:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,567
Активни 138
Страници 24,201
За един ден 1,302,066

Скобите и шините за зъби не са запазена марка за деца

Изкривени зъби и неправилна захапка са проблем, който безпокои мнозина. Неправилно подредените зъби не са само козметичен проблем. Те могат да доведат и до натрупване на плака, зъбен камък, а впоследствие до парадонтоза и кървене на венците. Освен това неправилната захапка обременява дъвченето на храната и е възможно да се появят проблеми с храносмилането.

За изправянето на зъбите се използват два вида ортодонтски апарати - подвижни, или т. нар. шини и неподвижни - познати като скоби или брекети. Шините се поставят на деца от 6 до 13 г., а брекетите пък са слагат обикновено след 14-годишна възраст, обяснява стоматологът ортодонт Панайотис Канупакис.

Брекетите представляват метални или керамични пластинки, които се залепват върху зъбите и се свързват с метална дъга от никел-титанова сплав. Керамичните пластини са по-естетични, тъй като са по-незабележими от металните. Дъгата се фиксира на първите кътници с определена степен на натегнатост в зависимост от проблема. Чрез брекетите се определя накъде и колко да се завърти и /или наклони даденият зъб.

За разлика от брекетите шините се състоят от метална дъга, която пристяга зъбите. Тя се закрепва на повърхност, която прилепва по цялата повърхност на небцето. Така се въздейства върху челюстта като цяло, а не върху отделните зъби.

Брекетите се поставят само върху постоянни зъби, когато са пробили изцяло и растежът на корените е изцяло завършен, посочва д-р Канупакис. Не бива да се поставят на детски млечни зъби, защото техните корени са по-крехки и нестабилни и евентуалното слагане на брекети може да доведе до разклащане или преждевременно падане на млечен зъб. Брекетите не са препоръчителни, ако зъбите са силно разрушени и при тежка форма на парадонтоза.

Погрешно е мнението, че брекетите и шините са ефективни само в ранна възраст. Те могат да се ползват от 3 до 83 г., смята ортодонтът. Но колкото по-рано се сложат шините или брекетите, толкова по-лесно е да се изправят зъбите, защото костите на децата са по-меки и се поддават на моделиране в по-голяма степен.

Шините могат да се ползват и от възрастни, но брекетите са за предпочитане, защото подреждат по-ефективно и по-бързо отделните зъби, докато шините действат върху челюстта като цяло.

Понякога се налага да се извадят постоянни здрави зъби, но само на пациенти над 14 г., за да се осигури място за подреждане на струпаните зъби. Дали да се вадят зъби изобщо и точно кои, зависи от захапката, уточнява ортодонтът. Най-често се вадят мъдреци и предкътници. Могат да се вадят само зъби, които са двойки - мъдреци, кътници, предкътници. Изваждането става преди поставянето на брекетите. Отстраняването на зъби само на една от челюстите не се отразява при сключването в захапка на горните и долни зъби, казва стоматологът.

Разбира се, не винаги се стига до изваждане на зъби. При децата това не се прави, защото при тях зъбите се разместват по-лесно.

При възрастни периодът за носене на брекети е от 6 месеца до 3 г. в зависимост от деформацията и от това дали са вадени зъби.

Докато трае лечението с брекети, не се препоръчва консумация на твърди храни и дъвка. Твърдите частици могат да заседнат в брекетите или да ги отлепят от зъбната повърхност. По-добре е да се ядат меки и течни продукти.

Докато се носят брекети, е нужно и да се полагат специални грижи за почистване на зъбите, защото в междубрекетните пространства се задържа храна, плака и зъбен камък, казва стоматологът. За целта се използва специална четка, която наподобява обикновена, но която от страната на дръжката има допълнителна малка четчица. Нейното предимство е, че косъмчетата й могат да минават под телта на брекетите и да почистват по-добре зъбите от обикновената четка. Ако обикновено миенето на зъбите трае около 3 мин., то при носене на брекети зъбите се четкат 5-6 мин.

При възрастните, за да се задържи изправянето на зъбите, предните 6 зъба се шинират, т.е. от вътрешната им страна се поставя метална тел тънка 1-3 милиметра. За задържане може да се използва и естетична лентичка от фотополимеризиращ материал. Лентичката или телта не пречат на храненето, говоренето или на миенето на зъбите, уверява стоматологът. Oсвен това се носи и ретенционен апарат от силикон, чиято цел е да задържи новата захапка след изправянето на зъбите, а телта и лентичката задържат съотношението между отделните зъби. Какъвто и ретенционен апарат да се избере, той трябва да се носи толкова дълго, колкото са носени и самите брекети или шини.

За да настъпи ефект от шините, децата трябва да ги носят от 1 до 4 г. След изправяне на зъбите детето може да продължи на носи шините до пълното израстване на постоянните зъби. Например, ако шина се сложи на дете на 6 г., когато стане на 9 г. зъбите вече ще са изправени, но то може да продължи да носи шината до 12 г. Така ще се гарантира, че новите зъби няма да бъдат криви.





КАРЕ - цени на брекети и шини



Метални брекети за една челюст 900 - 1300 лв.

Метални брекети за две челюсти 1800 - 2300 лв.

Естетични брекети за една челюст 1300 - 1700 лв.

Естетични брекети за две челюсти 2500 - 3500 лв.

Шина за една челюст 250 - 350 лв.

Шина за две челюсти 440 - 500 лв.

2
47005
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Октомври 2005 11:52
в 1 телевизор има повече части.. и струва 900лв
какво е толкова скъпо в брекетите?

обикновенна спекула
01 Февруари 2007 02:41
Ima li breketi pod 900 lv.?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД