:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР шефът пак проточи процеса, по който е подсъдим за клевета

Мирослава Тодорова
Вътрешният министър Цветан Цветанов и защитата му успяха за втори път за отложат и проточат във времето изхода от съдебния процес, по който той е подсъдим за клевета. Делото се води от председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни от Софийския градски съд (СГС).

На вчерашното заседание адвокат Десислава Добрева, която представлява Цветанов, поиска Районният съд в Пловдив да й даде удостоверение, с което да получи от СГС справка за забавените мотиви по дела на съдия Тодорова за периода от 2004 до 2012 г. Юристката настоя да бъде изискана справка и по наказателно дело 328 от 2008 г. с подсъдим Васил Маникатов, за да се види кога е произнесена присъдата и кога съдия Тодорова е написала мотивите към нея.

Адвокатите на Мирослава Тодорова оспориха, че това няма никакво значение и отношение към делото. Те припомниха, че става дума за дело за клевета, което се води срещу вътрешния министър за негови изявления, направени от телевизионния екран. Конкретният повод за иска е интервю на вътрешния министър, в което той обвини Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Маникатов. В жалбата си Тодорова твърди, че Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства както за работата й като съдия, така и за дейността й като председател на Съюза на съдиите.

"Този период (2004-2012 г.) е измислен от защитата, той не фигурира в изказването на Цветанов. Означава ли това, че вие ще уважите всеки друг период, посочен от колегата? На подсъдимия трябва да е ясно, че ако иска да се оневини, трябва да докаже твърдението си", посочи адвокатът на Тодорова Даниела Доковска. Тя остро възрази и срещу отказа на Пловдивския районен съд да приложи като доказателство по делото копие от интервю на премиера Бойко Борисов пред в. "Капитал", в което той заявява, че е предложил на вътрешния министър да се извини на Тодорова.

Въпреки възраженията съдията по делото Екатерина Роглекова допусна искането на адвоката на министъра с обяснението, че "право на защитата е да се организира така, както намери за добре". Така делото беше отложено за втори път. Предишния път това стана, след като експерт обяви за негоден предоставения му запис от телевизионната изява на Цветанов. Вчера вещото лице все пак даде експертно заключение за автентичност на интервюто. Делото ще продължи на 18 октомври.

17
1971
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Септември 2012 00:04
Делото на съдийката М. Тодорова срещу Цв. Цветанов за Клевета трябва да се протака(или, поне, Мотивите към присъдата) толкова години, колкото тази съдийка е протакала делата( Мотивите), които е решавала, като съдия- и за което е била "наклеветена" от Цв. Цветанов! КАЗАХ!

19 Септември 2012 00:10
Параграфе,
това, което го казваш, е лишено от здрав разум. Ако имаше такава зависимост, не трябва ли въобще да не свършва това дело? А пък в морален смисъл въобще няма логика.
19 Септември 2012 00:20
/:/ ""Този период (2004-2012 г.) е измислен от защитата, той не фигурира в изказването на Цветанов. Означава ли това, че вие ще уважите всеки друг период, посочен от колегата? На подсъдимия трябва да е ясно, че ако иска да се оневини, трябва да докаже твърдението си", посочи адвокатът на Тодорова Даниела Доковска.
...............................................................................
НЕ мога да повярвам на очите си!!!
Това да го е казала известната адвокатка Даниела Доковска- защитник на съдия М. Тодорова?!
СРАМ и ПОЗОР!
Или, просто, адвокатски йезуитщини(което си е пак срам и позор)?!
Справка:
НАКАЗАТЕЛНО ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
...
Тежест на доказването
Чл. 103. (1) Тежестта да се докаже обвинението по дела от общ характер лежи върху прокурора и разследващите органи, а по дела, образувани по тъжба на пострадалия - върху частния тъжител.
(2) Обвиняемият не е длъжен да доказва, че е невинен.
(3) Не може да се правят изводи във вреда на обвиняемия, поради това, че не е дал или отказва да даде обяснения или не е доказал възраженията си.
........
А делата за "Клевета"/Обида"- каквото е въпросното дело на съдия М. Тодорова срещу министър Цветанов сега!- са от т.нар. Частен характер и се образуват САМО по Тъжба на пострадалия! Справка: чл. 161 НК, във връзка с чл.чл. 146-148 "а" от НК

19 Септември 2012 00:24
Някой знае ли каква точно е била репликата на Цветанов? И в какво точно е обвинил Тодорова - че бави дела или че е свързана с организираната престъпност?
Защото защитатата може да изгради следната теза: Цветанов е "наклеветил" Тодорова, че бави дела. А после е изказал мнение, че забавените дела по принцип обслужват престъпността. Първото (за бавенето на делата) трябва да се докаже, а второто няма връзка с делото - всеки има право на мнение. В такъв случай лесно ще се докаже, че Тодорова е бавела дела и Цветанов ще бъде невинен.
Ако обаче той директно е обвинил съдийката във връзки с престъпността, тогава ще трябва да докаже това си твърдение, без значение дали тя бави дела. Дори да е вярно, едва ли ще успее да го докаже и ще бъде осъден.
Така че всички тези искания за справки, експертизи и т. н. са глупости. Трябва да се види какво точно е казал Цветанов и как съдът ще разтълкува думите му - т. е. в какво точно е обвинил Тодорова.
19 Септември 2012 00:29
ВАСИК,
Уточнявам: предложението ми да бъдат забавени Мотивите към присъдата по делото, което съдия М. Тодорова води срещу министър Цветанов за "Клевета"(че е бавила Мотиви към нейни дела и присъди!!!) важи само в случай, че Съдът признае министър Цветанов за НЕвинен! В такъв случай съдийката М. Тодорова НЯМА да може да обжалва тази присъда на Съда, тъй като тя(присъдата) НЕ е годна за обжалване, ако липсват Мотиви към нея!
Ти к`во лошо виждаш в това, съдийката М. Тодорова да получи такова "правосъдие", каквото тя е раздавала, като съдийка?! А?!
19 Септември 2012 00:37
Цв. Цветанов: ""... Не се чувствам виновен за това, което съм казал. Винаги, когато съм говорил за съдебната система, съм давал конкретни примери с конкретни съдебни решения. Никога не съм обвинявал някого в обслужване на организираната престъпност, но съм казвал, че за мен е непрофесионално да имаш забавяне на дела с месеци, години и когато отиде на по-горна инстанция, да бъде прекратено даденото дело поради изтекла давност, защото това е отказ от правораздаване", коментира Цветан Цветанов.



19 Септември 2012 04:24
За Янето не съм изненадан, ама
paragraph39


да стане най-върл защитник на герберастията, не съм очаквал.
19 Септември 2012 05:00
paragraph39 Под тая статия няма да видим адвоката на мафията жана дарк
19 Септември 2012 09:44
Я да почна и аз като Параграфа

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Та кой казваш Параграфе, трябва да доказва?
19 Септември 2012 09:55
адвоката на мафията жана дарк

Моля? Опитай пак да помислиш, може пък да се получи.
19 Септември 2012 10:22
"председателя, която ВСС уволни от СГС"
19 Септември 2012 11:01
Моля? Опитай пак да помислиш, може пък да се получи.

Това нещо като адвокатстване на адвокати ли се явява?
19 Септември 2012 11:05
Ъхъ, първа производна
19 Септември 2012 12:27
WEED 361,
/:/"...2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Та кой казваш Параграфе, трябва да доказва?
.............................................................................
Казано е: "Недей да учиш баща си как се правят деца!"...
Първи чети ВНИМАТЕЛНО, а чак след това пиши опонентизми!
Казано е в НК(цитираната от теб алинея), че " Деецът не се наказва, ако се докаже истинността...", а НЕ "Деецът не се наказва, ако ТОЙ докаже истинността..."!
Прочети внимателно чл. 103 от НПК(постнал съм го по-горе), в който е казано пределно ясно кой трябва да доказва по дела от частен характер(по Тъжба на пострадалия)- доказва Обвинителят(Тъжителят) по делото!!! А, Принципът в Наказателното право при Демокрацията е: "Всеки е невинен- до доказване на противното в Съд!"
Проблемът ти е, май, че НЕ правиш разлика между "обвиняване" пред аудитория в кафенето или на улицата или в медиите, и Обвиняване в юридически смисъл(пред Съд)!
В казуса, Цв. Цветанов може и да е "обвинил"(в кафене, на улицата или в медии) М. Тодорова в извършване на някакво престъпно деяние, но М. Тодорова е ОБВИНИЛА Цв. Цветанов пред Съд в престъплението "Клевета"! За Наказателното право М. Тодорова е "Обвинител", а НЕ Цв. Цветанов!!!
Ерго, "юридическата Обвинителка"("Тъжителката" М. Тодорова, а НЕ неюридическият "обвинител"(но "юридически Обвиняем"!)- Цветанов, трябва да доказва(чл. 103 НПК) и докаже(в Съда!), че Цв. Цветанов й е приписал извършване на престъпление!
Схвана ли?!
19 Септември 2012 12:45
ENGELS,
/:/ "За Янето не съм изненадан, ама paragraph39 да стане най-върл защитник на герберастията, не съм очаквал."
.............................................................................
В голяма ГРЕШКА си!
НЕ защитавам "герберастията", а Принципа при Демокрацията, че "Всеки е невинен- до доказване на противното в Съд!", както и демократичния Принчип, че "В Съда доказва този, който обвинява пред Съда!"!
НЕ може- морално НЕчистоплътно е!- изявена адвокатка(защитничката на съдийката М. Тодорова) йезуитски да твърди на всеслушание, че Цв. Цветанов трябвало да докаже в Съда истинността на твърденията си относно съдийката М. Тодорова и забавените й дела! И то при положение, че НЕ Цв. Цветанов, а съдийката М. Тодорова е Обвинител/Тъжител/ в Съда по заведеното от нея дело от Частен характер(за "Клевета" срещу Цветанов!
В този смисъл, в този казус, "защитавам" Цв. Цветанов- но НЕ защото е гербер и вицепремиер и министър на МВР в Правителството на ГЕРБ, а защото НЕкоректно, НЕзаконно и НЕморално изявени адвокатка и съдийка искат задължително(!) и на всеслушание от него нещо, което, по закон, той НЕ е длъжен да дава и да прави- което искане си е чиста проба Манипулиране на общественото мнение! Дори и омразните ми политически Ив. Костов или Симеон Кобургготски бих защитавал в същия казус- защото мразя Манипулациите и обичам да ДЕманипулирам!
Схвана ли?!
19 Септември 2012 13:00
Цветанов е обвинил публично Тодорова, че върши услуги на мафията. Кажи Параграфе кой трябва да докаже това твърдение?
19 Септември 2012 14:38
че Цв. Цветанов трябвало да докаже в Съда истинността на твърденията си относно съдийката М. Тодорова и забавените й дела!
Схвана ли?!

ПАРА, схванах, че не си схванал за какво се води делото. Не е за забавените дела, а за обслужване на мафията (по Цвъцко). Дано правиш разлика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД