чрез ДДС. И край на "невнасящи".
06 Декември 2011 13:26
Направо да правят ДДС 50% и да няма други данъци и осигуровки. Е, счетоводителите ще останат без работа, но това не е проблем.
06 Декември 2011 13:34
Weed361
Почти си налучкал правилният вариант, който се е обсъждал в далечната 1993 г, преди въвеждане на ДДС на мястото на ДО.
Но, с една забележка.
ДДС да е 5%, НО БЕЗ ПРАВО НА ПРИСПАДАНЕ НА ДАНЪЧЕН КРЕДИТ !
Как ти се вижда ?
Купуваш за 100 лв. но без включен ДДС. Добавяй си колкото искаш добавена стойност, стига да намериш купувач.
Но, познай кой не е съгласен с този вариант ?
Точно така, партиите, те няма от къде да се финансират, освен чрез точене на ДДС чрез подставени лица и фирми.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД