:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 46
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ново начало

Автентичният епилог на автентичната десница

Разпадът на "Синята коалиция" 2 може да се окаже по-добра новина от създаването на "Синята коалиция" преди 4 години
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Докато Иван Костов и Надежда Нейнски ръководеха десницата, тя нямаше никакъв шанс за сериозно политическо присъствие.
По всичко изглежда, че този път с т.нар. автентична десница е свършено. За предстоящите парламентарни избори основните изпълнители в нея готвеха кавър версия на "Синята коалиция", която бе шлагерът на лятото през 2009 г. Всичко обаче пропадна, след като Иван Костов и Надежда Нейнски не можаха да уточнят кой ще води бащината дружина.

Неслучването на "Синята коалиция" 2 обаче може да се окаже по-добра новина за многострадалните десни избиратели от създаването на "Синята коалиция" преди 4 години. От 2001 г. насам пътят на десницата е само и единствено надолу. През този период три партии - НДСВ, ГЕРБ и ДПС - се изредиха във властта, създавайки впечатление, че са десни. А първите две разчитаха най-вече на избирателите, които през 1997 г. дадоха 137 мандата на ОДС. Докато автентичната десница затъваше в блатото на интриги, лични вражди, жажда за реванш у нейните лидери и т.н. Въпреки очевидния провал на десницата все пак цяло десетилетие партиите в нея съумяваха под една или друга форма да присъстват в парламента. "Синята коалиция" бе последният и най-слаб откъм постижение подобен опит, който бе подкрепен от 285 000 избиратели, и спечели едва 15 мандата. Отдавна е ясно, че десницата има нужда от сериозно обновление откъм кадри и идеи, за да си върне поне част от изгубеното доверие. Едва ли вече която и да е българска партия ще съумее да спечели 137 мандата в парламента. Но за солидно присъствие на десницата в българската политика поне засега има електорална ниша. Краят на десницата, който неизбежно ще настъпи на 12 май, може да се окаже дълго чаканото ново начало за нея.

За това е нужно да се случат няколко неща, които са отдавна ясни, но поне засега се оказват непостижими. Първото е да се преодолее раздробяването на десницата и разпокъсването на нейните гласове. В този смисъл от партията "Синьо единство" поне засега заслужават уважение и подкрепа за позицията, която заеха, след като не успяха да се разберат с ДСБ. Те заявиха, че няма да участват в изборите и ще изчакат те да минат, за да подновят отново инициативите за обединение и създаване на нова дясна партия. Това със сигурност е правилният път. Още повече че в следващите няколко години ще има много и най-различни видове избори, на които евентуална бъдеща партия да заяви своето политическо присъствие.

Синьото обединение само по себе си обаче няма да донесе някакъв особен успех на десницата. Най-много да се прехвърли бариерата от 4% за влизане в парламента. Десните имат сериозна нужда от обновление на водещите си лица и това е може би най-трудната им задача. Защото години наред в тази посока не се правеше нищо. За настоящите лидери на десницата нейното съществуване минаваше задължително през собственото им политическо оцеляване. И именно затова те нехаеха какво ще оставят след себе си, когато един ден се оттеглят от активната политика. За някои от тези лидери оттеглянето въобще не съществува като опция, но това е друга тема. Именно поради тези причини никой не полагаше усилия за създаване на ново поколение политици, които да поемат ръководството на своята партия, когато му дойде времето. Трудно е да се посочи фигура, която хем да е ново, необременено лице, хем да има лидерски качества и харизма. Но е ясно, че ако десницата иска да спечели отново доверието на обществото, тя трябва да намери такава фигура и да сформира около нея добър екип.

Върху посланията, които дясната партия трябва да излъчи, също трябва сериозно да се помисли. През последните години единственото, което успява да консолидира десните, са антикомунизмът и русофобството. Първото е демоде, а второто е непрактично. През последните десетина години стана безпощадно ясно, че докато се разчита само на тези две обединяващи идеи, България ще бъде управлявана от бивши комунисти и техните преки наследници. Създаването на реална пазарна икономика, защита на конкуренцията и данъчна система, която да стимулира работодателите да създават нови работни места, са много подходящи послания за една десница. Въпросът обаче е дали ще се намери достатъчно политическа воля, за да бъдат тези послания реализирани.
24
4079
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
15 Април 2013 20:13
Ма антикомунизмът и русофобството не могат да бият инфантилността.
15 Април 2013 21:36
***
15 Април 2013 21:45
В този смисъл от партията "Синьо единство" поне засега заслужават уважение и подкрепа за позицията, която заеха, след като не успяха да се разберат с ДСБ.


Заслужавали били уважение!?
Или разчитаха на Костовите позиции в София, Варна и Пловдив, щото само това остана от бившето СДС - и то е на Костов. "Синьо единство" - стари и евтини колаборационисти
15 Април 2013 22:00
За всеки влак има пътници, ДСБ ще спечели повече доверие от ГЕРБ, а и да не успее-влиза. Вж анкетата на Вестника...
15 Април 2013 22:18
От 2001 г. насам пътят на десницата е само и единствено надолу. През този период три партии - НДСВ, ГЕРБ и ДПС - се изредиха във властта, създавайки впечатление, че са десни. А първите две разчитаха най-вече на избирателите, които през 1997 г. дадоха 137 мандата на ОДС.


Другарят Обретенов прави евтина и плоска манипулация. Нито НДСВ, нито ДПС са създавали впечатление, че са десни. Единствено ГЕРБ се опита да да се самонарече "дясна" партия.
Подкрепилите ОДС през 1997 г. също не бяха "десни". Ако се погледне честно, наистина огромна част от онези, които подкрепиха и ОДС през 1997, и НДСВ през 2001 и 2005 (Симеон заяви, че няма да се коалира с БСП - една от многото негови лъжи) и ГЕРБ през 2009, го направиха не защото са десни, а защото бяха "анти-комунисти". И днес мнозина, припознавани от социлози и журналисти като Обретенов като "десни" са готови да гласуват отново за ГЕРБ единствено, за да не допуснат БСП (припознавана нато "комунистите" на власт. Това не са "десни". Антикомунизмът не прави някого "десен", както е забелязал самият Обретенов. Но това се отнася не само за лозунгите на партиите, а и до самите избиратели.

Съжителството или гласуването на описаните псевдо-десни заедно с откровени комунисти за една и съща партия (НДСВ, сетне ГЕРБ) е най-убедителното доказателство за плитката манипулация в статията. И нашият форум е жива илюстрация за това: "дясното" ли обединява Сибила и Центура - двамата, гласували за НДСВ? "Дясното" ли обединява Манрико и кайли - двамата гласували за ГЕРБ? Категорично не!

А ДСБ (конкретно) е замислено от самото си начало като десен, консервативен проект. И не са отстъпили на йота от таази си позиция. Това се вижда добре от пррограмите им и от провежданите им политики в НС и в местните съвети. И това не зависи от моментната конюнктурна политика на лидера на партията. Това най-добре пролича от отцепниците към партията на Кунева - Прошков, Митов, Ангеличин, които действително и осезателно допринесоха за имиджа на ДБГ като "дясна" партия. Отделен въпросът дали техните услилия са превърнали тази партия действително в дясна партия. Засега като че ли преориентацията им има единствено като резултат, че някои журналисти престанаха да ги наричат "десни расисти" (което пък показва защо действително те бяха наречени така). Това означава само едно: ако утре Иван Костов се оттегли от политиката (което мисля ще е загуба за българската политика) неговата партия ще продължи досегашната си политическа и социално-икономическа дясна визия. От друга страна видяхме, че това не стана с партии като НДСВ и ... СДС. За ГЕРБ не говорим - там последователността на позициите се измерва с часове.
15 Април 2013 22:19
Седерунгелите са автентични отрепки...
Cause at 5 o'clock they take me to the Gallows pole, The sands of time for me are running low...
15 Април 2013 22:23
Как е възможно, нормален човек да гласува за драгалевскио циганин, при положение че антибългарин и мизантроп като съществото бангу-бангу е врла десебарска валдхорна?!
15 Април 2013 22:37
Практически доказан русофил, туркофил, българофоб и комуняга като Костов не може да има нищо общо с десните.
15 Април 2013 22:52
Фидел, винаги съм казвал, че е много приятно човек да срещне умен и възпитан социалист/комунист. Казвам го и сега.
16 Април 2013 01:19
В България не може да има напълно дясна партия, просто няма такъв електорат. Доколкото имаше десни напъни (натъртвам на думата "напъни", то те свършиха през 90-те и ако се загледате в това кой защо гласува ще видите, че те касаеха съвсем малка част от българите. Причината е разбира се липсата на осъзнати десни интереси, доколкото ги имаше, те бяха най-вече мечти на отделни хора да построят бъдеще, в което вече да могат да бъдат десни. Забогателите и голяма част от "средната" класа у нас така и не станаха капиталисти или предприемачи. Зависимостта им от държавата пряко или през друг впит в нея си остана насъщна нужда и само една доста малка част от соц. капиталистите успяха да се превърнат наистина в такива бидейки на средата - с желание и достатъчно връзки, за да се опазят от останалите. Останалото е дребна търговия и шепа отрасли прекалено чужди на хората мислещи в шаблона "да се уредя, пък после ... нещо си". Тъй, че кого по дяволите да представя тая дясна партия след като дори голяма част от средната класа успява да остане средна само защото пряко или косвено има връзки с държавата, за да си урежда работа или проекти? Мечтателите или избягаха или се разочароваха и сега сме на стартови позиции, но вече няма интерес в ония, които заеха стратегически позиции да подлъгват народа в дясно. Сега те му продават думата като етикет на тодоризъм и жажда за държавна разправа с тоя и оня (уж с тях де, ама те ще го правят). ДСБ въобще не е бита карта, просто за ДСБ няма електорат, който да ги направи победители, реално дясното едва ли може да вземе в национален мащаб над 10% и това е напълно нормално. Колкото до лавиранията на Костов, защо да са лавирания? На ДСБ се налага не да защитава нечии интереси, а първо да го отгледа тоя проклет свой избирател. В тая ситуация не може да си напълно десен, налага се да подкрепящ това, което иначе се пада на социал-демократите, щото извън тая прослойка надясно са най-вече нито десни, нито леви интереси, а по-скоро мафиотски. Едрият ни бизнес не е бизнес а едра мафия, едра само по нашите скромни мащаби разбира се, но благодарение на него нищо едро не може да възникне по естествен път, та в тая ситуация за какво да се бори един десен, ако не за създаване на матряла, на който му се иска да бъде представител? Това, което ме кара да избера ДСБ е фактът, че те за разлика от СДС/ОДС и другите прераждания на "десницата" не се опитват да направят десен всекиго - до последния овчерин. На фона на пълния цирк, който гледаме иначе, това се откроява като умерено и като някакво нормално предлагане на политическа стока. От другите страни не ни предлагат стока, а омраза, фалш и основания, които могат да се приемат само, ако изтриеш доста голяма част от съзнателните си спомени. Това, че БСП не можа да се определи като дясна или лява в разкъсването си между кликите в нея си е неин проблем, имаше шанса да стане лява партия, да се разкъса на дясна и лява или нещо друго, но вместо това остави дори нейни хора да съдействат за създаването на тоя срамен цирк "ГЕРБ". Аз за разлика от други не се пеня толкова за куфарчетата и летящият старт, който си дадоха, дразни ме обаче пълната им неспособност да го въплатят в нещо реално и сега след много хитреене вече губят контрол не само над машите си, но и над себе си. Честно казано, дори да бях бесепар, пак нямаше да гласувам за БСП в сегашната й форма, единственият човек там, който има едновремено достатъчно ум и достатъчно воля да моделира нещо не само около случайно виещите се собствени интереси е като че ли Ивайло Калфин, но неговата позиция за сега е слаба. Има и други интересни хора, но на всички им липсва нещо, а България се нуждае от поне две истински партии (не броим цирковете), пък ако ще и едната да е БСП, пожелавам му успех, защото дори под хлапашкото държание на Станишев да има ум, никой няма да го приеме сериозно, ако някога се прояви явно, а в момента той просто няма друг ход освен да се прави на шут. Определено трябват и нови лица, нова левица, център, много части на политическия спектър и тайничко се надявам, че след тая оргия на психиатрично поведение през последното десетилетие хората най-сетне ще се усетят, че търсенето на ангели е най-сигурния начин да те накарат да се кланяш на посредствени гяволи.
16 Април 2013 05:44
/:/ "Автентичният епилог на автентичната десница"
............................................................................
"Автентичният епилог на НЕавтентичната десница"!!!

16 Април 2013 06:11
MICHAEL,
И ти слагаш каруцата пред коня, май?!
Първо трябва да има "десни"(по социално-икономически, класов Статус) Граждани, а чак след това да има създадена от тях- за да реализира и защитава интересите им, чрез упавлението на държавата!- "дясна" партия(и)!!!
На 10 ноември 1989 г., вечерта, в България НЯМАШЕ "десни" (по социално-икономически, класов Статус!) Граждани! А на 11 ноември 1989 г. , сутринта, в България имаше вече дузина(май 15) "десни" партии- СДС-то, бре! А, уж, Социализмът бил създавал "под калъп" Граждани?!
Проблемът, както НЕведнъж съм обяснявал и разяснявал тук, е, че след 10 ноември 1989 г. в България се нароиха партии на "Такъв искам да бъда!", а НЕ партии на "Такъв съм!"! Т.е., нароиха се НЕавтентични партии!!! И, естествено, тези, членуващи, фенуващи и гласуващи за партии "Такъв искам да бъда!" искаха да бъдат богати капиталисти-Работодатели, на които други(те) да ИМ работят, а те да си пият питието на Канарските острови(както им обещаваше Филип Димитров и СДС)! Хубуууу, ама НЕ могат всички да бъдат капиталисти-Работодатели- в най-"добрия" случай(най-много капиталисти да има), теоретично, на един капиталист-Работодател трябва да има 1(един) Наемен работник, който да МУ работи! Сиреч, в най-"добрия" случай, капиталистите("десните" могат да бъдат до 50% от всички пълнолетни Граждани- а останалите 50% трябва да бъдат Наемни работници!!! И когато мечтателите от партиите "Такъв искам да бъда!" разбраха, че Мечтата(Самозалъгването) им е НЕизпълнима, дойде Разочаровението у тях- и "дясното" започна да линее откъм членове, фенове и гласоподаватели и да се свива да РЕАЛНИЯ му размер от максимум 10%! Проблемът обаче остана, тъй като много от останалите 90% отказват да приемат, че РЕАЛНО са "леви", НЕ се обединиха в мощна истинска "лява" партия(БСП НЕ е такава!) и почнаха да се надяват и молят на "цар", "султан", "пожарникар" и прочие НЕопределени политически екзотични български "политици" с НЕопределени идеологически и социално-икономически, класови Политики! И това беше поредната Самоизмама на Мнозинството от "левите" по социално-икономически, класов Статус български Граждани-Избиратели! Сега, на 12 май 2013 г. следва следващата!!!
П.П. Народна мъдрост: "Само човекът се спъва повече от един път в един и същ камък!"! Сиреч, "човешко" ще е това, което ще е на 12 май 2013 г.!
П.П.П. Друг е въпросът защо след 10 ноември 1989 г. се нароиха толкова много на брой НЕавтентични партии- отговорът го знаят най-добре учредителите им! Но фактът, че се нароиха толкова много "десни", но НЕ и токова много "леви" партии, ме навежда на мисълта, че става въпрос за Келепир, май! Защото, всяко хлапе даже знае, че парите са у "десните", а НЕ у "левите"!!!
16 Април 2013 09:44
Кога ще проумеете, че автентичната десница в Б-ге се нарича БСП?
16 Април 2013 10:34
В този смисъл от партията "Синьо единство" поне засега заслужават уважение и подкрепа за позицията, която заеха, след като не успяха да се разберат с ДСБ

Глупости. Заеха единствено възможната позиция, която им оставя някакъв полезен ход при бъдещи преговори за обединение. Иначе щеше да се види, че електоралната подкрепа на синьото единство се измерва с трицифрено число... Докато Костов, добър/лош, щото не е изяснено русофил ли е или русофоб, има стабилна електорална подкрепа, която може да бъде надграждана.
16 Април 2013 13:35
бонго-бонго

15 Април 2013 22:18

16 Април 2013 14:27
Всичко обаче пропадна, след като Иван Костов и Надежда Нейнски не можаха да уточнят кой ще води бащината дружина.

Ама как може такива битовизми да подозира автора. Сигурен съм, че различията са били в резултат на тежки научно-теоретически аргументи относно платформите, на дясното, по-дясното и около дясното политическо пространство. Със сигурност и от двамата титани можем да очкваме нобелови награди в тази област. Един друг пък написа, че то съгласие не се стигнало, щото на Надето и поискали 1 милион евро за якуалирането, и тя се обидила, щото досега на нея и плащали, как сега тя ще си плаща. Ама как може такива неуважение. Че това е елита на нацията бе?
16 Април 2013 14:27
"По всичко изглежда, че този път с т.нар. автентична десница е свършено."

Предвид анкетата, публикувана на първа страница, слуховете за смъртта на десницата са силно преувеличени. Както се вижда, ако гласуват предимно интелигентни хора (каквито се предполага, че са читателите на в-к Сега), ДСБ ще влезе и то със значителен брой депутати. Жалко, че ще грасуват и циганите...
16 Април 2013 15:32
Костов е държавник , другите са политикани
16 Април 2013 16:04
Автентичен десен си само когато не си купуваш мебели и къща, а си ги наследил. Т.е. ако не си крал ти, а прадедо ти и имаш мая, общо взето. Иначе, ако се прайш на десен, си автентично парвеню, което безкритично попива квото чуе.
За мен "автентичните" отблъснаха много избиратели с необяснимата си русофобия, за която става дума в статията. Сигурно щото са тъпи.

16 Април 2013 16:22
Забогателите и голяма част от "средната" класа у нас така и не станаха капиталисти или предприемачи.
Това що така се е случило? Да не би поради липсата на автентична дясна партия или автентична дясна политика? или и двете!?
Причината е разбира се липсата на осъзнати десни интереси
Сега разбрах, що не сме империя - поради липсата на осъзнати имперски интереси.
Зависимостта им от държавата пряко или през друг впит в нея си остана насъщна нужда
А като станат гражданите независими от държавата подобно на сомалийските пирати явно "светлото бъдеще" ще им се стовари върху главите като руска фрегата, предоставила лодка (без гребла, храна и вода, че да не станат зависими ) и "пълна свобода" на група пирати насред океана. Няма съществена разлика от демократичния план Ран-Ъп. Само фил-ството е различно.
врла десебарска валдхорна
Валдхорна звучи добре, стабилност, опора в едни държавен парламентарен оркестър. Не като променлив дудук или пискива зурла. Ама къде са цигулките?
16 Април 2013 17:24
Автентичен десен си само когато не си купуваш мебели и къща, а си ги наследил. Т.е. ако не си крал ти, а прадедо ти и имаш мая, общо взето. Иначе, ако се прайш на десен, си автентично парвеню

Много правилно, Мето

Но, защо ми се струва, че май намекваш за един тенор ?
16 Април 2013 17:51
Аз, да намеквам? Аз? Моа? Кога съм намеквал нещо? Никога - винаги право в очите. И кво общо с Маринчо?
Има прилики, но и разлики. Маринчо слуша "Тоска", аз също. Но Маринчо пише глупости, аз - не. Аз съм посредствен, но Маринчо - тъп. Много.



17 Април 2013 10:21
В България няма автентично нито ляво, нито дясно. Има кражбократи подвизаващи се в статуквото на бсп/"сдс" ренегатокрация, разработка на цру по поръчка на партокрацията "БКП". Формулата на покосяващата ни ренегатокрация и приложението й, вече 24 години, се крепят на двата главни парадокса:
1. антикомунистите са наричани "комунисти" и обратното, а ренегатокрацията им е "скрита" в мимикро-показна "демокрация".
2. катастрофите, като отказът от държавност, от суверенитет и взаимоизгодност, т.е. колонизирането ни, се представя като успех, а бетонирането им чрез военно-политически борд - са повод за екзалтирана компрадорска гордост.
19 Април 2013 16:04
"Създаването на реална пазарна икономика, защита на конкуренцията " И това са празни приказки.На авторът първо на първо хич не му е ясно какво означава икономика или политическа икономия.А пък за защитат на конкуренцията, вероятно авторът има намерение да предложи цяло министерство, на което той ще стане баш-вождът барабар със сининикаквите другари и другарки. Той по цуя ден и нощ ще следи със СРС-та кой как конкурира и ще се намесва веднага без значение дали със сопа или само с остра процесуална критика. Десницата си изигрла ролята, заблудиха запада, че разпада на "комунизма" върви по мед и масло.Да, ама ония от запад много добре знаят, че у нас никога е нямало комунизъм, нито даже социализъм, защото това, което автори като пишещият наричат комунизъм е само научен експеримент, прокаран блестящо от тях за да се проверят параметрите на държавно-монополистическия капитализъм. Мислете какво си искате.Комунизмът е ЕКСПЕРИМЕНТ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД