:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България привлякла 0.15% от световните инвестиции

През 2011 г. България е привлякла 1.3 млрд. евро, или 0.15%, от чуждестранните инвестиции на планетата. Данните са от Световния доклад за инвестициите, който бе представен в София вчера. Според шефа на ресорната агенция БАИ Борислав Стефанов страната ни се е представила добре миналата година и се класира на 60-ото място по прилив на капитали. Всъщност през силните години преди кризата България отчиташе далеч по-впечатляващи суми - по 6-7 млрд. евро годишно.

Факт е обаче, че в световен мащаб инвестициите са свити, а според доклада едва през 2014 г. може да се очаква достигане на предкризисните нива. Въпреки това нашата агенция за инвестициите очаква 10-15% скок през 2012 г. За момента най-успешни са телекомуникациите, енергетиката и добивната промишленост, в които са влезли 80% от всички чуждестранни вложения в България. През последните месеци БАИ работи основно с немски фирми, произвеждащи авточасти, обясни Стефанов. Планирани са няколко проекта, за които обаче се конкурираме със съседни балкански страни. Обещаните от премиера Борисов инвестиции от Катар още не са факт.

4
1053
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Юли 2012 20:47
За момента най-успешни са телекомуникациите, енергетиката и добивната промишленост, в които са влезли 80% от всички чуждестранни вложения в България
А колко от парите на българите излезнаха навън точно чрез енергетиката , телекомуникациите и дбивната...?
27 Юли 2012 02:14
Чуждите инвестиции са нещо двуяко. Първо еднократно внасят малко пари и тогава се радваме, но после многократно и много почват да изнасят и тогава става за плач.
27 Юли 2012 02:23
Чуждите инвестиции са нещо двуяко. Първо еднократно внасят малко пари и тогава се радваме, но после многократно и много почват да изнасят и тогава става за плач.


Гениални излияния в стил "Маркс и Енгелс" за принадената стойност. Гадният капиталист и инвеститор прибира принадената стойност.
27 Юли 2012 11:57
гошо,
не знам дали прибира "принадената стойност", но валутната парична маса първо я внася (малко), а след това почва да е изнася (редовно и по много). В резултат или трябва в геометрична прогресия да идват нови "чужди инвестиции", (а всяка понци схема се изчерпва), или да се девалвира националната валута, или (особено ако няма такава) да се компенсират изнесените пари с външни кредити, или когато валутата ти е вързана във валутен борд да намалиш паричната й маса, като в резултат намалиш вътрешното потребление и фалираш произвеждащите и продаващи за вътрешният пазар. И т.н. и т.н..
-
Най-меко казано чуждестранните инвестиции са като кредит от лихвар - първо ти помагат и решават проблема, но после ти създават много повече проблеми и те овътрят.
---
И тук въобще не говорим за "чуждестранните инвестиции" в добива на природни ресурси. Те са си просто ограбване на богатствата на една страна по колониален модел. Например, България, вместо да си добива златото (над 2 милиарда годишно) го е подарила на чужда компания. А пък се радва на "инвестиции" за милиони.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД