:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов и МВР искат всеки с туба бензин да се третира като престъпник

Пак Наказателният кодекс се оказа крив - пречел на полицията да спипа наглия пироман от София
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Правителството заседава в сградата на областната управа в Пловдив. Митрополит Николай благослови министрите и подари икона на Богородица на премиера, който я целуна.
Всеки, който носи шише бензин, бутилка спирт или пък туба с нафта, може да се окаже под ударите на Наказателния кодекс и дори да лежи в затвора, ако се приеме идеята, лансирана от премиера Бойко Борисов и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Вчера двамата стовариха вината за зачестилите палежи на автомобили и безсилието на полицията да ги спре върху Наказателния кодекс. Досега са изгорели поне 40 автомобила.
"Няма член в НК, по който да го обвиниш, трябва да го задържиш в момента на палеж, затова с вътрешния министър Цветанов коментирахме законодателни промени", обяви Борисов в Пловдив. Той разказа, че в нощта срещу сряда полицията задържала трима души, които носели шишета със запалителна течност, но ги освободили, тъй като единият казал, че ще си пали печката, а другият - че колата му е останала без гориво. Не стана ясно какво е било обяснението на третия. Преди три дни МВР задържа за кратко още един мъж с туба бензин и друг, който е имал по себе си следи от запалителна течност. Те също бяха освободени.
Идеята бе веднага подхваната от вътрешния министър. Според него би могло да се мисли за законодателни промени, които да позволят разследващи действия и срещу заподозрени, хванати със запалителни течности. Това означава да се криминализира носенето на всякакви запалителни течности - бензин, нафта, керосин, спирт и пр.
Сега НК предвижда всеки, "който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност", да се наказва с до 8 години затвор. По-високи санкции има, ако при палежа е застрашен или отнет живот, ако се изпълнява поръчка на организирана група, ако унищоженото имущество е голямо или защитено - например паркове. Тогава наказанията стигат до 15 години затвор. Според юристи няма как този текст да бъде направен по-удобен за МВР, чиято задача е чрез оперативно-издирвателна дейност да се заловят подпалвачите, да се намерят достатъчно веществени доказателства и свидетелски показания. Още повече че може да се използва целият набор специални разузнавателни средства - подслушване, следене, агенти под прикритие, филмиране.

Това е поредната екзотична идея на Борисов и Цветанов. Винаги, когато не могат да се справят с някакви престъпления, те се оплакват с несъвършените закони. Преди година те обявиха, че не могат да се разкриват кражбите на коли, тъй като в НК имало два текста - за кражба и за отнемане, и се давало възможност бандитите да се измъкнат. После обаче се оказа, че и за двете неща се предвижда еднакво наказание и няма как престъпниците да се облагодетелстват.

Играта на нерви между МВР и пироманите, които стават все по-нагли, продължава. Час след като във вторник вечерта полицията обяви, че е задържан заподозрян, лумнаха 4 нови автомобила в Студентски град. Този път и тактиката бе по-различна - колите са били на платен паркинг до Зимния дворец, за пръв път палежът бе преди полунощ - сигналът е получен минути след 19.30 ч. Това видимо ядоса шефа на столичната полиция Валери Йорданов, който обяви, че "ако някой търси предизвикателство с полицията, е попаднал на точните хора". Според него гражданите на София не трябва да се съмняват, че извършителите на тези престъпления ще бъдат задържани. Йорданов все пак допусна, че подпалвачите изпращат сигнал на полицията. "Може би след новината за задържането на заподозрян някой иска да докаже, че сме заловили погрешния човек", коментира той и призова хората да не се подават на паника.

Задържаният Владислав Николов, по прякор Куката, е обвинен само за три от палежите - тези в "Западен парк" през нощта срещу понеделник. Мъжът е криминално проявен и при ареста не е дал логично обяснение защо е бил в близост до мястото на инцидента. От дрехите му са взети натривки, чрез които е установена лесно запалима течност.

От думите на шефа на СДВР стана ясно, че разследващите все още нямат ясна версия за палежите. Йорданов обясни, че разследващите различават 3-4 почерка в палежите. Версията, че се цели дестабилизиране на обстановката в София, където вчера сутринта имаше засилено полицейско присъствие, не била водеща, макар да не се изключва.

Междувременно палежите на коли се пренесоха и извън София. Автомобил "Ауди" бе запален в Бургас през нощта срещу сряда. И тук бе лансирана версията за пироман. Кола горя и в Карнобат. Два автомобила пък бяха подпалени в двора на собственик от разградското село Китанчево. В черооченското село Соколите пък горя кола, паркирана в гараж. Засега обаче МВР не свързва тези инциденти със софийските.



Коментар - в "Наблюдател"

150
11678
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
150
 Видими 
14 Декември 2011 19:34
Най-ефикасно е въвеждането на смъртно наказание, определяно от Цвъковец, без обжалване и изпълнявано веднага/ екзекуцията на сем.Чаушеску като пример/...Мафиоти с държавна власт.
14 Декември 2011 19:42
Подарявам бензинови:верижен трион, косачка за трева и ел.агрегат поради невъзможност за ползване...
А Цвъцко как не се е сетил за възможността за вземане на бензин от резервоара на собствената кола???
14 Декември 2011 19:42
Аз, както често закъсвам без бензин и се развявам из цялото ни градче със щатната тубичка...Хубаво, че не живея и няма да живея в София.
От друга страна те почнали и по други градове.Като в една стара реклама.
14 Декември 2011 19:42
Това означава да се криминализира носенето на всякакви запалителни течности - бензин, нафта, керосин, спирт и пр.


Ако през 1933г. се бяха сетили за това, Райхстагът щеше да e непокътнат, Хитлер нямаше да суспендира Ваймарската конституция, провеждането на Втората световна щеше да бъде отложено за неопределено време, а на Боко дедо му щеше още да е жив.
14 Декември 2011 19:46
Преди няколко години след забрана за износ на горял дървен материал спряха пожарите в горските масиви...........Някой дали може да каже колко са се увеличили застраховките "КАСКО" след започналите палежи на коли.........
14 Декември 2011 19:46
Абе защо на снимката Рапонът има такова вдървено изражение?
14 Декември 2011 19:49
Идеята е убийствена!
Я да я доразвием - всеки, който носи алкохол, може да даде да пие на непълнолетен и да се смята за виновен:
Чл. 193. (1) Който упие с алкохолни напитки лице, ненавършило 18-годишна възраст, или невменяем, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до петстотин лева.
14 Декември 2011 19:52
И спирт, всякакъв!И щото сме по темата на еба-ата БПЦ-никакви свещи!Леле, забравих!Кибрит, запалки, глезотии за ЧНГ-йок
14 Декември 2011 19:58
Извинете ме за тъпия въпрос, ама тубе с двойно препечена гроздовица запалителна течност ли е? Защото мисля тази неделя да си ходя до село, да не вземе Цвъцко да ме арестува и да ми изпие ракията? Няма да ме е яд за ареста, а за ракията.
14 Декември 2011 19:59
При опис на щети от пожар в дома пострадал пита застрахователя:
- Какво ще ми възстановите като щета ?
- Всичко.
- Ами , добре, пишете тогава и една туба бензин...
14 Декември 2011 20:00
Всеки със запалка Зипо - в панделата! След като половината население се засели в затворите, другата половина ще благоденства!
14 Декември 2011 20:02
Като гледам какви светли идеи Му идват в главата, започвам да се съмнявам дали е прочел дори "Винету" до края...
14 Декември 2011 20:05
Сещам се за един сърбин, дето докато ги демократизираха, сложил на къщата си табела "Ако че бомбиш- бомби, оти морам да мажа /мисля да боядисвам/". Идеше ми да лепна една табела на моето возило "Ако ще пали-пали. То и на мене ми иде да я запаля." Добре, че си затраях, а то- подстрекателство ще излезе.
14 Декември 2011 20:05
И всяко бабе с повече от бутилка олио в чантата - смърт чрез разстрел ! Тикви, рапони и компири !
14 Декември 2011 20:05
Не е!Препрочита "Строители на съвременна България"
14 Декември 2011 20:06
А сухия спирт ще го инкриминират ли?
14 Декември 2011 20:07
Прокуратурата да се самосезира за невменяемост на Министър Председателя ни ! Директна заплаха за националната ни сигурност !
14 Декември 2011 20:10
Добре де ... идеите на правителството не стават. А вашите какви са?
14 Декември 2011 20:13
Обратни на правителстваните, Жорик
14 Декември 2011 20:16
Добре де ... идеите на правителството не стават. А вашите какви са?

Жандармерията да излезе на улицата и да обикаля по двойки. За чий им плащаме заплатите?
14 Декември 2011 20:16
Моята идея, Жоро, е да спре всякаква политическа намеса в работата на полицията. А то сега какво се получава - като гепят някого в нарушение, каквото и да е това нарушение, не му казват "Вие нарушихте това-и-това и затова подлежите на такава-и-такава санкция", а го гледат и подпитват "Сега какво ще правим", и чакат да видят този дали няма да изкара някаква карта на големец, дали няма за него да се обади някой големец и т.н., и чак тогава решават "ся кво ше правят". Друга идея е Цвъц да престане с политическите си пиар акции - пироманите и ташакманите палят колите, а той с насрещен огън "хваща" някаква наблюдавана от месеци бандитска група; ясно и за най-малките кученца е, че я е хванал заради пиара. Имам и други идеи, скъпи Жоро 23, но да не прекалявам с търпението на форума.
14 Декември 2011 20:19
Обратни на правителстваните, Жорик

Демек, ако нямаш туба бензин - в затвора, така ли?

А течността за чистачки с алкохол и спиртът срещу замръзване на горивото дали ще са утежняващо вината доказателство?
Иначе почти всеки, който има туба с нафта в багажника си е действал противозаконно. Па било то и без умисъл за палеж...
14 Декември 2011 20:19
Deqerven, де го има това нещо още - сухия спирт? Все на суха "нафта" попадам- една воняща гадост, дето и не гори...
14 Декември 2011 20:20
Циркът

Всяка година , по същото време,
Циркът пристига във нашия град
Два пъти дава по две представления
И отново поема по белия свят...

Колко неща има тука тогава -
Светлини, чудеса, чудеса милион,
Павилиони, които всичко продават
И стрелбище с награда дъвка-балон

И блестят светове, и ехтят гласове,
Лее се сладък памук.
И сияе нощта в светлини пъстроцветни
Циркът отново е тук!

Като всяка година по същото време
Циркът си тръгна от нашия град.
Даде ни своите две представления
И замина отново по белия свят.

И лека полека площадът заспива,
Заспива градът под звезди милион.
Само там на асфалта блести като живо
Станиолче от моята дъвка-балон…
14 Декември 2011 20:21
jorro23:
14 Декември 2011 20:10
Добре де ... идеите на правителството не стават. А вашите какви са?



Джандарите на цецо имат очевиден проблем с намирането и залавянето на подпалвачите, а размерът на наказанията им е (все още) извън цецовата юрисдикция.
Защо просто не се опитат да си гледат шибаната работа?
14 Декември 2011 20:24
Мисля си, че без помоща на обществото всичката полиция на света ще е безпомощна...
14 Декември 2011 20:26
jorro23, и от какъв зор ние тук трябва да даваме идеи.Нали за това им плащаме, бе.И 20 пенсии им даваме.Сега и идеи да им даваме.А те да чоплят семки и да висят по бензиностанциите в сладки задявки с девойките там.И да тръгнат да патрулират, и да видят как става запалването-ми те не могат да ги настигнат и да ги хванат .

14 Декември 2011 20:26
всеки с туба бензин да се третира като престъпник

Преди години, по времето на другаря Т.Ж. един познат беше набеден от ДС, че се подготвя да извърши палеж в завода, където работи. Една вечер на вратата му позвъниха милиционери. Оказа се, че е забравил да заключи автомобила си пред блока. А предположението беше, че ще търсят кибрит в жилището.
Един друг пък обичаше да препрочита "Фашизмът" на Желю Желев. Той пък очакваше да му позвънят и да претърсят библиотеката.
Извод:‌‌
Ако живеете в милиционерска държава, не наливайте бензин в резервоара си.
14 Декември 2011 20:26
Муктата е прав. Това може да се третира и като заплаха за националната ни сигурност. Властта е безсилна пред едни палежи, значи е безсилна и пред тероризма. Макар че аз не съм си променил мнението, че бандата с палежите има сериозна протекция отгоре.
14 Декември 2011 20:27
Приятелят ми Херострат пита каква ще съдбата на тез` дет` пик`ат газ.
14 Декември 2011 20:30
Яростна , долна и помиярска атака въврви от Властта към лекарите , вече става повече от година...То не бяха СРС-та , то не бяха платени репортажи , лекарски грешки , инспирирани протести... Лекарите са сатанизирани официално от Властта. Лекарските "грешки" са превърнати от казуси в обществена дъвка , която се дъвче от куцо , кьораво и сакато... ... А сега да видим ПОЛИЦЕЙСКАТА ИМПОТЕНЦИЯ ??? А сега да видим , след като очевидно полицията не може да свърши за 5 пари работа , ще има ли кампания срещу нея ??? Ще говорим ли полицейски грешки ???
14 Декември 2011 20:32
jorro23

Мисля си, че без помоща на обществото всичката полиция на света ще е безпомощна..


Мисля си, че ограничаването на правата* на гражданите за улеснение и удобство на полицията не може да се окачестви като обществена помощ за същата.

Освен ако разбира се не става въпрос за т.нар. "полицейска държава".

----------------
* в случая правото да носиш закупената от тебе туба бензин когато и където си искаш.
14 Декември 2011 20:36
Ален, пак се изока напразно.Следи писанията пространствено, ве, човек.Що мериш на дребно?
псХерострат ще излезе пич, некой ден
14 Декември 2011 20:44
Абе вечерен час 19:00 и сетне - стрелба на месо!Кош'ce е*аваме повече бе?!
14 Декември 2011 20:47
jorro 23,
ти имаш бан като jorro 22. Мислиш ли, че ще те пропуснат да ти ударят гьостерицата?
14 Декември 2011 20:49
Не може да се пише така безотговорно!

Винаги, когато не могат да се справят с някакви престъпления, те се оплакват с несъвършените закони.


Първо, не е само за престъпления да се оправдават с някого и нещо. И второ, съждението по-горе предполага, че има нещо с което да са се справили като управляващи....
14 Декември 2011 20:50
Набират ли вече шпицкомандите?
14 Декември 2011 20:54
jorro 23,
ти имаш бан като jorro 22. Мислиш ли, че ще те пропуснат да ти ударят гьостерицата?


Нема проблем - ще се роди jorro24 ако ще си играем на нерви с модератора. Все пак jorro23 е нова личност и все още не се провинил с нищо.
14 Декември 2011 20:56
Що ли се сещам за една нецензурна поговорка?
14 Декември 2011 21:14
14 Декември 2011 21:16
Тез дебили що си мислят, че кола се пали само с бензин или нафта ?!?

Веднага се сещам за около поне 50 запалителни, самозапалващи се или самовзривяващи се течности и смески.

Да не говорим, че с поялник, стара микровълнова, свободно време и любов към науката, всеки мое взриви коя да е горивна система без да приближава на повече от 20 метра до нея....
14 Декември 2011 21:18
Да не говорим, че с поялник, стара микровълнова, свободно време и любов към науката, всеки мое взриви коя да е горивна система без да приближава на повече от 20 метра до нея....

Тиквата НЕ е пожарникар, че да го знае това
14 Декември 2011 21:20
Кайзер, може пък и от Колайдера да е... Тъй си мисля де
14 Декември 2011 21:22
допълвайтеНатисни тук
14 Декември 2011 21:23
и ощеНатисни тук
14 Декември 2011 21:30

Аз, разбира се, не бих се изразил с подобна лексика, но мисля, че Kaizer Soze се е изразил по най-изчерпателен начин.
14 Декември 2011 22:50
jorroNN, колко типично герберастко! Нова личност, дето не се е провинила с нищо. Фърляш си един душ с пожарникарския маркуч и ставаш от пожарникар мутра, още един душ - гавазин, пак душ и вече главен секретар, още един душ - от главен секретар кмет, после пак - от кмет премиер. Чисто и просто! Всеки път!
Къде се оттичат лайната, обаче?
14 Декември 2011 22:54
На Кайзера ще му викам вече Созе Магнетрона
14 Декември 2011 22:55
Къде се оттичат лайната, обаче?

Ц, в тях се плува.Чепа на басейна е яко затегнат и нищо ни изтича.Парете за почистване са орязани от някой пицко, другото е отишло по комисионни и облайване на троегъзата. Типично.
И разбираемо.
14 Декември 2011 23:22
Эраст Петрович, АК-47 за цялостно творчество днес!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД