:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите на БСП – недоволни, но покорни

Ръководството на левицата обяви за нулев шанса изборът да бъде отменен
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Като един Матросов на амбразурата, премиерът Пламен Орешарски обяви, че решението кой да е шеф на ДАНС е лично негово.
"Стигнахме дъното" се вайкаха вчера депутати от БСП след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Въпреки недоволството и заканите на социалистите обаче, до искания за оставка на ръководството не се стигна, а в късния следобед те се събраха на заседание "да изпуснат парата".

Всичко започна в 8.30 ч. сутринта, когато депутатите от левицата бяха събрани на извънредно заседание на групата и бяха изненадани с номинацията на Пеевски. Заради инфарктното заседание с около 15 минути закъсня и работата на Народното събрание. Повече от 20 души са гласували против кандидатурата на депутата от ДПС на сбирката на групата, което обаче не попречи на повечето от тях в пленарната зала да натиснат копчето "за".

"Това е политическо самоубийство за БСП", казал Георги Кадиев, който е сред малцината, които не участваха в гласуването. В същия дух били и повечето изказвания на останалите недоволни. Те питали защо толкова спешно се избира шеф на ДАНС.

Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски обяснили: "Или гласуваме за Пеевски, или правителството ще падне". Депутатите били предупредени, че е необходима силна ръка, която да се противопостави на готвени саботажи от криминални и икономически кръгове, контролирани от ГЕРБ. Димчо Михалевски обаче опонирал: "Заменяме една групировка с друга".

От ръководството казали още, че е застрашена националната сигурност. Чули се дори предупреждения, че е възможно в България да се повтори ситуацията в Турция. Изтъкнат бил и аргумент, че кандидатурата е била одобрена от службите и евроатлантическите партньори. За опасност да се случат събития като в южната ни съседка предупреди и Янаки Стоилов от парламентарната трибуна, като посочи, че не е участвал в гласуването. "Днес нямам много аргументи да защитя този избор", каза още той.

След избора на Пеевски повечето леви депутати не скриха, че са шокирани от случващото се. Те нямаха обяснение сключена ли е сделка с ДПС, или просто решението им е наложено без възможност за възражения. Повечето твърдяха, че се срамуват и получават многобройни критични обаждания, на които не знаят как да отговорят.

От ръководството на групата неофициално коментираха разминаването между недоволството на депутатите и гласуването им в зала с опит "да се позиционират на следващите партийни битки". Следобед групата отново се събра на "Позитано" 20. Заседанието беше свикано с официалния мотив ръководството да благодари на депутатите за разбирането и подкрепата. Зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов съобщи, че за тези, които не са се съобразили с решението да подкрепят Пеевски в зала, няма да има санкции. Шансът изборът да бъде отменен бил определен като нулев.

Повечето изказвания са били силно критични, но искания за оставка на ръководството и свикване на конгрес не е имало. От вътрешната опозиция настояли единствено да се събере спешно Националният съвет, но искането им не е било удовлетворено. Възмутените отново чули уверенията на Станишев, че който не подкрепя Пеевски, е за Бойко Борисов. Разказали им и за сбирка на криминални групировки във Враца на 13 юни, на която присъствал и Цветан Цветанов.

Резултат от критичните изказвания практически няма. Само Младен Червенявков, който също не участва в гласуването вчера, обяви, че е чул нови аргументи в полза на Пеевски, но не уточни какви. Единственият гласувал "въздържал се" - Емил Костадинов, пък каза, че е за свалянето на ГЕРБ, но не на всяка цена.

Депутатите от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Кирил Добрев и Иван Иванов (от ляво на дясно) буквално се хванаха за главите, след като чуха предложението на Орешарски.

 Депутатите от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Кирил Добрев и Иван Иванов (от ляво на дясно) буквално се хванаха за главите, след като чуха предложението на Орешарски.


Отсъстващи от ГЕРБ и "Атака" спомогнаха за избора

Ако всички 120 депутати на ГЕРБ и "Атака" бяха в залата на НС при гласуването на кандидатурата на Делян Пеевски, той нямаше да бъде избран за шеф на ДАНС. Това показват данните от гласуването. Кандидатурата на Пеевски беше подложена на вот от пленарната зала два пъти. Първия път той бе избран със 114 гласа "за", 10 "против" и 1 "въздържал се". В този момент обаче цялата ПГ ГЕРБ бе извън залата. Така срещу Пеевски гласуваха само шестима от ГЕРБ, 3-ма от " Атака" и 1 от БСП. Малко след това герберите поискаха прегласуване, а всички депутати от "Атака", които бяха около 10 души, начело с лидера им Волен Сидеров напуснаха залата. Така в крайна сметка Пеевски бе избран със 116 гласа "за", 87 "против" и 1 "въздържал се". Всички, гласували "против", бяха от ГЕРБ.

Приетото решение предизвика мощен ответ от ГЕРБ, които обявиха, че ще работят за предсрочни парламентарни избори и дори за свикване на Велико народно събрание. Заявката дойде от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. От парламентарната трибуна той разви хипотезата за заговор между БСП, ДПС, Делян Пеевски още преди изборите. "С медийния монопол успяхте да създадете внушения и в деня на размисъл да манипулирате избирателния процес", посочи бившият вътрешен министър. И добави като доказателство скоростните промени в закона за ДАНС, които са дали възможност на новото мнозинство да определи Пеевски за поста. По-късно Цветанов включи в заверата и главния прокурор Сотир Цацаров, който според него е избран с протекцията на Делян Пеевски. "В момента мога да кажа, че реално целият сценарий, който беше провокиран през тези близо два месеца, виждате каква мощ, и това са го правили само 2-3-ма човека, а всичките им парламентарни групи само са заложници на тези", каза той. И обвини Станишев, че с действията си предава както партийните си, така и националните интереси.

От "Атака" се задоволиха с прессъобщение, в което обвиниха ГЕРБ в задкулисна договорка с БСП и ДПС за избора на Пеевски. Националистите заявиха, че бившите управляващи са осигурили кворума за заседанието и са дали възможност да се гласува спокойно решението. Хората на Сидеров дори упрекнаха ГЕРБ, че не са потърсили съдействието на "Атака", ако са били против решението.

Бойко Борисов беше видимо доволен от скандала.

 Бойко Борисов беше видимо доволен от скандала.


Цветан Цветанов избухна в смях след обявяването на номинацията на Пеевски.

 Цветан Цветанов избухна в смях след обявяването на номинацията на Пеевски.


45
5463
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
14 Юни 2013 19:18
Точният израз е "Ритуално самоубийство"
Натисни тук
14 Юни 2013 19:20
Депутатите на БСП – недоволни, но покорни
Куманизи - само краднат...
14 Юни 2013 19:33
Депутатите на БСП – недоволни, но покорни

Шушумиги!
14 Юни 2013 19:34
Няма такова нещо като "депутати от БСП"
Има планктон или еуглени, ако предпочитате, независимо от коя партия са
14 Юни 2013 19:45
"Стигнахме дъното" се вайкаха вчера депутати от БСП след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Кой бе, юнаци, ви пречеше да натиснете бутона "против"!

14 Юни 2013 19:52
Чл. 67.
(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.
(2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.

Къде в Конституцията се говори за парламентарни групи, за задължения към групата и партията, за изпълнение на заповеди?
Всичките тези приказки са просто маскировка за страх, алчност, липса на достойнство и чест, на морал и идея...
-----------------------------------
Блогът на Генек

14 Юни 2013 19:55
Кой бе, юнаци, ви пречеше да натиснете бутона "против"!

това е основният въпрос на демокрацията
14 Юни 2013 20:09
БСП има една възможност да влезе в следващия парламент - да си махне Станишев, веднага. Нови избори и човек начело дето нема да прави коалиция с ДПС и олигархията. След месец два ще е късно. Сега ще вкарат в затвора Цветанов, ще обвинят Борисов (най-вероятно) - което ще има ефект на георизиране. Станишев има мед. проблем, повече от ясно е.
14 Юни 2013 20:30
Дано депутатите от БСП са последни жертви на масовото ренегатство, което владее тази партия. Дай Боже, да съм прав...
14 Юни 2013 20:35
Станишко им е сложил червените прашки на очите на дупетатите от БСП, а Местан напира.... Това се случва. Лошото е, че в транса си червените откровено вредят на България.
14 Юни 2013 20:35
Не са покорни соцдепутатите, до дни ще стане ясно. Няма логика да кротнат при цялата очевАдност на случилото се. Само чрез атака - под една или друга форма - срещу Станишев, Орешарски и Пеевски ще могат да запазят лице.
14 Юни 2013 20:40
Само нова Конституция ще ни оправи. Трябва още една камара в парламента, по-близо до гражданите, която да контролира депутатите ежеминутно


-------------------------
дистанционен парламент
14 Юни 2013 20:55
Депутатите на БСП – недоволни, но покорни





14 Юни 2013 21:30
Параграфа нещо изчезна. Да не е на инструкции при онзи, дето говореше срещу турците, пък прави всичко възможно да вкара хората на ДПС във властта?!
14 Юни 2013 22:14
СЕГА, на тиквата и цвък им стана тъпоНатисни тук
14 Юни 2013 22:15
Дежа вю. Навремето същата партия се кълнеше, че Луканов няма да подаде оставка под натиска на студентските стачки - които всъщност бяха организирани по негово нареждане именно за да има повод за оставка. Дето се вика - старо, но работи. Българинът и десет пъти можеш да го минеш с един и същи финт, затова футболът ни е толкова зле.
14 Юни 2013 22:21
Делян щял до понеделник да се справи със Цветанов и Бойко т.е. да ги вкара в ареста .Любопитно Станишко вярваш ли на такъв ход.
Беше много посърнал при Цветанка.Все пак между гениалността и лудостта има само милиметър пространство.Вартоломеева нощ а може
би пълен крах.Историята ще ме оправдае бе казал Кастро .
15 Юни 2013 00:15
БРАТЯ СТРУГАЦКИ,
/:/ "Параграфа нещо изчезна. Да не е на инструкции при онзи, дето говореше срещу турците, пък прави всичко възможно да вкара хората на ДПС във властта?!"
.............................................................................
Ако мен-paragraph39 имаш предвид, бъркаш ме с някой друг-!?
Аз нямам нищо общо с партията НФСБ на Валери Симеонов и сие!
Аз съм съучредител, фен и Гласоподавател на партия "Атака" на Сидеров!
15 Юни 2013 00:42
Според моето скромно изследване с избора на г-н Делян Пеевски, следва да изкажа моето предположение за тази дандания. Нейното начало се корени още при откриването на 42-то народно събрание и когато данданиите можеха да бъдат избегнати чрез само един ден закъснение. Следваше ГЕРБ да не влизат в залата въобще през целия ден, за което поведение им беше подсказано с писмо до централата им.Те решиха точно обратното и аз бях учуден от този им ненужен ход. После последваха данданиите с Волен Сидеров, после пак дандании с излизане-влизане в залата. Ето че днес, небето се проясни и мога да споделя:
1.- Има доста закони, които са приети без нужното мнозинство от народни представители.А това на свой ред може да докара провал на доста присъди или административни решения, постановени при липса за кворум за приемането на прилагания закон. Особено в международен съд, когато се прожектира на живо как се приема закон без кворум, следва автоматическа отмяна на постановеното осъдително решение.
2.- Освен това, кворумът при т.нар.парламентарен контрол винаги е под необходим минимум, което си е чиста проба липса на контрол?! За което, по-будните кръгове от ЕС ни критикуват и ни поставят прът по пътя към „Шенген” та и по други друмища.
3.- Идеята за избора на Делян Пеевски е поантата в подготвената тактика от страна на един стратегически център, за да се избегне неприсъствения контрол, така че да не се излагаме като кифлаждии без кифли.Защо?Защото от вчера нататък ще има състезание, кой колко депутата ще вкара за да има кворум и по този начин ще се постигне поне 75-80% посещаемост на заседанията, за да може да се каже с лекота, че това е народно събрание, а не сбирщина от тунеядци. Повече от очевадно е, че ГЕРБ и Атака взаимно се обвиняват, че са допринесли за кворума.
4.- Вероятно Делян Пеевски ще бъде прегласуван и така ще се стигне до един що-годе заседателен кворум, което е нужно за имиджа на България пред ЕС и пред света.
15 Юни 2013 00:55
[size=2]Нека добавя. В един бъдещ проект на Конституция, когато съставът ще е от 100 човека от една политическа организация, винаги ще има кворум, тъй като при определен брой неизвинени отсъствия, ПО ще отзовава сама един и веднага ще поставя друг на неговото място и няма да има нужда от разход на средства за нов избор, няма да има е номадство. Все пак, който може да чете, нека проете юридическия израз на тези мотиви - http://www.facebook.com/GrichotskiSan [/size=2]
15 Юни 2013 00:55
Какво падение Да ни плашат със събитията в Турция. Това е безобразие, не, това е Еверест на безобразието. Можем само да се възхищаваме на войната, която поведоха турците с/у Ердоган и фанатиците му. Войната на цивилизациите. Ердоган нарече протестиращите терористи. Съюзниците му в България ги видяхме днес в българския парламент. Избраха недоразумението Пеевски да спасява България от кого? От измислен враг. Ние ли сме врагът- хората, които не искат да бъдат съучастници на мафията. Станишев говори за демокрация. Този човек в кой свят живее, та той не е помирисвал демокрация - видно от изнудените да гласуват за Пеевски бесепе депутати.
15 Юни 2013 01:20
Станишев е проблем не само на БСП.
Той вече е и национален , обществен проблем.
Извънреден конгрес на БСП и смяната на мистър Клийн !
Иначе ще завършат като СДС на Алелуята.
Янаки Стоилов- лидер на БСП !
15 Юни 2013 02:40
Тук някой спомена, че ДВ с измененията в закона за ДАНС е излязъл в петък 14.06. Според КРБ, законът влиза в сила три дни след публикуването му. В този закон са определени правата и задълженията на председателя на ДАНС, така тук някой пис; не съм запознат все още с текста. Но тъй като измененията не са влезли все още в сила в петък-деня на избора на г-н Пеевски, законът не е бил в сила. Излиза, че изборът не е въз основа на новите норми в закона, тоест, той е неконституционен. Тук може да се спори, но не и кой какъв бил, що бил и прочее. Вано е, дали избора е бил законово обоснован или не.Не може да се избира някой,преди да са визирни в закона критериите за избор-тоест правата и задълженията.Към петък 14.06. и оттам насетне няма легитимен избор.Трябвало е да се изчака до понеделник и едва тогава да се предлага г-н Деян Пеевски за председател на ДАНС. Кой не е зачел КРБ в която се е клел, това е отделен въпрос: дали този, който е водил заседанието не трябва да бъде скастрен, че допуска избор без точни права и задължения. Доколкото разбирам от писанията тук, предлагащият г-н Орешарски не е задължил никого да гласува веднага. Това не е негов прерогатив, а прерогатив на водещият заседанието председател или заместник да предложи гласуване.Ако заседанието е водено от юрист, Слаб/2/ по конституционно право и Отличен по История на БКП.
15 Юни 2013 02:50
Тук също се писа, че г-н Пеевски веднага положил клетва. Въпросът ми е, в какво се е клел, след като няма влезли в сила норми за права и задължения, които следва да задейства и спазва. Вероятно е доста пристрастен към тази институция ДАНС, и разчита на нея да понатрие носа ня някой друг свой опонент.Не вярвам да е заради парачни далавери и прочее.Той като юрист следва сам ДА ПОИСКА ПРЕГЛАСУВАНЕ, за да види целия народ какви са правата му и задълженията му в които се кълне.В петък 14.06. нямаше валидни такива...?!Не ми е известна клетвата на подобни служители, не съм прочел никъде нещо по въпроса.Тя не може да е еднаква с тази за народен представител, още повече, че той като избран народен представител вече се закле;няма нужда от повторна клетва със същото съдържание,нали?
15 Юни 2013 03:18
"paragraph39 15 Юни 2013 00:15
Аз съм съучредител, фен и Гласоподавател на партия "Атака" на Сидеров!"
П*сран, но голям!
15 Юни 2013 04:00
Който има очи-да чете!
Който има разум и акъл- ще разбере!!!
14 юни 2013, петък
Волен Сидеров: Понасям удари, защото аз уволних Борисов
Дадох кворум, за да не оставя време на ГЕРБ да спазари гласове и да замаже следите от управлението си
Кеворк КЕВОРКЯН- Натисни тук

15 Юни 2013 04:19
Даде кворум, за да могат БСП и ДПС да съставят правителство. Остава да се разбере само срещу каква сума. Тия десет милиона за които се говори ми се струват малко. Ако е само за толкова, ДПС е минало евтинко.
Пълна фантасмагория е че имало опасност ГЕРБ да напазаруват депутати та да замажат следите от управлението си. Трябваше да купят цялата "Атака", включително Айляк ефенди, плюс още поне един от БСП или ДПС. Направо се чудя кой се хваща на тия евтини хуморески? Сигурно се намират и такива, особено ако много искат да се хванат като уважаемият Параграф.

Но като се замисля, парламентарната група на БСП се хвана на още по-смешното обяснение на Станищов, че ГЕРБ готвели метеж с мутри и само Пеевски начело на ДАНС можел да ги спре.
Приказки от страната на най-умните след евреите, разбираш ли...
15 Юни 2013 04:56
Депутатите на БСП - недоволни, но покорни.
Аслъ ханъми в харем.
15 Юни 2013 06:41
Партията на Станишев отдавна е за боклука,не че другите правят изключение щото и те са същите. Некои другари от амбразурата обаче отново дават акъл какво трябва да се направи та да бъде спасена БСП. А аз питам защо мамка му партията трябва да бъде спасявана? Защо въобще вторачени само в тези пробутвани ни от телевизиите години наред не си отворим очите и огледаме по-далеч от носа си? България има нужда от кауза и от нов модел на социално икономическо развитие,както и от нови лица способни да работят за осъществяването му.
15 Юни 2013 07:24
Улицата днес, е отворена и за всеки недоволен депутат...
15 Юни 2013 08:15
Големо откритие, нема що.
15 Юни 2013 08:19
Който има очи-да чете!
Който има разум и акъл- ще разбере!!!


Пара, разбрали сме ви отдавна. Още когато през 2004-та почнаха едни търкания в ДПС и ви създадоха, за да ги стреснете, сплотите и да осигурите каквото трябва.

Оттогава ролята на Атака е все същата - ролята на оня служител на султана от известния анекдот по мрежата. От няколко седмици, вече като коалиционен партньор.
15 Юни 2013 09:38
„Изтъкнат бил и аргумент, че кандидатурата е била одобрена от службите и евроатлантическите партньори.”

Ето ви разгадката. Тази кандидатура е на Турция (партньор на „евроатлантическите партньори” ). Нормално е. Нищо ново. Затвърден „статус кво”. Просто този път невидимото с просто око, но очевидното, станало фрапиращо очевидно. Натискът е от вън. Иначе БСП никога доброволно не би тръгнала на суицид. Не изключено и съчетание на полезното с приятното – провокация за сваляне на БСП.

15 Юни 2013 11:56
Щом Герб ги е страх, значи е добър ход. ГЕРБ целят гражданска война, а така се махат провокаторите
15 Юни 2013 12:06
Щом Герб ги е страх, значи е добър ход.


Че е добър ход, добър е. Но не защото ГЕРБ ги е страх, а защото вече всички видяха колко може да се осере БСП.
15 Юни 2013 13:04
Щом Герб ги е страх, значи е добър ход.

Рогато с копита - разнообрази малко репертоара да не изпуснеш ДМС-то
15 Юни 2013 14:26
Който има очи-да чете!
Който има разум и акъл- ще разбере!!


Който не - пак да гласува за нас!
15 Юни 2013 14:45
Нещата та прости! Време за нови избори за да може България да изрине мафията от властта окочателно и безвъзвратно!
15 Юни 2013 21:33
Мутра срещу мутри. „Гениалната” стратегия на „експертното” правителство. Ква стан тя? Уж Герберите (отбор „Б” на милиционерите” се страхували от отбор “А” (на функционерите), а то май излезе обратно. Трагикомедия с неясен край. Агония без край. Цялата история на „Столетницата” – борба между фракциите. За плячката народна. А „плячката”,разбира се, няма думата. Лешояди. Комунистически.
16 Юни 2013 09:17
Местан е като посран! Как е Ефенди Местан,нещо замлъкна песнопойното ти гласче. Скоро ще поздравим и Ефендим Христо Бисеров за падането на правителството,както той поздрави Бойко Борисов. Ние също не забравяме гадни мазни охлюви!
16 Юни 2013 12:43
Прелюбопитен е въпросът, защо ГЕРБ и АТАКА не са били в НС и не са гласували! Някакви предложения и тълкувания? Защото на мен това ми прилича на явна подкрепа на гласуването.
16 Юни 2013 13:14
Прелюбопитен е въпросът, защо ГЕРБ и АТАКА не са били в НС и не са гласували!

прелюбопитен е въпросът как се сдоби с тая информация
16 Юни 2013 13:41
Отсъстващи от ГЕРБ и "Атака" спомогнаха за избора

Ако всички 120 депутати на ГЕРБ и "Атака" бяха в залата на НС при гласуването на кандидатурата на Делян Пеевски, той нямаше да бъде избран за шеф на ДАНС. Това показват данните от гласуването.


Моля, виж малко по-горе в самата статия
16 Юни 2013 15:12
Номинацията на ДП и последващото и гласуване (без значение от мотивацията за подобни действия) показват едно -- тези "лица", станали по стечение на обстоятелствата "народни представители", и гласували за същия, реално не са народни представители, по простата причина, че не изразяват волята на народа и явно нямат никаква представа за волята на народа. Иначе казано, по-голямата част от парламента е загубила легитимност. Парламентът в момента е противоконституционен, защото не изразява волята на суверена.
17 Юни 2013 11:33
БСП са абсолютни подлоги !!!!
________________
врати за мазета метални врати метални решетки пощенски кутии за входове
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД