:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евтиният ток може да важи само до първи юли

ДКЕВР не е променяла микса, намалението било изцяло за сметка на трите ЕРП-та
Снимка: Бгнес
Близо два часа продължи вчера общественото обсъждане на новите цени на тока. С колко точно ще бъдат намалени, ще стане ясно, след като ДКЕВР днес вземе окончателното решение.
Евтиният ток може да се окаже евтин само до лятото. Причината е, че намалението на цената на еленергията с 6-7% е смятано до 1 юли. Тогава изтича регулаторният период. Не е ясно дали след това ще бъде направена нова корекция и дали тя няма да компенсира изкуственото задържане на цените сега. Това стана ясно от думите на шефката в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова по време на вчерашното обществено обсъждане на новите цени на тока.

Според приетите миналата седмица поправки в Закона за енергетиката ДКЕВР вече може да прави промени в цените и на по-малки периоди от една година. Сега се предлага цените да паднат средно със 7.17% за абонатите на ЧЕЗ, със 7.28% за клиентите на ЕВН и с около 6.20% - за "Енерго-Про". Стойностите бяха обявени в петък, но тогава не бе ясно откъде ще дойде намалението. А шефката на регулатора опита многозначително да обобщи ситуацията и заключи, че в последните две седмици ДКЕВР работи с пълна пара, "а хората изпушват".

"Корекции в микса и квотите на отделните централи няма, намалени са технологичните разходи на ЕРП-та от 15 на 12%. Самите тарифи са направени така, че да се стимулира нощното потребление", обясни шефката на дирекция "Цени и пазари" в ДКЕВР Лили Младенова. Това идва в разрез с твърденията на икономическия министър в оставка Делян Добрев, че от гарантирани продажби за бита ще бъдат отрязани някои от скъпите въглищни електроцентрали - ТЕЦ "Бобов дол", "Марица 3", "Димитровград" и "Брикел".

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пък смята, че поевтиняването на тока е временно решение. "Основните проблеми на българите са ниските доходи и безработицата и ако те се решат, всичко друго ще влезе в норма, включително и сметките за изразходвана електроенергия", заяви той пред агенция "Фокус". Николов коментира и предложението на регулатора да не се променя миксът, а намалението на тока да дойде от други места. Според шефа на централата, когато се прави регулиран пазар, в него трябва да влязат всички източници на електроенергия, защото в противен случай се получава дискриминация.

Според ръководството на ДКЕВР орязването на технологичните разходи няма да натовари електроразпределителните дружества или държавата и определиха предложението си като балансирано. Шефката на ДКЕВР Юлиана Иванова увери, че режим на тока и лавина от аварии няма да има, макар с намаляването на процента за признаване на технологични разходи тежестта за евтиния ток да пада изцяло върху ЕРП-тата. От едно от дружествата - "Енерго- Про" дори заявиха, че намалението е изцяло за тяхна сметка и ще се отрази пряко на инвестиционните им намерения. "Намалението на технологичните разходи на дружествата от 15 на 12 процента, но без да се свалят разходите за инвестиции, ще бъде във финансова тежест за ЧЕЗ", заяви и Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в чешката компания.

Енергийният експерт Валентин Терзийски не счита, че намалението на цената на тока е добра новина, а по-скоро вижда в него предпоставка за аварии и проблеми в системата. "Отражението на 100 лв. сметка ще бъде между 6.50 и 7 лв. в зависимост от това какъв микс ще направи потребителят - колко енергия ще ползва през деня и през нощта. Това няма да направи нито един потребител по-богат и няма да му даде възможност да направи нищо в повече, освен да купи примерно хранителни продукти за един ден", заяви той.



ИНТЕРЕС

За разлика от миналогодишното обществено обсъждане за цената на тока, на което се отзоваха малцина, вчера залата на държавния регулатор бе препълнена. Освен представители на трите ЕРП-та бяха дошли и синдикатите, експерти от Националната електрическа компания, потребителски и работодателски организации, представители на омбудсмана и др.



ЗАПЛАХА

Проблемите на енергийния пазар у нас се пренесоха и на европейско ниво. Вчера Европейската федерация на търговците на енергия обяви, че България дискриминира износителите на ток. За това организацията смята да подаде жалба в ЕК, като я прикани да започне процедура за нарушение срещу България във връзка с дискриминационни такси, свързани с търговията на ток за внос, износ и транзит.



СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

Столичната община се сети да търси отговорност на ръководствата на "Топлофикация София" заради лошото от години финансово състояние на дружеството. След като миналата седмица общината прие да отпише задължения на софиянци с изтекла давност в размер на над 80 млн. лв., вчера кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще провери кой е виновен за тези натрупани и непотърсени задължения. "По закон могат да бъдат търсени задължения до 3 години. Какво е правила "Топлофикация" преди 3 години, защо не е търсила тези задължения - това искам да установи специална проверка, която назначавам, за да се знае кой всъщност носи отговорността", коментира кметът пред БНТ. Тези огромни суми на практика са несъбираеми, но стоят в баланса на дружеството.







6
1878
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
04 Март 2013 19:38
...това хубаво, ама минпред БойБор преди да метне оставката обеща да намали цената с 8 % пипайки само онзи микс, сега без да барат микса намаляват със 7+%, значи ли това, че сумарно могат да намялят цената, ей така, без моного зор с барем 15%? Разбирачите?
04 Март 2013 20:52
Пожарникарски изпълнения.
Допреди месец твърдяха, че няма как да не вдигнат цените с малко и такава била икономическата логика, сега ги свалят на пожар. А през юли...е, по-вероятно през август-септември (нали вече не е задължително да е само от 1 юли) пак ще ги надуят.
Професоре, ти пък откога почна да приемаш Будизмите за нещо сигурно, че и да ги използваш в дискусия? Сега ще поискаш и отнемане лиценза на ЧЕЗ, нали Той така каза - до изхода на деня.
Не съм разбирач, но не виждам как ще пипнат микса. Как да оставят евтините централи за бита, а да изкарат скъпите? Те на кого ще продават? На индустрията, която и без това има достатъчно висока компонента "използвано електричество"? Или ще изнасят, ама как с тези им цени, които са по-високи от цените там, където могат да изнасят?
04 Март 2013 21:06
Няма да смъкнат цените на ВЕИ-тата, обаче...

Ще чакат, докато хората озвереят окончателно и ги избесят на стълбовете, а междувременно и болшевизъм ще ни докарат от алчност.
04 Март 2013 21:52
Синдикатите улучиха дамара и се качват на самара...
05 Март 2013 07:53
Ало,нормалните,не припявайте на малоумните.Цената на тока у нас НЕ Е проблем.Тя е най-ниска в ЕС.Не може реално трайно да пада.Проблемът в доходите-те са най-ниски в ЕС-пенсии и заплати.Хората изнемогват от бедността.При европейски цени на стоките и услугите,решението е в достигане на европейска цена на стоката работана сила-заплатата...Вече и лили талпата се прозя...,че и тиквата вика,че сгрешил.Пък нормалните тук-тока,та тока?!
05 Март 2013 09:32
вила
Това е истината! Не знам защо умишлено се неглижира и прикрива?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД