:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София дава над 6 млн. лв. за незаконни винетки за паркиране

Не е ясно какво ще се прави с тях, ако наредбата за платените зони падне и на втора инстанция
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Повечето от новите правила за платено паркиране в София, въведени миналата година, паднаха в съда на първа инстанция.
Градският транспорт в София ще даде 6.2 млн. лв. за отпечатване и доставка на винетки за живеещите в зоните за платено паркиране, карти за преференциално паркиране и карти за служебни коли, както и такива за хора с увреждания. Общинското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ) е обявило търг за фирма, която да изпълнява тези дейности за период от четири години, въпреки че през февруари Административният съд в София реши на първа инстанция, че винетките са незаконни. Отменени бяха и много от правомощията, които общината е дала на дружеството за разпореждане с платените зони за паркиране. Съдът определи и условията за паркиране на хора с увреждания за незаконни. Очевидно това не безпокои нито ръководството на дружеството, нито общината, след като е обявен подобен търг.

"Поръчката се подготвя от много време, но ако се наложат промени заради решението на съда, сигурно ще се направят", каза за "Сега" Румяна Милова от ЦГМ. Тя не можа да даде повече подробности за търга. Председателят на транспортната комисия в общината Радослав Тошев (ГЕРБ) също не беше запознат с поръчката и дори беше учуден от някои от нейните обособени позиции, но коментира, че това е търговско дружество и има право да обявява всякакви поръчки.

Втората част на поръчката е "фирмата да поддържа и актуализира инфраструктурата за организация на паркирането на територията на общината". "Има се предвид SMS паркирането. В момента за трите мобилни оператора има трима посредници, които самите оператори избират. Ако не сте си платили сметките, операторът не ни плаща всички пари от SMS-и. Сега фирмата, която изберем, ще ни гарантира плащанията", коментира пред "Сега" директорът на ЦГМ Симеон Арнаудов. Фирмата ще поддържа и сайта на градския транспорт, ще бъде направен и софтуер. По думите на Арнаудов сега се плащат по над 29 хил. лв. на година за поддържане на сайта и имало над 14 договора, подписани с едно дружество. Те не са по закона за обществени поръчки и затова нямало да е проблем да бъдат прекратени.

ЦГМ вече обяви поръчка за 150 мобилни устройства за контрольорите в платени зони. Прогнозната стойност е 300 хил. лв. без ДДС.



КРИТЕРИИ

Изискванията към компанията, която ще спечели, са многократно завишени. Кандидатите трябва да имат 15 млн. лв. оборот за последните три години. Най-важна ще е предложената цена, а след това качеството и срокът за изпълнение.
4
2049
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Април 2013 10:11
Кметичка...
Самоковска даскаличка
е софийската кметичка.
На фасон изглежда блага
но наистина изстрада
столичните помиари,
и разбити тротоари.
Ката ден проекти пуска,
кьоравото не изпуска,
и се снима в слънчев ден
до мъжествен супермен.
За софиянци по-известна,
като герберска метреса,
дето ни измисли зони
за коли и за камиони.
Плащаш яко гяволъка
щом живееш в шоплука.

08 Април 2013 10:26
Заложени са очевадно големи суми. Изобщо в Софийско милионите ги раздават като жълти стотинки. Да са живи и здрави балъците, от които ги вземат.
08 Април 2013 10:34
"Столична община (СО) е допуснала нарушения при откриването и провеждането на 69 % от проверените процедури по възлагане на
обществени поръчки, осъществени в периода от 01.01.2010 г. до 30.09.2011 г., става ясно от публикуван в края на миналата седмица (октомври 2012 г.) доклад на Сметната палата (СП)."
Защо тогава да се учудваме, че и този търг е проведен по същия начин. Без значение е явно за СО и СОС, че съдът за втори път отменя незаконната и противоконституционна наредба, важното е нашите фирми да се облажат. След като никой в тази държава не се зае да разследва делата на общината начело с кметицата, обобщени в посочения доклад нищо добро не може да се очаква. А и овчедушието на общественото мнение, както и табуто, което е наложено за безобразията в СО от страна на основните медии не вещаят промени.
07 Май 2013 11:39
СОС ще си вее байрака както иска - рече Киркор - не е луд тоя който изяда баницата. Всъщност тоя който му я бута в устата е Върховния административен съд който мота обжалването на решението на Софийския административен съд от 28 февруари та досега - е ако това не е своеволие здраве му кажи.
А на нас дето живеем около арменското кафене , благодарение на това , вече половин година ЦГМ ни смъква кожите - възмути се Агоп - тъй като обжалването спира решението на Административния съд за отмяна и кожодерите ни дерат с данък изтъркване на зъбите - пардон на улиците със стоенето на личните ни автомобили. А бе кажи че няма договорки после. Държавата срещу гражданите - айде народе прави залагания кой ще победи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД