:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гагаузов не дава на депутатите анексите към договора за "Тракия"

Концесиите вече ще се дават след двустепенен конкурс
Регионалният министър Асен Гагаузов съобщи в петък, че няма да даде приложенията на договора за концесията на магистрала "Тракия" на депутатите, тъй като държавата и концесионерът са подписали декларация за конфиденциалност. В началото на месеца Гагаузов разсекрети само основния договор, но именно в приложенията са записани най-важните финансови параметри, условия и ангажименти на двете страни.





В четвъртък парламентарната комисия за борба с корупцията обяви, че ще изиска от Гагаузов всички материали, свързани с концесията на "Тракия". Искането е по предложение на зам.-председателя на комисията Минчо Куминев от "Атака". Депутати от опозицията определиха днешния индиректен отговор на министъра като скандален и опонираха, че не е възможно изпълнителната власт да отказва да предостави договор, дори и секретен, на законодателната.

Също в петък в отговор на парламентарен въпрос премиерът Сергей Станишев заяви, че е поръчал на финансовия министър независим външен одит за концесията на магистралата. По казуса вече има експертиза на финансовото ведомство, готви се и анализ на регионалното министерство. Правителството изчаква и предстоящото решение на съда по случая.

До края на годината МС ще внесе в парламента и нов закон за концесиите, междуведомствена работна група вече работи по текстовете.

Като принцип в него ще залегне изискването инфраструктурните проекти да се възлагат само след двустепенен конкурс. По думите на Станишев в закона трябва да залегне и принципът концесионерът да поема изцяло риска.

Като примери за неуспешни концесионни сделки на предишните правителства Станишев посочи освен магистрала "Тракия" и каскадата "Горна Арда", ВиК мрежите на Шумен и Варна, язовир "Раков дол".



каре

Кабинетът се е ангажирал с допълнителни действия за максимална ефективност при усвояване на средствата от еврофондовете, заяви Станишев. По думите му финансовият министър вече всеки месец внася информация в Съвета по евроинтеграция за договорените, отпуснатите и изразходваните средства по ФАР, ИСПА и САПАРД. Като пример за неефективното усвояване на европарите досега Станишев посочи, че към 31 август 2005 г. са усвоени едва 38.7% от договорените 1.340 млрд. евро по ИСПА.
9
592
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Октомври 2005 00:38
Ако някой би се съмнявал, все още, че нещо в тази "сделка" много, ама много мирише - вече може да е уверен.....

..... Действително много Мирише!!
01 Октомври 2005 00:45
/:/ "...Асен Гагаузов съобщи в петък, че няма да даде приложенията на договора за концесията на магистрала "Тракия" на депутатите, тъй като държавата и концесионерът са подписали декларация за конфиденциалност"
......................................... ......................................... ..................................
Добре де, само ЧИНОВНЦИТЕ ли в България са Държавата, та могат да знаят те какво пише в анексите към един договор, подписан от името на Държавата?! Излиза, че ДЕПУТАТИТЕ НЕ са Държавата, но някаква преводачка или машинописка, на които им е известно съдържанието на анексите, са Държавата?!
01 Октомври 2005 01:00
1.Документ...някакъв...
2.Важен документ.
3.Особенно важен документ.
4.Секретен такъф...
5.Строго секретен!
6.Строго секретен ОВ(от особенна важност начи, има и таквиз)!
7.Класифициран документ по НАТО-стандарт!
.....
"Конфиденциален" анекс към договор за концесия на магистрала "Тракия"!!!
Ега ти държавата, на която Гагаузов й е министър
01 Октомври 2005 01:23
Параграфе, по-добре кажи може ли министър да отказва на Народното събрание информация?
Доколкото знам, има закон за достъп до информация - там ясно е казано коя е класифицирана, а останалата трябва да е достъпна... Анексът по този закон какъв се явява?...
01 Октомври 2005 03:34
И как така независимия одит може да чете конфиденциялни анекси, а Народното събрание не може?
Фактът че Гагаузов все още се опъва и шикалкави може да означава само едно: зад него стои Станишев поне!
БСП прикрива и/или съучаствая в корупциони сделки - БСП и лично Сергей Станишев са параван за далаверите на Доган и Кобурга!

А въздухарят Пирински вчера имаше наглоста да отправя забележки на Косто да не прави квалификации!
Другарю въздух под налягане Пирински - случайно да забелязахте че другарят Станишев правеше квалификации!
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!
01 Октомври 2005 06:58
При това положение КАК ДА НЕ ГЛАСУВАШ ЗА АТАКА?!...
02 Октомври 2005 15:38
Гагауза има опит в набутването на държавни фирми с дългове, защо сега да не набута и цялата държава!
02 Октомври 2005 20:22
Имах предвид партията на Гагаузов, а не самия той!
02 Октомври 2005 23:25
Секретно значи чист корупционен договор на гърба на неосведомените Българи. Всеки един от нас има право да знае кой и как бърка в джоба му, всичко остабнало е ПЛАДНЕШКИ БАНДИТИЗЪМ, не цигански на дребно а МАЩАБЕН, с перспектива да изсмукват кръвчицата наша и тая на децата ни. На съд такива като него, на съд.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД