:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Преговаряме в чужбина за смяна на националния авиопревозвач

"Балкан еър тур" в полет най-рано до месец

Като заработи, новата компания ще се приватизира
"Балкан еър тур" - новата компания, която трябва да замени фалиралия национален авиопревозвач, ще може да заработи най-рано след месец, и то ако всички действия на администрация и служители завършат благополучно, се разбра вчера.

Дружеството е създадено през 1991 г. като туроператорска фирма на "Балкан". Тя бе продадена през 1998 г. на летището, за да може авиокомпанията да плати дотогавашните си дългове. Оттогава работи като бюро за продажба на самолетни билети и травъл агенция.

Дружеството спешно се преобразува в авиокомпания, като не всички процедури са приключили. На първо време ще се вземе самолет на лизинг и ще се извърши промяна в съдебната регистрация, за да се отрази новата дейност.

Започнала е кореспонденция с въздухоплавателните власти на други държави, за да се изменят текстовете на въздухоплавателните спогодби, така че за назначен превозвач от българска страна да се впише вече "Балкан еър тур". Дестинациите са общо 84, съобщи Пламен Петров. Едва след това ще се сключват договори с летища за обслужване, с бюра за продажба на билети в чужбина и т. н.

По-късно "Балкан еър тур" ще се приватизира, съобщи пък Милен Велчев. Така похарчените средства за новата компания щели да се върнат обратно в бюджета. Предвидените сега между 10 и 30 млн. лева са необходими само на първо време.

Новата авиокомпания се ръководи от експертен екип, а по-късно ще се назначат постоянни директори, каза Петров.

Отделно от това между синдикатите и синдиците на "Балкан" трябва да се сключи споразумение от 4 точки: в "Балкан еър тур" да се назначават само служители на "Балкан", независимо дали са били на работа, или са били съкратени преди ликвидацията, до 1 месец да не се разпродават материални активи на "Балкан", да не се спират полетите сега и дори веднага след обявяването на съдебното решение за ликвидацията. Четвъртата точка гласи, че между "Балкан" и "Балкан еър тур" трябва да се подпише договор за съвместна дейност. Само така ще е възможно билетите, продадени от "Балкан", да се използват и от новата проектоавиокомпания, след като "Балкан" бъде закрита.
1598
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД