:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавна комисия заплаши със съд 4 банки за ощетяване на клиентите

За първи път институция атакува разорителните наказателни лихви по просрочени заеми


Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправи вчера последно предупреждение на 4 банки, които упорито отказват да поправят нередности при отпускането на заеми, с които ощетяват своите клиенти. Ако до 10 октомври те не се съобразят с препоръките, комисията ще заведе срещу тях иск, съобщи председателят на КЗП Веселин Златев.

Комисията от месеци проверява общите условия и договорите на 25 банки, които бяха получили наставления как да се поправят. Само една от тях бе перфектна, обясни Златев.

Наред с основните упреци на заемополучатели срещу банки, с които КЗП е засипана (главно заради неясни клаузи, липса на уведомяване и необяснимо вдигане на лихви), сега за първи път държавен орган откроява проблема с наказателните лихви за просрочия. Според шефа на ЗКП, който е юрист, определянето на лихвите за забава при просрочени вноски досега не е било съобразено със съществуващата нормативна уредба. "Така например върху непогасените в срок суми за времето на забавянето се начисляваше обезщетение в размер на договорената лихва плюс надбавка от 10% годишно", посочи Златев. Според него по закон лихвата по просрочени кредити трябва да е максимум размера на основния лихвен процент на БНБ плюс 10%, а когато е по-висока, банката е в нарушение. За сравнение - договорената лихва по потребителски заеми в момента се движи между 8-15%, а основният лихвен процент на БНБ е 0.14%.

Банките масово са допускали вдигане на лихвите по потребителски и ипотечни заеми по неясни критерии, показва анализът на комисията. Често в "Общи условия" не са изброени всички обстоятелства, при които те имат право да поискат предсрочно връщане на кредит. Субективното определяне на размера на допълнителни обезпечения по вече договорени кредити е друга група клаузи, нарушаващи правата на потребителите. Например заради даден жилищен заем е ипотекиран определен имот, но след известно време банката решава, че цената на имота е паднала и иска нови обезпечения. Някои банки са допускали едностранно изменение на вече сключени договори по "непредвидени основания", т.е. по усмотрение на дадената банка - което обикновено също е в ущърб на потребителя.

Едно, две или повече от посочените нарушения на правата на заемополучателите са констатирани при 25 от банките у нас. Само една банка се е оказала изрядна, 21 трезора вече са направили съответните корекции в "Общите условия", а 4 са поискали отсрочка.

Коригираните клаузи в договорите за заеми ще важат както за отпусканите в бъдеще, така и за съществуващите кредити. Ако обаче кредитополучател, който вече е върнал заема си, прецени, че неправомерно е плащал по-високи лихви, може да заведе дело срещу съответната банка, уточниха от комисията.

КЗП обаче не съобщи кои банки са имали най-много нарушения, позовавайки се на "търговска тайна". Не беше назована и изправната банка, за да "не получи конкурентни предимства пред другите". В случай че получилите отсрочка 4 банки не изпълнят препоръките, КЗП ще заведе иск за "нищожност" на неравноправните спрямо потребителите клаузи в договорите им и чак тогава обществеността може да разбере за кои финансови институции става въпрос.

В момента комисията проверява и небанковите финансови институции. В техните общи условия също има неравноправни клаузи, които изискват от получателя да плаща неясни суми за погасяване на заема. Има и клаузи, които задължават потребителите да плащат голям брой неустойки, които могат да достигнат до 50% от стойността на договора.

Финансови къщи искали от потребители да предоставят документи, свързани с договори с други кредитори, което е неравноправна клауза. "Никой не дължи отчет никому, особено на една небанкова финансова институция, от която е изтеглил примерно 1000 или 2000 лв. заем", обясни Златев.



Примирение

"Юристите на банките са се запознали с препоръките на КЗП и както е видно, в по-голямата си част те вече са изпълнени", коментира за "Сега" Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. По думите му "финансовите институции като цяло се стремят към честни отношения с клиентите и нямат интерес да ги подвеждат и лъжат, защото в противен случай даденият клиент не би се върнал отново в същата банка. Но никоя система не е съвършена. Така че и в областта на договорите при банковото кредитиране би могло да има подобрения, каквито и направихме." На въпрос очаква ли да бъдат заведени дела от граждани заради несъразмерно високи лихви по заеми Хампарцумян каза: "Не мога да прогнозирам това. Обаче опитът досега показва, че такива дела обикновено се печелят от банките".



30
6556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
26 Септември 2012 20:02
Има ги, ама не се знае кои са. И защо е цялата статия
26 Септември 2012 20:12
Както винаги, Ловец. Цяла статия как някой, някога, някакси ощетявал хората. Конкретиката обаче не ни е положено да научим.
То ясно, че КЗП ще клекне пред банките, както винаги досега, ама дано някой запознат "се изтърве" за конкретните 4 банки.
26 Септември 2012 20:17
По-добре да се изтърве някой за единствената изправна банка. Та ако ще и цветелинината да е.
26 Септември 2012 20:37
Има една банка, чиято централа не е ж София,и едно незначително англииско списание я избра за банка на годината . Аз бих заложил за нея.
26 Септември 2012 20:42
Доколкото съм в час, става въпрос за гръцките филиали тук
26 Септември 2012 20:43
Гръцките са некоректните. Аз пиша за изрядната банка.
26 Септември 2012 20:46
Не беше назована и изправната банка, за да "не получи конкурентни предимства пред другите".
26 Септември 2012 21:30
Поредното насърчаване на идиотизма на . Понеже последните не знаят да четат договори преди да ги подписват, държавата трябва да се занимава с това за сметка на всички останали.
26 Септември 2012 21:38
Всъщност, браво ! Твърде много измамници и мошеници има в " банките"
26 Септември 2012 22:10
Добре де!
Защо в България всичко е с недомлъвки?
Като кажеш “А“, кажи и “Б“.
Кои са тези банки?
Назовете имената им.
Какво толкова? ...тайни имали, мушмули имали ...

26 Септември 2012 22:35
Над 90% от банките в България са чужди банки.Те изнасят над 500 милиона печалба формирана от такси основно и по малко от лихви .Те реално не правят инвестиции разбирай (спекула) те чисто просто изсмукват формираният националният капитал наред със ЕРП-тата ,Чуждите Хранителни вериги ,Лукойл,ТЕЦ-3 американски гавази и разни концесионери ,наши и чужди гости....
Банката реално пари не дава ,тя просто създава едни електронни пари (с разрешението на БНБ) при обещанието на един балък да плати главницата + лихвите +таксите ,при лихвен процент нямащ нищо общо с този на БНБ.
Е те това е дистанционно да те владеят ....
26 Септември 2012 22:43
И все пак, коректната банка е само една, и тя е доказана.
27 Септември 2012 00:22
КЗП обаче не съобщи кои банки са имали най-много нарушения, позовавайки се на "търговска тайна". Не беше назована и изправната банка, за да "не получи конкурентни предимства пред другите"

Серемстата на таквиз КЗП, омбудсмани и них подобни!
27 Септември 2012 06:32
Последно предупреждение...
Свършва страницата.
Обръщат я и започват с нови предупреждения...
А би трябвало банките да бъдат ударени през кунките, както викаше баба ми.
Но – смятам, че това е лека игричка. Идат избори, нужни са пари, а спонсорите си човек не бие през ръцете. Дори напротив – колкото повече приберат от гражданите, толкова повече ще има за марионетките в партиите.
И тук няма деление по партии – всичките са наеднио.
------------------------------
Блогът на Генек
27 Септември 2012 08:11
Е, крайно време беше да ги подхванат - остава да видим резултати...
Алчността на банките трябва да се ограничи законово - със Закон за максимално разрешена лихва - до 6-7%...
27 Септември 2012 08:23
Да не говорим за мошенниците от така наречените фирми за брзи кредити.Този който им е издал лиценз за такава дейност трябва да бъде линчуван.
27 Септември 2012 09:24
Колкото по-голям е риска, толкова по-висока е премията, а от там - и лихвата.
Това е нормална практика, няма проблеми с нея.
Проблема е че се променят параметри на кредита СЛЕД като е усвоен, при това ако не си съгласен с новите - без да се дава гратисен срок за погасяването му и без да се връщат вече взетите такси за обслужване.
27 Септември 2012 09:30
След като комисията се нарича "за защита на потребителите", то именно за тяхната защита трябва да обяви публично кои са коректните и кои - некоректните банки.
27 Септември 2012 09:34
Под тази статия днес да очакваме безброй нови никове, бранещи с нокти и зъби родните ни банки.
Обиктонето това са банкови служители, работното им време вече започна, сега ще отметнат първите клиенти и веднага влизат във форума на СЕГА.
27 Септември 2012 09:35
Пак криворазбрана конфиденциалност...
После какъв да е стимула на нарушителите да се поправят и на изрядния да е изряден, като никой не ги казва кои са.
Нали сте медия и сте длъжни да информирате. Я ги изтипосайте тези банки да се пържат в собствен сос. Кажете и коя е изрядната, колкото повече клиенти отмъкне от некоректните, толкова по-добре за всички.
Нали уж браните интересите на потребителите. На практика излиза точно обратното...
27 Септември 2012 09:47
Едната от нередовните банки е тази на Лапарцумян - Уникредит, другите май са Пощенска Банка и Пиреус срещу, които има спечелени дела, независимо какво казва лъжльото Левон . Четвъртата не знам. Натисни тук
Коя е изрядната обаче не се знае. Ако искат да ги накаже КЗП (което въобще не ми се вярва) само трябва да ги обяви и хората ще ги накажат по-жестоко от някоя и друга глоба от по 1000 лв.
27 Септември 2012 09:59
КЗП обаче не съобщи кои банки са имали най-много нарушения, позовавайки се на "търговска тайна". Не беше назована и изправната банка, за да "не получи конкурентни предимства пред другите".

И защо да е търговска тайна резултата от официална проверка на общи условия, достъпни за всеки клиент?
И Защо да не получи конкурентно предимство по-добрата банка?Нали това е конкуренцията-по-добрият да победи?
27 Септември 2012 10:01
по писанията на АЕКС излиза че е бившата експрес банк варна ,сега сосиете генерал, напълно възможно е , поначало обслужва служителите на МВРиДАНС, от там им минаваха заплатите,сега не знам кой ги обслужва.това го знам от един състудент който случайно го засякох в бирарията на парка заимов(2009) и като се разприказвахме кой какво прави ,деца,жени и т.н се оказа че постъпил в НСС сега ДАНС и се беше похвалил че си е е бекупил нова октавия със заем от банката , като обясни че том му превеждат заплатата,та било изгодно.
27 Септември 2012 14:52
Според него по закон лихвата по просрочени кредити трябва да е максимум размера на основния лихвен процент на БНБ плюс 10%, а когато е по-висока, банката е в нарушение.
------------------------------
Ако цитатът в статията не е сбъркан, тоя е невеж малоумник, нама смисъл да се чете останалото.

27 Септември 2012 18:21
Де да бяха само банките не както трябва.Ами вижте това писмо до тази прословута Комисия, която също така е пропуснала да сложи филтър във формата со на жалба, о и по този начин е възпряла възможността на жалващият се да се оплаче на тази комисия по интернет. И те като далавераджиите от мобилните оператори си крият имейлите.Да си ходят че нищо не вършат по моему, след като допускат гражданите да бъдат ощетявани от подобни трикове. Следа писмото им по ИНтернек което се изпрати по обикновена интернет поща, защото не може да се попълнят всимчките реквизити- няма адрес посочен нийде за тези от Мтел.
Днес 27.09.2012 имах около 1,70 лева налични по ваучера на телефона ми. Закупих карта за 6 лева с номер 11479707651308.добавих тези нови шест лева към сметката, за да говоря. Тъй като има опция по телефона за ограничаване на времето за говорене, приех да огранича изходящите днес разговори до 3 минути най-много.Проведох общо шест разговора, като един от разговорите номерът не отговори, но имаше набиране на телефона му. При всичките шест разговора нито веднъж разговорът не беше прекъсван поради това, че са изтекли трите минути.А имам разговори по около минута-три броя. В крайна сметка, от наличните общо 7 лева и нещо останаха едва 2,70 лева. А това ме навежда на мисълта, че макар и да се прекъсва разговора преди изтичането на фиксираните три минути продължителност, компютърът на фирмата им отчита трите минути, макар и да съм спрял разговора преди изтичането на тези три минути. Не мога да си обясня този бърз спад на заложените седем лева общо, освен по този начин-че допускат далавера с броенето на минутите.
Иначе всяк8а минута разговор се таксува по 39 стотинки. За 5 лева следва да съм говорил над 12 минути, което не е така?!

Съдействието е да се провери начина на отчитане на сметката при предварително фиксиран разговор в рамките на някакви цели минути и се предупредят да не лъжат хората с подобни ходове.

Фирмата има подробен сайт, но няма никъкъв адрес на който пребивава управление или някакъв орган. Страницата ужким за тази информация - не работи?! Изобщо се крият и човек не може да подаде жалба или да изпрати предизвестие за едностранно прекратяване на договора с тези тарикати.

11479707651308 - карта с ваучер
Забележка: Така както е изискването на вашата форма, не може да се оплаче човек срещу подобна далавера. Ама оправете се и Вие бе хора от тази Комисия. Не сте предвидили този трик, за който писах по-горе. Ако не можете да се справите, давайте си оставките и дим да ви няма.
27 Септември 2012 19:01
"обикновено се печелят от банките" - какво значи тук някаква статистика? да беше се изказал по-конкретно плешивия отворко. дали няма да му приседне един колективен иск?!
27 Септември 2012 19:13
Според мен единствената коректна банка е ДСК.
28 Септември 2012 07:24
като се знае кой се е оплакал от добрите банки, ще е чиста проба реклама да ги обявят/ мислят че като избутат напред левон орангутян, няма да се сетим за половата немощ на премиера връз тъжителката
28 Септември 2012 10:24
КЗП обаче не съобщи кои банки са имали най-много нарушения, позовавайки се на "търговска тайна"

Е, няма такава простотия! КЗП не е търговско дружество, че да пази в тайна резултатите от дейността. Щом има нарушители редно е държавната комисия публично да посочи кои са. Не е необходимо да ни разкрива търговски тайни на банките, достатъчно е да каже кои са те. Иначе остава съмнението, че изобщо няма да има санкционирани банки. А иначе от опит мога да заявя смело - няма банка в България, която да не ощетява клиентите си. Правят го по десетки начини - то не са безумни такси за обслужване, то не са комисиони, то не са най-различни таксички за каквото се сетите и дори не можете да се сетите след сериозно напъне, за промените в лихвения процент да не говорим. Няма банка, която да отпуска дългосрочен кредит и да не вкара текст в договора, с който да предвижда възможност за себе си да променя лихвата по незнайно какви правила. Това дава възможност лихвите да растат до непредвидими размери и прави невъзможно клиентът да прецени дали ще може да плаща месечните си вноски. Какво трябва да се случи още, че законодателите да се сетят да променят ЗКИ и да задължат банките да вкарат в договорите горна граница, над която не могат да преминават? Така месечната вноска ще стане предвидима - напр. ако в договора пише "но не повече от х%", клиентът може да сметне, че в началото вноската му ще е 700 лв., но през целия 20-годишен период може да стигне до 800, но не повече от тази сума. Това ще му позволи да прецени дали ще успява да обслужва кредита си дори в най-лошия вариант. Сега на практика с непрекъснато повишаващите се лихви банките докарват до невъзможност длъжниците да плащат и ги разоряват. Затова пък разорена банка няма
17 Октомври 2012 16:10
Блаженни са вярващите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД