:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Европарите увеличават пропастта между София и провинцията

В следващите 7 г. столицата ще получи 10 пъти повече от Враца, Монтана и Видин
Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 г., вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие. Проектът на новата оперативна програма "Региони в растеж" предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над 10 пъти, показва справка, с която "Сега" разполага.

Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата. Тази разбивка беше публикувана на сайта на ОП "Регионално развитие", но след уточняващи въпроси на "Сега" данните бяха изтрити. От управляващия орган обясниха само, че процентите са прогнозни и още не са обсъждани, а били публикувани "погрешка". България трябва да изпрати проектите на оперативните програми в Брюксел до средата на юни.
Според новите правила 67 града ще получават директно финансиране за проектите от интегрираните им планове за развитие, а няма да се състезават за европейските пари, както е в момента. Финансирането е по "Региони в растеж", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Развитие на човешките ресурси" и "Околна среда". Останалите градове и селата ще бъдат финансирани по програмата за селските райони. Няма обаче яснота в регионалното министерство как ще се координират средствата по еврофондовете, признаха общините. Националното им сдружение коментира, че конкретното разпределение на средствата между градовете все още не е обсъждано.
От предварителната справка се разбира, че София отново ще вземе лъвския пай от парите за регионално развитие - 600 млн. лв. Въпреки това кметът на София Йорданка Фандъкова наскоро поиска столицата да се приравни и към село, за да получи пари за туризъм в околността. Проблемът е, че Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен заедно с Велико Търново и Благоевград ще трябва да си разделят общо 450 млн. лв. При разработването на интегрираните планове за развитие Пловдив например обяви, че ще иска общо 500 млн. лв. Екипът във Варна заяви, че все още нямат прогнозна сума. Столицата е разработила проекти за финансиране по всички европейски програми на обща стойност 2.5 млрд. лв. заедно със собственото и държавното финансиране, научи "Сега".
Надолу по веригата положението е още по-драматично - 26 града, които се водят средно големи, ще си разделят близо 1.35 млрд. лв. Средно това означава по около 52 млн. лв. за всеки град. В тази група попадат общините от най-бедния регион в Европа, Северозападният - Видин, Монтана, Враца. По подобен начин стоят нещата и за Търговище, Разград, Сливен, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Кюстендил и др. Добрич, който също е в тази група, вече заяви, че ще иска 200 млн. лв. по плана за градско развитие. Определените 32 малки града със специфично териториално значение също ще получат общо 600 млн. лв. Най-малко средства за 7 г. ще получат Лом, Троян, Сандански, Нова Загора, Велинград, Девня, Поморие.
Не е ясно при това разпределение как ще се постигне целта на програмата да сближи икономическото и социалното развитие на регионите. Северозападният район например трябва да повиши заетостта от 58.3% на 72% до 2020 г. и да намали с 11% броя на хората, живеещи под прага на бедността.
52
6987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
14 Април 2013 19:42
Това е доста късогледа политика.
14 Април 2013 19:43
"София отново ще вземе лъвския пай от парите за регионално развитие - 600 млн. лв. Въпреки това кметът на София Йорданка Фандъкова наскоро поиска столицата да се приравни и към село, за да получи пари за туризъм в околността. Проблемът е, че Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен заедно с Велико Търново и Благоевград ще трябва да си разделят общо 450 млн. лв."

14 Април 2013 20:37
За развитие на селските региони - зеро.
14 Април 2013 20:43
София да си припомни съдбата на Рим.
14 Април 2013 20:59
Въпросът не е само до европарите. Заплатите в София за един и същ труд и квалификация също са много по- високи. Не става въпрос само за справедливост, а и за нещо много по- важно. Държавата се деформира с всичките си последствия. Тъпотия ли е това, или бай Ганьовски егоизъм?
14 Април 2013 21:09
Единствен вариант - всяко селище да носи името София по година. Така парите ще се разпределят равномерно, а и повече хора ще се водят столичани...
---------------------------
Блогът на Генек

14 Април 2013 21:20
Отдавна предлагам София да стане град-държава, че да се оправи България. Сега е моментът. Нека всички мераклии за депутати от София се кандидатират само в София.
14 Април 2013 21:21
Нерешени два проблема обезсмислят теоретизирането по темата оперативни програми - планов период 2014-2020. Ниска усвояемост и ефективност, от една страна и ... краденето, както се досещате, от друга. Безумни проекти за безумни пари, направени за лесно крадене - това е проблемът. Чрез тях не се решават проблемите на местните общности, а се осигуряват приходи за партийните кръгове от фирми, с част от които се финансират кампаниите на партиите и нерядко ... долче вита за лидерите им.
14 Април 2013 21:28
Отдавна предлагам София да стане град-държава, че да се оправи България. Сега е моментът. Нека всички мераклии за депутати от София се кандидатират само в София.

Да бе ,нарушаваш Конституцията.Иначе и аз съм съгласен да се върне Източна Румелия и мен,като икономист,да ме сложат митничар на десния тунел преди Ихтиман в посока София.Скромен началник-смяна.И дипломата ми е истинска.
14 Април 2013 21:29
Тя тази работа без конституционни промени нема как да стане. Няма ли истинска административна и финансова децентрализация и пряка местна демокрация, все ще е така. Чак когато има преки избори за областни управители, дефиниране на регионалните проблеми и предлагане на варианти на решаването им, може да има некаква надежда за премахване на дисбаланса и обезлюдяването на България.
14 Април 2013 22:03
При положение, че в София живеят официално 20% от българите, а неофициално -повече, не виждам какво нередно има в това, че 20% от някакви пари отиват за София.

14 Април 2013 22:05
Няма как, в София са най-изпечените крадци.
14 Април 2013 22:09
... какво нередно има в това, че 20% от някакви пари отиват за София...

Когато 100% от българите, заживеят в София, всичко ще е наред и проблеми нема да има.
14 Април 2013 22:21
Калки, тогава да закриеме Държавата, и да остане само крадливата на милиони София с Фандъчето и боко Смрад, кучета, дупки колкото щеш и не щеш, инфраструктура - нула около блоковете в комплексите и т.н.
14 Април 2013 22:23
Калки,
Голяма глупост си изтресъл. Бъркаш причина и следствие.
14 Април 2013 22:33
Що така колеги при соца нямаше ли софийски или нещо друго а?Пък и е правилно,картофи не растат на балкона, а пък ние на село мотики бол....
14 Април 2013 23:01
По това перо се падат средно около 570 лв на глава за които се плащат и включват данъкоплатски пари примерно около 140 лв пак средно и 430 лв "от фондовете на ЕС". Нето 430лв на калпак средно за България.
В София 2 млн човека евентуално получават по 400 лв от фондовете за което плащат по 280 лв. Нето по 120 лв на глава за 7 години или по 17 лв годишно. В останалата част вземат средно 640 лв фондове и плащат по 86 лв. А ако се махнат от сметката Варна, Бургас, Стара Загора и още няколко града където положението с даването и получаването е като софийското, става още по-интересно.
Много народ има право май да иска да му връщат парите потрошени за основното образование, за по-високо да не говорим...
14 Април 2013 23:09
Прав си, Хийт, но диспропорцията трябва да се засили, за да се получат осезателни резултати. Дори средно 40 лв. да плащат от СЗ регион пак е много. там трябва ударно да се инвестира, за да се спре обезлюдяването.
14 Април 2013 23:24
мдааааа, тия сладури от цитираните с 15% надойдоха в София и това е резултата от гласуването им... да видим след 12-ти какво ще направят, не, че имам илюзии де...
както и дае, да им отворя малко очите, в София нещата по-зле не са били от 1992г. самоковската превъзходна направи от моят град кочина, по примера на родното си село целувайки Негозвият задник... очаквам в най-скоро време, от операта да се направи външен кенеф, за да може Тя да се чувства като у дома си...
Парите/бюджета на София - провинциалните градове с кметове извън гроб, трябва да знаят нещо - бюджета на София се краде на 99,5%, за Столицата не остава НИЩО, София не е била такава кочина и не съм си я спомнял така НИКОГА - ако искате да получите аналога на София и Варна - улеснете цвък, и не се чудете - Стратегията - София 2020г. "Културна Столица" минава през банката на цеца и джоба на обкръжението и - да това нищожество с "бизнес парка" и другият "парк", да на Сретен на приятеля протеженцето....
ако щете, чисто провинциално и против гласувайте - така ще раберете какво Ви чака в противен слуай...
Разделяй и владей - няма да Ви го разяснявам, надявам се, като кореняк софиянец и утре да се гордея с града си и с..... да Варна
15 Април 2013 00:10
Вместо коментар:
http://www.democrati.org/f/viewtopic.php?f=20&t=4977&st=0&sk=t&sd=a&sid=f4dd330e10ec33796deb1bd5f0207e1e
15 Април 2013 06:02
Тази държава хептен се е сбъркала! Никой не мисли какво да произвеждаме, за да печелим и да си правим сами пътищата и градинките! ЕС ще ни обучава администрацията/която би трябвало да е назначена, че може и знае с конкурс/, ще харчим луди пари за квалификация на безработни, за които няма работни места или ще ги караме да чистят улиците, вместо машините?! Гледам вчера репортаж за изборите: в някои кметства и копирна машина няма!Да не говорим за интернет! Бе много "развита" държава сме и се фукаме с магистрали и метро?! Пък половината от нея е още в 19 век Как няма всички да бягат в София и по чужбина?
15 Април 2013 07:03
15 Април 2013 07:06
Региони в растеж = налъми в цъфтеж!
15 Април 2013 07:34
София е енда нещастна социалистическа дупка. В Берлин, за да стане град, за да стане столица на Германия, се похарчиха 200 милиона марки само за 2-3 години. Повечето от тия пари - за саниране и инфраструктура. Това е положението със постсоциалистическите коптори.
15 Април 2013 07:58
"Този факт е световно известен..."
http://www.mp3-muzika.eu/mihail-belchev-bulevardut-texts-169027.html
15 Април 2013 08:38
Всички неприятности идват или от софиянци или от американци!
15 Април 2013 08:45
Всички идваме в София и край на проблема!
15 Април 2013 09:03
Всички идваме в София и край на проблема!

Май това наистина е целта на упражнението?!
15 Април 2013 10:18
Всички трябва да се преселим в София. Знаете ли колко апартаменти има за купуване, колко ипотеки има за плащане и за колко молове трябват клиенти.
15 Април 2013 10:42
Вие се преселвайте в СФ. Аз се насочвам към други, по-приятни дестинации.

Тая смешна държава трябва да се закрие с решение на ООН и хората да бъдат разселени на групи от по 100 хиляди
по всички земни кълбета. Индия, Китай, Сибир, Турция, Гърция, ....
15 Април 2013 10:58
Както е казано по-горе, какъв е проблемът, ако София с над 20% от населението на България вземе 20% от средствата? Трябва и да се припомни за пореден път, че парите от ЕС не са едни пари, които се раздават да си ги харчи кой както му е кеф, а са за проекти. Да предложат добър проект в Долно Нанагорнище и ще спечелят финансиране.
А иначе е вярно, че диспропорциите са големи. Оставяме настрана държавната администрация, която Дянков искаше да децентрализира и се вдигна вой до небето. В София са концнтрирани голяма част от квалифицираните хора в България. Затова, като си открива някоя фирма централа или офис, предимно го прави в София. Съответно, един квалифициран човек от другите части на България може да си намери добра работа предимно в София и се преселва. И колелото се завърта. Не е само София, разбира се, и още няколко големи града са по-добре развити - Варна, Пловдив, Бургас... Обаче разслоението се задълбочава - събират се на едни места качествени хора, а на други остават предимно по-мързеливи и неквалифицирани. Като ми се нахвърлите, пак ще питам - някой ако има капитал, какво високотехнологично предприятие ще създаде например в Северозападна България, така че и да е конкурентен, и да печели, и добри работни места да създаде?
15 Април 2013 11:06
Правителството на ГЕРБ продължава да усвоява пари с измислени "обществено полезни" занимания. Няма да стане!
15 Април 2013 11:26
За да се зарине пропастта, крайно време е столицата да се премести във Велико Търново, където й е мястото. И където са я избрали независимите български владетели. Следващата стъпка е забрана на администраторите- софиянци масово да се преселват в новата столица... и за няколко години нещата ще си отидат по местата. Няма как един град да се изхранва от министерства, помощи, субсидии, да засмуква всичко в себе си, да обезлюдява страната и да живее в някакъв измислен илюзорен свят, да превръща България в град- държава и да оцелее неограничено дълго време... И Римската империя и Македноската са се самоунищожили от прекалено много награбено, което фактически не могат да управляват и население в периферията, което не понася повече да бъде мачкано...
15 Април 2013 11:42
Въпреки, че от доста години живея в София и бих се радвал на всяко подобрение в инфраструктурата, смятам че това си е безумие.
Нормално би било за София да отидат 20% от финансирането - съобразно процента на населението примерно. Но да отидат 80% вече е твърде много.
Много по-добре би било ако по-малките градове получат финансиране и заплатите им стигнат софийските, отколкото всички да се изселят в София.
15 Април 2013 11:54
Djok,
Не съм сигурен, че това би помогнало.
Вярно е, че тук има много администрация, но това което го има повече е инфраструктура.
Например ако си IT компания и ти е важна скоростта на интернет, ще отидеш ли в някое малко градче, където освен БТК, друг интернет доставчик няма?
Инфраструктурата е проблема на малките градове, а не това че не са столица.
Другото важно е ценза.
В София има концентрация на университети. И то на добри университети. Естествено, че една компания ще отиде там където има квалифицирана работна ръка.
За да отиват компаниите и в други градове, трябва там да ги има тези две неща - добър университет и добра инфраструктура.
15 Април 2013 12:13
някой ако има капитал, какво високотехнологично предприятие ще създаде например в Северозападна България, така че и да е конкурентен, и да печели, и добри работни места да създаде?

АЕЦ?
15 Април 2013 12:15
АЕЦ?

Не щат. Никой частен инвеститор не ще да строи за своя сметка и за свой риск. Искат държавата да участва с пари, с гаранции, с договори за изкупуване. А иначе може и фотоволтаици.
15 Април 2013 12:28
За да се зарине пропастта, крайно време е столицата да се премести във Велико Търново, където й е мястото.

Djok,
пепел ти на устата
15 Април 2013 12:39
Както е казано по-горе, какъв е проблемът, ако София с над 20% от населението на България вземе 20% от средствата? Трябва и да се припомни за пореден път, че парите от ЕС не са едни пари, които се раздават да си ги харчи кой както му е кеф, а са за проекти.


Натисни тук

Те ти малко либрето
15 Април 2013 13:17
Направо в Плиска да се връща столицата и готово
15 Април 2013 13:22
Неслучайно Платон е констатирал преди две хиляди години, че когато в рамките на държавата един град се разрастне прекомерно, той започва да конкурира държавата като цяло. Какви са последиците от това всеки може да прочете в историята. И неслучайно Симеон Дянков направи първи стъпки за разсредоточване на администрацията от София към други големи градове, но беше осмян и оплют.
15 Април 2013 13:29
Да, а на всичкото отгоре и Алкайда и те не стават за никакъв чеп.
15 Април 2013 13:30
...но беше осмян и оплют...

И с пълно право. Истинската финансова и административна деценрализация няма нужда от дянковци.
15 Април 2013 14:06
Тъй като в София едва ли скоро ще се роди някой с голяма пи*ка, предлагам там да се построи една Айфелова кула.
15 Април 2013 14:32
todortk
За да отиват компаниите и в други градове, трябва там да ги има тези две неща - добър университет и добра инфраструктура.

Тодоре, аре стига бе! Каква ти инфраструктура?
Асфалта яде ли се? Я питай другарите по въпроса!
15 Април 2013 14:35
Направо в Плиска да се връща столицата и готово

Е, това вече е умна приказка!
Пък и Преслав е наблизо, затуй - направо в Шумен! Че и пристанище си има!
15 Април 2013 14:38
Асфалта яде ли се? Я питай другарите по въпроса!

Какво означава изграждане на инфраструктура? Строеж на магистрали и полагане на асфалт?
15 Април 2013 15:16
И после защо София е препълнена ??!?!?!? А сега вече пък изобщо няма да мога да се придвижвам като бял човек. То в момента е гъчканица, пък камо ли и с тези евро проекти.
15 Април 2013 16:17
Асол, ами и това също. Или ти не мислиш, че добрите пътища са инфраструктура?
15 Април 2013 16:32
Като ми се нахвърлите, пак ще питам - някой ако има капитал, какво високотехнологично предприятие ще създаде например в Северозападна България, така че и да е конкурентен, и да печели, и добри работни места да създаде?

Манрико, сигурен съм, че дори за теб работят и хора, дошли от провинцията. Проблемът е, че ти си решил да живееш в София или друг голям град и да развиваш бизнес тук, вместо в северозапада. Мислиш, че там няма кадри ли ? Има и математически и езикови гимназии, но вишОто е тук - в София. Работата пак е тук. Почти всеки би се върнал при семейство и приятели при равни други условия и не би мизерствал в тая София.
Ами ако си един предприемач с топки, какво ти пречи да си преместиш бизнеса във Видин например. Заедно с персонала, които иска да работи за теб. Сигурно животът там ще им е по-спокоен и приятен. Няма да пътуват по час и повече до работа, вечер разходки по Дунава, вместо в задръстванията, време за семействата им и т.н. От друга страна евтини и празни жилища, малки кредити и ниски вноски по тях, а оттук и повече пари в семейния бюджет за образование, развлечение, култура и т.н.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД