:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебната реформа блокира окончателно

Съдебната реформа бе блокирана окончателно, след като Висшият съдебен съвет реши да не изпълнява закона, оспорен от Върховния касационен съд пред Конституционния съд.

Всичките 25 членове на съвета единодушно са гласували да не участват в комисии за подготовка на подзаконовите актове, чието приемане се изисква от промените в съдебния закон. Така ще бъде, докато Конституционният съд не реши дали ще потвърди закона, приет през юли от парламента, или ще го отмени. Очаква се КС да се произнесе в края на октомври.

Решението да се изчака е разумно, заяви Нели Куцкова, говорителка на ВСС и шефка на Софийския окръжен съд. Съветът гласува в отсъствието на правосъдния министър Антон Станков, който му е председател. Той открил вчерашното заседание, почти веднага казал, че има среща с премиера Симеон Сакскобургготски, и излязъл. Върнал се едва накрая.

Членовете на ВСС трябваше да участват в подготовката на 10 нормативни акта, които има да се напишат от правосъдното министерство и правителството, за да се задейства съдебната реформа. Съветът по закон е длъжен да подготви и 3 свои наредби.

Предложението да не се работи е направил председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. Като аргумент посочил решение на Конституционния съд от 1997 г. То препоръчва да не се изпълняват атакувани закони, докато КС не се произнесе, за да не възникнат по-големи проблеми, ако ги отмени.

Пак по предложение на Иван Григоров ВСС е извадил от дневния си ред точката, според която е трябвало да бъде изслушани резултатите от доклад на Сметната палата, озаглавен "За допуснати нарушения на процедурите при възлагане на обществени поръчки, констатирани при извършен одит на бюджетната сметка и управлението на имуществото на Върховния касационен съд". Именно той стана причина правосъдният министър Антон Станков да отнеме управлението на столичната съдебна палата от Григоров.

На заседанието на ВСС вчера Григоров е съобщил, че ВКС е сезирал Върховна касационна прокуратура и тя е образувала предварителна проверка дали длъжностни лица от Сметната палата не са извършили престъпление. Главният прокурор Никола Филчев е потвърдил устно пред членовете на ВСС, че има такава проверка.
1107
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД