:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Две енергийни съдебни процедури срещу България тръгнаха в два поредни дни

Русия иска 872 милиона евро заради "Белене", Европейската комисия - по 8448 евро на ден заради несвободния пазар на ток
Драгомир Стойнев
В рамките само на два поредни дни срещу България тръгнаха окончателно две съдебни процедури за енергетиката. Половин година не стигна на две поредни правителства да въведат ред в хаоса на енергийния ни пазар. Това може да струва на страната ни по 8448 евро глоба на ден. Руският "Атомстройекспорт" пък поиска от арбитража 872 милиона евро заради спрения проект за АЕЦ "Белене".

Заплахата от глоба заради несвободния ни пазар на ток и загърбването на така наречения Трети енергиен пакет тегне от месеци. Европейската комисия реши да поиска от Европейския съд да ни накаже, тъй като хората у нас все още не могат свободно да избират доставчика си на електроенергия и на газ, а самата газопреносна мрежа е монополизирана от държавата. Искът на ЕК бе внесен в съда на ЕС в края на април, но решението бе обнародвано в официалния вестник на съюза на 8 юни. С това процедурата официално е задействана, а исканията отново са същите - България да отговори максимално бързо на европравилата.

Заплахата за санкции от ЕК дойде от Брюксел още в края на януари, когато страната ни получи срок от 3 месеца, за да приеме наредби, с които да гарантира свободния избор на гражданите и конкуренцията на фирми. Те трябваше да бъдат одобрени от ДКЕВР, а заради заплахата от санкции бе взета главата на шефа на комисията Ангел Семерджиев. Освен това държавите от ЕС трябваше до март 2011 г. да разделят управлението на преносните мрежи от разпределителните, но у нас Националната електрическа компания все още стопанисва Електроенергийния системен оператор.

Ден по-рано, на 7 юни, "Атомстройекспорт" внесе в Арбитражния съд в Женева детайлизирания иск с искане за неустойки заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене". Той е за 872 млн. евро, стана ясно вчера от думите на икономическия министър Драгомир Стойнев. Досега се говореше за суми от порядъка на 1-1.250 милиарда евро. "Не бих го нарекъл рекет, а нормални взаимоотношения между две дружества - НЕК и "Атомстройекспорт". Ние ще внесем контраиск и ще оспорваме тази цена. НЕК ще опише в иска и това, което руската страна дължи на България", заяви министърът пред Би Ти Ви. България ще бъде представлявана от "реномирана адвокатска компания", която е била наета от кабинета "Борисов".

Стойнев заяви, че няма политическо решение за нов старт на строителството на Втора атомна. Това решение би трябвало да бъде взето от Народното събрание, което през миналата година гласува прекратяването по настояване на тогавашния премиер. "Нещата ще се решат в съда. Ние не сме преговаряли за проекта АЕЦ "Белене", нито имаме финансова възможност да строим централата, което означава, че на този етап проектът няма развитие", обобщи Стойнев.

По думите на министъра българската енергетика е в колапс. "Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1.5 млрд. лева", каза Стойнев. Той уточни, че цената за пренос зависи от ДКЕВР, от която се очаква да премахне таксата и да приеме нов модел за енергийния микс, така че износът да се отпуши. Според бизнеса обаче това сериозни би повлияло на цените на тока, а в крайна сметка отново ще пострада крайният потребител.



БУНТ

Заради ниското потребление на ток в страната производството на зелен ток и вчера бе ограничено. Реакцията от Българската фотоволтаична асоциация не закъсня и екоцентралите определиха това като продължаващ рекет за сметка на някои от ТЕЦ-овете. От организацията на Никола Газдов поискаха спешна среща с енергийния министър и заявиха, че се правят опити "за подхлъзване" и на сегашния кабинет заради неосведомеността на новия министър. "В публичното пространство отново се споменават понятия като колапс на електроенергийната система. В същото време ЕСО увеличава капацитета на работа на определени конвенционални централи (ТЕЦ)", заявяват в отворено писмо от асоциацията.



3
2029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Юни 2013 20:30
Де го оня омаскарилия се шопар?А ибрикчиите му?Веке са на престол
11 Юни 2013 05:36
http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
11 Юни 2013 09:56
Изводът е , че Белене трябва да се строи ! Аман от късогледи "разбирачи". Енергийната мафия е друго нещо, тя е проблем на прокуратурата, а бъдещето на България не може да зависи от прищевките на всеки пелтек !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД