:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И новата власт в Париж се зае с българските роми

Концентрацията на катуните в някои френски райони била прекалено голяма, което налага развалянето им, обяви вътрешният министър
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Румънско момче очаква родителите си на летището в Букурещ, след като семейството му заедно с други ромски семейства бяха изгонени от Франция през 2010 г. Предишният френски президент Никола Саркози предприе кампания за експулсиране на нелегални роми от Франция, която бе критикувана от правозащитниците. Сегашният държавен глава Франсоа Оланд заяви, че именно тази политика на Саркози е основният виновник за несигурното положение на ромите във Франция.
"Концентрацията на ромски лагери ни принуждава да предприемем мерки за развалянето им", заяви френският министър на вътрешните работи Манюел Валс пред сенатска комисия, цитиран от агенциите. "Много съм обезпокоен от концентрацията на някои лагери. Положението в Лион, Екс-ан-Прованс, Сен-Сен-Дени и в част от Лил ни принуждава да вземем решение за премахването" на биваците, каза той. Валс подчерта, че е напълно наясно, че това не е решение на проблема с ромите, повечето от които идват във Франция от държави като България и Румъния. "Крайно време е ЕС да припомни какви задължения имат двете страни (България и Румъния), в които тези хора често са обект на преследване и на истинска дискриминация", заяви още вътрешният министър.

Семейството на вътрешния министър на Франция се оказа, че е станало жертва на румънски роми джебчии. Майката на Манюел Валс била обрана в супермаркет в Париж от четирима румънци в края на месец май, преди той да оглави Министерството на вътрешните работи, писа в. "Дейли мейл". Крадците обаче бързо са заловени и вече са осъдени.

В писмо до Френската асоциация за правата на ромите от 27 март т.г. настоящият президент Франсоа Оланд написа, че "румънците и българите, с какъвто и произход да са те, са европейски граждани" и обеща, че временните трудови мерки за двете нации ще бъдат обект на безпристрастно преразглеждане. Тогава Оланд заяви, че политиката на предшественика му Никола Саркози е основният виновник за несигурното положение на ромите във Франция.

През лятото на 2010 г. Саркози предприе твърди мерки срещу нелегалните роми от Източна Европа, пристигнали във Франция. Три четвърти от незаконните ромски лагери бяха разрушени с булдозери от полицията, а една част от ромите бяха екстрадирани до родните им страни - най-често Румъния и България. Саркози си навлече остри критики заради това, че с авторитарни средства постигна твърде малко, тъй като броят на ромите във Франция не намаля след прилагането на крайните мерки. ЕК реагира остро на политиката му спрямо ромите.

МЕРКИ

Франция ще преразгледа критериите за натурализацията на чужди граждани, заяви вътрешният министър Манюел Валс, цитиран от в. "Фигаро". Според него те били въведени "подмолно" от предшественика му Клод Геан. "Броят на натурализираните чужденци е в процес на свободно падане - между 2011 и 2012 г. той ще спадне с 40% след 30-процентно понижение за периода 2010-2011 година", посочи Валс. Той обаче не съобщи подробности за критериите, които според него трябва да бъдат прилагани при даването на френско гражданство на чужденци.

Миналата година Клод Геан затегна условията за натурализиране и въведе нови изисквания, като задължителното владеене на френски език, минимални познания за историята на страната и подписването на харта за правата и задълженията на френския гражданин.

Не всички берачи на боровинки в Швеция искат да се върнат

Общият брой на закъсалите български берачи на боровинки в Швеция по последни данни е около 500 души. Въпреки тежките условия и липсата на заплащане не всички от тях искат да се върнат в България. Транспортирането на заявилите до момента желание ще приключи в рамките на седмица. Това обявиха от ситуационния център на външното министерство по повод създалата се извънредна ситуация с излъгани от посредници български роми в Швеция. Организираното извозване на първите 198 роми с осигурени от кабинета средства започна в сряда вчера с 3 автобуса, предоставени от шведските власти.

Към Стокхолм вчера поеха и 6 микробуса на Външно, които ще могат да извозят 42-ма души, както и два автобуса на военните с места за 93-ма души. Не е ясно защо се налага използването на много на брой малки превозни средства. От външното министерство обясниха, че в Швеция няма транспортни фирми с директни линии до България и използването на шведски компании ще струва многократно по-скъпо. Точни суми не се споменават. Към посолството в Стокхолм вчера се придвижваха около 100 души, заявили желание да се приберат в България. МС отпусна 170 000 лв. за прибирането на ромите у нас.

Междувременно със съдействието на шведските власти разположено в близост до българското посолство училище е било оборудвано с легла, душове и храна. В училището до вчера следобед бяха настанени 15 души. За да няма струпване на хора в Стокхолм, от градските власти са призовали местните общини да задържат временно изпадналите в безизходица работници.
22
3054
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
26 Юли 2012 20:11
Други ги разправяше Оланд, когато водеше предизборна борба със Сарко, ама нали вече спечели - може да извади тоягата.
"Крайно време е ЕС да припомни какви задължения имат двете страни (България и Румъния), в които тези хора често са обект на преследване и на истинска дискриминация", заяви още вътрешният министър.
И ние бихме искали едно независимо обследване от ЕС е ли са дискреминирани циганите у нас или напротив, черпят придобивки и им се прощават деяния, немислимо за останалите българи.
Но пък вероятно и франсето има право - за него сигурно изглежда дискриминационно неприлагането на Конституцията към циганите в частта й за задължително образование и за криминализиране с особена тежест на секс с малолетни. Или за правото им на труд - вместо да им дадат кирки и мотики, държавата култивира в тях професита "майка".
26 Юли 2012 20:53
Д-р Терзиев?
27 Юли 2012 00:59
Абе - странна история. Те ще им разрушават бардаците, пардон, биваците, ние сме ги дискриминирали. И задължения имаме - да си ги държим в България и да не ги пускаме навън, но да не ги дискриминираме. Така - хем при тях няма цигани, хем си чешат крастата, какви са хуманисти, като се възмущават от дискриминацията у нас. На това баба ми му викаше: "С чужда пита - майчин помен." Ама младите едва ли ще разберат приказката...
27 Юли 2012 01:16
Сега е моментът БХК да се жалва до ЕСПЧ, че се нарушават права. Ако ли не -- същите мерки да се предприемат срещу тукашните катуни на общинска и държавна земя.
27 Юли 2012 04:58
А те какво си мислеха, че ще се случи със циганите, когато ни приемаха в ЕС? И пак да са благодарни на Соца и Студената Война, иначе досега всичкото циганин да беше вече французин.
Интерсно ми е защо толкова циганите си падат по Франция? Няма да е само зарад французойките, мисля.
Циганинът си плаща задграничния паспорт и дим да го няма. А дали ще научи френски, малко история и задълженията си е под въпрос. Със сигурност ще знае правата си и още ще иска.
27 Юли 2012 08:57
Желязната завеса спираше всичко и особено циганските преселения. Е, сега да се готвят да си ги приберат. И какво толкова пищят, бе ? Франция напълни ли се с алжирци, мароканци, виетнамци и камбоджанци? Англия не гъмжи ли от чаршафосани пакистанци, афганистанци, индийци и бангладешци ? Вече имат опит с тях, какво ще ги сбъркат 1-2- млн. българо-румънски мангасари ?
27 Юли 2012 08:59
Сергей, обади се!
27 Юли 2012 09:00
Преди няколко дена по ZDF имаше предаване на продажбата на деца от България в Гърция. По-точно от Кумлука. Показаха как живеят в този квартал на Бургас. Циганката разправяше, че трябвало чак детето си да продаде за да си измаже стаята. Стените бяха от някакви криви тухли, циганката с някаква крива мутра, с копие на същата на ръце. Проститутка била, защото нямало какво да работи. После дадоха интервюта с гръцки полицаи. Законът го разрешавал! И накрая дадоха един родилен дом и новородени там. Да ми прости Господ, ама ако някое свястно семейство осинови такова същество – лошо му се пише. То изглежда опасно вече като новородено! Да му мисли после какво ще е!
Единственият отрицателен факт беше, че градската управа не събирала сметта в Кумлука. Но е явно просто факт. И показаха някаква планина смет! Иначе всичко обективно, без подтекстове на подтиснати и онеправдани. Стана ясно, че са роми. Ама германец прави ли връзка между Zigeuner (при Адолф) и Roma (сега)! И като я направи какво! Гледат изумените немци и какво ли си викат. Това е България. И не са съвсем неправи.
27 Юли 2012 09:05
Интерсно ми е защо толкова циганите си падат по Франция?
Те си падат и по Германия. В Берлин им строят къщи, ремонтират стари, дават им да живеят. А ромàта се размножават веднага където останат повече от два дена, защото все има някой да ражда. Веднага се включват социалните служби. Те са много здрави в Германия.
Самите къщи засега са нови. Но пак лошо. Оказва се, че ромàта били подтискани .... от други местни чужденци.
27 Юли 2012 09:21
В циганския квартал Комлука в Бургас, преди 1989 г. НЯМАШЕ безработни и НЕработещи цигани- мъжете работеха на корабите на "Океански риболов" и в хладилните рибни складове (Рибното пристанище беше в кв. Комлука), а жените работеха в рибната консервна фабрика "Славянка" в същия квартал! Построените масивни къщи на цигани в кв. Комлука са от този период, както и образованите и работливите цигани там!
Но дойде Демокрацията, "Океански риболов" го фалираха и разпродадоха, фабрика "Славянка" е сега някакво частно мини-цехче, а циганите в кв. Комлука са 90% безработни и безпарични, и живеят само с пари от "майчински", от социални помощи, кражби и проституция!!!
27 Юли 2012 09:25
Сега проблемът е как да си отиде демокрацията ли? Или как да си вържем гащите? Що демокрацията ви - тя вече си отива. А гащите?
27 Юли 2012 09:27
Европа не спазва правилата ,които налага в новоприсъединилите се страни.Факт.Там може да се разрушават цигански гета,без да им се осигурява алтернатива освен билет за обратно връщане,тук обаче нямаме право щото виждате ли нарушавали сме им човешките права и щели да ни санкционират.Франция и Германия явно ни ги считат за хора,а за животни поради което не подлежат на санкции.Човеци са само в България,затова сме длъжни да ги хрантутим цял живот.По-добре вън от ЕС,по-евтино ще ни излезе отколкото да спазваме малоумните правила на брюкселските зелки,които кой знае защо не са валидни в собствените им държави.
27 Юли 2012 09:37
Ето го линкът към предаването. Първата тема е за България: In Bulgarien werden Babies verkauft. В България се продават бебета. Син струва малко повече от дъщеря, сини очи струват "екстра". Линкът може да проработи.
Натисни тук
27 Юли 2012 09:48
Но дойде Демокрацията, "Океански риболов" го фалираха и разпродадоха,

Разпродадоха го на комунисти. Та и рибата в морето да закачи малко от убавинята.
27 Юли 2012 10:08
Но дойде Демокрацията, "Океански риболов" го фалираха и разпродадоха,
фабрика "Славянка" е сега някакво частно мини-цехче


Разпродадоха го демократи на демократи. Та и рибата в морето да закачи малко от убавинята.
27 Юли 2012 11:01
И сега какво правим ?
Отваряме пак фабриката и отгоре надпис ARBEIT MACH FREI.
27 Юли 2012 12:26
Няма как вече, защото фабриката е на земята, принадлежаща преди единствено на семейството на мои приятели. А на тях им я "купиха" с компенсаторки, без право на избор, комуняците. Пардон, българските демократи.
27 Юли 2012 14:24
"...ни принуждава да вземем решение за премахването" на биваците" диваците !
27 Юли 2012 15:48
Иска ми се на една циганска сватба в бургаския Комлук да се появи като ония норвежица, забравихмо името дето изби 60-70 човека,
ама този път всичкото циганин, леш долу на земята. Ще гласувам за партия която ще вземе крути мерки срещу мангалите.
27 Юли 2012 16:11
Уф, помня, че когато Св. Терзиев обрисуваше отиващия си Саркози с черни краски зай-вече заради циганите, някои кротко се чудехме откъде иде увереността му, че новият френски президент ще промени политиката в това отношение. Та интересно би било, следващата му статия да е по въпроса....
27 Юли 2012 17:44
до бонго-бонго

Св. Терзиев Свети Терзиев ли означава?
27 Юли 2012 18:31
RE:
Вандали изпочупиха прозорците на здравния център в ромския квартал на Кюстендил
27 юли 2012
Вандали са изпочупили прозорците на здравния център в ромския квартал на Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус”-Кюстендил. В медицинския център жителите на ромски квартал „Изток” получават лечение и консултации в стоматологичен и гинекологичен кабинет, има и медицинска лаборатория. Центърът е построен преди около 10 години от австрийска фондация. „Първо разбиха кабинета и откраднаха апаратурата. Блъснаха тухлената ограда на няколко пъти и я разрушиха напълно. Сега са счупени всички прозорци на кабинетите", разказа ромският лидер Стефан Лазаров. Според него това, което се случва е срам за живеещите в квартала. „Разбира се всички не са виновни, но ние не можем да продължим така. Такъв център няма не само в другите ромски квартали, дори в града няма толкова добре оборудван здравен център, а ние го унищожаваме. Не може да си знаем само правата, а задълженията да са за другите”, допълни Стефан Лазаров.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД