:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВМЗ-Сопот спасява заплатите със заем от Корпоративна банка

В казанлъшкия "Арсенал" поне половината работници излизат в принудителен отпуск
Забавените заплати за един месец назад в закъсалото дружество ВМЗ-Сопот вероятно ще бъдат изплатени със заем от Корпоративна търговска банка (КТБ). Споразумението с банката вече се подготвя, съобщи икономическият министър Асен Василев вчера. Според него ситуацията в дружеството е притеснителна. Василев обаче не обясни нито по какъв начин е избрана КТБ, нито за каква сума става въпрос.

Любопитна подробност е, че още при подготовката на ВМЗ за продажба през м.г. като кандидат с най-сериозни шансове за сделката се сочеше русенската "Дунарит", която тогава имаше оборот от точно 123 млн. лв., при заложени в стратегията за приватизация 120 млн. лв. Самото "Дунарит" обаче се свързва със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. А един от членовете на борда на "Дунарит" - Никола Киров, е в ръководството и на финансовата къща "Фина-С", собственост на Цветан Василев.

Синдикатите в дружеството не са наясно с преговорите с банката. На въпрос на "Сега" Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" отговори, че до момента напрежение в заводите няма. "ВМЗ дължи пари само за един месец назад, аз съм сигурен, че няма да има проблеми с изплащането на сумите. Най-вероятно това ще стане до идния четвъртък, но не мога да кажа за колко пари става въпрос, тъй като заплащането е различно. Иначе работещите са около 4000 души", каза той.

Проблемът с редовното изплащане на заплатите в сопотските заводи е хроничен. В началото на тази година след серия от протести заради забавените още от октомври заплати се наложи намеса на правителството. Лично експремиерът Бойко Борисов се похвали, че са намерени 4 млн. лв. за заплати. Той не уточни откъде идват парите, но обясни, че авансово е платил международен контрагент на заводите. Спасителен транш имаше и през есента на м. г. Тогава на помощ се отзова държавната "Кинтекс", която плати на ВМЗ 1 млн. лв.

Дълговете на дружеството се трупат от години насам и вече са над 100 млн. лв. Повече от половината от тях са към държавата. Компанията дължи пари на свои доставчици, както и на НЕК. Точната структура на дълга не е ясна, тъй като ВМЗ не публикува годишни отчети в търговския регистър. Мотивът е: дейността му представлявала класифицирана информация.



ПРИНУДА

В принудителен отпуск са голяма част от работниците в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, съобщи вчера БГНЕС. Между 2000 и 3000 души от около 5500 служители се наложило да бъдат пратени по домовете заради липса на поръчки. "Така се надяваме да спасим положението и да не се стига до съкращения", е обяснил синдикалният лидер на КНСБ в оръжейницата Атанас Бозов. Според него останалите работници, които не са в отпуск, работят на четиричасов работен ден от близо седмица. Платеният отпуск на немалка част от служители вече е изтекъл и се налага да излязат в неплатен отпуск. У дома са пратени предимно работници от селата, за да не пътуват и да харчат излишни средства за намаления работен ден. "Няма работа. Наложи се да се вземат такива мерки, за да задържим хората, иначе трябва да се мине към съкращения", е обяснил още Бозов. Той се надява, че в скоро време дружеството ще си осигури поръчка, която да даде работа на всички служители.
4
1992
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
22 Март 2013 21:33
Да избухват тези войни , стига толкоз мир! И ще решим проблема не само с СопУтските.
22 Март 2013 21:36
А, тези не спасиха ли ги БУДА и бездипломникът?
Нали дадоха по 300 лв еднократно за заплати? И от 600 освободени 12 си намерили работа.
Циркаджии.
23 Март 2013 09:22
ВМЗ-Сопот спасява заплатите със заем от Корпоративна банка


Дааа, започна да става ясен новият собственик на ВМЗ-то!
24 Март 2013 07:24
Каквото и да е посланието, работниците ще благославят Корпоративна търговска банка...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД