:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пламен Петров предложил вариант за повишаване на цената

"Вива венчърс" купува БТК за 200 млн. евро

Турският консорциум няма да обжалва
Снимка: Борислав Николов
Офертата на Viva Ventures Holding, регистриран във Виена, е класирана на първо място и Агенцията за приватизация започва преговори по договора за приватизация на 65% от БТК с този кандидат. Това решение на агенцията оповести вчера шефът й Апостол Апостолов. Обявяването се забави 20 минути след уречения час. Представителите на класирания на второ място консорциум между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком" превеждаха на турски казаното от Апостолов директно по мобилните си телефони. Преди дни от консорциума заявиха, че едва ли ще обжалват решението, каквото и да е то.

Министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров, който от дълго време настоява, че цените в офертите са ниски, обяви вчера, че е предложил на АП вариант за подобряване на параметрите. Той заяви, че може да се защити интересът на държавата, без да се създава прецедент, който да се използва и от кандидати в други приватизационни сделки.

Апостолов отрече да е постъпвало официално предложение от транспортния министър. Предложените цени са в рамките на оценката, направена от консултанта на АП Дойче банк, и няма основание за искане на повишаване, обясниха експерти.

Турският консорциум изпрати преди 2 дни писмо до АП с искане за подобряване на офертата си по всички параметри. За 65% от БТК той предложи 185 млн. евро.

"Вива" предложи цена от 200 млн. евро. И двата кандидата обещаха да увеличат с 50 млн. евро капитала на БТК и да инвестират 400 млн. евро за 5 години. Турците предложиха за 3 години да бъдат освободени 4470 служители от работещите в момента 25 000. "Вива" смята да съкрати 9000 души.

До 20 календарни дни от получаването на уведомлението "Вива венчърс" трябва да представи декларация за произхода на средствата. Договорът трябва да се подпише до 50 календарни дни от уведомлението.

В решението за избор на купувач се допуска предварително изпълнение, както бе при "Булгартабак холдинг". Този път обаче то е мотивирано в Доклада на конкурсната комисия. В предишния случай Върховният административен съд спря предварителното изпълнение до произнасяне на съда по жалбите на отпадналите кандидати поради липса на мотивация.
1646
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД