:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 435
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК иска повече играчи в жп транспорта

---
Повечето жп компании в Европа са в застой или спад, а в страни като България проблемите се трупат от дълги години. Това констатира Европейската комисия, която предлага пакет от мерки за оздравяване.

Според Брюксел "недостатъчните инвестиции в релсовия транспорт от средата на 90-те години насам са създали порочен кръг на спад, влошаване на инфраструктурата и подвижния състав, в много случаи жп предприятия трябваше да бъдат спасявани, а в държави като Испания, Португалия или България операторите са силно задлъжнели".

ЕК предвижда намаляване на разходите и бюрокрацията чрез издаване на валидни за целия ЕС разрешения за подвижния състав и сертификати за безопасност на жп компаниите. За 12 години това ще спести около половин милиард евро на железниците в ЕС. Освен това всяка страна в ЕС трябва да улесни достъпа за нови играчи и услуги на пазара си.

България обаче не бърза да раздвижи конкуренцията и преди година Еврокомисията даде страната ни на съд заради таксите, които превозвачите плащат за достъп до жп мрежата.



НАПЛИВ

Четири фирми подадоха документи за участие в конкурса за "Товарни превози" - дъщерното дружество на държавната БДЖ. Кандидатите са румънският превозвач "Груп Феровиар", Първа инвестиционна банка, "Бългериан карго експрес" на бизнесмена Кирил Домусчиев и австрийската консултантска компания "Донау Финанц". До 18 февруари ще стане ясно кои отговорят на изискванията. Одобрените ще имат срок до 12 март да подадат оферти.

3
951
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
04 Февруари 2013 07:10
Най лесно е да се създадат "повече играчи" в железниците. Дават под аренда влаковете, или част от тях - и готово.
04 Февруари 2013 10:17
Играчите да си играят безплатно, а държавата само да поддържа инфрастуктурата, щото е скъпо? Бравос
04 Февруари 2013 15:36
Извън прекия смисъл /участник в игра/, думата играч в българския език има отрицателен значение, нещо като мошеник. Така че, когато става дума за сериозни неща, като икономика и приватизация например, какъвто е случая, следва да се употребява друга дума. Може би участник или кандидат.
Подобни своеволия в края на краищата водят до опростачване на българския език.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД