:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Добрев пришпори депутатите за шистовия газ

Икономическият министър Делян Добрев се обяви за преразглеждането на мораториума за добив на шистов газ. Той съобщи, че през тази седмица трябва да бъде създадена нова парламентарна комисия, която да излезе със становище по въпроса в срок от 3 до 6 месеца. "Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, трябва да го използваме. В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", каза Добрев в сутрешния блок на БНТ. Идеята за създаването на подобна комисия бе лансирана от ГЕРБ още през януари, но към момента такава няма.

Забраната за проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" стана факт в края на януари. Тогава след обществен натиск кабинетът "Борисов" се отказа от договора с американския гигант "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България. Само преди дни Добрев не изключи възможността бъдещата газова централа на мястото на АЕЦ "Белене" да работи именно с шистов газ.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е приветствала решението на България да спре проекта АЕЦ "Белене". Това е станало на среща с външния министър Николай Младенов в Истанбул, предаде БНР. Преди два месеца Клинтън посети България, като обсъди спрения проект за проучване и добив на шистов газ от американската компания "Шеврон". Седмица по-късно у нас пристигна специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар, който призова България да работи по-усилено за диверсификация на енергийните си източници.



ОТСТЪПЛЕНИЕ

Планираният от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" заради решението му да прекрати изграждането на АЕЦ "Белене" загуби окончателно всякакви шансове на успех след като се оказа, че единствените съмишленици - националистите от "Атака", не виждат смисъл в него. "Всички знаем, че вот на недоверие няма да мине. По-добре е да потърсим възможност за референдум по въпроса", обясни лидерът на партията Волен Сидеров. Атакистите единствени гласуваха заедно с левицата срещу решението на парламента да се прекрати проектът. От ДПС се въздържаха, въпреки че се обявиха против решението. "Синята коалиция" и независимите пък подкрепиха правителството.

35
1792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
02 Април 2012 19:53
Да бе то и че няма пречиствателни в Марица изток не ни пречеше да произвеждаме електричество ама ни задължиха да монтираме. А също така и че няма пречистватели по черноморието също не ни пречи.
02 Април 2012 22:28
Шистов газ ли? С "хидрофакинг"? И на тези май им са се допели патриотични песни от прозорците на Събранието.
02 Април 2012 23:19
Добрев е един мъпет.
Шистовият газ в САЩ е евтин не защото е шистов, а защото е въпрос на тяхна вътрешна политика. В Русия нешистовия газ също е много по-евтин, отколкото го доставят в България. Така че този аргумент отпада.
03 Април 2012 00:18
Делян Добрев
03 Април 2012 03:32
Шистов газ , газова централа и по-бързо моля , понеже врага не спи !!
Турците само чакат да се разсеем за момент и ще се втурнат , не че вече не са
в България , но все пак , но все пак ..!
03 Април 2012 06:07
Айде пак!Доказаха ли вече,че технологията е безопасна или тъкмо обратното?!И що да си даваме газа на Шеврон,а?!За да бъде евтин,трябва да си бъде наш,иначе риковете са само за нас,печалбите-за тях!И могат да ни пишат,квито цени искат!Политиците ще си приберат комисионните и после ще го духаме,както с ТЕЦ Марица и Лукойл!
03 Април 2012 08:45
Ето, че дойде ред и Дидко да напълни гушката...
Шевронците изпратиха Хилари да стегне Тиквата, той пък си назначи Послушко.
Сега Послушко-Дидко, ще прокара решението, ще си напълни гушката
и ще се шмугне някъде в чужбина да си живурка живота с препечелените милиончета.
Нека да живурка - младо е момчето, сега му е времето!
Да гледат неговите връстници и да се учат - първо се взема рушвета, след това се бяга в чужбина!!!
А не, както го правят сега, първо в чужбина, да мият басейни и чинии, пък после щели да забогатеят...
В рушветчийска държава - рушветчийско управление!
03 Април 2012 08:48
Горди българи,... патриоти, ...истински мъже седят в управляващото мнозинство на герб и атака

добре ли е другарчета ?
трябва да е добре, няма начин
03 Април 2012 09:44
Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, трябва да го използваме.
Ненапразно еничарчето тръгва с тоя пиниз. Неотдавна са променени разпоредбите за чистотата на подземните води: „Промените позволяват инжекиране на нефтопродукти и въглеродни емисии под земята. 5000 пъти са завишени допустимите цианиди в подводни обекти. Добивното лоби продължава да си работи" - Натисни тук. Сега вече като нищо ще се окаже, че "шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка ще е добра". Абе то бива на САЩ-ските ментори, ама чак пък толкова!?! Според мен това предателство към България трябва да се третира като измяна на Родината по време на война!
03 Април 2012 09:47
Тука за лобиране и Американски интереси и дума неможе да сртава!!!

03 Април 2012 10:29
Има ли още някой на който да не му е ясно защо Трайков е сменен? Все пак Клинтън отдели от ценното си време и долетя в студа да набива канчета- как няма а се бърза? А и румънците се тръшнаха преди нас и разрешиха на Шеврон да дупчи в Южна Румъния- ние как няма да ги последваме, нали сме в пакет... Французите като са прости нека забраняват добива на шистов газ у тях и да се трепят с ядрената си енергетика... и щата на Клинтън нека забранява добива на шистов газ и да седи на тъмно и студено, а ние като развием една индустрия ... и като започнем да изнасяме шистов газ... арабите на Балканите, само че износители на газ вместо на петрол.... стига вече сме били Швейцария на Балканите... за какво ни е природа и житница, а и Северна България и Черноморие- те нали не са в София и са провинция, дълбока... за какво са ни?
03 Април 2012 10:53
Има ли още някой на който да не му е ясно защо Трайков е сменен?

Абе явно некои хора не си земат Антисклерозина, щото само до преди месец два Трайков повтаряше, че трябва да отпадне мораториума и при налагането му също така беше против. И общо взето това беше едно от многото неща за които имаха търкания с ББ.
И въобще абсурдно е някой, който не може да възстанови събития от преди два месеца да се напъва да спори и да излага аргументи.
Натисни тук,
цитирам: Министър Трайчо Трайков опипа почвата за поредния завой на правителството, което е на път да промени мнението си за забраната за проучване и добив на шистов газ у нас. В ефира на TV7 днес енергийният министър се обяви за възобновяване на дебата за добива на шистов газ и обяви, че вече се създава парламентарна комисия ...
03 Април 2012 11:20
03 Април 2012 11:21
Делян Добрев
03 Април 2012 11:34
скъп руски газ
03 Април 2012 12:19
евтин български газ


Хора, слезте на земята! Нима наистина някой вярва, че след като(не дай си боже) започнем да извличаме газ от наша територия-цената му ще падне. Това няма да стане защото:
-Не се знае какво(Българско, българо американски, частно, държавно)дружество ще го експлоатира, и как и на кого ще продава.
-Най-пресния пример за ненамаляването на цената на крайния продукт за потребителя:
Правителството договори с 11,1% по-ниска цена на природния газ от Русия
а той взе,че се увеличи с 12,73% от 1 април........без коментар
Ако някой си мисли, че след като си съсипем природата, ще имаме по-евтин газ-според мен е или супер наивен, или платен или някакъв комплексар на тема Русия......
03 Април 2012 12:21
Да добавя: Не шистовият газ пречи на екологията(природата), а неговия добив.
03 Април 2012 14:42
Ако някой си мисли, че след като си съсипем природата, ще имаме по-евтин газ-според мен е или супер наивен, или платен или някакъв комплексар на тема Русия......

дет са вика, е те тва са "рАзумни" аргументи ...
Какво да кажеш на такова?
Ако някой си мисли, че добива на газ у нас ще съсипе природата е или супер наивен, или някакъв комплексар на тема Америка или е рубладжия.
03 Април 2012 14:53
Някакво хюмне, лудо-младо, решило да припечели.
Завъртял се около него един як и небръснат, и се спазарили да го опъне за $ 100.
Качили се в хотелската стая, а там..още трима. Ох-ах, пата-кюта. Опънали го всички.
Рев и зор. Но този якия, се бръкнал и сложил на масата 4 банкноти по $ 100.
Успокоило се хюмнето и рекло:
- Що не казахте, че ще си платите. Да съм усмихнат...
- Щото като чуеш за долари и ти се разтваря халката...А ние търсим тесното.

03 Април 2012 16:20
Някакво хюмне, лудо-младо, решило да припечели.
Завъртял се около него един як и небръснат, и се спазарили да го опъне за $ 100.
Качили се в хотелската стая, а там..още трима. Ох-ах, пата-кюта. Опънали го всички.
Рев и зор. Но този якия, се бръкнал и сложил на масата 4 банкноти по $ 100.
Успокоило се хюмнето и рекло:
- Що не казахте, че ще си платите. Да съм усмихнат...
- Щото като чуеш за долари и ти се разтваря халката...А ние търсим тесното.

А на такова какво да кажеш? освен ...
Да Ви се връща!
03 Април 2012 16:43
..а-а-а..Добрев да му мисли.
03 Април 2012 17:06
Я! Един платен веднага се обади
А сега сериозно. От няколко седмици всички четем и виждаме в линкове на форумци(и не само), факти за вредата от(при) проучванията и добива на шистов газ. За "ползите" ни убеждават все такива, на които някак си им нямаме доверие: Уорлик, Добрев и др. което честно казано ми прилича на лобиране. Спонсориран прием на бг.консулство (или посолство) в САЩ от същата Шеврон, посещение на Х.Клинтън. Постоянното присъствие на Уорлик в медиите ......това е груб натиск и намеса в работите (икономиката) на суверенна Европейска държава.
Хайде без да се заяждаме ludo-mlado, дайте ми информация, лична или от други източници за ПОЛЗАТА от добива на шистов газ.
Нали това за по-ниската цена в щатите, ако може да не го прилагате като аргумент, защото по-горе обясниха, че в САЩ ниската цена на горивата е
въпрос на тяхна вътрешна политика
.....
Благодаря предварително.
03 Април 2012 17:11
Браво! Това е чудесна новина. Булгаристанците имат уникалния шанс да превърнат земята си, в нещо подобно на Мордор и Пъкъла. Аферим!
03 Април 2012 18:33
Младо и алчно педерастче, тва виждам аз. Готово е да продаде и земята си за малко парици. Заслужава да бъде обесен на стълб за улично осветление.

03 Април 2012 18:47
След шистовия ГАЗ идва ред и на ГАЗените ламБи
03 Април 2012 18:51
Никого в нищо не ща да убеждавам. На мен ми стига да престане Русия да е единствения вносител на газ и енергоноситгели в България.
Как ще стане това е отделен въпрос. Главното е да има диверсификация и цените да паднат.
Тия работи с това, че газа нямало да падне при добив у нас ги говорете пред руския господар. Те са извън нормалната логика.
Иначе така, както ти не вярваш на Уорлик и Добрев, така аз ОЩЕ ПОВЕЧЕ не вярвам на Путин и говорителите на руския енергиен бизнес у нас (Р. ОВч., Бате Ви ГоцЭ и т.д.).
И не съм единствен.
А по въпроса за фракинга - сондажите на нефтените находища при Д. Дъбник и Телиш са направени с хидрофракинг. Не е нова и непозната технология демек.
И като гледам още никой не са е изприщил.
03 Април 2012 18:58
А по въпроса за фракинга - сондажите на нефтените находища при Д. Дъбник и Телиш са направени с хидрофракинг.


Ако може доказателство за това твърдение, любопитен съм и искам да зная повече.
03 Април 2012 19:17
Грешка - не са направени с хидрофракинг а със стандартни сондажи, но минават през водоносен хоризонт, което и е основното опасение за екологична катастрофа . т.е. че ще се замърси водата. В Телиш и Д. Дъбник не е станало.
03 Април 2012 19:21
Дни след решението на Народното събрание поканихме геолога от БАН проф. Кристалина Стойкова за гост-експерт по дебата. Тя добави фактологична стойност към спора – в България в момента има около 200 сондажа за нефт и газ на голяма дълбочина, които минават през водоносния хоризонт в Добруджа и те не са нанесли щети, гласи позицията на експерта.
Натисни тук
03 Април 2012 19:25
И правя една уговорка преди да съм разлаял кучетата.
Не съм за това конкретно американска фирма да добива газ у нас.
Не съм за добива да е разрешен, ако е доказано вреден.
Но съм против мораториум, преди да се знае има ли находища въобще и какъв е техния дебит.
Трябва диверсификация на енергоизточниците, дори това да означава внос от трети страни.
Целта е една и е ясна - по-ниски цени. Това ще подобри стандарта на живот у нас. Ще намали цените на основни стоки и услуги.
03 Април 2012 19:32
Грешка - не са направени с хидрофракинг а със стандартни сондажи


Жалко, надявах се да науча нещо ново А ти си пиши, лошо нема
03 Април 2012 20:45
Специално за ludo-mlado: http://www.youtube.com/watch?v=4LBjSXWQRV8
03 Април 2012 21:09
Лудо-младо недотаковано.Не ми пука от диверсификация и прочие тъпизми,даже и за мене не ми пука. Грижа ми е/ пука ми/, ама много, за децата и внуците ми.http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2730687За тебе въобще не ми пука и върви на т.н. три букви.Ако знаеш руски ще разбереш,ако не знаеш научи го,ще ти е нужен!
04 Април 2012 09:13
Целта е една и е ясна - по-ниски цени. Това ще подобри стандарта на живот у нас. Ще намали цените на основни стоки и услуги.
Вече е късно да ти отговарям, но това което си написал......го вярвахме преди години. ти наистина ли го мислиш?
Ще се постарая да го запомня, и след време(да сме живи и здрави и да продължаваме да пишем и четем този форум) когато се "диверсифицираме" пак ще си говорим.
Питах, и пак повтарям, защо е този натиск от САЩ??? Не е ли странно? Посещение на държавния секретар на САЩ, постоянното присъствие на Уорлик в медийте...Колко руски фирми(Газпром? Росатом ...незнамсикво???) спонсорираха прием в посолството ни в Русия?. Кога външен министър на Русия посети страната ни, техния посланик/консул даже не го занам кой е......
Комплексар на тема Америка-не, Америка е континент. Комплексар съм на тема САЩ, защото не ми харесва това, което правят по света....най-общо казано...
04 Април 2012 13:30
ludo_mlado, а и за всички, които споделят Вашето мнение - ето нещо за размисъл Натисни тук
А за т. нар. диверсификация на доставките на газ, смятам че тази дума от 2008г насам е изпразнена от съдържание - Натисни тук - и се използва само за заблуда на лековерни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД