:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Михаил Константинов е първият влязъл в неясния изборен борд

Професорът е убеден, че системата ни за отчитане на резултатите от вота е една от най-добрите в света
Михаил Константинов
Няколко часа след като подаде оставката си като шеф на борда на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов получи покана от премиера Марин Райков за друг борд - изборния. "Не виждам причина да не приема", коментира математикът пред "Сега". Така той става първият, който влиза в неясния изборен борд, предложен от президента Росен Плевнелиев, преди да назначи служебния кабинет. Звеното трябва да е гарант за честността на парламентарния вот на 12 май, но все още не се знае кой ще бъде в него. Преди дни Райков предложи на партиите да излъчат предпочитани от тях НПО, които да влязат в състава му.

"Преди месец опозицията поиска оставката на кабинета "Борисов" и за свой ужас я получи. Днес получи още една оставка, което ми напомня старата китайска поговорка: Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне", коментира Константинов. Той поясни, че си подава оставката пред съвета на директорите, спазвайки Търговския закон и устава на дружеството. "Нито премиерът, нито президентът, нито господарят на света Барак Обама могат да уволнят член на съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата", уточни професорът. Основният му мотив е, че при провеждането на избори доверието е най-важното, а той очевидно го е изгубил. Константинов призна, че фразата как ще направи всичко необходимо, за да не дойде отново тройната коалиция на власт, е била глупава, но поясни, че тя е била казана в контекста на протестите през февруари. Заради тези му думи БСП, ДПС и ДСБ поискаха той да се оттегли от "Информационно обслужване".

"Всеки, който каже, че "Информационно обслужване" е фалшифицирало или се кани да фалшифицира резултат, е клеветник и лъжец", бе категоричен математикът. Според него системата за отчитане на изборните резултати у нас е една от най-добрите в света. Той обясни атаката срещу фирмата като кампания за дискредитиране на изборния процес. А това е в интерес на партии, без шанс да влязат в НС, и някои олигарси.

Служебният премиер похвали Константинов и обяви, че решението му е "отговорно и смело" и "изразява позицията на един достоен и честен човек". Райков смята, че с професионализма и познанията си математикът може да допринесе за успешната работа на изборния борд.

От транспортното министерство, което е мажоритарен собственик на "Информационно обслужване", обясниха пред "Сега", че наследникът на Михаил Константинов ще стане ясен, след като оставката му бъде приета другата седмица. Тогава ще има заседание на съвета на директорите.

------РЕАКЦИИ

БСП не остана доволна от оставката на професора. Лидерът на социалистите Сергей Станишев призова за смяна и на изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. "За да не остане съмнение, че изборните резултати ще бъдат манипулирани, оставката само на Михаил Константинов не е достатъчна", смята той. "Хора на високи позиции в държавата не могат да си позволяват да се изказват политически", коментира Веселин Методиев от ДСБ. Според него на последните избори ГЕРБ са показали, че когато са на власт, винаги може да има съмнения за фалшификации и манипулации. ГЕРБ похвали постъпката на професора. "Надяваме се, че след като проф. Константинов подаде оставка, най-после популистите от новата тройна коалиция (БСП, ДПС и ДСБ) да оставят изборните институции и органите съгласно Избирателния кодекс да си вършат работата, прилагайки изцяло разпоредбите на българското законодателство", се казва в позицията на партията.
37
2832
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
22 Март 2013 20:15
БСП не остана доволна от оставката на професора. Лидерът на социалистите Сергей Станишев призова за смяна и на изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.
Към милиционерите, нали смях ви напушваше за грешките ми, казвах ви го и пак ви го казвам, пълно е в Информационно с калинки, а не са само калинки а настъпили и мотиката, и след Константинов и те ще трябва да излетят!!! Съгласявайте са на предложението на Костов НИС да извърши преброяването, защото иначе голямо мазло ще стане, а след предстоящите след което нови избори, съвсем ще ви отънеят портмонетата, абразурата може временно да намаже, ама само временно. Костантинов не го щат на село, той на мегдана хоро ще играе (Михаил Константинов е първият влязъл в неясния изборен борд), толкова ли ви е дълга резервната скамейка та с нокти и зъби се борите за един ренегат, заместник ректор на П.У.Т.К.А.
22 Март 2013 20:40
Много интересно, казваш, че ще направиш всичко възможно дадена партия да не спчели изборите и те слагат да наблюдаваш валидността на изборите. Нещо ми се губи логиката тука
22 Март 2013 21:10
Звучи ми като вица за Абсурда,в който евреин върви и хвърля пари зад себе си,а там арменец ги събира и търчи да му ги връща! Ето това е политическия ни елит в целия му спектър.
22 Март 2013 21:15
Баси с какви глупости си губят времето тези хора в правителството.

Още няма официална версия, какво става в енергетиката и какво ще се случва с монополите.
22 Март 2013 21:50

To няма официална версия колко и кому дължим, няма сведения колко са неразплатените харчове на държавата, няма колко са междуфирмените задлъжнялости, няма и колко надника са икономисани от хляба на амуджите, дето крепят тази прогнила власт.
Има само един боклук, дето се гитчени колко бил почтен, а то всички му бият шута отзарани.
22 Март 2013 21:52
На плебса е напълно ясно, че партиите, които усещат лоши за себе си резултати, гузно се застраховат за загубите си...Просто изборите хич не им уйдисват на розовите сънища....Като слушам раздрънканите латерни на Гечев, Найденов, Мая, Стойнев,Станищов, Курнелия, Боленчо, Кунева, Архонта, ... ум да ти изхвръкне от популизъм....Този път ще спечелят тия, дето по-малко лъжат....Щото от лъжи баялдисахме...
22 Март 2013 21:54
Хинин
22 Мар 2013 21:52


Може ли актуализиран списък на форумците, които трябва да бъдат следени за лоши мисли, моля
22 Март 2013 22:48
Този път ще спечелят тия, дето по-малко лъжат....Щото от лъжи баялдисахме...

Хинин, от твойте уста в Божийте уши, е може и в запушените партийни.
22 Март 2013 23:29
Ще победим другари. Ни бойти ся!
23 Март 2013 00:40
аферим, перфектено начало на изборния борд. щом проф. мишо ще е там всичко ще тръгне по вода . без измами, биз политическа пристрастност, без корупция ... абе направо без избори ми се чини.
23 Март 2013 03:31
"Така той става първият, който влиза в неясния изборен борд, предложен от президента Росен Плевнелиев, преди да назначи служебния кабинет. Звеното трябва да е гарант за честността на парламентарния вот на 12 май, но все още не се знае кой ще бъде в него. "

Ефтино се е минал Вектор Мишо.
Я очеквах он да е на първо място в кандидат-депутатската листа на ГЕРП в София.
Не,че все още е късно,де.

23 Март 2013 04:57
Да.
Все още е късно.
23 Март 2013 05:21
Що да е късно,бре Воцка?
Да не би некоя бахурена манерка е подляла вода на тоа гьонсурат?

23 Март 2013 08:12
Михаил Константинов е първият влязъл в неясния изборен борд

На бокова подлога кокал се полага...
23 Март 2013 09:45
Проф. Мишко веднага приел да стане член на борда. Той би приел всичко, стига да остане още малко на сцената, да е някакъв фактор, макар и незначителен, в обществено-политическия живот на територията. Някои си мислят, че сцената е овехтяла, грозна и й се налага основен ремонт, да не кажем тотален, но не така мисли Мишко. Той иска да го осветяват старите пожълтели прожектори, а той да играе ли играе своята безумна пиеса. С постоянство Мишко научи всички да го наричат професор и сега те сами се сещат: "проф. Мишко това", "проф. Мишко – онова".

Всички почти са забравили за хабилитирането на проф. Мишко в областта на математиката. Все още има някои обаче, които го наричат "математикът", което е малко досадно, защото Мишко никога не е разбирал от тази наука и въобще не му се занимава с нея. Ех, окичи се с титли благодарение на нея, но това все още не значи нищо. Серийното производство на такива професори само свидетелства за проблемите в българската наука и печалното присъствие в нея на мишковци, сергейигнатовци, рангелгюровци, вучковци, драгодрагановци, ивантодоровци.

Творчеството на Мишко е свързано предимно с политологията, социологията, социалната психология и историята, а видимо е отсъствието на елементарна подготовка по тези науки. Но тя не му е нужна. Мишко вече е професор, ерго може да се изказва компетентно по всички теми. Дори един професорски ред не е написал Мишко за математиката, но то е по същата причина – не му е необходимо.

Мишко е доволен и на някакво полуоглозгано кокалче, а пък ако му подхвърлят заплатата на червената прашка – трижди по-усърдно ще върти ду…, пардон опашка, а по близане на сладолед ще засенчи дори Моника (сещате се коя).

Мишко, България е като кварталче. А ние познаваме всички помияри, навъртащи се около кофите. Не са ни необходими твоите заклинания срещу розовия Станишко, за да се сетим, че искате да фалшифицирате изборите. Ако беше прочел поне учебник за техникумите по онез науки, за които така компетентно се изказваш, щеше да си разбрал, че никак случайно не си изтървал "онази фраза". Мишко, махни се от сцената. Това е последното човешко нещо, което можеш да направиш. Или в теб е останало само кучешкото…?

23 Март 2013 09:51
Cardozo e Sa 23 Март 2013 09:45
23 Март 2013 10:24
Чета написаното за професора и се чудя. Дали става дума за същият човек? Като млад хоноруван асистент водеше упражнения на групата ни. Имам великолепни впечатления. Обясняваше интересно, следеше реакциите ни и съобразяваше темпото и акцентите. Вкара много в главите ни.
Уважавам този човек.
Не мисля, че заради едно глупаво изказване, трябва да охулваме професора.
Не приемам част от възгледите му, но това е човек с позиция и е искрен.
23 Март 2013 10:28
Прохфесорът е един от тези, които казаха че България умира и целта на правителствата е да организират погребението тихо и мирно и да кешират наследството. Протестите дойдоха да покажат, че няма да е тихо и кротко, и кой знае дали ще е мирно
23 Март 2013 11:27
Може да му е голяма устата, но мисля, че е честен. Осен това от малкото ми срещи с него мисля, че е и свестен. Не мисля, че е добре, че си подаде отставката. Тоя мърляч Станишев, докато плюе, да вземе да махне Р.Овч., Пикаещият във фонтана и де що има идиоти в партията си, после да се махне сам себе си, барабар с Първанов. И е прав Константинов, че не трябва да се допсука нова 3ройна коалиция, и ГРОБ не трябва да се допуска! Тъжният въпрос е "кой"...
23 Март 2013 12:43
Мишо К има приличен брой публикации в читави международни математически списания. Постиженията му са много над средните на българските 'професори'*. Форумецът Cardozo e Sa e натворил големите глупости в поста си. Предполагам, че е някой завистлив колега.

*Да припомним, че у нас, както и почти навсякъде в цивилизования свят, "професор" е университетска (академична) длъжност, а не титла. Признак на лошо възпитание и безнадежден провинциализъм е хората да се самопредставят като професори, доценти, академици и т.н.
23 Март 2013 13:19
Да добавя, че Мишо е професор по стария закон - с ВАК и всички подобни усложнения, така че всякакви намеци за професорското му звание са въздушни. Няма нищо общо с новите професори.
Като се качваше към титлата, правеше малко, хм...., впечатление с необузданата си склонност към публикации - дори и в не толкова престижни списания, бълваше ги като от рога на изобилието. Но това си е специфика на растежа и с времето ги натрупа толкоз много, че и качествените такива, и в престижни списания, станаха предостатъчно за званието - и преди присъждането, и след него. А че е отишъл в онзи университет, с мръсното име, също е белег на тази свръхпродуктивност, която може би си е индивидуално качество - едни пишат по-малко, други - повече, то е както с приказките, както сме свидетел в последните дни. За отбелязване e, че преподавателската му дейност е в техническите вузове, но там е израстнал. На мен лично журналистическото величаене като суперматематик, което съм срещала, ми е малко пресилено, ама то пък кой може да каже - кой е суперматематик и как се измерва Супера? Сега, да призная, всред високата математическа колегия, в ежедневните приказки, съм чувала признание за наистина голям математик извън Факултета и Института единствено за Брадистилов, ама то на Олимпа си е така.
Това е само лично, непрофесионално впечатление, дължа да отбележа.
23 Март 2013 13:58
Проф. Константинов е един уважаван и много продуктивен и талантлив математик. достатъчно е да отворите базата SCOPUS и срещу името му ще откриете

над 100 статии - или повече от всичките 5 академици по математика в BG..Коментарър е излишен
23 Март 2013 14:00
Константинов призна, че фразата как ще направи всичко необходимо, за да не дойде отново тройната коалиция на власт, е била глупава...


Именно. За тоеа ставаше дума.
23 Март 2013 14:33
Звеното трябва да е гарант за честността на парламентарния вот на 12 май, но все още не се знае кой ще бъде в него.

А, той професор Мишо нали двайсе годин е гарант за честността на изборите ! Заради "експерти" като него сме на тоя хал. Какво брои, какво смята, а най-накрая винаги седи сред критиците на изборите - ни лук ял, ни лук мирисал ?! Ще рече човек , че не е изсрал той л..ната. Все се бори срещу "мъртвите души на изборите" , а след неговите борби, те става все повече.
Абе, на математик не бих дал и коня ми на водопой да заведе , камо ли да направи нещо полезно !
23 Март 2013 15:21
Форумецът Cardozo e Sa e натворил големите глупости в поста си. Предполагам, че е някой завистлив колега.

Няма начин да е колега. Щеше да знае. И следователно не е завист. Цялата шайка се е размърдала в трепетно очакване.

23 Март 2013 15:23
- Михаил Константинов е първият влязъл в неясния изборен борд;

- Вторият е - Цеца Секса;

- Третият е Кумецът на Многоапартаментчикът;

- Останалите места за запазени "по право" за "актьорите" от постановката "Водачи" (на февруарските граждански протести) по сценарий на частния ГДБОП и за неговите щатни служители.
23 Март 2013 15:48
И аз не съм съгласна с мнението на Кардозо, но все пак държа да отбележа, че публикациите не се мерят ни на кило, ни на бройки. След един задължителен минимум.
То е все едно мен да ме оценяваш по броя мнения във Форума...
23 Март 2013 15:55
първата ми публикация беше в седмичник; много завиждах на публикуващите в ежедневник...
та и кардосото тъй
23 Март 2013 16:50
Абе вярно е, че качеството има приоритет пред количеството. От друга страна, в авторитетните списания качеството се подразбира. Но не ставаше въпрос да оценяваме колко и какви публикации има М Константинов - за друго е думата. Ти онова нещо защо смяташ, че е "мнение"? Повече на заклинание прилича - опит да обиди и унизи опонента и от там да опровергае и не-математическата му теза. Или цялостна идеология. Какъвто и да е проблема, подобни "мнения" го задълбочават вместо да решат нещо. Даа, хвърляме димка и го наричаме с обидни думи. Какво общо има това нещо с "мнение"?
23 Март 2013 17:05
Какви са тези спорове колко велик математик бил въпросният господин. Ама хайде моля ви се математика да го оценяват математиците. В качеството си на математик ли този господин ръси акъл от всеки ъгъл на простарнстовто, прави политически анализи, откровено нарича Сергей Станишев съсел, предрича разпад на същата партия, говори откоровени глупости. Това може ли да е поведение на сериозен публичен капацитет, какъвто иска да се изкара, но тргикомично се разминава със действителността. отворете му статиите във вестник монитор, на кото той е колумнист/ на заплата от мама праска/ и вижте наивните и гротескни писания за какво ли не...неговите разсъждения не биха минали тест за единадесети клас, поръжниците му ми набутват колко велик математик бил... Ми като е математик да да си гледа математиката. Този човек нито е политик, нито е социолог, нито никакъв , а просто е смешен. Публичният му език много добре пасна на наложения прсосташки жаргон от герберастията. Ма бил уважаван, бил честен. Ами ок уважавайте си го- поканете си го да става политик, да ходи да печели избори, да печели избиратели. Но да го натрапвате на държавна служба при цялата му спорна публична биография е прекалено. Даже и то гер го разбарха изатова го разкараха.
23 Март 2013 18:07
mutiv 23 Март 2013 10:24
Обясняваше интересно, следеше реакциите ни и съобразяваше темпото и акцентите. Вкара много в главите ни.

Та какво точно "вкара" уважаваният професор в Информационно, 99% държавна фирма, която благодарение на Дянков е пред фалит, и услугите които предлага са например
-Системна интеграция
-Разработка на ИС
-Системно администриране
-Мрежови решения
-Аутсорсинг
А, вкара поредните калинки.Можеш да си запазите това предположение че до септември октомври ще е във фалит ако не и дадат като спасителна сламка, преброяването на изборите, и казах дадат а не да спечели ли търг.Търговете свързани със държавната администрация за изграждане на ИТ решения са с доста тежки изисквания по отношение на специалисти, а там такива вече няма, за да покрият базови изисквания се наемат еничари които не са и стъпвали във фирмата за да се ползват сертификатите им, и трудовите им характеристики.
23 Март 2013 18:30
Моля не се изказвайте на тема математика ако не я разбирате.
Има толкова други благодатни теми, по които можем да дискутираме: ядрената енергетика, шистовия газ, финансовата и банковата криза, предимствата на растежа през austérité и разбира се копчетата и петлиците по униформите на Червената армия
23 Март 2013 18:30
Професорът е нагъл, озлобен човек, а съдейки по изображението и мимиките то той ненавижда всички около себе си. Хубаво, но това не са някакви двойкаджии или досадни негови студенти. Същият може да говори, обижда, рецитира, дори да къса дрехите си и скубе косата си, но само на едно място - поляната в Южния парк или на полето ако има кой да го слуша. Приказките си той трябва да мери и от катедрата на любимата му П.У.Т.К.А. Сега е време, в което се търсят водачи, агитатори, войводи ако щете. Хората на улицата търсят водачи и лидери. Ето, отиди професоре там, ако ти стиска и предложи своите теории и фантазии. Не може "почтен, умен, разумен" и т.н. човек да мени възгледите си и да нервничи докато не намери яслата, която да му се услади. Никой не е изправил същото лице до стената, нито Станишев или Костов, или Местан са опрели дулото до челото му, нито му се конфискува имането, нито каквото и да е действие, което да причинява страдание, за да се нуждае от защита. От защита се нуждае правовата, законова и морална рамка на волеизявление, мнение и действие във времената, които живеем и която рамка професорът нагази с мръсните си и нечистоплътни ботуши.
23 Март 2013 18:39
Хайде стига вече с тази П***А, дайте нещо по-свежо.
24 Март 2013 00:53
По-злобно интервю едва ли сте чели. Мишо хептен го е ударил през просото, очевидно престоят му в подчертието на Форума е дал отражение на лексиката му.
Този вид пропаганда отдавна си е изживял времето - над чертата.
Под чертата - може. Ако държиш да си там.
24 Март 2013 07:03
Константинов като автор на политически мнения е банален седераски игнорамус, който напълно ненужно се драматизира.
24 Март 2013 10:55
Моля за извинение. Оказа се, че проф. Мишко имал толкова много статии, че Джон Наш може само да му завиди. Но Наш има и друг проблем - никой не го титулува проф., най-много да споменат за филма Красив ум, ама пак е много неточно, защото това заглавие трябва да се запази за холивудската мегапродукция за наш Мишко. Използвах стилистичен похват на бинарната опозиция, но инженерната мисъл се вкопчи в трудовете на Мишко и пропусна главното, а именно: проф. Мишко е част от онези лакеи, които се въртят около всяка власт - дават умни съвети и лапат кюфтаци (те са там предимно за 2-рото). Сред тази група са Райчев, Стойчев, Бъчварова, Коларова. Има обаче такива, които служат само на един господар (напр. Асланов).

В края на 2007-ма проф.Мишко даде интервю за в. Труд, в което каза:
"ве­роятно измамите на тези из­бори ще се окажат най-голе­мите след 1990 г.", "всяка желязна система, попаднала в ръце­те на хора, които не искат да я изпълняват, се обезсмис­ля" (срв. със сегашните му изявления за с-мата и абсолютната невъзможност за фалшификация). В началото на 2008 г. проф. Мишко продължава пред в. Монитор: "избирателната с-ма трябва да се промени чрез въвеждане на мажоритарен елемент", "другият елемент на мажоритарност наистина се постига с използване на преференции без праг".

Няма да се спирам на мотивите на Мишко, които са го завъртели на 180о за герберастките възможности за фалшификация, но се изкушавам да спомена, че навярно те са користни. Политологическите разсъждения за 'мажоритарния елемент' директно подсказват за абсолютна некомпетентност на говорещия. Този термин не се среща в западната л-ра в областта на политологията, която очевидно Мишко не е прочел. Аз например също се оказах в ролята на писател, а не на читател на трудовете на проф. Мишко, но някак си, колкото и да е субективно, ми изглежда по-малко греховно. 'Мажоритарният елемент' е изобретен от авангардни български умове като Райчев и Стойчев, а е "маркетиран" от други откровени шарлатани като Мишко. Мажоритарният елемент е толкова невъзможен, колкото и "умен милиционер". Негърът с бели елементи (зъби) не го прави бял. 'Преференциите' в пропорционалните листи е по-право да се нарекат 'антимажоритарни'. Вижда се, че проф.Мишко веднага настъпва мотиката щом отвори уста за избирателни с-ми. Не искам да прилагам ноторни факти, за да доказвам тезата си.

Ще припомня за Мишко и неговите пристрастия към пропорционалната избирателна с-ма (в интервю по Панорама): мажоритарната с-ма е адски несправедлива, защото любимата партия ГЕРБ може да спечели в половината мажоритарни райони с 99%, а например БСП в останалата 1/2 с 51%; това ще доведе до равен брой депутати в парламента на 2-те партии, но едните ще бъдат избрани с почти двойно повече гласове; Мишока напомни и за печалната битка Гор - Буш (мл.). Къде обаче е несправедливостта? Тя е за полит.партии, които хранят "експерти" тип Райчев и Мишока. За обикновения човек от n-ския избир. р-н е спечелил МАЖОРИТАРНО еди кой си депутат (дали с 50+% или с 99% няма значение, защото това е недостатък на демокрацията по принцип, а не на избир. с-ма). Справедливото (за партиите) разпределяне на мандатите не засяга обикновения човек.

Тиквата подаде оставка вследствие получаването на когнитивен дисонанс, но остави много подредена с-ма за печелене на избори: Кр.Медарова (ЦИК), А. Петрова (Гл.прокуратура), П. Първанова (МВР), М. Райков (послушник в МС), Мишко (преброител и "стожер на честността" ). Темата за фалшифицирането на изборите възродиха герберастите, защото имат пределна склонност към подобно поведение. Компенсаторната миша реакция (на "оставката" си ) бе да обвини "лош Костов" и "розов Станишев", че щели да хвърлят страната в хаос, защото нямало да признаят изборите (единият нямало въобще да влезе, а другият щял да спечели много по-малко от "очакваното" ). Целта им била да спасят олигархията??! Сякаш неговият досегашен патрон не полагаше най-големите грижи в историята на света именно за тях. Такава чудовищна наглост не бива да се позволява на никакви плъхове и те незабавно трябва да бъдат изхвърлени зад борда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД