:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 167
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмата на Асен Василев се оказа в крехко финансово здраве

Икономическият министър е в индиректна връзка с инициативата "Джереми"
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Основаната от икономическия министър Асен Василев фирма Еverbread се оказа със сериозни задължения.
Рекламираната като уникална компания за ценообразуване на самолетни билети Everbread, съоснована от министъра на икономиката Асен Василев, е в крехко финансово здраве, показа справка на в. "Сега" в британски фирмен регистър. Компанията има дългове за над 5 млн. британски лири и дори да си събере вземанията от длъжниците, които са за около 46 хил. лири, няма да успее да оправи борчовете си. Паричната наличност на компанията е само около 125 хил. лири, а материални активи липсват, показва последният отчет на Everbread. От официалния сайт на компанията става ясно, че тя развива дейност в Англия, България и Сингапур, а Василев е посочен за неин президент.

Част от компанията е и датският предприемач Мортен Лунд, който определя колегата си като гений, с когото трудно се работи. През 2009 г. той е съдружник с Асен Василев и шеф на борда на съветниците в Everbread. Пред в. "24 часа" Лунд разкрива, че се е запознал с Василев, когато българинът започва да се съди с друг свой съдружник - Павел Езекиев, който е познат у нас като шеф на агенцията за инвестиции в кабинета "Сакскобургготски". "Павел инвестира в него, после започнаха да се съдят. Аз се запознах с Езекиев, защото започна да ме съди, защото познавам Асен", разказва Лунд.

"Повярвахме във визията на Асен. Той е гений. Но нали знаете - с гениите понякога се работи трудно. Отворихме офис в Сингапур и сега успях да уредя с правителството там - те са ми приятели - да инвестира 10 млн. Аз им помогнах да наберем 20 млн. долара за фирмата и сега те заплашват, че ще ме съдят. Странно", казва Лунд, който продължава да е обявен за шеф на борда на съветниците в сайта на Everbread заедно с Монти Брюър, Ван Сьоренсен и Майкъл Джексън.

Министър Василев и Павел Езекиев се оказват в спор заради друг сайт за самолетни билети lessno.com, който е основан през 2004 г. от Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев. Четиримата са сред основателите през 2009 г. и на Everbread, в която инвестира Лунд.

Василев се свързва с рисковия фонд NEVEQ за финансиране на бизнеса му, а по това време Павел Езекиев е управляващ партньор в него. Фондът отпуска на lessno.com първо 3 млн. долара и след това още 1.5 млн. и изпраща двама свои представители в петчленния борд. През 2009 г. обаче NEVEQ и съоснователят Асен Василев се скарват. Причината за спора е юридическа проверка на фонда в документите на компанията на Василев, която е показала нарушения на дружествения договор. Това дава основание на NEVEQ да поиска пълен контрол над lessno.com. Основателите около Асен Василев започват да търсят нов инвеститор, който да откупи дела на NEVEQ. Така се появява Мортен Лунд, който обаче няма пари да купи фирмата.

В края на краищата през лятото на 2009 г. NEVEQ обезсилва акциите на четиримата основатели на lessno.com - Ани Петрова, Асен Василев, Марио Сотиров и Станислав Гьошев. Прави го след консултации с юристи и след разговори с инвеститорите във фонда. Следват съдебни битки, а Василев, Гьошев и Лунд основават сходната компания Everbread.



ВРЪЗКА

Любопитна подробност е, че NEVEQ е свързана с инструмента "Джереми", който е част от програмата "Конкурентоспособност". Парите по инициативата се дават под формата на нисколихвени кредити или дялово финансиране от страна на някой от фондовете по "Джереми". NEVEQ е избрана за мениджър на т.нар. рисков фонд venture capital, който подпомага стартиращите фирми. Самото усвояване по програмата не върви, но за сметка на това парите по "Джереми" се отчитат пред Брюксел като платени, макар да не са. По "Конкурентоспособност" са усвоени 44.8% от общия й бюджет от 2.2 млрд. лв., като 400 млн. лв. от тях са именно парите по "Джереми". Те обаче все още не са стигнали до фирмите. В края на м.г., за да бъдат спасени от загуба, тихомълком към инициативата бяха прехвърлени още толкова средства.
22
5378
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
14 Март 2013 20:37
Фирмата на Асен Василев се оказа в крехко финансово здраве

рохко, рядко ?!?
14 Март 2013 20:47
Споко, до изборите има време, ше го оправи.
14 Март 2013 22:07
Фирмата на Асен Василев се оказа в крехко финансово здраве

Няма страшно - след три месеца, когато дойде следващото правителство, фирмите му ще са в цветущо финансово здраве.
14 Март 2013 23:05
Икономическият министър е в индиректна връзка с инициативата "Джереми"



На мен по ми прилича да е в директна връзка с инициативата "Джемини".


П.П. А ето и колегата -RumenS Споко, до изборите има време, ше го оправи. , ме е изпреварил!
14 Март 2013 23:12
Драга редакция,
не знам дали ще ви е интересно, но пилето каца веднъж на рамото. На ваше място бих се поровила у житието и битието на иканомическата част от правителството. Има публични регистри, действа и един хубав закон дето обичате да ползвате. Ще има урожай
15 Март 2013 00:53
Аз съм Никой,но за 2000 евро/месец за три месеца осигурена работа не бих напуснал нито фирмата в която работя,нито държавата в която живея,камо ли пък да се отказвам от гражданство!
Тези министърчета наистина са "гении" щом се съгласяват на тези условия(майтаб да става) ...
15 Март 2013 07:47
Икономическите "гении" са надушили dalavera-та!
15 Март 2013 08:19
А какво друго да се очаква? Та Асен Василев няма дори бакалавърска степен.

В CVто си (на сайта на Linkedin http://www.linkedin.com/in/vassilev) Асен Василев пише, че в периода 2004-2008 е учил/завършил:
Education
BA , Economics
Harvard College

JD/MBA program
Harvard Business School

JD/MBA program
Harvard Law School

Assen Vassilev's Education

Harvard Business School
2004 – 2008

Harvard Law School
2004 – 2008

Harvard College
1996 – 2000



Тук обаче се твърди нещо малко по-различно:
Assen holds a BA in Economics from Harvard College, and is taking a break from the JD/MBA program at Harvard Law School and Harvard Business School in order to help develop EVERBREAD

От което любознателният читател разбира, че Асен Василев е звършил единствено Харвард Колидж, и се е отказал от магистратура в Harvard Law School и Harvard Business School за да отпочне успешната си кариера в частния бизнес. Успешен, успешен, колко да е успешен? Препрани едни 5 млн паунда за 4 години голям успех ли е или е малък? Преценете сами. Виж, кацването в министерско кресло за всеки недоучил се гений наистина е успях.

Справка за Harvard College разкрива, че Harvard College is the undergraduate institution. Harvard University is the whole establishment, including graduate programs.

in the United States, most first professional degrees are considered graduate programs by the U.S. Department of Education and require students to already possess an undergraduate degree before admission

Справка: http://en.wikipedia.org/wiki/Undergraduate_degree

Така. Излиза, че Василев е заършил подготвителен колеж към Харварския университет, няма 'редовна' бакалавърска степен и не е завършил магистратура в Харвардския университет.Та той не е успял да се развие дори и като калинка!

Изскочи и още една фирма, с която е свързан Василев:
http://www.zoominfo.com/#!search/profile/company?companyId=96355759&targetid=profile

The Monitor Group Inc
1430 Spring Hill Road Suite 400
McLean, Virginia 22102
United States


И още един интересен детайл, който никак не е за пренебрегване:‌фирмата на Василев Everbread е регистрирана в Търговския регистър на Обединеното Кралство на 13 юли 2009 година - само един месец след идване на ГЕРП‌ на власт през 2009. Някой от по-запознатите знаем колко пари се раздадоха предизборно за закупуване на гласовете на българите живеещи в чужбина и за лобиране за ГЕРП.

Служебното правителство е вторият ешалон на ГЕРП‌ - в това може да не се съмнява никой!
15 Март 2013 09:03
Е, как става - та президентът има около 100 сътрудници - те какво са проучвали?...
15 Март 2013 09:12
редник, 101 ГЕРБерски калинки!
15 Март 2013 09:22
та президентът има около 100 сътрудници - те какво са проучвали?...

Първо - може да са проучвали точно толкова колкото проучиха от кои Българо-американски планински възвишения беше прословутата снимка от Коледния клип.
Второ - може наистина да са проучили, но да ги е досрамяло да споделят резулатите с 'мълчаливото' мнозинство.
Трето - може и да не се е наложило да проучват. Кой добър овчерин не си познава стоката дето нощува у Плевнята Му?
15 Март 2013 10:17
Пита се за какво са били изхарчени петтях мильона фунта стерлинзи заплатени от кредиторите на фирмата му Евърбред, щом служебният министер Асен Василев не е декларирал дори един недвижим имот?

Спортният министър в служебния кабинет с най-много имоти

Петър Стойчев
Спортният министър Петър Стойчев е с внушително имотно състояние в служебния кабинет. Справка в имотния регистър показва, че плувецът притежава пет апартамента, магазин и три парцела. Три от жилищата с в София, а другите две са в Смолян. Маратонецът във водния спорт мери снага с бившия вицепремиер Цветан Цветанов, който напусна креслото в МВР с пет апартамента. Доскоро Цветанов имаше шест, но е продал единия през 2011 година, съобщава “Преса”.
На новия транспортен министър ще му трябва да пътува цял ден с БДЖ, за да обиколи вилаетите си. Кристиан Кръстев е едноличен собственик на три жилища – две в София и едно в Ямбол. Съсобственик е на 3 декара терен в с. Бистрица.
Останалите министри в служебния кабинет имат по един апартамент.
Първата жена министър на МВР Петя Първанова има двуетажна вила в с. Ковачевци. От имотния регистър не си личи тя да има жилище в София.
Единственият, на чието има не се водят недвижимости, е икономическият министър Асен Василев.


http://novjivot.info/03/14/49964
15 Март 2013 13:51
Няма завършена магистратура, иначе е бакалавър от колежа на Харвард.
15 Март 2013 14:39
Няма завършена магистратура, иначе е бакалавър от колежа на Харвард

Това за бакалавъра ще се доказва ли с документ или ще се кара на юнашко доверие и ще се вярва на написаното от Василев в LinkedIn? Там пише също, че геният Асен е завършил магистратура, а това оказа се не отговаря на истината. Та защо трябва да вярваме, че бакалавърската му степен също не е измислена?‌
15 Март 2013 14:47
Това финансит ли е- пълен боклук му кажи.
Изпечени мошеници, тарикати и лъжци с бели якички, гелосани коси и широки усмивки...
15 Март 2013 15:41
Айде сега, злобари - магистър, бакалавър....Пяло е момчето в хора - достатъчно е.
15 Март 2013 15:50
Колега, сам твърдиш че Василев е завършил колежа на Харвард, а искаш от мен документи?
Исках да кажа само, че колежът дава бакалавърска степен. Ако приемем, че е завършил колежа значи е бакалавър.
Ако твърдиш, че е прекъснал или незавършил колежа - това вече е друго. Но той е прекъснал само Graduate School, което дава магистърски и докторски степени.
Демек по-ниската степен е завършил, а по-високата - не. Дали се е олял или е тръгнал да развива бизнес, както сам твърди е друг въпрос.
15 Март 2013 17:07
Имам чувството, че Юрския парк (Джурасик) наистина съществува и е разположен някъде около Харвард.
16 Март 2013 22:08
Понеже разни хора се чудят дали новият министър Асен Василев не е "калинка", дали има висше образование и ако е завършил Харвард, как ли си го е позволил, пействам коментара си под статия в "Капитал" с добавки:

Асен учи в Харвард благодарение на щедрата финансова помощ от Харвард. Така, както учат много други студенти, чиито доходи са под определена цифра, но Харвард смята, че си струва да ги приеме. Харвард Колидж е тази част от Харвард, в която се образоват бакалаври, а не "подготвителен колеж за Харвард" - такова нещо в Харвард няма. Другите части "произвеждат" магистри и доктори. Така че Асен със сигурност има висше образование - бакалавър. Всъщност точно това пише и в профила му в LinkedIn, че е ЗАВЪРШИЛ бакалавър и че е УЧИЛ магистратура, а не че я е завършил. Това е страница от сайта на Харвард, която показва, че Асен е завършил бакалавър: Toва е страница от сайта на Харвард, която показва, че Асен Василев от Хасково е завършил бакалавър по икономика през 2000 година. http://www.hcs.harvard.edu/~bulgaria/club/members.html

Започнал е да учи магистратура - право и бизнес, но е прекъснал. Мой ученик беше студент в Харвард 2003-2007 и се беше засякъл там с Асен, който учеше магистратура. Не мисля, че моят ученик преди години е имал интерес да ме лъже.

Убедена съм, че не е поради слаб успех, а именно поради причините, които се изтъкват официално онлайн - за да разработва бизнеса си. Смятам, че за това се иска доста кураж, защото за възпитаници на Харвард е доста по-лесно да започнат добре платена работа за някоя голяма компания. Тези неща ги знам в качеството си на учител, запознат добре с процедурите за кандидатстване, финансовите условия и възможната реализация след завършването на добър университет.

Относно дълговете: нормално е нова фирма да започне с дългове (и известно време да е на минус), особено такава, която предлага някакъв иновативен продукт. Намерили са инвеститори и сега им предстои да си плащат дълговете. Мисля, че от наличната информация не можем да направим други изводи. Фирмата може да е коректна към тези, на които дължи пари, а може и да не е, но това няма как да се разбере от въпросния британски регистър.
17 Март 2013 00:22
http://lydblog.wordpress.com/2013/03/16/assen-vassilev/
30 Март 2013 10:28
Това за финансовото състояние на Everbread е интересно, но другото - за връзката с "Джереми" е направо нелепо.
По вашата логика, ако фондът Х инвестира в моя фирма; а след това се скараме и две години по-късно инвестира във в. "Сега"... аз ще се окажа в индиректна връзка с вестника? За идиоти ли ни вземате?
31 Март 2013 20:13
Преди време интересният форумец Чичо Фичо написа:
С изключение на премиера..., останалите "чужденци" в кабинета са почти всичките в кариерна пауза - или са били безработни, или пък са се върнали неотдавна в България да се спасяват от световната криза. Безработицата сред белите якички е много тежка. Човек със стабилна работа на запад не се връща в България да стане министър, хеле па в такъв кабинет и за два месеца

Честно казано, тогава се усъмних в думите му. В последно време се убеждавам, че е прав.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД