:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 212
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разследват София за злоупотреба с данните на над 1 милион столичани

Общината е предоставила цялата информация за собствеността и данъците на гражданите на поне една частна компания, а по закон няма право на това
И тази година данъчната кампания в София не се размина без скандал. Комисията за защита на личните данни започна проверка на Столичната община за злоупотреба с личните данни на над 1 млн. софиянци. Причината е иначе похвалната инициатива гражданите да имат възможност да платят местните си налози чрез системата за онлайн разплащане epay.

Проблемът е, че общината е предоставила на частен оператор всички данни за собствениците на имоти в София - ЕГН, номер на данъчната партида, адрес и пр., без да иска предварително съгласието им. Така в epay попада личната информация на 1.081 млн. собственици, включително и такива, които не са абонати на системата. Преди 2 дни регистрираните потребители на epay получиха данъчни уведомления през системата по същия начин, както получават сметките си за ток, телефон и др. Разликата е, че при останалите доставчици на услуги абонатите сами се регистрират, за да получават извлеченията за задълженията си.

Според закона за защита на личните данни администратор на такава информация може да я предоставя на трета страна само след изричното съгласие на гражданите или фирмите. Няма софиянец, който да е дал такова съгласие на кметството. Столичната община е сключила договор с epay, като сме предоставили всички данни за данъчните партиди, обясниха първоначално от "Московска". Вчера обаче след проверка зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов уточни, че договорът всъщност е с друга фирма за разплащане - easypay, и именно тя е предоставила данните на epay, с която си партнира.

"Казусът е много интересен. Ще изискаме договора между общината и системата. На първо четене, ако данните наистина се предоставени без знанието на физическите и юридическите лица, това би било много сериозно нарушение на закона", бе първият коментар на председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова пред "Сега". Шопова обясни, че гражданите трябва да са уведомени или да имат сключен предварителен договор, с който са дали съгласието си. Тя даде пример със сметките за мобилните телефони, които се изпращат само на физическото лице, което ги дължи, но не на трето лице. Шопова обясни, че ще се проверят и общите условия, с които потребителите се съгласяват при регистрация в epay. От комисията са категорични, че ако са предоставени данъчните данни на нерегистрирани в epay собственици, това също е нарушение на закона.

Местните данъци можеха да се плащат и сега в epay, но след като гражданите сами въведат данните си - номер на партида, точната сума на задълженията и т.н. При това парите се превеждаха чрез банков превод, докато това сега става директно. Не е ясно дали общината е постъпила по същия начин и с двете банки, с които има договор за кампанията - ДСК и Общинска. Ако и те са получили партидите на софиянци, нарушението става тройно. Възможно е също така то да съществува от години. Според Барбалов всяка година общината преподписва един и същи договор за данъчната кампания. Сега се подготвя нов договор, с повече ограничения.

Общината трябва да предостави договора на комисията до 2-3 дни. Ако се установи фрапантно нарушение на закона, кметството може да бъде глобено от 500 лв. до 5000 лв. - при занижени мерки за сигурност, или до 100 000 лв. при злоупотреби. В правомощията на комисията е да издаде задължително предписание, с което да се преустановят взаимоотношенията между двете страни.

Това не е първият сблъсък на общината с комисията за защита на личните данни. В началото на данъчната кампания, пак с цел улеснение, "Московска" пусна възможност за онлайн проверка на данъците чрез ЕГН. След като в медиите изтекоха данъчните задължения на политици и популярни лица, услугата беше прекратена. "Тогава ги обърнахме с хастара нагоре", обясни вчера Венета Шопова. Тя коментира, че не вярва от общината да са постъпили несериозно. Сериозен гаф имаше и миналата година. Тогава се оказа, че данъците на хиляди софиянци са увеличени значително напук на уверенията на администрацията, че няма да има повишение над 48%. В крайна сметка кметът Йорданка Фандъкова върна старите налози насред данъчната кампания.
40
6626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
15 Март 2012 19:16
Според Барбалов всяка година общината преподписва един и същи договор за данъчната кампания. Сега се подготвя нов договор, с повече ограничения.

след дъжд качулка -- след като са продали данните, какво ме топлят новите ограничения
15 Март 2012 19:26
Въх сега ще лъснат бедните собственици с по няколко имота
15 Март 2012 19:29
Ако се установи фрапантно нарушение на закона, кметството може да бъде глобено от 500 лв. до 5000 лв. - при занижени мерки за сигурност, или до 100 000 лв. при злоупотреби.

Няма толкова тъпи служители и даването на данните не е случайно, а след като е умишлено - всеки гражданин автоматично да се обезщети с размера на минималната глоба от 500 лв, че, ако се заведе колективен иск и съдът присъди максималната глоба, общината ще фалира...
15 Март 2012 19:37
Адекватната реакция е само една: получиш ли такова чудо - не плащай!
15 Март 2012 19:44
Аз вече си платих. Много се зарадвах, че няма да се разкарвам до каса на общината. Сега какво? Да не се окаже най-голямата измама?
ЕДИТ: И аз първом се замислих от къде EPay има данни за моите данъци, но майната му. Всички правят така. Веднъж на домашния адрес получих писмо от Транскарт с попълнен и готов за подпис договор за кредитна карта - вътре моите имена, ЕГН, адрес и пр. Оказа се, че Ментел правели някаква промоция - с тия карти да се купуват по-евтино телефони. Звънях им да ги питам защо са дали на банката издател мои лични данни, от Ментел разбира се казаха, че няма такова нещо.
15 Март 2012 19:57
Едно свястно нещо да направи общината и започва пак андрешковщината. Някой давал ли е съгласие същите данни необходими за плащане на сметките за тока и водата да се дават на фирмата Български Пощи? Някой да е протестирал?
15 Март 2012 19:57
Мойте лични данни са все по-малко лични за мен. Направо са безлични. То и на изборите се видя.
15 Март 2012 20:12
какво говориме. получих поздравление по случай рожденият си ден от ем тел . получих предложение за печалба на моето е г н .за какви данни говориме?
15 Март 2012 20:21
Снощи с радост платих данъците на апартамента по този начин. Спестих си разкарване, таксата е 80 стотинки на запис. Голямо бе учудването ми, когато получих и запис с личните данни на сестра ми, съсобственик. Запитах я иска ли да платя аз всичко по този начин, тя рече - ура, давай, после ще се оправим. Вярно, малко бях стресната, за пръв път получавам толкова подробно уведомление за плащането, с подробна разбивка на данъците, с данъчни оценки, тинтири минтири, ЕГН-та и прочие. Ама понеже в бележката пишеше - Столична община, МОЛ Йорданка Фандъкова, проникнах се с доверие, не е такава жената, да злоупотреби с нашите данни....
15 Март 2012 20:24
на всички бьлгари данните са продадени по света и у нас и всеки е оперативно интересна личност и се анализира от различни слижби и организации
мен за 6.90 ми дали данните на фирма за сьбиране на задьлжениа в писмото на коиато се споменава че ще ми предостави данните в циала европа сигурно и по света като некоректен платец
15 Март 2012 20:27
Според закона за защита на личните данни администратор на такава информация може да я предоставя на трета страна само след изричното съгласие на гражданите или фирмите. Няма софиянец, който да е дал такова съгласие на кметството
То няма софиянец, който да е дал такова съгласие и на полицията, и на прокуратурата, и на съда . Това ще да е причината призовкарите да не могат да призоват и свидетели, и обвиняеми. После съдиите били виновни за затлачените дела.
Не разбрах, от кога Законът за местните данъци и такси стана "трета страна"!? Ясно е, че тия от Комисията за защита на личните данни броят и Конституцията за някаква мижава страна, де гражданите с личните си данни са я гласували представително. Имотният регистър, дето още го няма, трябваше отдавна да е публичен. Защото като не се знаят границите на имотите, се строят "ски писти" и пишман юристи (нотариуси) пързалят бедни собственици по тях.
Апропо, Комисията за защита на личните данни що се бърка в тоя спор като няма правен интерес, един вид трета страна ? Ако има недоволен софиянец да подаде жалба срещу общината, дори и пред комисията. А пък тя да си разследва дали наистина общината е изнесла личните данни на жалващият се софиянец като хронично заболяване, брой кариеси, брой костюми, телефони, навици и сексуални обичаи .
В тая комисия има ли грамотен юрист или всички са от "Академията"?
15 Март 2012 20:31
не е такава жената, да злоупотреби с нашите данни....

Тя определено не.
Ама както се разнасят насам натам данни, като получиш съобщение че си щастлив собственик на фирма с неколко милиона задължения, дан се чудиш.
Що имаше описани случаи по медиите. Верно преди требеше да ти искат данните.
15 Март 2012 20:39
като получиш съобщение че си щастлив собственик на фирма с неколко милиона задължения
Даваш заверилия договора нотариус на Прокуратурата или ако си по-ербап завеждащ съдебен иск за изнудване срещу нотариуса. Друг е въпроса, че няма осъден нотариус, дори онзи, дето прехвърли БМВ-то на министъра на отбраната на Васко от Нова телевизия.
15 Март 2012 20:47
Мен по скоро ме притеснява как ще обясняваш на подопечните на Дянков, че нямаш сестра.
Да не говорим, че някой най-вероятно ще се е сетил да си извади изпълнителен лист
15 Март 2012 20:48
Не думай, мойто ЕГН е в областта на подходящите за имотни измами - все за мои връстнички измамени чета, дето подписват, пък не знаят какво.
Но жестоко ще бъдат опарени, те не могат да познаят от ЕГН-то колко ревностен форумен участник на в-к СЕГА съм,
колко много безплатни юридически съветници имам, а не съм безпомощна баба-реститутка!
15 Март 2012 21:10
Бабите са нашата гордост!
15 Март 2012 21:15
Heat:
Някой давал ли е съгласие същите данни необходими за плащане на сметките за тока и водата да се дават на фирмата Български Пощи? Някой да е протестирал?
Да, ама сега вражеска фирма разполага с пикантни данни за неудобно голяма собственост на разни важни хора...
15 Март 2012 21:24
Айде свиквайте и без това никой не ни брой за Човеци ,
ние сме просто едни номера ,
дължащи едни пари на една държава ,
която дължи едни пари ,
на едни чичковци от Парижкият клуб ,
който си назначиха намесници в Българското правителство,
Гърция и Италия вече са на нашият хал.
15 Март 2012 21:28
Не е вражеска фирма. Още по-лошо . Сега гражданите знаят, че разни важни хора не си плащат данъците, а важните хора са отворили едни уста "Дайте да дадем... бонуси на нас".
15 Март 2012 21:32
Вражеската фирма трябва само да погледне в публичния регистър. Безплатно. Ако не е пълен, срещу няколко дребни левчета (на човек) в други регистри може да получи същата информация съвсем нормално и законно.
15 Март 2012 21:37
Малко инфо за ЕГН:
1. ЕГН е незаконен
ЕГН не е въведен със закон, а с постановление на Министерски съвет от 1977 г.
2. ЕГН е противоконституционен
Номерирането на личността уронва честта и достойнството й - право гарантирано и провъзгласено в чл. 6 ал. I, чл. 29 ал. I и чл. 32 ал. I от Конституцията на Република България.
3. ЕГН е престъпление срещу човечността
Нюрнбергският военен трибунал след Втората световна война е обявил номерирането на хора за престъпление срещу човечността, за което няма давност.
4.ЕГН е сатанинско дело
ЕГН е създадено по правилата на сатанинската нумерология и представлява зловещ портал, през който по държавно задължение минава всеки "новопокръстен" българин.
15 Март 2012 23:32
Горещият, я по-добре мини на компреси... Ако държавата не ти пази личните данни, кой?...
15 Март 2012 23:39
Искам да ви предупредя, че информацията е сгрешена при това прехвърляне, и аз получих, и се оказа ,че са ми сгрешили една цифра, звънях на указаните телефони да питам какво да правя и оттам служител почти ми крещя да не плащам по никакъв си начин през и-пей, ми да се кандилкам по стария начин до поща респективно община. И в ответ аз почнах да крещя, че таман съм се зарадвала, че в тая държава с нещо са ме улеснили, а той рече, че при преточването на данните, което било станало по компютърен път, много от данните са се разместили и той не знае как.
Та така...аз не платих
16 Март 2012 01:54
Коя пък е тази София ? Двама министри подали оставка , да подава остака и тя !!!
16 Март 2012 07:35
Fantata15 Март 2012 23:32
16 Март 2012 09:08
Горещият, я по-добре мини на компреси

Става, ще мина. Платил съм си данъкците по този начин и съм доволен (за по малко от минута, от компютъра в къщи). То откакто има възможност за електронно плащане го правя и вече съм забравил къде са касите на общините и как се чака на опашка там, но който има желание да спести 80 стотинки на имот с цената на няколко часа път и висене по опашки има пълната свобода да го прави, със или без компреси. Софийската община поне влезе в 21 век по обсъждания въпрос. А ЕГН и адрес ги има на купища места, в част от които говорещите с назидателен тон на другите сами и доброволно са се подписали да бъдат предоставяни наляво и надясно.
16 Март 2012 09:30
И аз плащам по еPay от години. Само не разбирам защо за плащания са нужни лични данни. Да не дойде някой да ми плати данъка ли? Че и ЕГН.
16 Март 2012 11:31
То хубаво, че за КЗЛД "Казусът е много интересен. Ще изискаме договора между общината и системата. На първо четене, ако данните наистина се предоставени без знанието на физическите и юридическите лица, това би било много сериозно нарушение на закона". Но къде спи Краси Стефанов и ако не е той, къде спят от НАП? Че тук си има здраво нарушение на ДОПК - чл.17 ал.1 т.3, чл.73-74 - изтичане на данъчна тайна. И за това би трябвало от Столична община да хвърчат глави!
16 Март 2012 11:45
Мен повече ме вълнува, каква сума трябва действително да платя. Между сумата в съобщението, пратено по пощата, и в електронната справка на сайта на общината има десетина лева разлика. Когато започнах да проверявам електронната справка - ами там нищо не е сметнато вярно. И 5-те % отстъпка не са 5%, и като се извади отстъпката от първоначалната сума, не се получава остатъкът. Най-куриозното е, когато от такса смет вадят нула лева отстъпка и получават сума, с няколко лева по-малка...
16 Март 2012 13:05
А защо изобщо на частна фирма са прехвърлени чисто общински функции. Не можеше ли същата дейност да се организира от общината? След като общината не се занимава вече с ток, вода, канал, а и със събиране на данъците..., след като ни разнася безотговорно личните данни и тези за имотното състояние като вятърът фандъците, и ги предоставя на Сулю и Пулю... що за община е това? Някой може ли да каже колко копия са направени на тези над 1 000 000 лични данни и да гарантира, че цялата тази информация вече не е продадена на имотната мафия, например?
Гафъте много сериозен и не е въпрос за глоба от 1000 лв., а за сериозно разследване от прокуратурата.
16 Март 2012 13:12
Уведомленията за плащане на данъците в И-пей мистериозно изчезнаха преди 30 мин.
16 Март 2012 13:13
Че тук си има здраво нарушение на ДОПК - чл.17 ал.1 т.3, чл.73-74 - изтичане на данъчна тайна
Май тук има здрава слепота по чл. 72 от НОПК:
"Чл. 72. (1) Данъчна и осигурителна информация са конкретни индивидуализиращи данни за задължените лица и субекти относно:
1. банковите сметки;
2. размера на доходите;
3. размера на начислените, установените или платените данъци и задължителни осигурителни вноски, ползваните намаления, освобождавания и преотстъпвания на данък, размера на данъчния кредит и данъка при източника на доходите, с изключение на размерите на данъчната оценка и дължимия данък по Закона за местните данъци и такси;
4. данните от търговска дейност, стойността и вида на отделните активи и пасиви или имущества, представляващи търговска тайна;
5. всички други данни, получени, удостоверени, подготвени или събрани от орган по приходите или служител на Националната агенция за приходите при осъществяване на правомощията му, съдържащи информация по т. 1 - 4."
Някъде да е споменато ЕГН-то!? Отделно, че чл. 182 предвижда в определени случаи задължително оповестяване на неплатените задължения.
Ако толкова ви дразни рожденната дата, може да се приеми друга система на идентифициране. При над 500 хиляди души с име Иван Иванов, как да се направи, че да не стават електронни грешки! Да се пришиват чипове на всеки един, защото си губят електронните подписи или си забравят паролите!? Или имената на новородените да се компилират електронно!? И пак рев за "правата на човека".
Отделно, че Съображение 23 от Директива 2000/31 гласи:

„Настоящата директива няма за цел да установява допълнителни правила на международното частно право по отношение на колизия на правни норми, нито пък разглежда юрисдикцията на съдилищата; разпоредбите на приложимото право, посочено от правилата на международното частно право, не ограничават свободата на предоставяне на услуги [на] информационното общество, както е предвидено в настоящата директива.“
Явно някои са пещерняци и не желаят да живят в информирано общество.
16 Март 2012 13:34
@kaily
И в ответ аз почнах да крещя, че таман съм се зарадвала, че в тая държава с нещо са ме улеснили, а той рече, че при преточването на данните, което било станало по компютърен път, много от данните са се разместили и той не знае как.


и ти му вярваш?! за разместването, де -- че е станало при преточването
16 Март 2012 13:35
Изглежда, че информацията, която постнах за ЕГН-то в поста си от 15 Март 2012 21:37 (съзнателно без емотикон) някои са я взели доста на сериозно.
Всичко написано е вярно. Вярно е също, че дела с такива мотиви са водени в България и още няколко европейски страни. Но всичко това показва и колко несъстоятелно е в някои случаи позоваването на буквата на закона.
16 Март 2012 15:01
Apolitichen - Чл. 72. (1) т.3 - ...с изключение на размерите на данъчната оценка и дължимия данък по Закона за местните данъци и такси;

Значи спокойно могат да ги обявят публично.
16 Март 2012 16:04
Ето съобщението на ePay
До .......,
Информираме Ви, че от 13.03.2012 може да платите задълженията си
за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци към Столична община чрез ePay.bg.
Влезте в потребителския си профил и в "Задължения, очакващи плащане"
ще видите подробна информация за дължимите от Вас суми.
Информацията за платените данъци и такси на каса на съответната община
или по банков път се обновява в ePay.bg веднъж месечно.
С уважение,
ePay.bg
За жалост моите данъци ги няма там. Обиден съм им. Тъкмо мислех да им ги платя преди края на април, но ще го направя в последния възможен ден.
Личните ми данни са тайна само за мен. Стига сме си играли на криеница. Съвсем легално могат да се получат данните и имотите на всеки един гражданин. Банките искат да ми правят ксерокопие на личната карта за всеки нещастен превод . Всеки път не давам и стават скандали. Ако ми я снимат ще си изтегля парите от тях и те мирясват.
16 Март 2012 16:12
Моят си данък го бях го платил и не ми е дошло такова нещо в епей. За сметка на това, в моя акаунт се вижда данъкът на жената (която си има собствен акаунт), барабар с егн-то и...
16 Март 2012 18:54
на няколко пъти срещам това име Дончо Барбалов...това да не е сина на ген-майор Барбалов, началник Технически отдел на МВР?
17 Март 2012 06:09
kaily ,цифрата, която ти бяха сгрешили по-млада ли те правеше? Щото, ако е така, трябваше да ги почерпиш!
18 Март 2012 06:47
Прав си, Аполитичен, изтървал съм "...с изключение на размерите на данъчната оценка и дължимия данък по Закона за местните данъци и такси;"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД