:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бразилия гласува по електронен път

Изходът ще бъде ясен четири часа след изборите
 
Привърженик на големия фаворит за вчерашните президентски избори в Бразилия Инасиу Лула да Силва размахва знаме от балкона си в Сао Бернардо до Компо. 115-те милиона бразилски избиратели снощи гласуваха кой ще бъде новият държавен глава на страната на най-големите в световната история електронни избори. Те пускаха перфорирани бюлетини в 406 хил. компютъризирани избирателни урни, някои от които - в амазонската джунгла, захранвани от автомобилни акумулатори. Благодарение на електронното гласуване 70 процента от резултатите трябваше да са ясни четири часа след края на изборите в страната, по-голяма по територия от САЩ.

Последните изследвания сочеха, че 57-годишният Лула да Силва, почетен председател на опозиционната Партия на трудещите се, ще вземе 50 процента от вота. Бившият металург и профсъюзен лидер има шанс да спечели още на първия тур. Ако това стане, Да Силва ще е първият представител на средната класа, оглавил най-голямата латиноамериканска страна, сочи Ройтерс. Главен съперник на Лула да Силва е кандидатът на управляващата Партия на бразилската социалдемокрация Жозе Сера с едва 17,6 процента.

Това са четвъртите демократични избори в Бразилия след военния режим 1964-1985 г. Гласуването е задължително. Вчера се избираха също и Камара на представителите, две трети от Сената и нови губернатори на 27-те щата. 40 хил. войници пазеха избирателите в бедняшките гета в Рио де Жанейро, където наркобароните наредиха бойкот на изборите.
364
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД