:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първата помощ при острите отравяния е животоспасяваща

Как да реагираме при интоксикация с въглероден двуокис, химически вещества, лекарства и алкохол
Обикновено, когато става дума за инциденти, българинът реагира: Това на мен няма да ми се случи. И щом нещо му се случи, изпада в паника и не може да реагира адекватно. А понякога бързото и правилно действие може да спаси живот. Такава ситуация е например остро отравяне. При всяко съмнение за отравяне трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, но всеки трябва да знае какво да направи до намесата на специалиста.



Отравяне с въглероден двуокис



Отравянето с въглероден двуокис възниква при дълъг престой в непроветрявани помещения - гаражи, места, където се използува въглероден окис или ацетон, фенол, метилов спирт. Вкъщи отравяне може да стане в помещения, отоплявани от печки.

Отравянето се проявява с главоболие, световъртеж, тежест и сърцебиене. При по-нататъшно престояване в такива помещения настъпва обща слабост, повръщане, задух, сънливост, бледост на кожата, а накрая учестено и повърхностно дишане, гърчове и смърт.

Първата долекарска помощ започва с незабавно извеждане на пострадалия от помещението, най-добре на чист въздух. След това при липса на самостоятелно дишане веднага се пристъпва към изкуствено дишане, а при необходимост и към външен сърдечен масаж, като предварително се почистят устната кухина и глътката от чужди тела.

Добре е да се направи разтривка на тялото, затопляне на краката, кратко вдишване на спиртни пари. При болни с тежки отравяния с въглеокисни газове са възможни и различни усложнения, даже и след бързото извеждане от тежкото състояние. Затова извикването на лекар е абсолютно необходимо.



Отравяне с химически вещества



Интоксикацията при вътрешно приемане на концентрирани киселини или основи най-напред предизвиква обширни изгаряния на устните, устната кухина, гърлото и дълбоки разрушения на тъканите. Незабавно след приема на киселината или основата се появяват силни болки в устната кухина, зад гръдната кост и в корема. Болките са толкова силни, че могат да доведат до шоково състояние. За кратко време може да се развие колапс.

При изгаряне на кожата със сярна киселина се образува налеп с черен цвят, с азотна - налеп със сиво-жълт цвят, със солна - налеп с жълтеникаво-зелен цвят, а с оцетна - налеп със сиво-бял цвят.

Киселините увреждат тъканите по-повърхностно, докато основите проникват на значителна дълбочина, затова изгорената повърхност е с белезникав цвят и лесно се разпада.

До пристигането на лекар на пострадалия се дава да пие мляко, растително масло, слизести отвари, нишестена каша. При отравяне след поглъщане на киселини не трябва да се предизвиква повръщане. Полезно е да се дадат магнезиеви съединения и варовита вода. При отравяния с карболова киселина и нейни производни не бива да се дават мляко, масло и мазнини. При отравяния с концентрирани основи трябва да се дават полепващи средства и на всеки 5 минути по една супена лъжица 2%-3% разтвор на лимонена или оцетна киселина, или лимонов сок. За намаляване на болките върху корема може да се постави торба лед.

При работа с препарати за растителна защита са възможни тежки отравяния с химикали, най-вече с хлорофос и тиофос. Те могат да попаднат в организма при вдишване или поглъщане с хранителни продукти. Отравянето се развива бурно за 15-60 минути и може да завърши със смърт. Пострадалият се оплаква от бързо развиващо се главоболие, силно слюноотделяне, повръщане, изпотяване, световъртеж, нарушено зрение. Дишането се учестява и става хъркащо. Появяват се гърчове на краката, след това парализа на мускулите и спиране на дишането.

Моментално се вика "Бърза помощ". Докато те дойдат се прави промивка на устната кухина и глътката, а ако пострадалият е в съзнание се предизвиква повръщане.



Отравяния с лекарства



Неконтролираното приемане на лекарства може да доведе до психоневрологични разстройства, нарушения на сърдечната дейност, нарушения във функцията на белите дробове, черния дроб, бъбреците и други органи.

До идването на лекар се прави промивка с топла вода, за да се отстранят остатъците от приетия медикамент от стомаха. Пострадалият трябва да се освободи от пристягащи дрехи, удобно да се сложи в леглото, да се затопли и помещението да се проветри. При необходимост незабавно се извършва външен сърдечен масаж и изкуствено дишане. Трябва да се запази кутийката или блистера от погълнатото лекарство, за да го види лекарят.



Отравяния с алкохол



Леталната доза за метилов алкохол варира между 10 и 60 милилитра. Отравянето започва с коремни болки, повръщане, главоболие, виене на свят, има двойно виждане. При много тежки форми се стига до кома и гърч. Пострадалият е с увредено кръвообращение, може да стегне до шок. Особеното при отравяне с метилов алкохол е болката и напрежението в очите, след която настъпва ослепяване.

Пострадалият се слага на легло, прави му се стомашна промивка с вода и медицински въглен - 2-3 супени лъжици на литър вода, дава се и магнезиев сулфат. Медицинският въглен е почти универсален антидот и може да се дава при повечето отравяния. При съмнения за поглъщане на метилов алкохол трябва бързо да се изпие и чашка етилов алкохол, който действа като противоотрова, защото потиска превръщането на метиловия алкохол във формалдехид, който всъщност отравя организма.

Отравянето от етилов алкохол не е толкова опасно и може да настъпи след поглъщане на големи количества спиртни напитки или чист спирт. Алкохолът има избирателно действие и атакува най-вече клетките на главния мозък, черния дроб и сърцето, където предизвиква недостиг на кислород. Етиловият алкохол е отрова, чието въздействие зависи не само от количеството, но и от възрастта, състоянието на организма - физическо и психическо и "тренинга" към алкохол.

Натравянето започва с лека възбуда и еуфория, следва сънливост, повръщане. Крайната фаза е кома и смърт. На пострадалия се дава кафе, прави се стомашна промивка, слага се да легне на една страна. Тежката форма на алкохолно опиянение води до загуба на рефлексите, т.е. ако отровеният повърне има опасност в дихателните пътища да попадне повърната материя и човекът да се задуши.
10770
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД