:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Автомобили

Вече и Пловдив си има автосалон

Коледното столично изложение ще бъде заместено от регионално в рамките на есенния панаир
Есенният пловдивски панаир тази година за първи път ще има солидна обособена автомобилна експозиция, наречена "Автосалон Пловдив 2002". Над 20 автомобилни марки ще разположат моделите по всички правила на изложбения жанр. Панаирното градче осигурява и достатъчно площ за специално аранжираните щандове - нещо, което е проблем в София и Варна. Входът за изложението ще е отделен от панаира, но ще се продават и комбинирани билети на цена 5 лв. Страстта на годината - томболите с награди, не е подминала и тракийското моторшоу. Големите печалби са два примамливи автомобила - "Сеат Ибиза" и "Тойота Ярис". Всеки ден първите десет дами, преминали през входа, ще получават комплекти луксозна козметика "Манхатън".

Съчетаването на промишлено изложение с обособен автомобилен акцент е български принос в световната панаирна промишленост, твърдят организаторите от "Експо Тийм". Ползата е комплексна. Посетителите на есенния панаир ще могат да се запознаят по-цялостно с един атрактивен дял от техническия прогрес, който носи и значителна консуматорска тръпка. Без автомобилите есенният панаир определено губеше от своята зрелищност и привлекателност. А изложителите могат да стигнат до директен контакт с голяма част от потенциалната си клиентела, тъй като промишленото изложение осигурява повишена концентрация на хората на бизнеса, не само искащи, но и можещи да си купят нова кола.

Списъкът на изложителите е почти пълен - по азбучен ред започва с "Алфа Ромео" и завършва с "Фолксваген". Представени са горе-долу толкова марки, колкото се събират и на големия софийски автосалон.

Всяко българско автошоу е съпътствано от интригата кой участва и кой отпада, която се поддържа открита до последния момент. От пловдивското например съвсем накрая отпадна "Рено", но големият отсъстващ ще е "Мерцедес". Присъстващите обаче са достатъчно много, за да осигурят едно пълноценно изложение. По щандовете ще има автомобили от всякакъв род и калибър - градски мъничета, многофункционални фургончета, широка гама компактни, семейни и луксозни машини.

В Пловдив ще има и една интересна премиера - радикално обновеният "Сааб 9-3" ще се изправи за първи път пред публиката именно тук. Тази машина е новост в световен мащаб, при това доста специфична, доколкото шведската фирма по принцип рядко прави премиери.

Организирането на тракийско автошоу е до известна степен изненада. И автомобилите не бяха подминати от вечния конфликт между София и Пловдив. Преди три години един опит за такова изложение доведе до разрив между шефовете на Пловдивския панаир и Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ). Тогава се стигна дори до една грозна сцена - бе организиран бойкот на една експозиция край Марица, която все пак се проведе, но с обидно слабо участие. По-късно автомобилните търговци постъпателно загърбваха и Есенния пловдивски панаир. Като основна причина за това най-често бяха изтъквани нереално високите цени, налагани от ръководството на Панаирното градче, но зад него прозираше и сблъсък на по-стратегически интереси. Автомобилите станаха най-ярката демонстрация на едно изместване на панаирния бизнес към столицата, където бе построена и модерна експозиционна зала, докато Панаирното градче край Марица опустяваше сред слухове за приватизационни скандали. Апогей на автомобилния отлив от Пловдив бе стигнат миналата година, когато и "Мерцедес" реши да се откаже от участие под тепетата и се присъедини към софийския автосалон. За класическата фирма това бе нещо болезнено, тъй като тя трябваше да се откаже от своя традиция. Колите на "Мерцедес Бенц" са присъствали на Пловдивския панаир неизменно от 50-те години насам - и във времена, когато на практика фирмата не е имала никакъв пазарен интерес от това. Сега пък класикът на автомобилите не бърза да се върне, за разлика от по-гъвкавите конкуренти.

Организирането на обособеното тракийско автоизложение е позитивен факт, най-малко защото свидетелства за преодоляването на един досаден конфликт, от който губеха и двете страни. То стана възможно както заради проявената взаимна отстъпчивост, така и поради нарасналия интерес на вносителите на автомобили към регионалните автосалони. По принцип те винаги се опасяват, че изложенията са излишни разходи. В началото на този месец подобна проява във Варна, обаче доведе до неочаквано добри продажби и това даде тласък на тракийското изложение. А за да се избегне претоварването на календара е било решено то да измести коледния автосалон в София. Така Пловдив може да се смята за победител в един епизод от дългогодишното съперничество.
406
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД