:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 540
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Референдум през пролетта ще реши съдбата на АЕЦ "Белене"

БСП и "Атака" са твърдо за допитването, ДПС се колебае, ГЕРБ мълчи, а десните ще се опитат да го осуетят
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
БСП проведе кампания в цялата страна и успя да привлече достатъчно граждани, за да бъде първият референдум за или против "Белене".
България е на път да проведе първия в историята си референдум, иницииран от гражданите, и той ще е за съдбата на АЕЦ "Белене". Вчера регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че проверката на ГРАО е потвърдила валидността на 543 639 от общо около 770 000 подписа. Подписката бе инициирана от БСП, а въпросът, по който левицата настоява за общонародно допитване, е: "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене". По закон Народното събрание е задължено да приеме решение за произвеждане на национално допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права.

От обясненията на Лиляна Павлова стана ясно, че са проверени общо 717 021 подписа. В 137 000 от тях имало сгрешени лични данни, 28 000 души са се подписали повече от един път, 2200 са под 18 години, 1300 не са български граждани, 3000 са лица, които са починали и т.н.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че предложението за референдума вече е разпределено на комисиите по правните въпроси и по регионалното развитие. Според предвидената в закона процедура комисиите трябва да излязат със становища в рамките на един месец и да изготвят проекторешение, което ще се представи на парламента. Депутатите ще могат да редактират въпроса, без обаче да променят смисъла му. Три месеца след като предложението е внесено НС трябва да приеме решение по него, а президентът трябва да го насрочи до един месец от обнародването му. Датата не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от обнародването на решението на НС, което означава през април.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за НС и ако с "да" са отговорили повече от половината от тях. Броят на гласувалите според подписите в избирателните списъци на последните парламентарни избори през 2009 г. е 4 345 450 души.

Според леви депутати решението на НС е формално и парламентът не може да откаже допитването. На друго мнение са обаче от "Синята коалиция". Бившият лидер на СДС Мартин Димитров обясни пред "Сега", че законът дава възможност на народните представители да преценят дали да има допитване или не. Съгласно чл.13, ал.7 от закона "проектът за решение одобрява предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението". Затова десните възнамеряват да провокират сериозен дебат в парламента в опит да наклонят везните в своя полза.

До редакционното приключване на броя от ГЕРБ не бяха открити за коментар на подобна възможност. Преди месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя референдума, но е против "Белене", защото смята, че е по-добре да се изградят 7 и 8 блок на "Козлодуй". Той бе категоричен, че ако има допитване, то трябва да се проведе едновременно с изборите, за да се спестят 30-40 милиона лева на бюджета. Вчера той не бе открит за коментар.

Проверка на "Сега" показа, че засега провеждането на референдума се подкрепя открито от БСП и "Атака". Предпазливи остават представителите на ДПС. Депутатът от движението Четин Казак обясни, че партията на Ахмед Доган по принцип подкрепя допитване по въпрос, който е от стратегическа важност за енергийната сигурност. Динамичната ситуация около проекта "Белене" и хаотичните послания, които отправят управляващите, обаче все още не позволяват на ДПС да заеме категорична позиция, допълни Казак. В опозицията са единодушни за едно - ако референдумът се проведе и е в полза на изграждането на "Белене", това ще отмени досегашните решения на управляващите, с които те блокираха проекта, а всички държавни институции ще трябва да предприемат необходимите действия по реализацията му.

По отношение на цената за провеждане на референдума опозиционните депутати реагират скептично към изявленията на премиера Бойко Борисов, че той ще излезе около 30-40 млн. лв., колкото миналогодишните избори. Според левия Янаки Стоилов разходите ще бъдат между 1/3 и 1/2 от парите, отишли за вота. "Изборите миналата година бяха "2 в 1". Няма да има кандидати, нито различни бюлетини. В никакъв случай няма да излезе колкото едни избори", съгласи се и Четин Казак.

Ако управляващите не осуетят референдума с някакъв трик, на практика за първи гражданите ще имат възможност да вземат пряко участие в решаването на стратегически за страната въпрос. Ако те се произнесат "против" "Белене", кандидат-инвеститорите ще трябва да зарежат плановете си. Ако са "за", но няма инвеститори, правителството ще трябва да намери такива или да построи централата със средства от бюджета.



-------ПОЗДРАВЛЕНИЯ

"Поздравявам всички хора, които се включиха в най-голямата в съвременната история на България подписка за референдум за АЕЦ "Белене". Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се вземат по прозрачен и демократичен път", обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него е видно, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати. "Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите, че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него, не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда", заключи Станишев.

Кандидатите за АЕЦ "Белене" стават все по-тъмни

Още преди да има ясен инвеститор, НЕК почна да смята колко ще струва отделянето на активите и пасивите на втората атомна централа
НЕК изненадващо пусна обява, че търси фирма, която да изготви оценка на "обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ "Белене", с готовност за тяхното отделяне. Така още преди да е ясно има ли сериозен инвеститор, електрокомпанията ще направи поредни харчове по атомния проект. Търсенето на оценител очевидно е в изпълнение на плана на консорциума "Глобал пауър", който предвижда от НЕК да се отдели и обособи отделна компания, в която да влязат активите и пасивите, свързани с АЕЦ "Белене".

За "сериозния" инвеститор за АЕЦ "Белене", който в сряда бе доведен и представен в Народното събрание като спасител, вече трети ден валят смайващи разкрития. Въпреки това инвеститорът вече твърди, че веднага може да брои 2 млрд. евро и да привлече сумата до 8 млрд. евро, колкото по негови сметки ще струва атомната централа. Засега никой в България не дава официална информация кой стои зад митичния консорциум "Глобал пауър".

По тази причина медиите започнаха сами да изравят факти - главно за групата "Куантум", посочена пред депутатите като ядро на консорциума "Глобал пауър". По данни, публикувани в интернет от самата "Куантум груп", тя обединява много фирми и най-различни бизнеси - от производство на дамски чанти и маркова козметика до пускане на клониран компютър Аpple Macintosh (по-бърз от оригинала!), изстрелване на първия частен спътник (с руска ракета), както и плуваща на кораб електроцентрала. Баща на групата бил незнаен индийски гений, който още през 1966 г. се занимавал с нанотехнологии.

В четвъртък в. "Преса" установи, че официалният сайт на "Куантум груп" се мени в крачка - информацията, че в групата има търговци на конфекция и производител на кексчета, била заличена. Според сайта на "Куантум" през 2006 г. акционерите решили да закрият холдинга и общия офис, да се разделят на самостоятелни фирми и да се превърне във виртуална структура. Така групата се превръща в мрежа от дружества, които са юридически самостоятелни и независими. Един и същ човек - индиецът Арун Савкур - е регистрирал през 2004 г. сайта quantumgroupus.com, а през юни 2012 - страницата globalpowerconsortium.com на кандидата за АЕЦ "Белене". Савкур бе на срещата с икономическата комисия в НС в сряда в качеството си на изпълнителен директор на "Куантум груп".

Българската връзка на "Куантум" с известния бизнесмен Богомил Манчев е скрепена с обща компания - "Куантум инженеринг". В нея участва фирмата на Манчев "Риск инженеринг", която е дългогодишен доставчик на АЕЦ "Козлодуй" и е консултант на проекта за АЕЦ "Белене". Общото дружество също е изпълнявало поръчки за Първа атомна.

Представителят на "Куантум груп" за България Анчо Бадев, освен като един от шефовете на фалиралата Кристалбанк, преди години нашумя покрай неуспешната приватизация на "Софарма" и Варненската корабостроителница и като съпруг на индонезийка Анна-Мария Пурнавати, представяна за принцеса. "Бадев е просто служител, той може да бъде сменен по всяко едно време. Същото се отнася и за Самюел Реди", коментира Богомил Манчев пред в. "Труд".

Ден по-рано лидерът на ДСБ Иван Костов призова правителството да провери кои са мистериозните инвеститори, които той определи като "съмнителни", "измамни" и НЛО. Богомил Манчев отвърна на удара, като нарече Костов "черно човече, паднало от Марс". Премиерът Борисов увери, че службите вече проверяват кои са кандидатите за АЕЦ "Белене". Реакцията на американското посолство у нас обаче е обезпокоителна. "Правителството на САЩ не е страна по каквито и да е дискусии за евентуален интерес от американски компании към АЕЦ "Белене", гласи разпространеното вчера становище на щатските дипломати, които изразяват надежда, че "българското правителство ще извърши надлежна проверка на всички потенциални инвеститори, за да провери пълномощията им и икономическата обоснованост на техните бизнес планове. Обикновено, когато става дума за американски инвеститори, посолството застава много категорично зад тях - например в случая с "Шеврон" и шистовия газ. Министърът на икономиката Делян Добрев е изпратил до Департамента по енергетика на САЩ и до посолството на САЩ в България искане за информация.

Въпреки критиките на политиците и нелицеприятните факти за инвеститора, заливащи българските медии, от "Куантум груп" продължават да сипят щедри обещания за АЕЦ "Белене". "Американският инвестиционен фонд "Куантум груп" дава парите за проекта "Белене" - те трябва да обезпечат така наречения собствен капитал от 2 млрд. евро, останалите до 8 млрд. евро ще дойдат от други инвеститори", твърди в интервю за "24 часа" Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" и консултант на американските инвеститори. Според бизнесмена цената на Белене е 8 млрд. евро, а не 10 милиарда.

Вчера в Народното събрание обаче депутатите използваха по-високата сума - 10 млрд евро, в сметките си за необходимите инвестиции и бъдещата цена на тока, за да обосноват позициите си за и против АЕЦ "Белене". Странното е, че през март ГЕРБ се отказа от втора атомна, защото ако тя струва 10 млрд. евро, ще дава много скъп ток и ще е нерентабилна. Сега управляващите пак говорят за същата сума, но едно от условията, които поставят пред частния инвеститор, е да има дял за държавата в бъдещото ядрено предприятие. Все пак министър Делян Добрев се застрахова: "Няма да вземем решение за размразяване на проекта, преди да знаем кои са инвеститорите. Рано е да се говори за обрат."

262
6536
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
262
 Видими 
28 Септември 2012 19:46
Референдумът е необходим. Заради него ще излезе наяве цялата мътилка около "Белене"
28 Септември 2012 20:07
наместо референд до април белене ще е построен, лента ще се реже, горещ картоф е, всеки плаща ток и не му е никак безразлично с колко лева зимата ще оцелее, а на бас
28 Септември 2012 20:10
А на бас че един чиляк ми каза че десет може би не е съвсем в час което не е лошо даже е хубаво нали не се сърди
28 Септември 2012 20:11
референдумът е жизнено необходим.
за да лъсне тъпотата на станишев.
28 Септември 2012 20:13
Да, референдум трябва да има и позицията СДС да го предотвратят е глупава. Могат да обсждат въпроса, но не и провеждането му.
Аз лично считам, че българите не са толкова глупави че да дадат на някви индийски гении да си играят на атомен бизнес и като подкарата "руското ядрено чудо" в един хубав ден могат просто да рекат - "Ами ние сме до тук. Повече не ни се играе на АЕЦ. Ще се правим пак кексчета."
28 Септември 2012 20:16
иронизирам се за настроение, весел с леко сърце, намръщената антилерия кое не одобри в майтапа, ай гиди дъртаци набори, все намръщени и вкиснати в мечти
28 Септември 2012 20:21
Аз лично считам, че българите не са толкова глупави че да дадат на някви индийски гении
Ми те индийчетата вече не правят кексчета а "Ягуарите" на Англетата. А и да. Владеят металургията на планетата Земя.
28 Септември 2012 20:25
Аз гласувам с две ръце "за"! При две условия: Българската държава да строи "гьола", ( според всички стандарти за безопастност) и след, като е построен, да плащам два пъти по-малко пари за ток!
28 Септември 2012 20:28
щурчо, ти какво!?!?!... Искаш Ив. Кост. да фалира????
28 Септември 2012 20:30
Защо не искате нашата родна съветска радиация, а американската такава? С какво нашата радиация е по-лоша от тяхната?
28 Септември 2012 20:30
.
28 Септември 2012 20:35
Не може тълпата да решава ще се строи ли "Белене" или не.
28 Септември 2012 20:35
За неговата не знам, ама твойта блесна в пълната си прррелест!
.
28 Септември 2012 20:36
На дебатите за Референдума слушайте много внимателно как защитниците на АЕЦ"Белене" ви обясняват как до 2080та ще продава най-евтиния ток.

И се запитайте: От къде го знаят?
28 Септември 2012 20:49
Да почнем от "горещата новина" - условията за построяване на Белене.
Не обръщаме внимание на съчинените от БСП. В тях няма нищо интересно и нищо ново. Освен, че се самонокаутираха за пореден път : да вдигаш пушилка седмици наред, да досаждаш на хората, да фалшифицираш 200 000 гласа, а "когато му дойде времето" да поискаш отново това, което се дъвче от 10 години - държавата да остави пенсионерите без доходи през следващите 10 години / интересно, колко ли ще оцелеят от този комунистически експеримент? / и да им построи втора атомна. Гледаме официалните:
1. Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна;
2. Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, Атомстройекспорт и консултантите, в т.ч. поемане на всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК, в това число арбитражни производства;
3. Потенциалният инвеститор да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта "Белене" чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК;
4. Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда;
5. Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор за осигуряване на извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци;
6. Без ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата от ядрената централа електрическа енергия;
7. Без ангажимент за държавни гаранции;
8. Да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитал на АЕЦ "Белене" по номинална стойност.
9. Министърът на ИЕТ всеки месец да информира НС за наличие на интерес от страна на потенциални инвеститори, както и за хода на преговорите.
28 Септември 2012 20:54
Ми те индийчетата вече не правят кексчета а "Ягуарите" на Англетата. А и да. Владеят металургията на планетата Земя.


Кхъ кхъ ... един АЕЦ е мънечко по - високотехнологичен от металургичен завод чини ми се
28 Септември 2012 20:55
Внимателния постове с повече от 3-4 сложни изречения рядко чета, а твоите са основно такива.
Читателя във форума не чете повести или разкази. Не тормози и себе си с толкова щракане по клавиатурата.
28 Септември 2012 20:55
Проектът АЕЦ Белене, мили деца, е като един ... сенилен старец, оставен на грижите на алчни роднини. Ще го държат жив и агонизиращ още дълго. Щото му крадат пенсийката безобразниците.
28 Септември 2012 20:55
Много е лошо АЕЦ отработеното гориво. Кошмар!
В отработеното гориво се съдържа приблизително 94-95% уран, 1% плутоний и около 4-5% продукти на делене. Това на практика означава, че на него също може да се гледа като на енергиен ресурс. Излязлото от употреба гориво се преработва, за да се оползотвори останалата в него енергия. То може да се използва отново в реактори с бързи неутрони.

Технологията се прилага в страни като Чехия, Словакия, Финландия и Унгария. За сега обаче на територията на България не се извършва преработка, въпреки че в Стратегията ни за управление на отработено ядрено гориво и на радиоактивни отпадъци, приета миналата година, това е заложено като цел, от която имаме и икономически интерес: „Използването на ОЯГ като суровина, вместо преработването му като радиоактивен отпадък, ще доведе до значителни финансови икономии за страната.“ Обработката на отработено гориво има и друго преимущество – намалява количеството на радиоактивните отпадъци.
28 Септември 2012 20:58
Recycler 28 Септември 2012 20:54
Ми те индийчетата вече не правят кексчета а "Ягуарите" на Англетата. А и да. Владеят металургията на планетата Земя.


Кхъ кхъ ... един АЕЦ е мънечко по - високотехнологичен от металургичен завод чини ми се
Ми те бедните индийчета имат 20ина реактор чета...
28 Септември 2012 20:59
Оказва се с престъпници във властта като сегашните, че е необходим още един референдум за АЕЦ Белене - в който да се настоява минимум 51% от собствеността да бъде държавна. Иначе най голяма полза от централта ще имат най вече собствениците и, които с помощта на управляващите ще си пълнят гушите за наша сметка.
28 Септември 2012 21:01
Тия боклуци с наглостта си ще си издействат висенето по бесилките. Още малко остана до ръба на чашата.
28 Септември 2012 21:10
И докато ние се препирахме..., новата американска посланичка пристигна в София.
28 Септември 2012 21:17
Да пуснем успоредно и втори референдум - за промяна на Конституцията, освен...
28 Септември 2012 21:19
.
28 Септември 2012 21:23
Е как к'во - уранът свършва, що ни е АЕЦ!
28 Септември 2012 21:23
Чудя се колко ли време е необходимо, за да може повечето от нас да осъзнаят в какъв кьор сокак сме се нахендрили. Знак, че този момент наближава, бих съзрял в това едно макар и крехко мнозинство на първо време да осъзнае, че АЕЦ Белене съвсем, ама съвсем, не ни е най-големият дерт
28 Септември 2012 21:27
Фирмин, кои са ни първите 5 най-големи дерта?
28 Септември 2012 21:30
Мани ураня, ми наближава 21.12. После - все по гръб. Кви референдуми...
28 Септември 2012 21:31
После - все по гръб.

Някои по очи. Къде как го завари 21.12
28 Септември 2012 21:32
На пръв поглед, официалните условия ни гарантират, че няма отново да се пльоснем в комунистическия гьол на загуби и кражби. Но ако се изгради, АЕЦ "Белене" ще бъде предимно експортно- ориентирана централа, което значи, че са пропуснати поне пет много важни въпроса :
1/ Защо в официалния пакет няма изричното условие, токът извън експортния график да се изкупува по цените на НЕК- микса? Борисов после спомена, че ще бъде така, но защо го няма в мемото?
2/ Държавното участие гарантира ли, че при необходимост, "Белене" ще работи като заместваща "Козлодуй" атомна мощност?
3/ Предвижда ли се поетапно и координирано с надграждането на "Козлодуй", изграждане на "Белене"? По- специално, има ли вариант да започне с един реактор, а другият да отиде за 7- и блок?
4/ Кой ще плати 700- те милиона евро за свързване с преносната мрежа и за реконструкцията й? Без последното, "Белене" просто няма да може да продава на турския и гръцкия пазар
5/ Ще има ли нови ПАВЕЦ за нощния ток и чия инвестиция ще бъдат?
Има и други въпроси, които е добре да се поставят още на този етап.
П.С. Моля да не се безпокоят да отговарят онези, дето цял ден писаха за Богомил Манчев под портрета на Васил Филипов
28 Септември 2012 21:33
Бедността (+ниска цена на труда), безработицата (+ниско качество на работните места), изтичането на мозъци (+неефективно образование), застаряването (+неефективно здравеопазване), неработеща политическа система (+мафиотизиране на публичната власт) - примерен набор.

28 Септември 2012 21:35
Внимателния постове с повече от 3-4 сложни изречения рядко чета, а твоите са основно такива.
Читателя във форума не чете повести или разкази. Не тормози и себе си с толкова щракане по клавиатурата.

Не си спомням да съм те канил да четеш, каквото и да е от мене
28 Септември 2012 21:35
пилците се броят на коледа
28 Септември 2012 21:36
OLDMAD 28 Септември 2012 21:23
Е как к'во - уранът свършва, що ни е АЕЦ!
Уранът е единствената суровина която я имаме тук. До 1997( костов) изнасяхме уран за Русия. Сега имаме около 19 рудника с залежи , тук в Бг.
28 Септември 2012 21:38
Съгласна съм с Фирмин.
След десетилетия без референдум точно това ли е най-важният въпрос. Аз мисля, че важните въпроси са точно изброени от Фирмин, макар и неизчерпателни.
28 Септември 2012 21:38
Уранът е единствената суровина която я имаме тук. До 1997( костов) изнасяхме уран за Русия. Сега имаме около 19 рудника с залежи , тук в Бг.

уф, почна се
28 Септември 2012 21:39
Преди беше класифицирано, искаш ли местата на рудниците Кайли?
28 Септември 2012 21:40
Последно разрушихме един до Сливен, в района на Твърдица.
28 Септември 2012 21:41
Ми те индийчетата вече не правят кексчета а "Ягуарите" на Англетата. А и да. Владеят металургията на планетата Земя.

Аре стига с тия плоски номера, бе. Той и Митал владее металургията ама тука дойде брат му, дето и за чеп не става. От индийчетата дето правят ягуарите до тоя мишок дето го изтипосахте в Парламента има разлика колкото от земята донебето
28 Септември 2012 21:42
Ми те индийчетата вече не правят кексчета а "Ягуарите" на Англетата. А и да. Владеят металургията на планетата Земя.

Аре стига с тия плоски номера, бе. Той и Митал владее металургията ама тука дойде брат му, дето и за чеп не става. От индийчетата дето правят ягуарите до тоя мишок дето го изтипосахте в Парламента има разлика колкото от земята донебето
28 Септември 2012 21:43
А-а-а, и шистов газ имаме, ама комунизите задунайци ...
-------------------
За урана е вярно. С наш уран от Бухово и малко чешки беше направена първата съветска атомна бомба, която спаси света от Трета световна война (до сега!). Има още доста - и за Белене има и за нови бомби.
28 Септември 2012 21:45
Firmin
28 Септември 2012 21:33
Бедността (+ниска цена на труда), безработицата (+ниско качество на работните места), изтичането на мозъци (+неефективно образование), застаряването (+неефективно здравеопазване), неработеща политическа система (+мафиотизиране на публичната власт) - примерен набор.

Горе долу съм съгласен, като проблеми които са на видими на повърхността.

Но всички тия проблеми, те не са самопричинни, а първопричините им в много голяма степен са същите, които са в основата и на сегашното състояние с АЕЦ Белене.
И второ, че никой от тези проблеми не е решим с еднократно управленско решение, а само с целенасочена правилна политика, и то не за някакъв период, даже не и за по-дълъг прерод, а за постянно.
Но няма друг въпрос, който е въпрос на еднократно управлеснко решение, и едновременно с това е от такава значимост като АЕЦ Белене.

28 Септември 2012 21:47
.За урана е вярно.
Не си позволявам лъжи, както някой други...
28 Септември 2012 22:00
Е как к'во - уранът свършва, що ни е АЕЦ!


Също като огромната "металната жила" в близост до "Кремиковци", от която трябваше да черпим непрестанно руда в продължение на 50 гадини, факт доказан от съветските коминтернатни зоо-специалисти.
28 Септември 2012 22:02
Бедността (+ниска цена на труда), безработицата (+ниско качество на работните места), изтичането на мозъци (+неефективно образование), застаряването (+неефективно здравеопазване), неработеща политическа система (+мафиотизиране на публичната власт) - примерен набор.

"Бавен бях в обръщането си към Господа. Животът си във Теб не спирах да отлагам ден след ден, но не можех тъй да бавя и смъртта, от която ежедневно сам умирах.
Влюбен бях в мечтата за щастлив живот, но се боях да го потърся в истинското място и го търсех, всъщност, бягайки от него.
Смятах, че ще съм нещастен до полуда, лиша ли се от ласки на жена, а и на ум не ми бе идвало, че Твойта милост може в мен да излекува слабостта, понеже никога не бях опитвал... И жалостиви викове надавах: "Докога, о, докога?.. Защо не сега?"
28 Септември 2012 22:15
.Атанас Димитров 28 Септември 2012 20:55
Внимателния постове с повече от 3-4 сложни изречения рядко чета, а твоите са основно такива.
Читателя във форума не чете повести или разкази. Не тормози и себе си с толкова щракане по клавиатурата.
.
28 Септември 2012 22:19
Чарли Дарвин
28 Септември 2012 22:28
Каква пролет, какъв април? В закона пише, че три-месечния срок за приемане на решение за провеждане на референдум тече от внасянето на подписката, което се случи на 27 юли. Т.е. най-късно до 27 октомври Парламентът трябва да решил. А че сте извели пролетта и в самото заглавие, според Вас, как може да го тълкуваме
28 Септември 2012 22:33
.maxilian 28 Септември 2012 22:28
Каква пролет, какъв април? В закона пише, че три-месечния срок за приемане на решение за провеждане на референдум тече от внасянето на подписката, което се случи на 27 юли. Т.е. най-късно до 27 октомври Парламентът трябва да решил
Пише, пише колега, ама ако не си го чел? Във Винету 1 не го дават така май...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД