:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гигантски реактор за "ЛУКойл" натроши тротоарите в Бургас

Най-големият товар, преминавал някога у нас, се заснема от "Дискавъри"
СНИМКИ: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Реакторите бяха докарани от специализирания за извънгабаритни товари моторен кораб Jumbo Javelin.
Гигантски реактор за "ЛУКойл" натроши тротоарите в центъра на Бургас през почивните дни в уникална логистична операция, извършвана за първи път в България. Реакторът е най-тежкият товар, преминавал някога през страната - 1656 тона. Съоръжението е високо близо 9 м, широко над 6 и дълго 57 м. Самоходната платформа е с 240 гуми и се управлява дистанционно, а за да измине 20-те км от пристанището до новата рафинерия на "Нефтохим" й трябваха 24 часа. Операцията приключи вечерта в събота.

Въпреки че за защита бяха поставени листове легирана стомана, реакторът потроши плочките и бордюрите в града. Става дума за няколко десетки метра тротоари в центъра, уточни пред "Дарик" кметът Димитър Николов. Още в понеделник те ще бъдат възстановени от превозвача, увери той. Подготовката за транспорта на два реактора за новата рафинерия край Бургас тече близо една година. Дърветата по улиците са били окастрени, част от светофарите и тролейбусната мрежа - премахнати. Фирмата, която отговаря за логистиката, е внесла 500 000 лв. гаранция в общината за всеки от реакторите. Същата операция ще се повтори с втория реактор на 15 септември. След това превозвачът обещава до една седмица да възстанови движението на тролеите. Дотогава по техните линии ще се движат автобуси.

Въпреки че от съображения за сигурност маршрутът на платформата беше отцепен, десетки зрители се струпаха още по тъмно да следят пътя й. Тя се заснема и от екип на "Дискавъри".
 Уникалната операция привлече десетки зрители по улиците на Бургас.
 Платформата се движеше със скорост от 1 до 5 км/ч.
36
3423
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
09 Септември 2012 19:41

А за калдъръма... В Испания закачката към красива и нахакана жена на токчета е "Браво, сеньорита, и не спирайте! Чукайте плочките, общината ще плати ремонта!"
09 Септември 2012 20:14
И всичкото туй - през центъра на града (току-шо ремонтиран), вместо по обиколен път, за да излезе по-евтино на частната фирма ЛукОйл. Втори частен град. Ако им се наложи на Златевите, на по-следващото транспортиране може и част от града да съборят.
09 Септември 2012 20:31
Някой знае ли чие производство са тези реактори? Може да съм пропуснал, но в това, което прочетох никъде не срещнах информация за производителя.
09 Септември 2012 20:56
Светице,ако можеше по обиколен път,оттам щяха да минат.Тези транспортни операции са уникални,неслучайно дискавърито е там.
През 80-те години от Бургас до Димитровград бе превозена 500 тона колона за синтез на амоняк.Благодарение на нея направиха нов мост на Марица и поизправиха пътя до Бургас.А вдигането и беше страхотно шоу.А пък плочките ще ги направят.Това си влиза в цената на логистиката.
09 Септември 2012 21:03
Светице,
Не знам дали имаш понятие, що е това "Център на Бургас", но ако имаш дай една друга идея да се излезе от пинстанището му с такъв товар.
Тъй като съм убеден, че нямаш такава идея, мола задръж малко некомпетентата си плюнка.

Змей,
Някаде другаде четох, че въпросните реактори са произеведени в Южна Корея. Много е вероятно. Лук Ойл купува от там бая едрогоборитно оборудване.

Авторе,
Такова животно, като "нова рафинепия" на Лук Ойл - няма. Става дума, само, за нова инсталация а вторична преработка.
09 Септември 2012 21:49
Тук има видео как е станало
Натисни тук
09 Септември 2012 21:54
Въпреки че за защита бяха поставени листове легирана стомана, реакторът потроши плочките и бордюрите в града. Става дума за няколко десетки метра тротоари в центъра, уточни пред "Дарик" кметът Димитър Николов. Още в понеделник те ще бъдат възстановени от превозвача, увери той
А после Тиквон ще резне лентичката
09 Септември 2012 21:57
От клипчето - познай държавата по кадъра - на 2:26
09 Септември 2012 22:05
Това беше единствения път заради подлезите по Ботева.Предният път мина по Ботева, но тогава не беше толкова тежък.
09 Септември 2012 22:40
Св.София,просто няма друг път,по който съоръжението може да мине.Да тръгне по пътя за транспортиране на товари от пристанището не става,защото там има естакади,които са на по-малко от девет метра височина,да мине покрай гарата по бул."Иван Вазов" и по "Мария Луиза" също,защото така ще се блокира целия транспорт в града.Да не говорим,че нещата в статията пак са преувеличени и неточни.
1.Едва ли още от утре "Лукойл" ще започне да възстановява щетите,защото предстои транспортирането на второ такова съоръжение на 15.09 по същия път.
2.Не са натрошени всички тротоари,а част от тях.Всъщност,ремонтираните преди две-три години улици издържаха.Фира дадоха тротоарите по бул."Приморски" и то най-вече заради значителната разлика във височините в левия и десния край на пътя-около 5-10 см.Все пак за това огромно "нещо" този наклон е доста опасен-като нищо може да се търколи и да ти влезе в хола.
09 Септември 2012 22:49
Всъщност,реакторът тежи 1381 тона.Допълнителната тежест е от самата платформа, на която е транспортиран,но от вестника някой пак не си е написал домашното...
09 Септември 2012 23:07
Монтен, благодаря за клипчето! Много е красиво!
София, не се ядосвай - плочките не са проблем, ще ги оправят (да не споменавам за друго разбити плочки в Бургас, които от десетина години никой не се кани да оправи). Транспортирането на такова съоръжение е изключителна задача - инженерна, транспортна, творческа. Съжалявам, че не съм го видяла!

Друг е въпросът, че има съществуващи реактори, изградени на място. Вече това невъзможна задача за нас ли е?
10 Септември 2012 07:54
Светице,
Не знам дали имаш понятие, що е това "Център на Бургас", но ако имаш дай една друга идея да се излезе от пинстанището му с такъв товар.
Тъй като съм убеден, че нямаш такава идея, мола задръж малко некомпетентата си плюнка.


Ми да ти кажа, като пето поколение бургазлийка - имам понятие. Мога да ти го нарисувам даже. Ама не ми се занимава, пък и не ми е работа - на други им плащат за това. А ти да не би случайно да си "свързано лице" и да имаш "частен интерес", че така дръзко се хвърляш на амбразурата лукойлска. Или може би си от общинската администрация.
П.П. При предишното преминаване на "такъв товар" впрочем сами си признаха, че за по-евтино ще мине през центъра. Требе човек по-внимателничко да чете, па и да се позамислюва, преди да бълва толкоз публицистична страст във форумното пространство.
10 Септември 2012 08:07
bm1914ls
Много хубав стана центърът след ремонта, признателни сме на кмета, но питай нас - живеещите на и около ул. "Хр. Ботев", за какво всъщност идеше реч и как работеха въпросните наети лица - цяла зима основите на блоковете стояха открити и само след многократни настоявания дойдоха да си довършат (наложи се да довършваме довършеното после) работата, та всичката дъждовна и снежна вода отиде в основите и плъзна ужасяваща влага и до ден днешен (слагаха по плочка на ден и отиваха някъде). Пробиха мръсната канализация и един ден се въртяха около езерото да се чудят какво да правят - план в ръцете не видях. Зариваха изкопи и след ден пак ги отриваха - това на няколко пъти. Асфалта го полагаха, после рязаха, после пак полагаха, накрая го правиха наново - от многомесечните вибрации на валяците стени се напукаха... Как да е изтърпяхме оная зима - за пострадалите крайници, съсипаните обувки и останалите неудобства не говоря, щото стана по-хубаво, отколкото беше и за доброто на всички. Но сега заради благото на частен монополист, от порядките при който кадърните млади специалисти се разбягаха, а старите побързаха да се пенсионират и заради който дишаме отрови вместо въздух - сори.
10 Септември 2012 08:34
Светице,

Решила си да ми отговориш - имаш право.
Но да беше отговорила откаде да мине поне, в началото след ъгъла на "Булаир", като излезе това чудо от пристанището.
Но нема такова нещо, а отново плюнки. Този път по мен.
Не съм никакво подставено лице на ЛУКойл. Ад съм просто еднин възрастен пенсионер, чиято пенсия този месец закъсня с незнам колко дни.
Роден съм в Бургас на 200 м. от пристанището и съм си останал тук.
Ти ако си беше останала, щеше да си Света Анастасия да кажем , а не София.
10 Септември 2012 09:00
Извинявай, сбур70, не съм искала да те обидя, тонът и на двама ни беше прекалено емоционален. Не ме е еня нито за ЛукОйл, нито за съораженията му. (Друг е въпросът, повдигнат по-горе от Хексето - явно не може тук на място, ако не да се произведе, поне да се сглоби подобно съоражение).
Ядът ми иде от другаде:
1. Третират ни от Изток и от Запад като неоколониална държава - важен е съответният монополен интерес, а здраве, природа, инфраструктура и пр. на местните аборигени са без значение. Ти как би разтълкувал махането на кабели, кастренето на дървета, спирането на движение, разбиването на тротоари без притеснение дори заради удобството на частен чужд монополист? Дискавъри не е аргумент в случая - то и по Африка ходи да снима живота на туземците;
2. Което е по-важно, щом си бургазлия, знаеш, Бургас системно, вече много десетилетия, бива тровен от този завод. Близките ми, съседите ми, колегите ми си отиват от разни видове рак, независимо, че повечето нито са пушили, нито са злоупотребявали с алкохол, живели са природосъобразно и пр. Последно - леля ми, спортистка, непушачка (цялото семейство непушачи и трезвеници) и заможна жена - от саркома на белия дроб. Не съм чула обаче нито преди, нито сега да е имало "русенски" комитети, екогласности, зелени, резедави, даже отявлените русофоби, някой изобщо да е повдигнал въпроса в публичното пространство (една здравна министърка преди доста години единствено, но набързо я разкараха и от поста, а впоследствие и от НС). И това мълчание нито е случайно, нито е безкористно.
Затуй гюрултията около техническите съоражения на ЛукОйл ме дразни и ме кара да се чувствам една от аборигените ("местните", както се изразяват нашите джърналисти по петьоблъсковски).
10 Септември 2012 09:00
...
10 Септември 2012 09:10
А защо трябва да е толкова голям товарът? Не беше ли по-добре да е на по-малки части?
10 Септември 2012 09:14
Друг е въпросът, повдигнат по-горе от Хексето - явно не може тук на място, ако не да се произведе, поне да се сглоби подобно съоражение

То ако можеше да изобщо да бъдат сглобявани от отделни елементи, нямаше да произвеждат такива реактори като цялостен корпус.
Но, ако мога да цитирам форумеца Спас, въобще авиацията не е като писането по форумите.
10 Септември 2012 10:05
Дялани камъци по 1000 тона в БААЛБЕК Ливан са вграждани в стени. Кой ги е дялал и как са вдигани, че и намествани по ония времена след всемирния потоп, много преди Римската, Английската и Американската империи. Натисни тук
10 Септември 2012 10:29
Oraсle
въобще авиацията не е като писането по форумите

Това е особено очевидно от гюрултията на определени ор-к-и по форумите дори когато не става дума за авиация. Всъщност независимо за какво става дума.
10 Септември 2012 10:49
Смешен плач за тротоарни плочки.
10 Септември 2012 11:10
Zmeja
09 Септември 2012 20:31


Някой знае ли чие производство са тези реактори?

Италиянски са. 80% от оборудването е от италиянски фирми или минава през италиянски дистрибутори. От "голямата" инвестиция на Лукойл в Бълагрия я останат 1-2%, я не!
Корейска беше една колона, която мина по-рано.
Проклет да е Боко!
10 Септември 2012 11:22
Змей,
Aко се съди по първата снимка, явно реакторите са италиянски на фирмата "Belleli". Лукойл като световна транснационална компания работи с много машиностроителни фирми- европейски, руски и американски.
В "нета" има информация , че през 2007 Атоммаш-Енергомаш Волгодонск е спечелил търга за подобни съоръжения, но дали са подобни трябва да каже тесен специалист в тая област.
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
10 Септември 2012 11:49
Светице,
Като ще се извиняваме, да ти се извиня и аз , макар че моята емоция бе изразена само с думата "плюнка".
"Емоцията" ми дойде най-напред от заглавието и некомпетентността на автора, после от, пак некомпетентността на някои колеги във форума.
Ако обвинявам някого в некомпетентност, то е защото се смятам за компетентен по въпросите и за Нефтохим и за някои правила по транспорт на съоръжения. В конкретния случай и по Бургас и неговите улици.
Та подред :
1. В Нефтохим, са преминали 35 години от живота ми от които 31 в проктантската му органиация. Тоест това което имаше и има там е станало не без моето пряко или косвено участие. Че ни е тровил, тровил ни е, но виновни са политици и управници, а не работниците и служещите. Првите, обаче настройват другите граждани на Бургас против вторите които не са и най-малко виновни. Между другото мнозина от "еколозите" борци за чист Бургас са , ако не от ранга на виновните политици, то са тяхни подставени лица.
2. В България, както и в целия свят има закони и правила. Вярно е, че често се заобикалят , но не винаги ,а в този конкретен случай е така. Проекта за трандпортиране на съоръжението е съгласуван с местната управа по надлежния ред и дори е внесена гаранция за обещетение, ако не бъдат отстранени нанесените щети. Пише го и в статията. Ако си видяла съоръжението, или клипчето си видяла реламите на фирмата, коята е изпълнила логистиката на транспортирането. Не е българска. Чужденците спазват далеч по добре от нас законите.
3. Няма просто от каде другаде да мине, освен по този път, който дори е по дългия, а не най-краткия. Колегата Хекси-то не е прав, мокар че и други вече му го казаха.
Съоражението трябва да се докара на обекта цялото, а не да се прави там от частите му.

И на края : Тъй като се "познаваме" отдавна и много пъти са ми харвали паставете ти по други нетехнически теми бип ти препоръчал да не вземаш отношение по такива.
Още веднаж с уважение Sbur70
10 Септември 2012 11:56
А пък на мен си ми беше кеф!Иизсипах сд по тъмно на входа на пристанището.Полиция,паяци,татковци с деца,случайно заварени на място незаспивали младежи,бургаски чешити,пътници от междуградски автобуси,и НЕЩОТИЯТА,полазваща се от входа.Шарен свят,безспорно логистично предизвикателство,и всичко това на цената на едно по-ранно ставане.Мрънкала винаги ще има,пък Лулойл,макар и недолюбван в Бургас заслужава само адмирации.Някой да се сеща за подобна по мащаб външна инвестиция в държавата ни?Като не можем ние,естествено че го строи този,който може-в случая италианци.Фанриката ще си стои в Бургас и ще произвежда горива,от чиито акцизи ще се пълни бюджета.
10 Септември 2012 11:56
А пък на мен си ми беше кеф!Иизсипах сд по тъмно на входа на пристанището.Полиция,паяци,татковци с деца,случайно заварени на място незаспивали младежи,бургаски чешити,пътници от междуградски автобуси,и НЕЩОТИЯТА,полазваща се от входа.Шарен свят,безспорно логистично предизвикателство,и всичко това на цената на едно по-ранно ставане.Мрънкала винаги ще има,пък Лулойл,макар и недолюбван в Бургас заслужава само адмирации.Някой да се сеща за подобна по мащаб външна инвестиция в държавата ни?Като не можем ние,естествено че го строи този,който може-в случая италианци.Фанриката ще си стои в Бургас и ще произвежда горива,от чиито акцизи ще се пълни бюджета.
10 Септември 2012 11:59
Извинявам се за дублирането,ама сайта е различен под андроид,а пък фанрика да се чете фабрика
10 Септември 2012 12:01
Това е особено очевидно от гюрултията на определени...

Како, я се поогледай малко отстрани. Не се виждаш че си "на всяка манджа - мерудия". Не че кой знае какво, къде по-тежки случаи има, но на това отгоре си тръгнала да говориш за "гюрлутията на определени"...
10 Септември 2012 12:05
ЗИП-е,
Това не е онова ( от третия линк) защото е малко старичко
Погледни сам датата. "Твоите" реактори работят и не се разкарват по улиците а Бургас
10 Септември 2012 12:17
sbur-е, не разбирам за какво не съм права - аз не изказах никакво твърдение, а зададох въпрос - именно към разбиращи. Та всъщност искрено ми е интересно, ако можеш да ми отговориш.
10 Септември 2012 12:56
Средносписъчен състав на "Лукойл България"/Нефтофим Бургас/ около 3000 човека.Средна работна заплата над 2000 лв Това по официални данни- одиторен доклад. Т.е. всеки работещ в тази фирма със заплатата си може да издържа скромно семейство при българския стандарт в момента.Или 3000 семейства разчитат на тази фирма.
При тази икономическа немотия от работещи фирми, транспортирането на едни гигански съоръжения/реактори/означава реконструктия и бъдеще за живот на този комбинат.
А някои тук се тръшкат и жалеят за няколко изпотрошени тротоарни плочки при транспортирането на първото съоръжение. И не признават,че има предвидени пари/500000лв/ за възстановяване на щети при логистиката.
Важното е да намерим повод където да изпразним злъчния си мехур.
10 Септември 2012 15:11
Или 3000 семейства разчитат на тази фирма

Срещу вредите за здравето на останалите около 190 000 граждани.
10 Септември 2012 16:06
Танасе спомням си, кулата в Димитровград ,дигаха го с един Демаг, а ни две денонощия се изчанчихме от бач в химмаша ,да правим част от детйлите ,които някой беше решил че можем да ги направим в последния момент, щото нещо не пасвало и крана бил много скъп на ден,даже паскалев -партийния ни носеше кебапчета в цеха,щото и там спахме. Иначе си спомям и кораба(корабчето) Емона кога го закараха до яз.Кърджали
10 Септември 2012 18:58
Ми добре, тогава да питам знаещите - Така ли се правят тези неща по света?
11 Септември 2012 08:52
Змей, не се знае в коя държава е правен реактора. Но фирмата със сигурност е EXTERRAN. Поне това видях на клипа. Главният офис на ЕXTERRAN e в Тексас. Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД