:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите плащат 3 пъти по-скъпо от европейците за лоши здравни грижи

Над 45% от общите разходи за здраве в България са излезли от джоба на домакинствата през 2012 г. Според бюджета това са почти 3 млрд. лв. Като дял разходите на българските семейства са почти три пъти повече, отколкото в Европейския съюз. Там средно семейните бюджети поемат едва около 17% от финансирането за здравеопазване. Това показва анализ на Института за икономически изследвания към БАН за проблемите в здравната ни политика, който изследва различни източници. Според него негативната тенденция българите да плащат все повече пари от джоба си за здраве ще се задълбочава и до 2014 г. тези плащания ще стигнат 48-49% от всички разходи в сектора.

"Заради изключително ниските доходи на българите те нямат възможност да покрият допълнителните плащания, които се налага да правят, за да получат здравна помощ", коментира един от изследователите - Петко Салчев. Според него единствените регламентирани плащания в сектора трябва да бъдат тези от здравни вноски. "Не може с различни наредби да се регламентират други видове плащания, различни от тези в закона, като избор на екип, за преглед, за битови условия и т.н.", смята Салчев. Преди дни обаче здравният министър Таня Андреева защити избора на екип с аргумента, че това е начин лекарите да си докарват по-високи доходи.

Прекалено високият разход на домакинствата може да се обясни с все по-малкото публични средства, отделени за здраве. При 4% от БВП през 2009 г. те падат до 3.52% през 2012 г. В същото време в ЕС заделят за здравеопазване два пъти повече средства от БВП - над 7.6%. Голяма част от българите не могат да стигнат до квалифицирана помощ и заради неравномерното разпределение на медицинските заведения в отделни области. Наскоро статистиката показа, че осигуреността с лекари по региони варира от 25.6 до над 50 медици на 10 000 жители.

От БАН отчитат и постоянно намаляване на парите, които се заделят за превенция и профилактика, при това на фона на все по-влошено здраве на нацията и много висока преждевременна смъртност - на хората преди 65 г. През 2010 г. разходите за превенция са били 7.7% от общите разходи за здраве, докато през 2014 г. се очаква да бъдат едва 4.6%. В същото време годините живот в добро здраве на българите са с около 8 години по-малко при мъжете и 12 години при жените спрямо ЕС. Това в бъдеще допълнително ще натежи на разходите в здравната система, наред със застаряването на населението, отчитат още от БАН.

Преждевременната смъртност намалява, но все пак 1/4 от починалите продължават да не доживяват пенсия. През 2007 г. преждевременно са си отишли 24% от всички починали българи, а по последни данни делът им е 23.3%. "Особено обезпокоителен е фактът, че много хора умират между 35 и 50 г., в разцвета на силите си", отбеляза Митко Димитров, директор на икономическия институт към БАН.

Страната ни е и сред първите по смъртност както в ЕС, така и в света. У нас стандартизираният коефициент за смъртност е 970.26 починали на 100 000 души, докато в ЕС той е 608.25. В продължителността на живот в последните години е отчетен малък ръст с около 5 месеца, но тя е доста под средната за ЕС. По последни данни българите живеят средно по 73 г. и 5 месеца, докато в ЕС средната продължителност на живот е почти 80 г. Близо 15% от българите са над 60 г., а в същото време намаляват възможностите за грижа за възрастните, леглата за долекуване и рехабилитация.

От БАН признават, че отчетените от тях проблеми са познати от години, но така и не се решават. Според Петко Салчев основната причина за липсата на решения в здравеопазването са лобистките интереси в сектора. Една от най-наложителните промени според изследователите е преминаването от клинични пътеки към диагностично свързани групи /ДСГ/, тъй като в момента политиката е да се търси подходяща пътека, а не подходящо лечение за пациента. Въвеждането на ДСГ буксува вече три години.
41
5286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
10 Юни 2013 19:39
Здравеопазване се прави не просто с пари,а много пари. Не може с подобни смешни вноски за здраве да се предложи немско качество.
10 Юни 2013 20:30
Това е резултата от натресените демократични ценности и рИформи в България за 23 години.
10 Юни 2013 21:47
Освен пари, за здравеопазването са необходими:
1. Отговорност за собственото здраве;
2. Здравно образование и култура;
3. Полагане на усилия за запазване и укрепване на здравето.
Наблюдавайки връстниците си, а и други поколения, виждам огромни дефицити по отношение на горните три неща.
За съжаление, никакви пари не могат да компенсират тези дефицити. Гробищата го доказват.
10 Юни 2013 22:58
Нормални резултати от превръщането на здравеопазването в индустрия. Оттам приоритетите стават съвсем други и здравето на хората не е сред тях.
От здрави хора не се печели...
10 Юни 2013 23:10
От здрави хора не се печели..

ама не можеш от една овца да вземеш едновременно и млякото, и месото, и вълната
Докато родните мутри научат тая проста истина, ще останат без стадо...ама пък и на стадото така му се пада...
10 Юни 2013 23:10
СЕМАШКО?!?
10 Юни 2013 23:48
Бе вие нормални ли сте? Как с вноска от 16.80 месечно нашенецът-цървулан плаща три пъти повече от европееца!
11 Юни 2013 00:22
Бе вие нормални ли сте? Как с вноска от 16.80 месечно нашенецът-цървулан плаща три пъти повече от европееца!


Кога за последен път си бил в болница? Кога за последен път са те карали на гробищата?
11 Юни 2013 00:31
Нека да дам само един пример с реални цифри:

В УК минималната заплата е 6.20 лири на час, около 1000 лири на месец.
За 6 месеца плащам 70 лири осигурителни вноски - здравни и пенсионни, не зная точно колко е % поотделно. Това прави около 12 лири на месец или 1.2 % от минималното заплащане.
Срещу тази вноска получавам здравно осигуряване, където не плащам нито стотинка за преглед, изследвания + преводач. При спешна медицинска помощ и лекарствата са безплатни.
Всички лекарствата с рецепта струват 6.85 лири.

Някой тук е написал, че 16.80 е здравната вноска. При минимална заплата около 300 лева това е около 5.6 %.



11 Юни 2013 00:51
Българите плащат 3 пъти по-скъпо от европейците за лоши здравни грижи


Ами ще плащат и повече, като са 30 пъти по-прости и мекушави. Овча му работа.
11 Юни 2013 00:54
Здравеопазване се прави не просто с пари,а много пари. Не може с подобни смешни вноски за здраве да се предложи немско качество.
Аха, в САЩ отделят 15% от БВП и "немското качество" (по-точно холандското) им убягва през три планини.
Нали ако се вдигнат вноските, ще умориш осигуряваните от глад. Де да знам, може философски да звучи по-добре: "Умрял от глад, но под лекарски грижи" в сравнение с "Умрял сит без някой да го погледне".
Как с вноска от 16.80 месечно нашенецът-цървулан плаща три пъти повече от европееца!
Не е цървулан, а ученик, студент, социално-слаб. И не той плаща, а бюджетът. Явно си разкарал от листата "щастливите" и "богати" с 150 лв. пенсионери. Затова си пропуснал минималната вноска от 12 лв.
Иначе, тия които плащат, може да плащат и повече от средния едвропеец, ако се притурят здравни разходи като "избор на екип", ползване на таксиметров транспорт за "Бърза помощ" и някоя друга "ин-витро" или "спа" процедура. Вероятно броят и преждевременно починалите (много висока преждевременна смъртност - на хората преди 65 г.) - платили, пък умрели. Пък и погребението струва пари. Хората ти говорят за "разход на домакинствата" , а не разход на държавата (здравните осигуровки на деца, пенсионери, военни, държ. служители и така до към половината от населенето) или приходи в здравеопазването.
11 Юни 2013 01:17
Някой тук е написал, че 16.80 е здравната вноска. При минимална заплата около 300 лева това е около 5.6 %
Няма да ни сравняваш с англичаните. Ние сме интелигентни , умни , хитри и ... дащни . Вноската е 8% върху брутния доход, за по-простите. Минималната работна заплата е 335 лв., когато държават плаща. Когато частният бизнес плаща, е тя 420 лв. Обаче, когато държавата трябва да плати за неосигурени лица (у нас, всеки с раждането е закрепостен към здравноосигурителната система), държавата се е направила на тарикат като си е издействала да плаща 50% от дължимата осигуровка върху минималния осигурителен доход (420 лв.) Ей ги тия 16.80 =0.5 х 0.08 х 420 лв. Понеже пък непрекъснато я обвиняват за "лош стопанин", тя като един сущински "честен частен" предприемач а ка Валентин Захариев, плаща тия тарикатски вноски иди ми - дойди ми, веднъж на три месеца е направо успех.
Иначе сме отворени за инвеститорите. И 10 хил. да има доход, и 1 млн. месечно, вноската е предвидима и закована на 176 лв. месечно (8% от максималния осигурителен праг, 2200 лв.). Така че, който работи, може да плати само 0.1% здравна осигуровка. С такава работоспособност обикновена не се ходи на лекар (той идва) и здравната система спестява двойно. Даже предишното правителство финансира бюджетния дефицит със спестените здравни вноски.
11 Юни 2013 01:32
Какъв долен тип, подлец и изрод трябва да е едно мерзко същество, за да обвинява жертвите, че са виновни за страданията си
11 Юни 2013 05:02
Все по-отчетливо наблюдаваме ДЕМОКРАТИЧНО приравняване на моралния заряд на ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА към моралния кодекс на Едноличния Търговец - ПЕЧАЛБАТА! Смени си ника и не мърси святото име, бе, цървул! Гледам, че и новата министърка тачи преди всичко печалбата на лекаря в здравеопазването! И ТИЯ са като ОНИЯ! Здравето на българина е стока, "хипократите" на демоСрацията нямат финансов интерес българинът да е здрав, затова ОСРАХА превантивната медицина, правят ненужни операции, само за да си докарат доходи, НЕ ЛЕКУВАТ а продават стоката здраве!

Kaily
11 Юни 2013 05:37
И старата система СЕМАШКО имаше дефекти,но в сравнение със сега ,беше в пъти по-добра,като качество. Има стахотни диспропорции в заплащането на лекарите в зависимост от специалността. За останалият медицински персонал,заплатите са символични.
11 Юни 2013 05:50
Авторът да беше интервюирал "Цункай Джиджи", за да разбере къде потънаха присвоените от цункането милиарди от нашите здравни осигуровки - ако някой иска доказателства, да прерови пресата, защото онуй мекеренце публично заяви, че нямало да ги даде, понеже системата била нереформрана.
Всеки лекар - едноличен търговец! Всеки учител - също! Всяка болница - търговско дружество (но задължителни осигуровки продължавайте да плащате)! Всяка детска градина и начално училище - частна фирма (на държавна хранилка по възможност)! Само така пътят към светлото бъдеще на нацията е на 100 % павиран... с трупове, инвалиди без пенсии и недоквалифицирани неграмотници.
11 Юни 2013 06:16
SvSofia,реформата така както я разбираше недоносчето от СБ ,беше ликвидирането на повече от половината здравни заведения и въвеждането на ангария за медицинският персонал. На това Дянков му казва ефективно здравеопазване.
11 Юни 2013 07:24
azdebil_bg
Здравеопазване се прави не просто с пари,а много пари. Не може с подобни смешни вноски за здраве да се предложи немско качество.

Мога само да го потвърдя. Плащам за момента над 800 български лева месечна здравна осигуровка+осигуровка за домашна грижа. Струва си във всяко едно отношение. Германска медицина. Тук повечето се сещат за Dr. Mengele
11 Юни 2013 07:26
Това е резултата от натресените демократични ценности и рИформи в България за 23 години.

През цялата това време Бесипето управлява за четвърти път! Де писето за трети! И имат наглостта да критикуват когото и да било!
Бсипе+Деписе = Наглите!!
11 Юни 2013 08:07
***


Ако потребител има данни или съмнения за нарушения следва да се свърже с модератора в секция Помощ или по имейл! Коментиране на подобни въпроси във форумните теми само по себе си е нарушение!

11 Юни 2013 08:10
***
11 Юни 2013 08:10
Съберете си се тримцата и се потрудете малко поне да не повтаряте почти едно и също по почти един и същи начин под всяка темичка. На спамче наподобява щото. Ако ви е възможно, де. В смисъл - ако изобщо разполагате с някакъв ресурсец.
Троленето и спаменето за върховно интелектуално удоволствие ли го имате
11 Юни 2013 08:12
***
11 Юни 2013 08:14
***
11 Юни 2013 08:16
И целият форум го прочете. "Наглите", а?

Нормално. Това е истината! Всеки може да я повтори!
11 Юни 2013 08:33
Мдам, действително, и е повторена:

Покажи
Winnetou
09 Юни 2013 17:42 Майтапа
09 Юни 2013 17:09
Това мнение и на тримата Ви ли е?
1 Nick: Майтапа;
2 Nick: Червената чума;
3 Nick: Чичото.
Всичките от едно IP?
На Руми Бъчварова парите ли й свършиха? Или пишете трима (на шест ръце) от едно PC?
Или пък имате РАЗТРОЕНИЕ на личността?


"Наглите", нали!
11 Юни 2013 08:50
Това не е мнение на тримата, а на най-малко три милиона души! Има още 2 999 997 ника, как не си ги открил?
Но Бесипе + Деписе = Нагли!
11 Юни 2013 08:54
***


Ако потребител има данни или съмнения за нарушения следва да се свърже с модератора в секция Помощ или по имейл! Коментиране на подобни въпроси във форумните теми само по себе си е нарушение!

11 Юни 2013 08:55
***
11 Юни 2013 08:57
По последни данни българите живеят средно по 73 г. и 5 месеца, докато в ЕС средната продължителност на живот е почти 80 г.

Което означава, че и пенсионната възраст в България трябва да е значително по-ниска - максимум 60 години за всички - мъже и жени.
11 Юни 2013 08:59
От БАН признават, че отчетените от тях проблеми са познати от години, но така и не се решават. Според Петко Салчев основната причина за липсата на решения в здравеопазването са лобистките интереси в сектора.

Така е при демокрацията и пазарната икономика в България.
Където демократ мине, трева не никне.
11 Юни 2013 09:01
Хузи, тя във Франция е там някъде. Но целта на "пенсионната реформа" е да се плащат едни осигуровки срещу ранна (преждевременна) смърт. Затуй пък на едни други държавата им плаща осигуровките срещу... ранно (преждевременно) пенсиониране. Там пък целта е да не си вършат работата, но да са верни.
11 Юни 2013 09:01
След като реалните ни доходи са 10 пъти по-малки, какво очаквате? А в същото време всички се тюхкат защо не се вдигат заплатите на докторите,за да не бягат, а не казват от къде да се вземат пари за това. Докато има такава голяма разлика в доходите ще има и голяма емиграция, а с това засилено учене на западни езици и други специалисти ще започнат да бягат навън. Този процес го има навсякъде - Гърция,Италия и др., но при нас е най-силен, заради голямата разлика в заплатите. Спасение може да има само ако обучението се обвърже със задължителна работа за определено време, но надали ще се въведе.
11 Юни 2013 09:04
Където демократ мине, трева не никне.

Така е. В западните демокрации хората живеят толкова зле, злееее... Трябва им чичко Ленин да ги пооправи и едно Гулагче. Може и няколко беленски човекоядни свини...
11 Юни 2013 09:11
От коги окам че дофторската сган само ни краде!
11 Юни 2013 10:17
Спокойно, пламенчо! Вижда му се края! Доктори не останаха! И те че я изокаш скоро!
11 Юни 2013 10:43
Хипократ2006, ти от кои беше - от Докторите, или от ЕТ?
11 Юни 2013 10:43
Всеки път като ми кажат че здравната вноска е малка, ще пиша едно и също:
1. Къде е 1,7 млрд резерв на здравната каса който Дянков открадна?
2. Министерството прехвърля все повече дейности за неосигурени като спешна помощ, ваксини и др, да се плащат от касата.
3. За категориите за които държавата внася вноски- внася ли ги дори виртуално? не мисля
4. Затова ако човек изглежда сравнително работоспособен и платежоспособен, като отиде в болница- пак от него искат пари- другите са соц. слаби и нямат. Т.е. който плаща вноска, плаща и най- много на ръка в болницата. Не може 1,5млн да плащат а парите да стигат за всичко и всички!
11 Юни 2013 11:01
В УК минималната заплата е 6.20 лири на час, около 1000 лири на месец.За 6 месеца плащам 70 лири осигурителни вноски - здравни и пенсионни, не зная точно колко е % поотделно. Това прави около 12 лири на месец или 1.2 % от минималното заплащане.Срещу тази вноска получавам здравно осигуряване, където не плащам нито стотинка за преглед, изследвания преводач. При спешна медицинска помощ и лекарствата са безплатни.Всички лекарствата с рецепта струват 6.85 лири.Някой тук е написал, че 16.80 е здравната вноска. При минимална заплата около 300 лева това е около 5.6 %.


Всички осигуровки, здравни и пенсионни, са около 10 пъти по 1,2%. Ама, от друга страна, един лекар учи 11 години, преди да почне да изкарва пари и ако остане в България и работи почтено, демек, взима само толкова, колкото пише по дебелите книги от сорта на НК, нема никакъв шанс да си изплати следването. Нема и шанс да останат доволни от него, при техниката, с която разполага, при степента, с която НЗОК участва при плащането на лекарствата е пълно с пациенти, които не си купуват предписаното и после се сърдят на доктора и т.н.
11 Юни 2013 12:02
Олди, изхранвам жена, две деца и имам 1300 лев месечно вноска по кредити. Ти от кои смяташ че съм? Ако не се сещаш да те открехна: целта ми е повече и доволни пациенти!
11 Юни 2013 14:17
mary1001
11 Юни 2013 00:31
Нека да дам само един пример с реални цифри:

В УК минималната заплата е 6.20 лири на час, около 1000 лири на месец.
За 6 месеца плащам 70 лири осигурителни вноски - здравни и пенсионни, не зная точно колко е % поотделно. Това прави около 12 лири на месец или 1.2 % от минималното заплащане.


mary1001, нека ти дам едни реални цифри - ако получаваш по-малко от £149 на седмица не плащаш National Insurance.
От £149 до £797 на седмица плащаш 12%.
Щом си платила 70 лири за 6 месеца значи имаш заплата малко под £700 на месец.

При самонаетите ставките са други, но ти казваш заплата.

Още нещо, доста съществено - в UK няма здравно осигуряване. NHS се финансира от данъците. Със всяка покупка в Tesco или може би ALDI финансираш здравната система.
За миналата година разходите на NHS са ок £125 млрд. Ако го преизчислим спрямо населението - 63 млн./7 млн., то ние трябва да имаме ок. 30 млрд. лева разходи на НЗОК за здравеопазване на година.
България има превъзходна здравна система за средствата които отделя - превъзходна като качество и достъпност.
Например за преглед при GP или специалист се чака доста по-малко отколкото в UK.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД