:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Панаир

Нова мода сред депутатите - лични пресаташета

Доста народни избраници решиха да си вземат собствени PR-съветници, вместо да разчитат на партийните
Снимка: Борислав Николов
39-ото народно събрание е новаторско в няколко отношения. Първо, в него за първи път не са начело нито сините, нито червените. Досега по върховете се редуваха само тези два десена. Второ, в него вече си има официално признати царски люде. Трето, за първи път по червените килими ходят толкова много персони, познати от модните подиуми, телевизионния екран и театралните сцени.

---------------------

Но... има и четвърто нововъведение на последните народни избраници - обзавеждането със собствен PR-специалист. Едни наричат този специалист сътрудник за връзки с обществеността, други - пресаташе, но и в двата случая основната му функция е той да информира журналистите какво прави неговият началник и да дава ценни наставления на този началник как най-добре да се представя пред вестниците, радиата и телевизиите.

Най-първа сред жълтите депутати лично пресаташе си взе една от мандатоносителките на НДСВ - Весела Драганова. Тя заложи на видната телевизионна журналистка Соня Колтуклиева и това беше нововъведение. Тв дамата синхронизира всички медийни прояви на началничката на Партията на българските жени. Постепенно Драганова се ошлайфа в общуването си с журналисти и сега по-рядко има нужда от ценните напътствия на Колтуклиева. Журналистката всъщност е



единствената професионалистка сред сътрудниците



на жълтите депутати, която е достатъчно веща да съветва по медийните дела.

"За моя медиен съветник може да ми завижда всеки политик или бизнесмен в България. Соня Колтуклиева е авторитетна журналистка с много опит в отношенията политици-медии. Аз имам желязно правило - винаги трябва да се търси точният човек за точната работа и всеки да върши това, в което е най-добър професионалист", каза преди време Драганова за своята консултантка. Тя призна, че двете доста спорят, докато стигнат до общо решение: "Аз знам, че като стойностна журналистка тя винаги защищава позицията на хората - те са нейните телевизионни зрители, а и мои избиратели."

Примерът на шефката на Партията на българските жени последва и Антония Първанова. За имиджа на лекарката съвети дава Любомир Дряновски. Той работи в рекламата, но отдавна е сред политиците. Личен приятел е на депутатите от ДПС Кемал Еюп и Касим Дал. С Първанова се познават от декември. Тя сама го потърсила, а той приел предизвикателството. Двамата се сработили бързо. Като истински Телец депутатката държала на мнението си и до последно го отстоявала. Дряновски отрича да е имиджмейкър, казва, че Антония знае да се облича, държи и говори пред медиите. Той само й осигурявал повече изяви. В задълженията му се включват и съвети кой вестник или телевизия да бъдат предпочетени.



Безспорно най-шармантната от всички PR-ки



е тази на жълтия депутат Николай Бучков. Красавицата Мира Владимирова помага на пловдивския избраник от НДСВ и лидер на "Конституционен съюз" от една година. Официално е назначена за негов сътрудник, но на благотворителни начала, т.е. без заплащане, прави всичко по силите си за изграждането и на позитивен имидж на друга жълта пловдивска избраничка - Нонка Матова.

Владимирова е завършила режисура и е специализирала хореографска режисура. Работила е във "Филмов танцов архив" към фолклорната секция на Института по изкуствознание към БАН. От 1986 до 1996 г. е била зам.-директор на редакция "Българска музика" към Концертна дирекция. Мира е специализирала и в Полша. Обяснява, че дълги години е живяла в чужбина.

Казва, че с политика се занимава от една година. Тя беше сред първите активистки в централата на НДСВ на "Шишман" 30 и помагаше по време на предизборната кампания. Сега с усмивка твърди, че е PR на най-добрите депутати. Не говори самоуверено, че това е нищо работа, а само подчертава, че "няма нищо лесно на този свят".

Чаровната руса дама се познава с Бучков от 12 години. Двамата се запознали по време на първото завръщане на Симеон Сакскобургготски в България. Тогава лидерът на "Конституционен съюз" организирал посещението на настоящия премиер в Пловдив. "Ние двамата сме вечните дисиденти и контра на всяка власт", заявяват през смях Мира и Бучков.

И депутатът не пести суперлативи за Владимирова. "Тя е точно сътрудникът, от когото имам нужда - мълчалив, пробивен, изпълнителен и коректен", казва той. Твърди, че Мира е неговият човек за връзка с институциите, защото той не е и никога няма да бъде от хората, които висят по разни ведомства. Тя вършела перфектно тази работа.

Полунашега, полунаистина Бучков заявява, че му е неприятен фактът, че непрекъснато



около сътрудничката му се въртят много мъже,



и то предимно от неговата група. "Те я разсейват и се налага да ги гоня", заявява той. В действителност обаче Мира ежедневно събира погледите на силната половина в парламента с перфектната си фигура, фризура и тоалети. А за себе си Мира на майтап отсича, че тя и чешкият президент Вацлав Хавел са живото доказателство, че режисьорите стават за всичко.

Лично пресаташе си има и варненската жълта избраничка Анелия Атанасова. Депутатката обаче категорично отказва да назове името на сътрудничката си, защото в момента тя била "на работа в институция". Иначе нейната помощничка била журналистка и работели заедно още от влизането на Атанасова в политиката преди 13 години. Отношенията им били приятелски и затова не се изразявали във финикийски знаци, казва народната представителка.

Задължението на нейното пресаташе се изчерпва с това да обявява дадени нейни акции или обществени прояви. "Тя не работи постоянно, а само когато има какво да се каже на обществото", казва Атанасова. И веднага добавя, че целта на всичко това не е лична популяризация, защото тя така и така си я има и не й трябва, а за да се оповести, когато се прави нещо за хората.

Сътрудничката й си живее във Варна. Там тя води архив с публикациите на депутатката. За контактите и проявите си в София



Атанасова използва e-mail



"Ако има да пращам нещо до медиите, правя го по електронната поща", обяснява тя.

Според варненската избраничка един депутат задължително трябва да си има личен PR-специалист, ако е общественик. "Не може да организираш някое обществено мероприятие, на което да ангажираш маса хора и да няма кой да помогне", казва тя. Заявява, че за такива цели не ползва партийното пресаташе, защото е индивидуалистка и се съобразява с груповите прояви само когато трябва. "През всичките години съм водила самостоятелна политика и тя не се е оказала грешна. Днешните резултати го доказват", обяснява депутатката.

Накрая заключава, че "когато се прави нещо добро, то така или иначе си се разчува".

От две седмици личен PR си има и младата депутатка от НДСВ Ралица Агайн. Нейна съветничка по връзките с медиите и обществеността е шефката на Асоциацията на регионалните медии Весела Вацева. Самата Агайн отказва да говори по въпроса. Нейни колеги обаче разказват, че Вацева сама потърсила народната избраничка и й предложила услугите си. Ралица приела и я взела за свой сътрудник. В интерес на истината Агайн може би е от малкото жълти избраници, които според журналистите в действителност



нямат нужда от такъв експерт до себе си



Тя е комуникативна, поддържа добър диалог с медиите и говори по въпроси, които са от нейната компетентност. Няма репортер, който да упрекне най-младата народна избраничка в неуместна медийна изява.

За разлика от жълтите депутатите от СДС и ДПС очевидно нямат нужда от лични пресаташета. Партията на Ахмед Доган е и единствената, която дори си няма собствен пресцентър.

В БСП пък стана практика лидерът на партията да си избира личен прессекретар, който да се грижи лично за неговите изяви. Така бе, когато Георги Първанов бе соцводач и избра Бойка Башлиева за свой глас. Сега Бойка пак е негов прессекретар, но президентски.

Настоящият лидер Сергей Станишев също последва примера на бившия си началник и от началото на март има свой личен прессекретар - журналистката от Дарик радио Таня Генева.

Когато прие поста преди 7 месеца, Таня каза, че го прави, защото смята, че става дума за нещо, от което разбира. Както и заради предизвикателството да види как стоят нещата от другата страна на барикадата. "Станишев е човек с голям потенциал. Моята работа е този потенциал да стане публичен", казва Генева. За нея било изключително важно, че поканата дошла лично от Станишев. Таня няма никакъв проблем с журналистите, особено с тези, които отразяват БСП, защото ги познава много добре. Самата тя допреди 7 месеца отразяваше изявите на соцпартията и



знае отлично от какво се интересуват журналистите



и как да им подаде информацията, че тя да излезе във вестниците.

Таня не е журналист по образование. Завършила е история на изобразителните изкуства във Варшавския университет. След като през 1988 г. се върнала в България, няколко месеца си "разхождала дипломата по жълтите павета в търсене на работа", както сама казва. Журналистическата й кариера започва като сътрудник на "Младежка редакция" на БНР, после минава през в. "Вечерна Дума", а след като той престава да съществува, се прехвърля във в. "Дума". След това идва в. "Монитор" и после почти три години работи в Дарик радио.

А от март месец е плътно до Станишев. Без майтап. Бившите й колеги се шегуват, че когато я видят например в парламента, със сигурност някъде наоколо могат да открият и шефа й.

"Бях изненадана. Много весело се работи с него", казва сега Таня. И допълва: "Този човек не се възприема на сериозно, както повечето хора си въобразяват. Той гледа на себе си реалистично, с чувство за хумор към себе си, което улеснява работата за него."

Таня споделя и че все още й е много трудно да направи разликата между журналистиката и работата, която върши в момента. "Има много неща, които, случвайки се, ме дразнят и смятам, че трябва да се реагира светкавично, а Сергей не е журналист все пак", казва Таня. Тя споделя, че е отказала да прави преглед на печата и смята, че политикът сам трябва да си чете вестниците. Според Таня най-хубавото е, че няма заковани правила, дни и часове, в които се правят оперативки, взимат се решения, правят се протоколи и т. н.

Липсва й трибуната, която е имала в "Дума" и в "Дарик", където е можела да каже от свое име какво мисли. "Но сегашната ми работа е също много интересна и полезна", споделя Таня.

За нея пък Станишев казва, че тя е неговите очи и уши. "Повече аз я тормозя, отколкото тя мене", смее се лидерът на БСП. И признава, че недостатъчно откликва на напъните на Таня, когато го кара да дава интервюта. "А иначе добре си работим заедно. Ей така, в шеги и закачки", казва лидерът на БСП. Друг соцдепутат,



който може да се похвали с личен PR,



е зам.-шефът на парламентарната група на Коалиция за България Любен Корнезов. За неговия медиен имидж се грижи Людмила Нинова или Люси, както е позната на всички. Всъщност Люси осъществява връзката между Корнезов и журналистите вече 7 години. 2 години от 1995 до 1997 г. тя бе пресаташе на Министерството на правосъдието, когато министър бе Младен Червеняков, а негов заместник - Корнезов. След падането на правителството на Жан Виденов от власт Корнезов кани Люси да продължи работата си на "Позитано" 20. Там до 2000 г. тя е заместничка на шефката на пресцентъра на БСП Илияна Йотова. В това Народно събрание Люси пък е главен експертен сътрудник на комисията по жалби и петиции на гражданите, чийто шеф е Корнезов. Освен за него Люси се грижи и за медийния образ на всички депутати в комисията.

Благодарение именно на нея всичко, което прави Корнезов, достига бързо до журналистите. Нито една изява на соцдепутата не е останала скрита. Репортерите винаги могат да разчитат, че след изказване например в пленарна зала Люси ще се погрижи журналистите да получат писмено изявлението. Самата тя е завършила журналистика и е работила в два вестника и едно списание.

Преди години Люси споделяше, че не е лесно да се работи с човек като Корнезов, защото е работохолик, максималист, ужасно педантичен, с много труден характер. И за да се работи с него, са необходими



много сили, много жертви и здрави нерви



Люси обаче винаги е казвала, че самият Корнезов е човек-кауза и си заслужава.

Тя харесва това, което прави в комисията. "Тази комисия изисква пълно отдаване, защото човешките проблеми нямат работно време", споделя Людмила.

Личен PR си има лидерът на съюз "Радикали" Евгений Бакърджиев, който е независим депутат. На него му помага бившата тв репортерка Искра Владимирова. Тя беше пресаташе на столичната синя организация. Искра казва, че работи с медиите безпроблемно тъкмо защото е запазила усещането, че е пратена да отразява събитията, а не да ги организира.

За PR-специалиста, говорителя и журналиста



няма почивен ден, нито изключен телефон,



категорична е Искра. Самата тя е на разположение на репортерите по всяко време. Старае се да обмисля предварително всяка публична изява на Бакърджиев. Настоява да знае къде отива, как изглежда и какво ще каже. Често повтаря на шефа си, че събитието не се е случило, ако не се появи в медиите.

Всъщност доста депутати имат сътруднички, но те не са в ролята на PR-съветници. Предпочитат да ги наричат "технически сътрудници". Обикновено това са много млади, чаровни и късополи момичета, които вършат всякаква секретарска работа. Такава е Мария Кунева, която работи за Димчо Димчев и Валентин Церовски. Тя е 20-годишна студентка.

Невъзможно е да остане незабелязана и зъболекарката Виктория Жекова, която е цанена да помага при нужда на Пламен Кенаров. Привързаността на докторката към фигуралните чорапогащници, минималните дължини на роклите и космическите височини на токчетата кара всички мъже, които се намират в една стая с нея, да забравят за какво са влезли.

Любимо място на всички сътрудници е парламентарният бюфет, където кипи животът на народните представители. Там те шушнат на ухо, уреждат срещи, лобират, слухтят и черпят с кафе.
 
Анелия Атанасова си има лично пресаташе от 13 г. Отношенията между двете обаче били на приятелска основа и не се изразявали във финикийски знаци.
 
Виктория Жекова слуша какво иска от нея Пламен Кенаров, на когото е сътрудничка.
 
Мария Кунева, студентката, която съветва Димчо Димчев и Валентин Церовски.
 
Мира Владимирова в мъжка компания.
 
От 7 месеца журналистката Таня Генева се грижи за медийния имидж на лидера на БСП Сергей Станишев.
4154
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД