:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Едва 1/10 от бюджета за нови детски градини е усвоена

Само 11%, или 3.3 млн. лв., са усвоени до момента от предвидените 30 млн. лв. за ремонти и строежи на детски градини. Повечето процедури са още на етап обществени поръчки, като в София четири от тях се обжалват, обяви в парламента финансовият министър Петър Чобанов. Някои забавачки се очаква да станат готови чак в края на 2014 г.

Чобанов уточни, че с 30 млн. лв. трябва да се построят 18 градини и една ясла в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и София. Общо новите места ще бъдат 1955, което е със 135 по-малко от предварително планираните. За сравнение само в София има над 12 000 деца, които не успяха да влязат в детски градини и ясли.

Разпределението на средствата е направено според населението, броя на децата от 1 до 6 г. и заявките. В най-напреднал етап на изграждането на обектите са общините Пловдив и Бургас. Столична община получава 14 млн. лв. за 8 нови забавачки. Преди дни зам.-кметът на София Дончо Барбалов се похвали, че благодарение на тези пари до края на годината ще има нови 750 места за деца. Бившият общински съветник Борис Цветков обаче отбеляза, че София е предвидила ресурс за строеж на 17 нови градини, но вместо да построи още 8 с държавни средства, само е прехвърлила част от планираните обекти към бюджета.

СПОРОВЕ

Правителството на ГЕРБ реши да отпусне в края на м.г. 30 млн. лв. за детски градини като компенсация за задържането на обезщетението за гледане на дете на 240 лв. Бившите управляващи обясняваха тогава, че е по-добре да се влагат пари в дългосрочни политики. И не чуха аргументите на опозицията си, че процедурите за строеж са много продължителни и тези пари няма да могат да се усвоят през 2013 г., а майките имат нужда от средства сега. През т.г. от ГЕРБ изпревариха всички политически партии с предложение обезщетението да стане 310 лв., като използваха същите аргументи, че майките сега имат нужда от средства, а строителството се проточва.
806
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД