:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,233,060
Активни 102
Страници 20,073
За един ден 1,302,066

Цветанов даде голяма част от парите за бедствия на МВР и МО

Ръководената от вътрешния министър кризисна комисия вече е похарчила половината бюджет за 2013 г.
Половината от парите за бедствия за тази година вече са похарчени, като голяма част от тях отиват не за решаване на проблемите, възникнали от конкретни кризисни ситуации, а в богатите ведомства като МВР и Министерството на отбраната, и то за дейности, които нямат нищо общо с бедствията. Това изправя страната пред сериозна опасност да остане без средства в случай, че бъде застигната от катаклизъм.

Само на две свои заседания - на 11 и 26 февруари, междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, чийто шеф е вътрешният министър Цветан Цветанов, е разпределила над 46 млн. лв. от предвидения бюджет от 70 млн. лв. за тази година.

813 000 лв. на практика са отишли за допълнително финансиране на МВР чрез отпускане на суми за превантивни дейности за транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци в пожарната (350 000 лв.), за унищожаване на индивидуални средства за защита (450 000 лв.) и 13 000 лв. за унищожаване на препарати за йодна профилактика заради изтичане на срока им на годност. Това са все разходи, които би трябвало да са предвидени в бюджета на ведомството.

Министерството на отбраната пък получава 650 000 лв. за унищожаване на снети от употреба боеприпаси на съхранение в артилерийските бази, също дейност, която би трябвало да е планирана в разходите на МО. Още 433 000 лв. са за обезвреждане на невзривени боеприпаси в района на стралджанското село Лозенец след експлозията в базата на "Берета Трейдинг" през лятото. 509 621 лв. са дадени по предназначение - за гасене на пожари, за оказване на помощ на населението при бедствия и ВМА.

Министерството на околната среда и водите взема 108 000 лв. за разработване на методика за оценка на риска от наводнения. През 2012 г. за същото нещо ведомството е получило 180 000 лв., а на сайта му стои методика от 2011 г. От първите разпределени милиони за превенция са дадени пари за обработка срещу комари (на област Бургас), за почистване на речни корита в няколко области за т.г. Останалите средства са разпределени за покриване на щети след наводненията, пожарите и труса.

На заседанието на 26 февруари са разпределени още 6.87 млн. лв., които са само за възстановяване и подпомагане след бедствията през м.г. - за ремонтиране на сгради, пътища и мостове, пострадали от наводненията, за покриване на разходи на МВР и МО заради големите горски пожари и т.н. След тежкото наводнение през октомври м.г. община Неделино получава 1.5 млн. лв., като почти всички пари са за изграждане на подпорни стени на различни улици, които често се заливат от води.

Вчера шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов обясни, че специални временни селища ще бъдат изграждани, за да приютяват бедстващи хора при евентуални наводнения или други бедствия. Тези лагери ще побират по около 2000 души. "При тежки наводнения например първото, което трябва да се направи за хората, е те да получат подслон, храна и топли напитки", заяви той. Заедно с екоминистъра в оставка Нона Караджова той подписа два договора за финансова помощ за борба с наводнения и горски пожари на стойност 195 млн. лв. Парите идват от ОП "Околна среда" и са прехвърлени към силовото министерство с разрешение на Европейската комисия.

За гасенето на горски пожари ще бъде купен специален хеликоптер за 20 млн. евро, който ще може да се ползва и през зимата за спасителни операции в планините. Сред новото оборудване за екстремни ситуации ще са пречиствателни помпи, системи за електроснабдяване и 134 високопроходими автомобила за гасене на горски пожари. Сега потушаването им става бавно с коли, които са предназначени за градски условия. Караджова обеща, че с европарите ще бъде изграден и национален диспечерски пункт, който ще предупреждава за наводнения, както и регистър с данни за всички водни съоръжения - диги, язовирни стени и др.-----РЕКОРД---

На пръв поглед скромната сума от 6019 лв. Междуведомствената комисия е отпуснала за покриването на разходи, направени за отстраняването на 4 опасни стари дървета в държавния комплекс "Люляк" в Русе. Събитието се е случило още през юни м.г. За сравнение: голяма част от подпомогнатите семейства след земетресението в Перник получават под 2000 лв. помощ. Под 6000 лв. обезщетение бе определено дори на хора, чиито домове бяха обявени за негодни за живеене.

18
5696
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
08 Март 2013 19:28
Търсете корените на проблемите, моля
08 Март 2013 19:29
Чехльо ако се забави още малко с назначаването на служебно правителство цвъка ще разходи на 100% парите
08 Март 2013 19:33
Чехльо ако се забави още малко с назначаването на служебно правителство цвъка ще разходи на 100% парите

И после ще разправя ежедневно как при него пари е имало, а при следващите...
Ама при този акъл - толкова.
08 Март 2013 19:43
Отлична инвестиция! Знае къде да ги даде.
08 Март 2013 19:59
Най-внимателните да гласуват за Цвък, че иначе им е спукана работата.
08 Март 2013 20:08
По-добре гледайте с колко ще му се увеличат апартаментите.
08 Март 2013 20:29
Това са все разходи, които би трябвало да са предвидени в бюджета на ведомството.


А били ли са предвидени, или просто "малък пропуск" в името на дянковите баланси?
Нямам думи да изкажа възмущението си.
хората пращат есемеси по левче да помогнат, а цвъки вече опапал парите!!!
08 Март 2013 20:29
На тия не трябва повече да им се дава възможност да управляват. Както и на серГей, Местан, И. Костов и всички останали като тях
08 Март 2013 20:35
Какво трябва да се случи, за да се разкарат тия най-после. Заслужават да спечелят с мнозинство следващите избори и да се оправят с бакиите които сами са забъркали. И тъй като не само няма нищо да оправят, ами ще забъркат още, следващият път няма да са просто протести, а изправяне до стената.
08 Март 2013 22:49
тиквената власт на сошуа/цру/мвф/сб и прочие убийци е такава, мери се в кучешки животи - един помияр = 10 пенсионера, що ли ми напомня социалистичекият диалектизъм, що ли ми смърди на неоколониализъм в лат. хамерика от 30-тте, най-важното - кои продажници го позволиха и защо цру надмина кгб с... най-верният си съюзник... МАТР'ЯЛЕ???
08 Март 2013 23:33
цвък да почерпи, неговият ментор стана шефче в цру-то... и на тъщата му да и ЕПМ
09 Март 2013 00:37
Цвък да внимава да не дойде Варна в София, че тогава ще ипотекира спешно всички апартаменти да попълва бюджетните липси...
09 Март 2013 00:38
http://ted.europa.eu - регистрацията е елементарна, има вариант на български, на който му е интересно - да влиза и да чете кой, за колко, и за какво обявява обществени поръчки, и кой ги печели също. В последните две седмици МВР наистина са много активни.
09 Март 2013 13:27
ГЕРБ - крадци на едро
09 Март 2013 14:57
Цветанов даде голяма част от парите за бедствия на МВР и МО
Абе как така се раздават пари без обществена поръчка, без защита на проекти. Чувам, че и други пари така се раздават. Аз трябва да похарча 20 000лв. по един проект и чакам месеци да се пусне обществена поръчка, а тези си раздават парите, като че ли им са бащиния.
09 Март 2013 16:48
Когато кабинетът е в оставка министрите му носят ли отговорност за действията си? Как през първо тримесечие ще се изхарчи бюджета за 6 месеца? Този бюджет нали е приет от същия кабинет? Пред кого ще отговарят министрите за нереалният бюджет? Или бюджетът е реален, а се харчи прекомерно, защото кабинетът е в оставка? Кой пред кого трябва да отговаря? А кой следи за законосъобразните действия на кабинета в оставка?
Всъщност, освен правителството какво друго бедствие е сполетяло страната, че се раздават парите за природни бедствия?
09 Март 2013 18:55
Мутромилицията е рак, да се надяваме, че вече последни напъни преди изцелението на Родината ни се проявяват.
10 Март 2013 18:00
13.02.2013 Йоана Вълева, град Шумен, 14 години

Хората гладни,
а политиците за още пари са жадни!
Някой, като мен, който не може да мълчи
създаде https://bivol.bg/
и на Борисов тайните на яве прояви.
..А той , проклетника,
иска да го заличи
и миналата седмица по новините всичко си оневини !

..И един президент избрахме...
Нито стойка, нито говор за респект.
Вие гласувахте и разбрахте,
че той не струва, колкото клюките от селския дернек!

В парламента си пълнят гушите с пари,
а народа ни гладува...уви!
Пенсиите на пенсионерите намалиха
и тия пари няколко човека за премии си ги поделиха!!

Не искам да живея в тази държава -
родина на пропаганда и хора, които ни унижават!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД