:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Има ли слънцето алтернатива през зимата

Солариумът трябва да се ползва внимателно и не е за всеки
Известно е, че ултравиолетовите лъчи стимулират производството на ендорфини - "хормоните на удоволствието". Затова и слънчевите лъчи са най-доброто средство за лечението на сезонната депресия и обратното - липсата на слънце води до депресивни състояния. С помощта на хелиотерапията може да се пребори натрупаната умора, да се повиши тонусът и настроението. Лечението със слънчева светлина помага особено при заболявания на сърдечно-съдовата система, недостатъчно мозъчно кръвообращение, болести на опорно-двигателния апарат, бронхит, хрема и други проблеми, свързани с органите на дишането, псориазис и акне.

Възможно ли е обаче изкуственото слънце - солариумът, да замести естествените слънчеви лъчи и техните ползи за здравето, които липсват през зимата?

Специалистите твърдят, че в солариумите количеството на лъчите е дозирано, като



не се използват опасните за здравето UVС лъчи,



а само UVA и UVB. UVA лъчите гарантират бързия загар, а UVB - неговата трайност. Мургавите хора е най-добре да използват лампи с голям процент UVB лъчи, а белите - да предпочитат UVA.

В солариумите може да се стои, седи или лежи, а в последно време се появиха нови видове, които предлагат и промяна в положението на тялото. Смята се, че вертикалният солариум е по-хигиеничен, тъй като в него човек не се докосва до повърхността на кабинката, а полученият загар е много равномерен. Нивото на излъчване във вертикалните модели е мощно - достатъчно е да прекарате в тях само 10 минути. В хоризонталния солариум можете да се разположите удобно - както на плажа. Но първо се убедете, че е добре дезинфекциран. Съвременните модели на хоризонтални солариуми имат анатомична повърхност, повтаряща контурите на тялото и тази конструкция позволява постигането на еднакъв хомогенен загар. Турбосолариумите предлагат по-голям комфорт - по време на целия сеанс тялото се радва и на приятен полъх. В някои апарати слънчевите бани дори се съчетават с ароматерапия. Ако не искате цялостен тен, креслата солариуми с по-лек режим на работа ще придадат на лицето, краката, ръцете и шията приятен бронзов загар.

Всичко това ще е идеално, но ако се спазват следните правила. Всички солариуми трябва да се намират в сухо помещение с добра вентилация. Лампите трябва редовно да се сменят: безопасен загар се гарантира само при първите 400 часа на тяхната експлоатация. Кожата трябва внимателно да свиква със загара. Първото посещение не трябва да е повече от 5 минути, като и по-нататък



се ограничавайте до 15 минути



Интервалът между посещенията следва да е не по-малък от 3 дни.

По време на сеанса използвайте защитни очила - ултравиолетът е много вреден за роговицата на очите. Косата трябва да се покрие с кърпа, за да не изгори, а устните трябва да се предпазят със защитен балсам. Препоръчително е гърдите също да се покриват. Преди сеанса гримът и парфюмът трябва внимателно да бъдат отстранени, защото могат да провокират появата на пигментни петна и да предизвикат алергична реакция. В продължение на един месец след епилация или лазерно почистване на кожата не трябва да се използват услугите на солариум.

Много лекарства засилват чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи (някои средства за лечение на настинка, антибиотици, антидепресанти). Всички солариуми могат да бъдат опасни за хората с много бенки и татуировки, а също така за страдащите от захарен диабет, гинекологични заболявания и такива с нарушения в ендокринната система.

Според някои проучвания сокът от моркови, тиква и кайсии могат да направят тена тъмен и много приятен. За засилване на ефекта добавете в чашата 1-2 капки портокалово, лимонено или мандариново ефирно масло. Най-добре е сокът да се изпива веднага след сеанса в солариума.

Използването на специална козметика е задължително не само след, но и по време на сеанса. Козметичното мляко или гелът активизират производството на меланин и добре овлажняват кожата, а съдържат и антиоксиданти.
1
1007
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Януари 2012 23:14
Противопоказен е при ЛУПУС и розацея.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД