:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,392,962
Активни 140
Страници 11,440
За един ден 1,302,066

И смяната на касовите апарати не мина без хаос

Държавата забрави да задължи транспортният бранш да се свърже с НАП. Големи държавни фирми ще се окажат сред нарушителите
Задължителното свързване на всички касови апарати с НАП не мина без обичайния хаос и двоен аршин в прилагането на правилата. Два дни преди изтичането на крайния срок стана ясно, че големи държавни фирми като "Български пощи" са пропуснали да се снабдят с необходимите устройства и по закон би трябвало да бъдат глобени или дори затворени. Почти целият транспортен бранш се оказа привилегирован и за него правилата няма да важат.

По последни данни на НАП дистанционна връзка вече имат 285 000 от общо около 300 000 фискални устройства. През лятото същата процедура трябва да минат и фирми, които работят само през сезона.

Дистанционното свързване на фискалните устройства с НАП бе регламентирано през август миналата година. Крайният срок при рискови сектори като търговия с горива, лекарства и зърно, бе изтеглен по-рано, а за всички останали - и малки, и големи търговци, срокът изтича на 2 април. Въпреки критиките, че законът ненужно натоварва малките търговци с разходи и НАП няма да има капацитет да следи изискваната информация, правилата не бяха променени. Така за подмяната на фискалните устройства по приблизителни изчисления на депутата от "Синята коалиция" Кирчо Димитров фирмите ще инвестират за първата година около 150 млн. лв., а очакваният ефект за бюджета е около 30 млн. лв. на година.

На фона на заканите за глоби и затваряне на търговски обекти големи държавни фирми като "Български пощи" не са успели да изпълнят изискванията и би трябвало да бъдат санкционирани. На въпроси на "Сега" осигурени ли са необходимите устройства и при какви цени от пощите казаха само, че ще са в състояние на дадат отговор след 15-20 дни. По предварителни изчисления цената по закупуване или преработка на устройствата би трябвало да надхвърли праговете за провеждане на малка обществена поръчка, която допълнително да забави доставката. Засега такава не е обявявана. "Сега" не успя да се свърже с "Информационно обслужване", които имат много клонове в страната. От БДЖ обясниха, че при пътническите превози няма проблем, защото за продажбата на билети не е необходим касов апарат, а при товарните превози устройствата били вече закупени. Информация от кого и на какви цени са платени апаратите не бе предоставена.

Проблеми са възможни и при личните лекари и стоматолозите. Преди дни от НАП изрично предупредиха, че изискването важи и за тях. "Не знаем каква част от джипитата са се свързали, предупредили сме ги от октомври", коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Според него обаче в част от населените места връзката с НАП няма да е възможна поради липса на покритие на мобилните оператори. Възможно е сроковете да бъдат нарушени и от общински фирми. "Този проблем не е бил повдиган", коментира шефът на сдружението на общините Гинка Чавдарова. От въпроса бе изненадан и зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Сроковете ще бъдат престъпени и от автобусните превозвачи. За това се разбра преди броени дни, след като кабинетът внесе в парламента извънредни поправки в закона за автомобилните превози. В тях се предвижда всички билети в автомобилните превози занапред да се издават от фискални устройства, за които ще важи общото изискване за връзка с НАП. В момента законът допуска и издаването на билети като ценни книжа, а те се контролират по различен ред. При представянето на проекта в сайта за обществени дискусии strategy.bg се твърдеше, че автобусните превозвачи ще се свържат с НАП в същия срок както останалите търговци - 31 март. Законовите промени обаче още не са приети, а в преходните им разпоредби е записан друг срок - 3 месеца след влизането им в сила.

Докато автобусните превозвачи все пак ще бъдат включени в общия ред, фискалните устройства в такситата изобщо няма да се връзват с НАП. Те се оказаха изключение със странен аргумент - че за таксиметровите апарати с фискална памет има отделна наредба. Така според НАП общите законови правила за тях не важат. Според юристи това обяснение е абсурдно. "Има сформирана работна група, която обсъжда евентуални промени в наредбата за таксиметровите апарати", успокоиха в тази връзка от НАП. От транспортното министерство обаче са изненадани, защото работната група е заседавала само по проблема с автобусните превозвачи и не се е занимавала с такситата.

От НАП предупредиха, че проверките започват на 3 април, а глобата за нарушаване на изискванията е до 10 000 лв. До осигуряване на задължителната дистанционна връзка обектите на нарушителите ще се запечатват.

На 2 април изтича и крайният срок за монтиране на нивомери в бензиностанциите. През януари малките и средните бензиностанции поискаха година и половина отсрочка, защото 2000 от общо 3000 обекта ще бъдат принудени да затворят. С монтажа разходите при тях възлизат на около 20 000 лв. Отсрочка не бе дадена. Засега не е ясно колко бензиностанции не са изпълнили изискването.ХАОС

В последните дни преди изтичането на срока форумите са пълни с питания дали старите фискални устройства трябва да се бракуват. Това става срещу заплащане, като цените варират около 40-60 лв. Публикувани са и устни и писмени становища на различни поделения на НАП, които обаче си противоречат. Според едни небракуването на старите устройства е нарушение, според други - не. Така някои хора са се презастраховали и са платили и за бракуването на апаратите. Вчера от НАП съобщиха, че няма краен срок за това, а официалното прессъобщение чакало подпис. Остава под въпрос и какви ще са разходите за осигуряваната връзка през мобилните оператори за втората година. Според публикации годишните разходи в момента по осигуряване на самата връзка са около 60 лв. В отговор на питане на депутата Кирчо Димитров колко ще струва само тази дейност Симеон Дянков отказа информация, защото това било търговска тайна между търговеца и мобилния оператор. Не е ясно и дали евентуална проверка на НАП няма да натовари сметките на фирмите.
46
5641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
01 Април 2012 19:09
А с ЛУКойл какво стана?
-----------------------------------
Блогът на Генек

01 Април 2012 20:04
Лукойл, както винаги, ни лук ял, ни на лук мирисал! Просто и той обича филия с мас.
01 Април 2012 20:04
Хубавата работа бавно става
01 Април 2012 20:05
Хаос,хаос, ама важното е,че стана!
В сравнение с предишните мърляшки правителства това знае какво и къде да натисне.
А който нищо не прави, той не може да сгреши . Затова мадридския идио и троегъзите не ги критикуваха по такива параграфи.
01 Април 2012 20:12
Генек, където е текло, пак ще тече
01 Април 2012 20:45
mimoza73, това е такава забележителна простотия на финансовия ни гений с педераското гласче и редката мазна косица, че съм сигурен че ше влезе в учебниците. поредното пресяване на фирми, поредното разчистване на пазара и "ще е така до победата"!!! накрая ше останат само по две наши си фирми във всяка област и ше продължим да се дърляме за пазарна икономика и да се чудим що цените били такива
01 Април 2012 21:14
шофера
01 Април 2012 20:45

По-важното е че всеки,дръзнал да продава нещо, няма да може да крие оборот!
Респективно, ще може да бъде хванат по-лесно.
А твоята идея явно е да премахнем отчетността в икономиката,пълна свобода и дерзай народе!
Това и в Африка го няма!
01 Април 2012 21:25
Може да се вдигнат оборотите на тези, които манипулират фискалната памет. Ама тия, дето крият обороти като не пускат касови бележки, пак няма да ги пускат. Така че въпросът беше пак някои фирми, подгонени от кризата да изкарат някой лев
01 Април 2012 21:50


По-важното е че всеки,дръзнал да продава нещо, няма да може да крие оборот!
Респективно, ще може да бъде хванат по-лесно.
А твоята идея явно е да премахнем отчетността в икономиката,пълна свобода и дерзай народе!
Това и в Африка го няма!
Ти май живееш в някакъв свой свят. Или може би новите касови апарати сами ще чукат обороти? "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", това познато ли ти е?
01 Април 2012 23:14
Туй повдигна всички акцизи много над разумите нива, с което щеше да оправя здравеопазването. В резултат нацията е още по-болна, а ловешкият некадърник протегна мазни ръчички за да придърпа фондове от Здравната каца, гдето нахални лелки си раздават бонуси за щяло и нещяло. На два пъти променяха основно пенсионните закони, все за последно, в резултат на което малцина от родените след 1960 г. ще могат въобще да се пенсионират, с изкл. на милиционери, овеннни и малцина други "работещи". Туй искаше да прилапа и Сребърния фонд, но като му отказаха ще ходи да прави външен дълг, за да изплати друг външен дълг. Навърза бензиностанции и обекти с НАП, в резултат на което горивата скоро ще подминат 3 лв. И т.н.
01 Април 2012 23:37
В по-предните теми писаха,че така един служител щял да контролира 10 фирми, щото сега контролирал една .Така и не разбрах какво означава това.Значи ли че на една фирма се пада по един данъчен.
Знам че хората заемнаха пари за да си купят касови апарати или ги купиха на изплащане.Нямам идея как ще се намали сивата икономика.Малките ще си регистрират оборотите , а имат например фалшиви фактури.Кого ще глобяват?Малките или големите? Кого ще проверяват? Пак ли тези, които са се вързали, нали имат информация че са се вързали , какво ще им проверяват или тези които не са?

01 Април 2012 23:45
mimoza73, бе ти направо ме размаза - дръзнал да продава !!! Не ни е срам - не стига, че им произвеждаме некакви си глупости там, ми и дръзваме да ги продаваме, представи си !!! При това, мискини с мискини, без фекален касов парат !!!
Абе чухте ли - на финансовия гений му показали ново поколение касови апарати - монтират се направо в г...за, пардон, дупето. Правят отчет и аналлиз. Аналлиза не е на вашето дупе, а на това на министъра - на вашето други неща му праят. И в реално време, директно в кабинета на министъра предават данните на ла...ната ( на английски онлайн). Ама изял си две кебапчета с лютеничка и четвъртинка хляб - веднага те засичат, как с 400 кинта заплата кебапчета ше ми ядеш! Платил ли си си данъците, осигуровките, глобите, рушветите, лептата за партията, за правилните монополисти, банки, мутри. Ми и кебапчията, дръзнал да ти продава - и него веднага му виждат сичко - от 2,44 ДДС, скрити 94-та та до приюта за кучета, откъдето взема мръвката. Министъра мното впечетлен бил, пък и нещо фирмите за касови апарати не били особенно доволни от току-що завършилата кампания...
От първи октомври щяло да влезе, да минат малко жегите, че предвид спецификата на работата иначе много ше замирише.
01 Април 2012 23:47
Голямото лапане ще е за мобилните оператори - всяка година 300 000 апарата по минимум 60лв. за връзка....
01 Април 2012 23:53
Ще се подобри отчетността , вярно е , но и трябва на държавата , ми за какво ли не вече се плаща.Все за контролжори дето си клатат краката.
Аман.
02 Април 2012 00:07
[quote=mimoza73]По-важното е че всеки,дръзнал да продава нещо, няма да може да крие оборот!
Респективно, ще може да бъде хванат по-лесно.
А твоята идея явно е да премахнем отчетността в икономиката,пълна свобода и дерзай народе![/quote]

Мацка, ако знаеш само как ме урежда това положение, нямаш си и представа :-))) Рязко ще се увеличат приходите на дребните магазинчета и още по-рязко ще се увеличат разходите. Никак не е лошо това за бизнеса на счетоводителите, че напоследък криза :-)
02 Април 2012 00:16
По-важното е че всеки,дръзнал да продава нещо, няма да може да крие оборот!
Респективно, ще може да бъде хванат по-лесно.


Вселената и човешката глупост може би са безкрайни?!
02 Април 2012 00:39
Знае ли някой , как е по белите държави това нещо?
02 Април 2012 00:40
Хаосът не беше ли състояние на нормалност в България?
02 Април 2012 01:10
Благодаря за вниманието!
Колко е лесно да впечатлиш някои форумни "умници"!


Докато в БГ има глупави клиенти,които при покупка не си търсят касовата бележка, ще има и измамни търговци.
В Германия не можеш и кабърче да си купиш, без да получиш касова бележка, и това, че си си купил кабърче, го знаят в същата секунда и във финансовото министерство и вече си чакат ДДС-то.
С тази мярка да лъжеш фиска ще стане по-трудно.
Аз не съм данъчен,но това ме радва , защото е стъпка в правилната посока.
Ще си позволя за отбележа, че ефектът от това късо следене по веригата ще си проличи по-скоро и ще е по-голям,отколкото очакват някои.

А реакцията на теле-зрителите е в зависимост от това, от коя страна на барикадата клечат.
В този смисъл нищо не ме учудва.
Който се смее последен, се смее най-добре.
02 Април 2012 01:34

В Германия не можеш и кабърче да си купиш, без да получиш касова бележка, и това, че си си купил кабърче, го знаят в същата секунда и във финансовото министерство и вече си чакат ДДС-то.
С тази мярка да лъжеш фиска ще стане по-трудно.
Аз не съм данъчен,но това ме радва , защото е стъпка в правилната посока.

Ъхъ! Ама много се забавиха нещо работите. Да припомня, че "правилната посока" е посочена още преди около две хиляди години и е записана в най-печатаната книга за всички времена. За да е сигурно, че няма да я загубим (посоката):

________________________________


[13:16] И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,
[13:17] та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.
[13:18] Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест.
________________________________


02 Април 2012 02:01
mimoza73, който е лъгал ще продължи да лъже, с какво помага това, че един касов апарат е свързан с НАП, за да накара търговеца да издаде бележка, с НИЩО. С какво се променя ситуацията спрямо преди, сега просто могат да погледнат във всеки един момент какво се случва в твоя касов апарат. ОК, накараха ни да закупуваме нови, ами тогава сега като имат свободен достъп до тези апарати, да ни махат изискванията за прословутите касови книги и всякаква бумащина. Сега аз си подавам някакви данни, те ако искат да си ги сравняват, защо трябва да пазя бележки и да попълвам касови книги. Същото е като с ДДС-то, когато накараха всички фирми да подаваме декларации по интернет защо не съкратиха и щата в НАП. Просто всичката ни работа е такава. А за Германия не знам, но за Холандия всяка фирма, която е с оборот под 2 мил. евро не се проверява и води супер елементарно счетоводство, причината е, че стиснатите холандци са си направили сметката, че тези фирми, колкото и да окрият, ще е много по-малко от колкото би струвало издръжката на администрацията. Като знам колко прецизни са немците, не бих се учудил и при тях да има нещо подобно.
02 Април 2012 05:01
Мимоза,
както Той каза - разбирате се...
----------------------------------------------
Блогът на Генек
02 Април 2012 06:26
***
02 Април 2012 06:32
***
02 Април 2012 06:47
***
02 Април 2012 08:09
bzm 02 Април 2012 06:47 - В Германия и Австрия явно не са толкова крадливи.. грешка -изобретателни... Отделно там всичко минава по банков път, тук не е така.. всички искат в кеш да купуват и продават и когато държавата реши да въведе ограничение за плащанията в кеш, голям вой се разнесе - макар че вече има ограничение от 15 хил. лева не знам колко се спазва, но е доста голямо. Резултатът - касови апарати с онлайн връзка.
02 Април 2012 08:23
[13:18] Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест.

666 = www
02 Април 2012 08:31

Този пост беше отговор на замразения BZMрредактирам го съответно.
Сибил,благодаря за намесата!

bzm02 Април 2012 06:47

.....как 6те ме хване дали чукам или не,няма видео връзка,ако искам,ще го направя
....


Ти да не си сам по веригата на реализацията на тая стока?
Ти я произвеждаш,ти я продаваш на краен потребител,така ли?
И така да беше, откъде са суровините за нея? Нали някой трябва да ти чукне бележка за тях? Нали тоя , дето ще я купи от теб и продаде натаък,също трябва да чукне нещо на каса? Един от веригата да не използва касата и при проверка "гърми " цялат верига! И това е целта!
Никъде по "белия" свят търговията със стоки и услуги не се води безконтролно(Гърция не е в това число!),а степента на контрол зависи от изобретателността на лъжците в системата и дела на сивата икономика.
Изобщо всичко върви според поговорката "На зла круша - зъл прът".
Да лъжеш трябва да стане толкова скъпо и рисковано , че да не си заслужава - това е истината.
02 Април 2012 08:32
В паниката си от липсата на пари в държавата,това е последната глупост ,която можаха да измислят герберастките тъпаци.Койще ме контролира дали издавам касови бележки в моята лавка например?Да не би да ми назначат песонален данъчен инспектор?
02 Април 2012 09:15
Ами клиентът ще подаде сигнал, че не издаваш касови бележки.
02 Април 2012 09:30
Някой разбирач да ме светне-какъв е смисъла на вързването на касовите апарати с НАП? Ако е намаляне на броя на персонала(инспектори) и по-лесна и бърза проверка на дадена фирма и спестяване на пари на данъкоплатеца-съгласен. Но защо ли ми се стръва, че е поредното изтупване на чувала.
Ко стаа-няма ли скоро да си пререгистрираме гераните(кладенците) в дворовете, да си сменяме номерата на автомобилите, да си боядисаме такситата розови(в половин Европа такситата НЕ СА ЖЪЛТИ) или някоя друга простотия.
02 Април 2012 09:37
mimoza73, накара ме да се замисля, но нещо не си в час. И в Германия (както и в Люксембург, Италия, Испания, Португалия и Гърция) поне няколко пъти през последните десет години при покупка на дребни работи (примерно до двеста евро) съм се оказвал или без нищо, или единствено с написана на ръка receipt, след като съм си поискал. Да си призная, виждал съм и достатъчно фактури за по-едри неща, издадени от немски фирми, които нямат общо с реалната стойност на сделката. Немците са умни хора, обичат търговията (поне западните), а не плащането на данъци, и много добре знаят кога, как и колко да скатаят.
02 Април 2012 09:56
hick02 Април 2012 09:37

Никой не обича да плаща данъци,но я ми кажи какъв е делът на сивата икономика там?
02 Април 2012 10:41
сивата икономика я правите вие
02 Април 2012 10:48
Мимозата е права. Сивият сектор трябва да се ликвидира или да се сведе до нормални граници. Най-големият проблем за дренките е че трябва да се научат да си искат касови бележки за всяка покупка. Бай ти Ганя предпочита да си бърка в носа отколкото да си поиска касова бележка. Ето една идея - всеки който представи касови бележки напр. за 100 лева,да получи 10%(10 лв.) обратно или опрощаване на данъци или осигуровки за 10 лв. За 1000 лв. - 100 лв. Само тогава бай ти Ганя ще престане да си бърка в носа. И така докато се научи да си взима касови бележки. След като се научи, тогава всички дребни хитреци и мошеници ще трябва да си плащат данъците. А веднъж като са с доказани и платени данъците няма мърдане - ще ги плащат и даже ще пеят. Това е и целта на закона. Другото е дребни балкански хитрости,в стил Рогатия. Андрешковският синдром трябва да се изкорени от бае ти Ганя Балкански. Време е.
02 Април 2012 11:01
FIRST 2
02 Април 2012 10:48
Само трябва да кажеш с какво новите касови апарати помагат за намаляване на сивата икономика. Защото то и при старите можеше да си искаш касовата бележка. Едно е ясно, едно лоби печели (мобилните оператори), всичко друго е лъжа и популизъм. Само хора с ограничена логическа мисъл могат да твърдят, че сега ще потекат данъчни постъпления към хазната.
02 Април 2012 11:18
mimoza73,
Не знам какъв е дела на сивата икономика, ама си спомням, че Меркел си купуваше дискове с данни за милиярди евро в сметки в швейцарски банки, за които се смята, че са се пълнили с пари, за които не са платени данъци. Същото беше и в Италия и Испания. А че никой не обича да плаща данъци - то е ясно. Разликата е, че срещу данъците и осигуровките си западняците получават адекватни социални решения от държавата си, а какво получаваме ние - да не би качествено здравеопазване, или високи пинсии, с които да ходим в Ибиса на море, или пък дори едни нормални пътища и улици?
02 Април 2012 11:48
шофера02 Април 2012 11:18
Това,което става в момента, е "вкарване в пътя".
Без него нищо социално няма да получим,жалкото е, че масата потребители не го разбират, и даже предлагат на касиера да не си "хаби лентата" да им дават касова бележка!
Апропо:Плащането на ПОС-устройство също е контрол - такава е масата плащания на Запад, тук на всяка транзакция удържат по няколко цента, но с ПОС-а немоверно разширяват кръга на клиентите си и си вдигат оборота, това е бъдещето и при нас.
А за дисковете с банкова информация не ми разправяйте, по-важния въпрос е каква част от икономиката на Запад е сива: защо никой не се осмелява да се произнесе?!?!?
02 Април 2012 13:24

Ако държавата иска да вижда всичките ни доходи, разходи и покупки то и ние искаме да виждаме нейните! Искаме държавата да осигури пълна, 100% прозрачност на всеки похарчен лев. И без хватки за търговски тайни, откази за предоставяне на информармация и др. подобни измислици. Всеки лев, който държавата е взела от нас трябва да ни бъде отчетен и качен в интернет. И то автоматично и без да й се молим да ни каже на кого, колко и за какво е дала. Може да си затворим очите само за няколко процента за разходите за армията и полицията (сектор сигурност), но всичко останало да е качено в нета и достъпно за всеки. Повтарям - за всеки.

____________________________
Кредитът - модерното робство

02 Април 2012 16:19

И какво стана сега - противниците на сивата икономика няма ли да кажат нещо и за сивата държава? Очаквам да проявят абсолютно същата напоритост към изсветляване на дейността на държавата каквато проявяват и към изсветляването на бизнеса, доходите и харчовете на гражданите?! Иначе няма как да не си помисля, че са седнали на държавната трапеза и само искат да папкат, но не и да се отчитат как и какво са свършили. Ами да знаете - не е честно така! Много неравностойна ми изглежда тази позиция - държавата ще гледа в мойто канче (и не само ще гледа, но и ще решава колко да си вземе), но аз нямам право дори да надничам в нейното (да решавам нещо пък съвсем забрави). Ами пак казвам - не е честно така госпожи и господа ""държавници"", не е честно!

____________________________
Кредитът - модерното робство

02 Април 2012 16:23
Трайчо не разправяше ли преди месец, че сивата икономика е намаляла?
Смея да се съглася с него. Определено намаля сивата... за сметка на черната. Просто при сивата нещо се плаща, а при черната нищо ;-)
02 Април 2012 18:58

Е хайде, де - няма ли някой да каже нещо за сивата държава?! Няма ли някой да предложи така, както тя свърза нашите харчове към данъчното, така да свърже и своите харчове към интернет, че всички да можем да видим как, колко и за какво се харчи (ама подробно, както подробно гледа и тя)?! Твърде много ли искаме?

____________________________
Кредитът - модерното робство

02 Април 2012 19:22

Оххххх! Лошо се получи това със "сивата държава". Предният път, когато се роди подобно сполучливо словосъчетание, един от платените форумници беше "пенсиониран". Да видим сега дали ще има последствия.

____________________________
Кредитът - модерното робство

02 Април 2012 19:41
no-credit,
абсолютно си прав - всички харчове на държавата и общините - в нета, при това веднага, онлайн !!! Това е гениално !!! Заслужава си направо подписка да се направи !!!
Колеги, няма ли прависти, които да кажат как да го организираме !?!
А вие, от СЕГА, вие кво се чешете още ???
02 Април 2012 19:50

Шофера, идеята е доста стара. Ето, даже вече има и законодателна инициатива в тази посока - РЗС и ИМП със съвместна инициатива за прозрачност на разходите на администрацията. Обаче вероятно си прав - трябва да се направи някакси извън властта. Щом РЗС са го подхванали значи, че някой само се опитва да изпусне парата през свирката.

____________________________
Кредитът - модерното робство

02 Април 2012 20:07

Обаче новото е словосъчетанието "сива държава". Защото вече всеки, който зее срещу "сивата икономика" и колко лошо нещо е това, може успешно да бъде конфронтиран със "сива държава" и колко лошо нещо е това. Не мислиш ли?!
...И за да съм честен, мисля, че и ти помогна да се роди това словосъчетание. за което.

____________________________________
Кредитът - модерното робство

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД