:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плевнелиeв изравни рекорда на Първанов по ордени за първото полугодие

И двамата са връчили по 24 държавни отличия за шестте месеца от встъпването си в длъжност
Снимка: Импакт прес груп
Първите ордени, връчени от президента Росен Плевнелиев след встъпването му в длъжност, са за вертолетния екипаж, взел участие в спасителната мисия в село Бисер в началото на февруари тази година.
Двайсет и четири ордена и медали е раздал президентът Росен Плевнелиев за първите шест месеца от встъпването си в длъжност. Това показва справка, предоставена от прессекретариата на администрацията на президента във връзка със запитване на в. "Сега". Точно 24 са и държавните отличия, които е връчил неговият предшественик Георги Първанов за първото полугодие на първия си мандат (2001-2006 г.). Експрезидентът бе обвиняван от ГЕРБ в прекалена щедрост при раздаването на ордени и в обезценяването им. Сегашните управляващи се зарекоха да бъдат по-пестеливи и да преценяват по-взискателно хората, предлагани за държавни отличия. "Орден "Стара планина" трябва да се пази като връх на ордените", обяви през януари премиерът Бойко Борисов на едно от заседанията на МС и разпали скандал с твърденията си, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не заслужава високото отличие. По този повод премиерът разпореди на външния министър Николай Младенов да представи анализ на раздаваните от Първанов ордени през двата му мандата, а на министрите поръча занапред орден "Стара планина" да се раздава много по-прецизно, а не "на кило". По процедура предложенията за награждаване с ордени и медали се правят от Министерския съвет, а президентът издава указите и мотивите към тях.

Първите висши държавни отличия Росен Плевнелиев е връчил на членовете на вертолетния екипаж, взел участие в спасителната мисия в с. Бисер в началото на февруари 2012 година. Петима души, начело с командира на вертолетната авиобаза в Крумово ген. Златко Златев са удостоени с различни степени на ордена "За военна заслуга".

Новият държавен глава продължи и традицията, установена от предшествениците му, с висши държавни отличия да бъдат удостоявани чуждестранни дипломати при окончателното им отпътуване от България. Петима бивши посланици у нас - на Унгария, Виетнам, Белгия, Италия и Финландия, са получили орден "Стара планина" първа степен от Плевнелиев.

Шестима са наградените с орден "Св. св. Кирил и Методий" за особени заслуги в областта на културата, изкуството и науката. Сред тях са проф. Елка Константинова, народната певица Янка Рупкина, кинооператорите Венец Димитров и Иван Варимезов, а също и президентът на Токийския университет проф. д-р Тацуро Мацумае.

За проявена саможертва и героизъм посмъртно е удостоен с орден "За храброст" I степен и Пламен Петков, спасил от удавяне 5-годишно британско момиченце.

От предшественика си Плевнелиев е наследил три указа за награждаване с орден "За гражданска заслуга" I степен. Те са връчени на пилотите ветерани от гражданската авиация Андрей Иванов, Господин Господинов и Павел Игнатов.

----- ЗАРАЗИТЕЛЕН ПРИМЕР

За двата си мандата Георги Първанов раздава 308 ордена "Стара планина" I степен, 177 ордена "Мадарски конник" I и II степен, 79 ордена "Кирил и Методий", също с две степени. С медал "За заслуга" са удостоени 12 души. Освен случая с Ангел Марин скандал предизвика и награждаването на Ахмед Доган с орден "Стара планина" I степен навръх 50-годишния му юбилей през 2004 г.

Експрезидентът проявява особена слабост към най-високото отличие. Това е първият орден, който връчва след встъпването си в длъжност през 2002 г. - на заминаващия си тогава американски посланик Ричард Майлс. Вторият "връх" сред отличията е за бившия състезател по борба и колекционер Боян Радев. Третият е за скулптора, а днес министър на културата Вежди Рашидов по случай неговата 50-годишнина. На 4 април 2002 г. Първанов награждава посмъртно с орден "Стара планина" I степен композитора Йосиф Цанков за изключителните му заслуги към българското музикално изкуство. Сред наградените с най-високото отличие през първите 6 месеца от мандата му е и оръжейният търговец Петър Манджуков за заслуга в укрепване на връзките с Русия и страните от ОНД и по случай 60-годишнината му. Сред техните носители са още ген. Михо Михов, режисьорът Вили Цанков, писателят Марко Ганчев и народната певица Любка Рондова.

Първия от общо 308 ордена "Стара планина" Георги Първанов връчи на американския посланик Ричард Майлс през февруари 2002 г.

 Първия от общо 308 ордена "Стара планина" Георги Първанов връчи на американския посланик Ричард Майлс през февруари 2002 г.


20
3654
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
13 Август 2012 19:44
Браво Плевню
13 Август 2012 19:52
Ама тоя и креслото топли...
-----------------------------------------
Блогът на Генек

13 Август 2012 20:00
Олимпиец
13 Август 2012 20:56
Притеснявам се само Боко да не среже лентичката на някой орден, докато го дава Чехлю.
13 Август 2012 22:02
Г-н Президентът витае в някакъв илюзорен свят, в който сякаш от ден на ден по-дълбоко потъва. Не е ясно по какъв точно начин го принудиха да се кандидатира, т.е. назначиха, но последствията са пагубни, за голямо съжаление не само за лицето Роско.

Бегъл анализ на изявленията Плевнелиеви показва тежко душевно разстройство, освен ако за този субект това не е обичайно - няма как да знаем! Например чехълчето Н на брой пъти откак го курдисаха, повтори, че "Ще работя денонощно", което дори и заклет комарджия поддържан с най-силните хапечета не може да стори. Всеки човек дори изкарал и десетина само нощни смени е наясно, че следващия ден е неработоспособен, има специален текст в Кодекса на труда и всички отговорни работодатели го спазват...

Предлагам на г-н Борисов, Боко Борисов на следващата спявка докато почуква Плевнелиев по челцето, да го уведоми за нетрадиционното лечение което ще се проведе лично от Него! Терапията включва инсталиране на среден ипонски автомобил около шадраванчето м/у Президентството и БНБанка, гдето Чехлю редовно да преспива. Споменът за спане по паркинЗите на Европа може да върне Роско в нормален режим, ако въобще е възможно...
13 Август 2012 22:44
Плевнелиeв изравни рекорда на Първанов по ордени за първото полугодие
обаче при това се хилеше много повече и по-качествено...
13 Август 2012 23:36
Не ми се струва всички да са заслужили златни ордени и за какво по специално?Специалното е наш човек и народа плаща за златото от джоба си.
14 Август 2012 07:51
Ами к'во да прави душата чехлена? Скука! Високотехнологичния парк го обсъди с Хилъри, клъстерите ги локализира, Олимпиадата я откри и закри...
14 Август 2012 08:26

Това показва справка, предоставена от прессекретариата на администрацията на президента във връзка със запитване на в. "Сега".

Този президент не каза ли, че ще бъде възможно най-прозрачен? Защо тогава тази информация не е достъпна на сайта на президентството, а се налага да се изисква специално?

____________________________________
Кредитът - модерното робство

14 Август 2012 08:44
"Плевнелиeв изравни рекорда на Първанов по ордени за първото полугодие" и надхвърли рекорда на Първанов по крадене на държавни пари и пари на данъкоплатците, постави рекорд по пилеене и безумно харчене на средства по полети и нощувки в луксозни хотели в страната и чужбина!!!
14 Август 2012 09:04
Лошо няма да се раздават ордени и медали - има достатъчно достойни българи, и чужденци, помоганали и помагащи на България. Но орден Стара планина трябва да се връчва САМО И ЕДИНСТВЕНО в изключителни случаи. Първанов направи така, че този орден да се обезцени, Плевнелиев май ще продължи традицията. Това трябва да е отличие с висока стойност, ама май...
14 Август 2012 10:25
Президентът който е избран от народа сам решава кого да награди. Българинът по презумция е мърморко и все не е доволен. Аз съм доволен от президента и съм гласувал за него. Който не е гласувал за него може да направи това на следващите избори. Ако не е доволен няма да гласува - какъв е проблема? Дренките още не могат да му простят че ги победи на изборите. Имайте малко доверие на народа бе хора! Образован,умерен,интелигентен,с бърз ум,с дар слово,богат,владеещ западни езици,женен с трима сина - какво повече да си пожелаем? Плевнелиев ще изкара и втори мандат. А на бас!!!
14 Август 2012 11:00
Ами кат не дават медали на Олимпиадата, поне Чехлю да раздаде малко
14 Август 2012 11:04
Образован,умерен,интелигентен,с бърз ум,с дар слово,богат,владеещ западни езици,женен с трима сина - какво повече да си пожелаем? Плевнелиев ще изкара и втори мандат. А на бас!!!


И назначено милионерче от комсомолската кохорта, не дава и не приема подкупи, клъстерите в главицата му не позволяват. Булята му която е интелигентна и независима жена се притеснява от изявите му - с право!

Фръсте, аз ще се басирам с теб, искам да заложиш всичките хонорари които ти превеждат от Централата (не е важно Кутев ли, Цв.Цв. ли, все тая). Аз ще заложа мойте!
14 Август 2012 11:32
"Аз ще заложа мойте" - чакай де, никой не те е обвинявал че взимаш! Но,"гузен негонен бяга" - народна поговорка.
14 Август 2012 11:51
Петима бивши посланици у нас - на Унгария, Виетнам, Белгия, Италия и Финландия, са получили орден "Стара планина" първа степен от Плевнелиев.

Шестима са наградените с орден "Св. св. Кирил и Методий" за особени заслуги в областта на културата, изкуството и науката. Сред тях са проф. Елка Константинова, народната певица Янка Рупкина, кинооператорите Венец Димитров и Иван Варимезов, а също и президентът на Токийския университет проф. д-р Тацуро Мацумае.

За проявена саможертва и героизъм посмъртно е удостоен с орден "За храброст" I степен и Пламен Петков, спасил от удавяне 5-годишно британско момиченце.


Доста повърхностно е да се хващаме за бройката.
Да спрем политиканстването за момент и да анализираме всъщност кой е награден. Предполагам награждаването на посланиците при отпътувате им е рутинна дипломатическа практика. Ордените "Св. Кирил и Методии" също са дадени на заслужили хора, както младият мъж , който спади детето в Англия.

Единствените ми резерви са относно награждаването на екипажа, който превози ББ & Со до с. Бисер. Подозирам, че то цели да наблегне на този жертвоготовен акт на премиера.
14 Август 2012 14:08
Президентът който е избран от народа сам решава кого да награди. Българинът по презумция е мърморко и все не е доволен. Аз съм доволен от президента и съм гласувал за него. Който не е гласувал за него може да направи това на следващите избори. Ако не е доволен няма да гласува - какъв е проблема? Дренките още не могат да му простят че ги победи на изборите. Имайте малко доверие на народа бе хора! Образован,умерен,интелигентен,с бърз ум,с дар слово,богат,владеещ западни езици,женен с трима сина - какво повече да си пожелаем? Плевнелиев ще изкара и втори мандат. А на бас!!!


Фърсти само толкова ли ?

Мислех, че поне пропагандата ви е качествена, то посредствена работа ! И затова ви дават надница... че то гола вода ,бе.
14 Август 2012 14:36
Образован,умерен,интелигентен,с бърз ум,с дар слово,богат,владеещ западни езици,

Плевнелиев дрънка на кухо, Фърсте, говори едно и също и обикновено не е в час. Но съм съгласен, че медалите и ордените са за раздаване, само че нека си припомним колко врякаше герберастията по повод раздаваните медали от страна на Първанов. Крайно време е политиците /не само герберастите/ да се научат, че не се плюе там, където впоследствие ще ти се наложи да лижеш; кой ги биеше по главата да "атакуват" Първанов точно по този пункт? Глупави бяха, глупави си останаха /поне до момента/.
14 Август 2012 16:04
Ф666,благодаря ти че ме мултиплицираш - не ви ли правят инструктаж никога да не го правите? А,...тоя месец ще те удари балтията в хонорара. Учете се бе хора - не правете аматьорски грешки.
14 Август 2012 16:57
Дааа Фърсти е първия БОт ,който си призна ,че му плащат за всеки пост от централата на ГРОБ.

Честито ! Важното е да се бачка, нъл тъй Фърсти ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД