:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хакухо вече е 4-ти в историята на сумото

Монголският йокозуна спечели предсрочно 24-тата си Купа на Императора
Мьонхбатин Даваажаргал-Хакухо
В 13-ия ден на "Хару Башо" йокозуна Хакухо повали секиваке Гоейдо в прахта на дохиото и си осигури крайния триумф на пролетния сумо турнир в Осака (Яп). Това бе 13-а поредна победа за монголския "велик шампион" от началото на 15-дневната надпревара и така той предсрочно си гарантира, че след финалния кръг утре ще вдигне Купата на Императора.

Тя ще е общо 24-та в знаменитата кариера на родения в Улан Батор борец Мьонхбатин Даваажаргал. Така той ще се изравни на 4-то място във вечната ранглиста на хилядолетния спорт с йокозуна Китаноуми, завоювал своите трофеи в периода 1974-1984 г. Пред Хакухо вече са само трима други "велики шампиони" - Тайхо с 32 купи (1960-1971), Чийонофуджи с 31 (1981-1990) и Асашорю с 25 (2002-2010).

"Чувствам се страхотно. Исках да изляза и да заслужа купата с победа. Радвам се, че успях да го постигна", сподели Хакухо, цитиран от базирания в Осака японски национален ежедневник "Асахи Шимбун". Сега пред монголеца остава единствено задачата да спечели и оставащите две схватки до края на турнира, за да възвърне позицията си на водещ йокозуна в "източната" част на ранглистата, заемана сега от Харумафуджи.

Вчера другият "велик шампион" от Монголия претърпя четвърто поражение, а тепърва му предстои сблъсък с колегата му по ранг - схватката между Хакухо (13-0) и Харумафуджи (9-4) ще бъде последна от програмата на финалния ден утре. Днес двамата ще имат за съперници съответно озеки Какурю (8-5) и озеки Кисеносато (8-5).

Същевременно българският 8-и маегашира Аоияма гарантира положителния си баланс, който ще му осигури изкачване в йерархията за майския турнир в Токио. Даниел Иванов постигна граничната 8-а победа, като надви 11-и маегашира Такеказе вчера. В 14-ия ден днес Аоияма (8-5) ще премери сили с 9-и маегашира Фуджиазума (8-5).
1119
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД