:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вашингтон засилва натиска върху ООН

Вашингтон предупреди ООН, че няма да чака вечно да бъде приета резолюция, която да принуди Ирак да се разоръжи, съобщиха международните агенции. Ройтерс получи текст от новата проекторезолюция на САЩ за Ирак. Основните нейни елементи са следните:

- в рамките на 30 дни Ирак трябва да обяви всички свои програми за производство на оръжия за масово поразяване и свързани с тях материали;

- инспекторите на ООН трябва да подновят работата си не по-късно от 45 дни след одобряването на резолюцията;

- 60 дни след това те трябва да уведомят Съвета за сигурност за резултатите от проучванията си, но могат да докладват за всякакви нарушения от страна на Ирак по всяко време;

- инспекторите имат правомощията да канят иракски учени и други, както и семействата им на интервюта в чужбина;

- посочва се, че "неверни изявления и пропуски" в декларации, представени от Ирак, могат да изправят Багдад пред "сериозни последици".

Новият американски проект за резолюция на ООН за Ирак засега не отговаря на изискванията на Русия, заяви вчера в Москва руският външен министър Игор Иванов, цитиран от световните агенции. Според Русия проекторезолюцията на Съвета за сигурност за Ирак не трябва да съдържа постановки за "автоматична употреба на сила", посочи той.

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен реагира по следния начин в Люксембург: "Необходим е още известен напредък и имаме още много работа."

Американската проекторезолюция е равнозначна на обявяване на война на Ирак, каза вчера в Аман иракският министър на културата Хамид Юсеф Хамади, цитиран от АФП. Американският президент Джордж Буш иска да си послужи с ООН като с инструмент за нападение срещу Ирак и оказва натиск върху Франция, Русия и Китай, за да прокара проекторезолюция си, каза Хамади. Според него САЩ възнамеряват да нападнат Ирак със или без резолюция на Съвета за сигурност.
306
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД