:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите ще стимулират окрупняването на земи с по-ниски такси

Нивите ще продължат да поскъпват - с 10-15% през 2013 г.
Светлана Боянова
Почти цял мандат трябваше на правителството на ГЕРБ, за да се откаже от държавна намеса на пазара на земя чрез специален закон за комасацията и да насърчи окрупняването на нивите, като намали или премахне част от таксите, които в момента плащат собствениците на ниви, за да ги слеят със съседни терени. Те са определени в тарифа, която се одобрява всяка година от Министерския съвет.

"Основните проблеми се коренят в това, че участието в план за комасиране излиза скъпо. Всяко едно изваждане на документи се заплаща, има и такси за отразяването на собствеността в кадастралните планове", каза зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. Тя обясни, че е трудно да се каже точно колко излиза окрупняването на отделни ниви, тъй като това зависи от големината им, района, в който се намират и т.н. Земеделското министерство планира да даде възможност споразуменията за ползване на земеделски земи да се изпращат по електронен път, но не е ясно нито колко ще струва това, нито откъде ще се вземат пари.

Разпокъсаните земеделски парцели от години са сериозен проблем. За икономически ефективни се считат терени от около 40-50 дка, докато у нас средният им размер е едва 5.5 декара. Сливането на терените има и друг плюс - покачва тяхната цена. Средната цена на земята през тази година е 500-600 лв. за декар, като най-търсени остават терените в Добричко. Изненадващо обаче расте и търсенето на ниви в Северозападна България. Според шефа на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков интересът на инвеститорите не е свързан с бъдещия Дунав мост 2, а с добрите показатели на земеделската земя. В края на м.г. на инвестиция в този район се спря и китайската държавна компания "Тянджин агробизнес къмпани", която арендова 20 000 дка земя и се зарече да инвестира 10 млн. евро. Теренът е разположен във видинската община Бойница, която наскоро бе определена като най-бедното място в ЕС.

Нивите ще продължат да поскъпват, като през 2013 г. тяхната цена ще скочи с около 10-15% за цялата страна, прогнозират от Асоциацията на собствениците. Ще растат и рентите, които през 2013-2014 г. ще се увеличат средно с до 20%. В момента средната рента е около 30 лв. за декар.



19
2432
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
07 Юни 2012 20:33
Окрупняването на чии земи ??? ...
07 Юни 2012 20:41
Желю и СДС да поемат разходите.Другия вариант е Правителството с помощта на ЕС да изкупи нивите на желаещите да продават по пазарни цени плюс 20% .20% са малко за пропуснатите ползи, ама нейсе.
07 Юни 2012 21:20
Слага се данък върху земеделската земя 1% от пазарната цена/определяна всяка година/, като за земите под 10 декара се брои данък все едно са 10 декара/може и всяка община да може да определя минималния праг в някакви граници, например в планинските райони трябва да е по-малък/.
Така ще се постигнат 2 неща, 2. ще се пресече навреме започващият балон в цените на земеделските земи. Т.е. в момента цените надминават много възможностите за получаване на доход от земите за 20 години. А би трябвало цените да са около 10 пъти годишният доход от земята. Отделно ще накара собствениците на малки парчета земя да я продават или да я окрупняват и да използват земите си, а не да ги оставят да буренясват. Разбира се наистина таксите по покупко/продажбата на земи трябва да се намалят до минимум. Така и така ще има годишен данък който е достатъчен.

Всъщност принципът, когато има годишен данък, да няма данъци и такси при прехвърляне може да се спази и при всички имоти.
07 Юни 2012 21:22
мик, като какъв работиш бре?
Ти щом се пусне новина или тема за имоти било то апартаменти или къщи или ниви и веднага изникваш.
Облагаш всичко с данъци и такси. Народа да плаща или да продава.
На банките.
08 Юни 2012 08:56
Атанас Димитров 07 Юни 2012 21:22 - Писна ми от заключени и порутени сгради, от буренясали ниви. И в същото време яко надценени. Държавата се превърна в гето и това е заради такива собственици дето си мислят, че имотите ни вода ни храна искат, не ги използват, нито ги поддържат. Не стига това ами живеят и мизерно и се оплакват, нищо че имат собственост за много левове.
08 Юни 2012 09:04
миск...
Къде видя буренясали ниви?
Дали буренясалите имат 5 % от зем.земи?
Ти имаш ли си нивичка?
08 Юни 2012 09:36
Атанас Димитров 07 Юни 2012 21:22 - Писна ми от заключени и порутени сгради, от буренясали ниви. И в същото време яко надценени. Държавата се превърна в гето и това е заради такива собственици дето си мислят, че имотите ни вода ни храна искат, не ги използват, нито ги поддържат. Не стига това ами живеят и мизерно и се оплакват, нищо че имат собственост за много левове.


Незнам къде живееш ама да ти кажа аз из Пловдивския край как стоят нещата.
Хората наследствено си имат по няколко ниви - някои по 2-3 декара други по 200-300. Възрастните се пробват да ги обработват. До време. После става трудно. Младите бяха почнали да продават, но се спряха защото цените са твърде ниски. Макар, че в началото имаше сделки за п 100 лв декара сега вече почват от 500-600 лв нагоре. Масиви от по 200 дка на едно място могат да се закупят и по 1000 лв. Ако има кой да ги продаде в момента. Защото още ще се вдигат цените.
Затова на младите сега е по-изгодно да ги дадат за ползване на някой зърнопроизводител и юли-август да си приберат рентата от 120 кг жито на декар. По пазарни цени това си е към 50 лв от декар годишно.
Тъй, че няма как точно към този момент да се осъществи продажбата на земеделска земя. В Пловдивско мног малк земи има които не се обработват. Незнам по какви причини - може би са общинска собственост - ливади и мери или има друга причина.
Отделен е въпроса за зърнопроизводителите, че има такива с по 80-100000 дка, които само от субсидията прибира на година 2-2,5 млн лева. Отделно от това което произведе от земята.
Мнението ми е, че собствеността си е моя и мога да се разпореждам както си искам. Дали ще има бурени или ще печеля от нея е мое право.
Нали за тва тичахте по площадите с двата пръста и искахте да ви върнат земите?
08 Юни 2012 09:41
2pee 08 Юни 2012 09:04 - имам си нивички, кой си няма/друг е въпроса, какво е количеството /? Малките парцели обикновено стоят неизползвани, щото са с 5-10 наследника. Да не говорим за нивичките около пътищата.. сложили по една табела продава и толкова. Ако ги питаш каква е цената сигурно като за земя за строителство на хотел ще ти искат. Иначе вярно, че в момента арендаторите разорават всичко за да вземат субсидиите.. но само до там Една голяма част са ниви които са на собственици които въобще не се интересуват от земите си.
08 Юни 2012 09:52
"Мнението ми е, че собствеността си е моя и мога да се разпореждам както си искам. Дали ще има бурени или ще печеля от нея е мое право. " - така е, но след като си платиш данъците. А данъците не са за да те оберат, а за да те накарат да си използваш по-ефективно собствеността. Отделно, не може само работната заплата да се облага.
Казано по друг начин - имотът винаги генерира доход - това е средният наем за година на имот от същия тип в района/средно, ако няма балон за 10 години наемът изплаща имота/. Дали ти ще си го използваш дохода или ще го оставиш на плевелите си е твой проблем. Все си го получил. И би трябвало да има данък за това. В момента само се облага труда което поставя в неизгодно положение работещите.

Има и друго, имотите са ограничени, както по местоположение, така и в страната. Не може всички нищо да не правят с имотите си, щото тогава няма да има икономика къде да се прави. Т.е. държавата е заинтересована хората да използват имотите си по предназначение. В момента обаче - явно държавата, изобщо не и пука за това. Като резултат - пари нема. И се облага само този който работи - ДОД, ДОО, ЗО и т.н. ДДС даже. В примера ти с получаването на 120 кг жито - даже нямаш и ДДС...
08 Юни 2012 09:55
мик, като какъв работиш бре?

Безработен брокер, небарвал сделка от 2 годин!
08 Юни 2012 09:59
В примера ти с получаването на 120 кг жито - даже нямаш и ДДС...

Ми да дойдат да ми начислят на житото ДДС - да дарявам на държава от всеки декар земя п 24 кила жито.
Когато съм в тоалетната да им заделям ли 1/5?
Държавата с какво спомага да си обработя земята както го правя към момента?
Защо да плащам данък за земята която ме храни?
Къде ще отива този данък?
Имам мини ферма за зайци и за нея ли трябва да плащам?
Айде стига с тази доилка от страна на държавата. Безработните плащат за здравно осигуряване без да имат доходи. Ако си бил 2 години безработен трябва да дадеш 400 лв. Откъде?
Къде е и каква е функцията на държавата?
Тя социална ли и трябва ли всяко едно нейн действие да е в името на народа и неговите интереси?
08 Юни 2012 10:03
Въпросът за комасацията винаги е бил труден в България.Само ще припомня,че когато Стамболийски почнал да говори за комасация му резнали главата.
Проблемът с малките ниви е грандиозен.Аз,заедно с майка ми;брат ми и две братовчедки сме горди собственици на 3.2 дка земеделска земя.
Обаче ,внимание-тези 3.2 дка са във пет парцела.В момента,докато кооперацията дава по 90 кг.пшеница на декар,на мен изобщо не ми трябва да продавам земите.
В момента,в който ми поискат данък ще се моля някой да ги вземе.
08 Юни 2012 10:47
Октопод работят над 1 000 000 дка.
По Сев.Бг. има арендатори с 200 000 дка и нагоре и 50 000 дка от тях собствени.
До 5 год. няма да има необработено парче земя - само земеделието произвежда, все още и
да чакат ниски цени....
08 Юни 2012 11:32
2pee 08 Юни 2012 - само заради субсидиите се разорават някои земи. В друга западна държава да знаете една фирма да обработва над 100-200 хиляди декара земи? Няма. Що така, дали са по-глупави от нас? Обратното. Така се повишава конкуренцията.

Ако след 2 години въведат и ограничение върху получената субсидия от едно лице/фирма, както се говори, познайте какво ще стане с цените на земята.. и рентите.
08 Юни 2012 13:36
Английската кралица е най-големият собственик на земя в Евр.? дали получава субсидии?
08 Юни 2012 13:41
миск - разбери ме правилно - земята се работи и се при това използваните агротехнологии са на много високо ниво, гарантиращи добри добиви...
Разбира се, има и угари, на другата година не може да ги посочиш пак като угари и да получиш субсидия...
Земеделската продукция се субсидира по света, в страните претендиращи да имат развито земеделие?
08 Юни 2012 14:30
2pee 08 Юни 2012 13:41 - Съгласен съм, наистина земеделската продукция се субсидира, т.е. произведената продукция. Но при нас се субсидира на база обработваема площ.

08 Юни 2012 18:11
Управляващите ще стимулират окрупняването на земи с по-ниски такси

Добра идея.
08 Юни 2012 20:20
Значи глупава Дания може да сложи праг на собственост от 5000 дка, а умна България дава на мутри безгранична собственост от десеткуи хидяди декари. Знаете ли до какво води това? Престанете да се подигравате с постоянно смукане на хората за различна документация и закони в полза на най-едрите пари.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД