:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В българския етнически модел зеят големи дупки

Някои от проблемите в отношенията между различните общности са обективна даденост, но за други отговорността е изцяло на държавата
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Съществуването в непосредствена близост на джамия, християнски храмове и синагога винаги се е изтъквало като уникално за българския етнически модел.
Българският етнически модел е сред големите гордости на обществото. Непрекъснато се изтъква как в центъра на София човек може да види православна и католическа църква до синагога и джамия. Нерядко се намира повод да се наблегне на факта, че етническите взаимоотношения у нас са доста по-различни от тези в някои наши западни съседи, където неотдавна се водеха войни. А една от най-популярните фрази на Васил Левски безспорно е онази за бъдещата ни държава, в която българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни.

Всичко това е неоспорим факт. Дори в държави от Западна Европа отделни общности понякога се стига до открити конфликти на етническа основа. От друга страна обаче, да се твърди, че етническата стабилност в България е постигната веднъж завинаги и няма предпоставки за проблеми в тази област,



ще е доста пресилено



И тази година с наближаването на 15 септември Българската православна църква повдигна темата за изучаване на вероучение в училищата. Държавната власт засега отказва да го въведе като задължителен предмет с аргумента, че образованието е светско. Но има и един по-сериозен въпрос - ако бъде въведено, как точно ще се изучава вероучение. Дали всяко дете трябва да изучава религия съобразно вярата, към която принадлежи неговото семейство, или всички деца заедно ще трябва да изучават всички религии. И в двата случая се крият подводни камъни, които трябва да се вземат предвид, ако се тръгне към определено решение. Ако всяко дете изучава своята си религия, това ще раздели децата на религиозен принцип още в най-ранна възраст, което едва ли е удачно. От друга страна, ако всички религии се учат заедно в общ предмет, възниква един много деликатен въпрос - как да се направи учебната програма така, че нито едно вероизповедание да не се чувства ощетено. Важно е дали и доколко при изработването на учебната програма за изучаването на религии ще залегне конституционният принцип, разширен и в закона за вероизповеданията, според който традиционно за България е източното православие. Проблемът с изучаването на религия в училищата продължава да стои открит и това е едно от големите несъвършенства на българския етнически модел.

Безспорно най-важният аспект на нашенския модел са отношенията между християните и мюсюлманите (българи и турци не е съвсем точно, тъй като, както е известно, има етнически българи мюсюлмани). Мюсюлманите у нас са едно особено малцинство, каквото няма в Европа. От една страна, те са традиционно население за България, а не хора, които са тук от две-три поколения, какъвто е случаят на Запад. Отношенията между християни и мюсюлмани у нас имат специфични исторически и политически усложнения. Защото едно е когато дадено малцинство винаги е било такова в рамките на някоя държава, и съвсем друго, когато това малцинство само допреди стотина години е управлявало тази държава. В този смисъл притесненията на християните са съвсем резонни. Да не забравяме, че съвременна Турция понякога с поведението си подклажда тези притеснения.

Съвсем наскоро изселнически организации в Турция за пореден път заявиха претенции за създаване на турско радио и телевизия у нас, за задължително изучаване на турски език в българските училища от децата, за които той е майчин и пр. Не може да се отрече, че тези изискания са напълно в съзвучие с конвенцията за правата на малцинствата, по която България е страна. Специфичните нашенски особености обаче



правят текстовете на конвенцията трудно приложими



И тази подробност също не работи в полза на тезата за съвършения български етнически модел.

Наближават избори и нищо чудно за пореден път и в тази кампания основният аргумент на ДПС за пред електората да бъде, че ако не гласуват за Ахмед Доган и компания, мюсюлманите са заплашени от нова смяна на имената, събаряне на джамии и т.н. В ДПС определено злоупотребяват с тези приказки. Да се твърди обаче, че възродителният процес е затворена страница за България, също е доста неточно. Неотдавна изселнически организации за пореден път повдигнаха темата за това, че нито един от виновниците за процеса не е осъден, а в архивите на различни институции част от мюсюлманите все още фигурират не с рождените си имена, а с онези, дадени им от комунистическата държава. И докато резервите на държавата по отношение на турско радио, телевизия и турски език в училищата биха могли да бъдат аргументирани с обективни причини, то подобно нехайство е непростимо и дори престъпно.

Взаимоотношенията между етносите винаги ще бъдат процес, а не установен веднъж завинаги модел. В България може би сме малко по-напред в развитието на този процес. Но излишното самохвалство и самоуспокояване би било голяма грешка.
21
3596
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
16 Септември 2012 19:50
Отношенията между християни и мюсюлмани у нас имат специфични исторически и политически усложнения...



Голяма каша ти е в главата, Обретенов. Та за туй ти се привиждат усложнения. Иначе хората си живеят нормално. Ака не им се месиха политиците и имаше работа за всички, щеше да е идеално.
16 Септември 2012 20:03
В статията - умишлено или не - е пропуснат най-важният проблем на етническия ни модел - отношението към циганите. Изселническите организации могат да си приказват каквото си искат (нали затова лидерите им получават заплати), но ние нямаме проблем с Европа заради мюсюлманите, а заради циганите. При това- доста сериозен.

Всъщност статията третира религиозния модел, понеже "мюсюлманин" (или християнин" не е етнос. Етносът има много други присъщи му черти освен религията - и те се изразяват в цялостната му ценностна система. Според написаното в статията излиза, че циганин-християнин и циганин-мюсюлманин са две противоположни страни на етническия модел, което просто не е вярно. Ние имаме проблем не с верската търпимост, а с отношението към света - и тук българи, турци, евреи, арменци и около 5-10% от циганите са от едната страна, а над 90% от циганите - от другата. Разделението не е по линията Христос ли е по-велик или Мохамед, а по това да ограбиш и убиеш някого престъпление ли е или геройска ("тарикатска" постъпка. С две думи - как трябва да си изкарваме парите.
Наскоро наши циганки-джебчийки бяха заловени в Лондон. Сред жертвите им имаше сляпа жена-инвалид. Какво общо има тук религията на крадлите (ако изобщо вярват в нещо)? Това е просто пълна липса на морал и отказ от дори от неписаните закони на обществото.

...И българи, и турци са настръхнали срещу циганите и вероятно това скоро ще взриви обществото ни. При това - без да се интересуват дали Асан вярва в Христос, Мохамед или Банго Васил. Те просто не искат да издържат повече Асан, докато той се чуди каква простотия да извърши.
На фона на всички икономически и социални проблеми у нас фокусирането върху религията ми се струва най-малкото изсмукано от пръстите. Все пак ние не се храним от политика, нали?
16 Септември 2012 20:31
Беззъбо нищоказване.. Да запълним с нещо вестника.
16 Септември 2012 20:46
Непрекъснато се изтъква как в центъра на София човек може да види православна и католическа църква до синагога и джамия.


Нещо повече - съвсем наблизо има румънска и руски църкви, улиците около историческата Сердика са пълни с разни араби, монголоиди и всякакви подобни.
Но заслугата на последната българска държава от 70 г. е НИКАКВА, даже напротив! Подмаменият от еврейско-съветските си съветници Тодор Христов Живков направи недопустима грешка с "възродителния процес", което му струваше изключително редкия шанс да се впише всред най-дълголетните диктатори. Но вероятно обективните процеси на Избухналата Демокрация щяха да доведат до подобен резултат - Божа работа!

*

Колегите по-горе правилно са отбелязали, че етнически и верски "модель" са съвсем различни неща...
16 Септември 2012 23:07
Гражданинът Обретенов, преди да седне да обяснява нещо на очевидно по-подготвените си читатели, трябва първо да си изясни понятията. Статията е толкова постна, че няма накъде.
Тимур и командосите,
16 Септември 2012 23:32
ЛО мили ,
Колко дълго ще нари4аме етни4ески , Етнополити4еският модел на прехода , нахлузен ни от времето на РанЪт и Гиньо Ганев ? Срамота е и артисва дори ...
17 Септември 2012 05:59
Българския етнически модел преди прехода си беше много наред. Прехода се оказа много сбъркан не само за етническия модел, а и за всичко останало.
17 Септември 2012 09:29
Какво пък го интересува някой етноса или религията на даден индивид? Докато на индивидуално ниво този интерес може да бъде продиктуван от чисто любопитство, като отношение на държавните органи - такива разделения въобще не могат да се правят. Все пак - няма как отношението към мюсюлманите да е по-различно от това към кабалистите, джедаите, античните македонци и не знам к'ви си. Затова трябва да се спре с тези глупости за етнически модел - защото на държавно ниво етнос не съществува, което трябва да важи и за религия. Това кой как се изживява - мюсюлманин, джедай, марсианец - си е изцяло негова работа.
17 Септември 2012 09:44
"ЕТНИЧЕСКИ МОДЕЛ" ПО БСП-АРСКИ
Ще коментирам статията на Л. Обретенов "Български етнически модел.." публикувана във в.СЕГА и БСПарския в." Поглед инфо". Статията е поредната "БСП толерантност", т.е конформизъм в духа на фурнаджиската (нагаждаческа) политика на БСП- верен съюз с ДПС и да не разсърди съседа си ( по ЖИВКОВСКИ старому)
БСП продължава да се изживява по почина на БКП в единствена партия= държава и да решава нейната нова външна и вътрешна политика, в духа на старата БКП политика. Е стига вече лизачество и кланяне до земи по китайски!
За да се справим с етническите ни проблеми и се въведе час по религия в училищата, е необходимо да има ЦЯЛОСТНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА. Как ще имат такава, след като вече 22 години в България няма държава, на нейно място има ПАРТИЯ, която се изживява в държава- всичко по старому, наследство от тоталитарната комунистическа държава, чието наследство БСП не е спирала да ни го налага.
Авторе, изучи опита на развитите европейски западни демокрации.
И в Лондон има поне 100 джамии и синагоги, съществуващи мирно до протестантската англикаанска църква. Въпросът, обаче , в Англия и другите западни страни не е в "толерантността", а е заровен другаде, практиката е друга, целите- също.
Всички западноевропейски страни(и забележете- и развити демокрации)държавата е обединена с традиционната религия с една единствена цел- да пази традициите и културата на обществото си, вградени в традиционната религия. За това там разните му секти, които подронват традиционната религия се държат от държавата под око и наблюдение. Единствено изключение прави Франция, но там корените на католичеството са дълбоко пуснати в традицията и културата на обществото им.
Часовете по религия са задължителни от 1 -ви до последен клас на средното училище, но там не се изучава чиста религия ,а само принципите на религиите, тяхната история, прави се сравнение между тях.
Религия там се проповядва само в църквите.
Православието е загубило извънредно много в 60- 100 години атеистичен комунистически период, в който бе тотално унищожено. Водеше се битка между две големи идеологии- комунистическата отричаща религията и самата религия. Но комунистическата победи, защото държеше държавната машина и с нейните лостове потискаше и унищожаваше църквата. За това кадри в църквата не се създадоха нови, виждаме какъв нисък интелектуален потенциал сега има в ръководството на БПЦ- повечето свещеници от висшия клир са се пригодили и усвоили мутренския манталитет на прехода ни.
Финландия е единствената западна страна с МОДЕРНО изучаване на православието в училищата, понеже има 6% православно население. И го е развила това до върхове. Защо не проучите опита на Финландия?
Да,много специфичен е нашенския етнически модел в отношенията между мюсюлмани и християни. Но, Обретенов, не виждате основното в него-АГРЕСИВНАТА ПОЛИТИКА НА СЪСЕДКА ТУРЦИЯ, чрез "троянския си кон ДПС" у нас- насадена от БСП в най -високите етажи на властта, да провежда политика на асимилация и турцизиране на мюсюлманите- с налагането им чрез лостовете на религията им-исляма да се самоопределят за ТУРЦИ, да налагат турския език като "техен" и така им променят етническото самосъзнание- градят турци-лоялни към Турция граждани, а не към България. А като знаем новата/стара и вечно агресивна политика на Турция "за възстановяване на границите на Османската империя в светска Турция"- картината заспива и не е в никакъв случай в български национален интерес. Особено като имаме такъв съсед- средновековен сатрап, живеещ още с мисленето си все в 17 век, нямащ нищо общо с принципите на европейската демокрация и демократична Европа, градящ пъклени планове към нас за териториално завладяване, този път в условията на 21 век не с военна сила, а с "мирна икономическа инвазия".
Не без известно е ,че Турция стои зад построените 1500 джамии в България с пари от ислямските страни в последните 22 години хаотичен безвластен преход, които водят единствена политика под диригентската палка на Турция( и ДПС) - на турцизиране на населението ни.
Да нямаш държавна политика срещу това е равносилно на самоубийство! Да водиш старата живкова политика( со кротце и со благо със съседа си) е също равносилно на самоубийство!
В последните 22 години хаотичен преход и липса на държава, Турция е насочила тази си политика към ЦИГАНИТЕ НИ- 300 000 български цигани вече се определят за "турци". Същата агресивна политика Турция има и към помаците ни. Нерде наш помак, нейде наш циганин, нерде турчин?
Защо наблюдаваме безразлично тези процеси и турцизиране на населението ни? Това не може да се нарече по никоя "харта за правата на човека"- "свободно определяне на етническото самосъзнание". Това е НАСИЛСТВЕНО внедрено, чрез лостовете на исляма и сменяне на етническото самосъзнание, което не е в изгода на националните интереси на България. И можем да го докажем на всеки международен съд- имаме наука, имаме безкрайно много исторически доказателства.
Партия като ДПС във всяка една западна европейска държава ще бъде изправена на съд и ликвидирана с лостовете на държавата, защото работи против националните интереси на държавата.
А имаме ли национален интерес от новини на турски език или изучаване на турски в средното училище? Не помага ли с това за турцизиране на населението ни? Не е ли това в изгода единствено на Турция и нейния "троянски кон" у нас-ДПС?
Спомнете си Германия, та Меркел отказа изучаването на турски език в германското средно училище за 5% натурални турци живеещи в Германия.
Въпрос е на ДЪРЖАВНА И НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА и особено ако тя бъде подкрепена от мнозинството население с лостовете на пряката демокрация( както Швейцария реши с референдум да забрани строителството на джамии) нито един международен съд не може да я отмени. Със същите лостове на националната държава, ние може да решим събарянето на всички джамии построени в България през прехода с "неизвестни капитали" и никой международен съд не може да се изправи срещу волята на народа ни.
Коментар на "Идея за България" ideyazabulgaria.org
Автор Дора Апостолова
17 Септември 2012 10:59
Православието е загубило извънредно много в 60- 100 години атеистичен комунистически период, в който бе тотално унищожено.
Абе не беше ли Народна Република България тази дето възстанови Българската Патриаршия?
17 Септември 2012 11:17
"Абе не беше ли Народна Република България тази дето възстанови Българската Патриаршия?"

Това ми звучи на поредния виц. Патриаршията ни винаги е съществувала непрекъснато от време от на Борис I до сега. Дори и в условия на робство и без държава, тя съществува ( неофициално) в (под) земята.
Комунистическия период не създаде нови кадри в БПЦ и за това сега сме свидетели на нейното жалко състояние, без интелектуален потенциал във висшия духовен клир, мутризирана от мутренския ни преход, стояща с мисленето и поведението си в 19 век, обърнала гръб към демокрацията и на проблемите на съвременото българско общество. Трандиционната религия е в основа на традициите и културата на обществото. Когато тя липсва сме свидетели на днешна България- потълана в бездуховност, пустош, развалина, чалгата и кича издигнати на най- висок духовен пиедестал.
17 Септември 2012 12:12
ideyazabulgaria от 17 Септември 2012 09:44 , ,
Конституцията на прехода ни , Мили , всичко останало , което налага нейното Практическо налагане и скрепване в системата на общият ни живот в модерно Общество . Все още и сами сме твърде опасни за общото ни , просто казано , неубедителни държавотворци . Докато други , търпеливо чакат да се възползват...
17 Септември 2012 12:43
Това ми звучи на поредния виц. Патриаршията ни винаги е съществувала непрекъснато от време от на Борис I до сега. Дори и в условия на робство и без държава, тя съществува ( неофициално) в (под) земята.
Това е според теб. Но според фактологията е друго. Ето ти и снимки от "вица", понеже явно четенето не ти е силната страна: Натисни тук То не си само ти виновен де - то образованието ни в днешно време е едно такова никакво...
17 Септември 2012 13:04
Л.О. ти недей ни праща по сукаците да гоним Михаля. Тя, дупката дето зее в тая държава се нарича Съдебна система. Всичко останало е бля,бля!
17 Септември 2012 13:39
"Патриаршията ни винаги е съществувала непрекъснато от време от на Борис I до сега. Дори и в условия на робство и без държава, тя съществува ( неофициално) в (под) земята."
Не е точно така... Справка сайта на БПЦ.
"Българска Патриаршия е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква... Българска Патриаршия е Поместна автокефална църква... Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима... Така на 10 май 1953 г. БПЦ официално е провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил. Той се явява макар и непряк приемник на Търновския патриарх св. Евтимий, последния български патриарх до началото на турското робство..."
17 Септември 2012 13:39
Патриаршията ни винаги е съществувала непрекъснато от време от на Борис I до сега. Дори и в условия на робство и без държава, тя съществува ( неофициално) в (под) земята.

Дорче, я кажи името на поне един патриарх, да речем, от ХVІІ в. Подземен.
17 Септември 2012 13:43
"Патриаршията ни винаги е съществувала непрекъснато от време от на Борис I ..."
Не е точно така... Справка сайта на БПЦ.
"След успешната битка при река Ахелой (20 август 917 г.) княз Симеон се провъзгласява за “цар на българи и ромеи”. Според тогавашните разбирания положението на Църквата трябва да отговаря на високото достойнство на българската държава. В самата Византия е създадена теорията за тясна връзка между царство и патриаршия (“Imperium sine patriarcha non staret” - “Царство без патриарх не бива”. По силата на това правило, отразено в много паметници от Средновековието, към 919 г. на Църковно-народен събор официално е провъзгласена църковната автокефалия и българският архиепископ получава титлата патриарх. През октомври 927 г. е сключен българо-византийски мирен договор, съгласно клаузите на който се признава титлата “basileus” на цар Петър I, който влиза в роднински връзки с византийския императорски двор. В т. нар. Списък на Дюканж (каталог на епископите, съставен от Du Cange) четем: “Дамян в Дръстър, сега наречен Дристра. При него и България беше почетена за автокефална."
17 Септември 2012 13:50
"Патриаршията ни винаги е съществувала непрекъснато..."

...и още:
"През 1186 г. при възстановяването на българската държава братята Асен и Петър отхвърлят духовната власт на Охридската архиепископия и Константинополската патриаршия и учредяват нов църковен център в столицата Търново. Това е автокефалната Търновска архиепископия начело с архиепископ Василий. В резултат на преговорите между цар Калоян (1197-1207 г.) и Римската курия през есента на 1204 г. на българския владетел е призната титлата “крал” и правото да сече монети; а на Василий е дадена титлата “архиепископ на Търново и примас на цяла България и Влахия”. Според папата титлата “примас” е равнозначна на патриарх. В началото на ноември 1204 г. е извършена тържествената коронация на Калоян за крал и на Василий за примас."... също и: "Официалното и каноничното признаване на патриаршеското достойнство на БПЦ става през 1235 г. при царуването на Иван Асен II на голям църковен събор в град Лампсак на Дарданелите, Мала Азия, със съгласието на Никейския патриарх Герман II и останалите четирима източни патриарси. За пръв Търновски патриарх е провъзгласен българският духовник Йоаким I."
17 Септември 2012 15:58
Това е според теб. Но според фактологията е друго. Ето ти и снимки от "вица", понеже явно четенето не ти е силната страна

Добре прошнуровани излъскани, докарани снимки измътени в пропагандната машина на комунистическата държава и нейния АОНСУ, нагласено за пред света. Действително, свещениците добре бяха чукани отзад и отгоре по главите... Марш в строя! Ни наляво, нито на дясно. Ако кривнеш повече от сантиметър, ще те наблъскат в пандиза, или ще те направят "сътрудник на ДС". Всичко ставаше с благословията на Политбюро и Първия.
За разлика от теб аз мога да мисля, не само да гледам снимчици.
И за конституцията не си ясен. Конституцията ни от 1990 г е правена по тертипа на конституцията от 1982 г. с демокрация на приказки, а в действителност не бе внедрено в нея нито едно от правилата на съвременната правова/ демократична европейска държава. Тя стана причината да спре развитието на демокрацията ни в зародиш, целия преход да се изроди в мутренски , в основата е на разграбването на собствеността и ликвидирането на държавата през прехода. За това наричаме прехода ни "посттоталитарен" и конституцията ни "посттоталитарна".
Абе, седя и се чудя, как в година 2012 г може да има" интелигенти" с мислене, застинало във време ОНО ?!
17 Септември 2012 18:03
The Bulgarian Lion17 Септември 2012 05:59

Българския етнически модел преди прехода си беше много наред. Прехода се оказа много сбъркан не само за етническия модел, а и за всичко останало
------------------------------------------------------------------------

Няма вече бълг. етнически модел, има само "Интересът клати феса"! Боко се мазни на "турците" , за да гласуват за него. На Ердоган пък се мазни, надявайки се на разни благини, ама няма да го огрее. Знае се, че турската дипломация е най-добрата в света, тоест най-префинено лицемерната. И го "работят" Боко, и му гъделичкат егото... Къв ти модел! То няма единна политика, единна външнополитическа линия, както и вътрешнополитическа! Боко смята, че държавата си се ръководи лесно, натискаш копчетата...
18 Септември 2012 08:51
Тя, дупката дето зее в тая държава се нарича Съдебна система. Всичко останало е бля,бля!

Абсолютно точно!
На това мнение са ВСИЧКИ в България и в ЕС и по Света!
Изключая едно неморално алчно октоподче в съдебната система
и едно крадливо октоподче извън нея...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД